Hvordan koble til en SFTP-server i Ubuntu

SFTP er en innebygd funksjon i SSH, og når SSH er installert på et system, kan SFTP brukes til å overføre filer frem og tilbake med en GUI eller terminal. SFTP er spesielt nyttig med servere.

I denne veiledningen viser vi deg hvordan du kobler til SFTP-servere på Ubuntu, samt hvordan du konfigurerer din egen server til å være vert. For å komme i gang, sørg for at du bruker det nyeste Ubuntu-skrivebordet, -serveren eller et operativsystem basert på Ubuntu.

Sett opp SFTP på Ubuntu

Hvis du planlegger å koble til en SFTP-server på din Ubuntu-PC, må du sette opp en SSH-server på den eksterne Ubuntu-serveren eller den eksterne Ubuntu-PCen din slik at du kan få tilgang til den. Heldigvis er det utrolig enkelt å sette opp en SSH-server på Ubuntu.

For å starte, åpne et terminalvindu på Ubuntu-skrivebordet. Du kan starte et terminalvindu ved å trykke Ctrl + Alt + T på tastaturet. Eller søk etter «Terminal» i Ubuntu-appmenyen og start den på den måten.

  Slik får du en iPhone-lignende AirPods-opplevelse på en Mac

Med terminalvinduet åpent, bruk kommandoen apt install for å installere «openssh-server»-pakken. Når denne pakken er installert, vil den konfigurere og sette opp en SSH-server, samt SFTP, som du kan få ekstern tilgang til.

sudo apt install openssh-server

Når OpenSSH-serveren er oppe og kjører på den eksterne datamaskinen, kan du gjøre en rask test for å sikre at du kan koble til den. For å gjøre det, kjør ssh [email protected] på maskinen med SSH-serveren. Du må bruke passordet ditt for å logge inn.

Kobler til SFTP over kommandolinjen

For å koble til en SFTP-server med kommandolinjen på Ubuntu, start med å starte et terminalvindu. Deretter, med terminalvinduet åpent, bruk sftp-kommandoen for å koble til SSH-serveren din.

For å koble til, spesifiser brukernavnet på den eksterne maskinen, samt dens IP-adresse. For eksempel, hvis den eksterne Ubuntu-serveren eller Ubuntu-PCen som er vert for en SSH-server har en IP-adresse på «192.168.1.203», bruk den som vertsnavn.

sftp [email protected]

Når du er koblet til, kan du kjøre ls-kommandoen for å se hva som er på den eksterne serveren.

ls

For å laste ned noe fra den eksterne serveren til hjemmekatalogen, spesifiser filnavnet på den eksterne SFTP-serveren og bruk get-kommandoen.

get test.txt

Trenger du å laste opp noe til den eksterne SFTP-serveren? Bruk put-kommandoen. Den vil laste opp hvilken som helst fil til den eksterne SFTP-serveren i din lokale hjemmemapp (/home/USERNAME/).

put test.txt

Koble til SFTP med Ubuntu filbehandling – Gnome Files

Gnome Files-appen er en av de mest brukte filbehandlerne på hele Linux, ettersom mange vanlige Linux-distribusjoner velger Gnome Shell som skrivebord. Slik bruker du den til å koble til en SFTP-server med den på Ubuntu.

  Hvordan sjekke hvem som retweetet en tweet

For å starte, start Ubuntu filbehandling på skrivebordet. Når den er åpen, finn knappen «Andre steder» og klikk på den. Når du velger denne knappen, blir du ført til «Andre steder»-området.

Finn tekstboksen «Koble til server» i «Andre steder», og klikk på den med musen. Skriv deretter inn adressen til serveren. For eksempel:

sftp://192.168.1.203

Etter å ha skrevet inn IP-adressen (eller vertsnavnet) i boksen, trykk på «Koble til»-knappen. Når du velger denne knappen, vises et popup-vindu. Deretter skriver du inn brukernavnet og passordet ditt, og klikker deretter på «Koble til» igjen.

Når du kobler til, vil du se SFTP-serveren din i Ubuntu-filappen. Dra filer til serveren for å laste dem opp og kopier dem til andre mapper på PC-en for å laste dem ned.

  Netflix fortsetter å buffere? Her er rettelsene!

Koble til SFTP med Filezilla på Ubuntu

Du må først installere appen for å koble til en SFTP-server ved å bruke Filezilla på Ubuntu. Åpne deretter et terminalvindu på Ubuntu-skrivebordet, og bruk kommandoen nedenfor for å installere appen.

sudo apt install filezilla

Når programmet er installert på systemet ditt, start det. Finn deretter vertsboksen og skriv inn koden nedenfor.

sftp://your-sftp-server-ip

Etter å ha skrevet i «Vert»-boksen, skriv brukernavnet ditt i «Brukernavn»-boksen, passordet ditt i «Passord»-boksen. Skriv deretter «22» i «Port»-boksen. 22 er standardporten for SFTP.

Velg «Quickconnect»-knappen for å koble til SFTP-serveren din med Filezilla når all informasjon er fylt ut. Du vil snart være koblet til serveren din med Filezilla.

Herfra kan du laste opp og laste ned filer til SFTP-serveren din fra Ubuntu. Hvis du vil laste ned en fil, er dette hva du skal gjøre. Først høyreklikker du på høyre kolonne med musen på en fil du ønsker. Deretter velger du «Last ned» for å laste ned.

Du kan også laste opp fra Ubuntu ved å bruke Filezilla. For å gjøre det, høyreklikk på en fil i venstre kolonne med musen. Deretter velger du «Last opp»-knappen. Hvis du gjør dette, sendes filen til SFTP-serveren.