Hvordan sette opp aliaser på Ubuntu

Er du lei av å skrive inn lange kommandoer i Ubuntu-terminalen? Vil du finne en bedre måte? I så fall vil du kanskje sette opp terminalaliaser i Ubuntu-terminalen. I denne veiledningen viser vi deg hvordan.

Hva er et alias?

Et alias er en kommandolinjesnarvei. Tenk på hvor mange ganger på Ubuntu du har prøvd å skrive inn en lang kommando, bare for å glemme hva det er. Et alias kan settes opp som en snarvei til den lange kommandoen, slik at du ikke trenger å huske den.

Hvis du bruker terminalen på Ubuntu mye for utvikling, programmering eller bare fordi du liker kommandolinjen, er det en god idé å lære hvordan du setter opp aliaser.

Aliaser er konfigurert i ~/.bashrc-filen i Ubuntu-hjemmemappen. Disse aliasene fungerer bare for en enkelt bruker, så husk at du kanskje må sette opp kommandolinjealiaser for hver bruker på systemet ditt.

Sikkerhetskopierer Bashrc-filen

Standard Bashrc-filen i Ubuntu har noen fine konfigurasjonsendringer i den for å gjøre livet ditt enklere. Disse tilleggene er ikke nødvendige, men det ville være synd å miste det utviklerne allerede har satt opp.

  LØS DPC WATCHDOG VIOLATION Error (2021 Working Solutions)

For å lagre konfigurasjonen i Bashrc-filen din, må vi ta en sikkerhetskopi. For å ta en sikkerhetskopi, start med å åpne et terminalvindu på Ubuntu-skrivebordet. Du kan gjøre dette ved å trykke Ctrl + Alt + T på tastaturet eller ved å søke etter «Terminal» i appmenyen.

Når du er i terminalen, bruk cp-kommandoen til å lage en kopi av ~/.bashrc. Denne kopien vil få navnet .bashrc.bak, og vil være uredigert. På den måten, hvis du vil angre alle endringene som er gjort i denne veiledningen, kan du gjøre det.

cp ~/.bashrc ~/.bashrc.bak

Når som helst, hvis du ønsker å gjenopprette sikkerhetskopien, kjør kommandoene nedenfor.

rm ~/.bashrc

mv ~/.bashrc.bak ~/.bashrc

Legger til et alias

Å legge til et alias til Ubuntu-terminalen er veldig enkelt og enklere enn det høres ut. For å starte må du åpne Ubuntu-brukerens Bashrc-fil for redigeringsformål. I denne veiledningen bruker vi Nano-tekstredigereren.

nano -w ~/.bashrc

Når filen er åpen i Nano-tekstredigereren, blar du til bunnen og trykker på Enter-tasten for å opprette en ny linje. Etter å ha opprettet en ny linje, skriv ut ordet alias. Hvert kommandolinjealias må starte med dette ordet.

alias

Med alias lagt til, er det på tide å navngi snarveiskommandoen. For eksempel, hvis du ville at kommandosnarveien skulle gjøre det enklere å oppdatere Snap-pakker, kan du gjøre snap-update osv.

alias snap-update

Etter snarveiskommandoen må du legge til et =-tegn. Dette skiltet vil fortelle Bash-skallet at det er her den lange kommandoen begynner.

alias snap-update= 

Etter =-tegnet legger du til det første «-merket. Dette merket forteller Bash-skallet hvor den lange kommandoen begynner.

alias snap-update="

Etter det første «-merket, legg til kommandoen. Så hvis du vil gjøre det enklere å oppdatere Ubuntus Snaps, kan du legge til sudo snap refresh. Husk; du kan legge til så mange kommandoer du vil, så lenge det er en ; mellom dem.

  Hvordan sette opp en MP4-videospiller på Ubuntu

alias snap-update="sudo snap refresh'

Når du er ferdig med å legge til aliaset til Ubuntu-terminalen, lagrer du redigeringene med Ctrl + O og avslutter med Ctrl + X.

Aktivering av et alias

Aliaser er ikke aktive i terminalvinduet i det øyeblikket du lagrer Bashrc-filen. Dette er fordi terminaløkten må oppdateres. Hvis du redigerer Bashrc-filen og legger til et nytt alias, vil det sannsynligvis ikke fungere med en gang.

Heldigvis er det en kommando du kan angi for å aktivere de nye aliasene dine i Ubuntu-terminalen umiddelbart. Slik fungerer det.

Først legger du til de nye kommandolinjealiasene dine ved å bruke trinnene i «Legge til et alias.» Når du har tatt vare på det, lagrer du redigeringene i Bashrc-tekstfilen ved å trykke Ctrl + O og avslutt med Ctrl + X.

  Hvordan "skjule" en app på iPhone eller iPad

Når du er ute av Nano, bruk kildekommandoen på ~/.bashrc-filen. Du ber Bash-terminalen i Ubuntu om å bruke den nylig oppdaterte konfigurasjonen ved å skrive inn denne kommandoen.

source ~/.bashrc

Etter at kommandoen ovenfor er kjørt, skal det nye aliaset ditt være aktivt og klart til bruk med en gang.

Slår av aliaser

Det er mulig å slå av aliaser i Ubuntu hvis du ønsker det. Slik gjør du det. Først åpner du Bashrc-filen for redigeringsformål ved å bruke nano-kommandoen nedenfor.

nano -w ~/.bashrc

Når Bashrc-filen er åpen og klar til å bli redigert, finn aliaset du ønsker å deaktivere i Ubuntu. Når du har funnet det, legg til et #-symbol foran. For eksempel, for å slå av Snap-oppdateringsaliaset vårt, bør det se ut som kommandoen nedenfor.

#alias snap-update="sudo snap refresh"

Når aliaset ditt er slått av, trykk på Ctrl + O-knappen for å lagre og avslutte med Ctrl + X. Kjør deretter kildekommandoen for å oppdatere Bashrc-filen.

source ~/.bashrc

Etter å ha kjørt kildekommandoen, vil aliaset ditt bli deaktivert.