Hvordan laste ned filer på Linux med Curl

Curl er et av de mest brukte Linux-verktøyene noensinne. Det er innebygd så mange GUI-verktøy og brukes på stort sett alt. Som et resultat er det veldig pålitelig og et av de beste verktøyene brukere kan bruke for å laste ned filer.

I denne guiden viser vi deg hvordan Curl-programmet fungerer og hvordan du bruker det til å laste ned filer med det. Vi vil til og med gå gjennom en pen GUI Curl-app!

Trenger du å bruke Curl på Windows 10? Sjekk ut denne guiden.

Installerer Curl

Selv om Curl uten tvil er et av de mest brukte programmene på hele Linux, kommer det ikke alltid forhåndsinstallert. Som et resultat må vi lede deg gjennom hvordan du installerer Curl før vi demonstrerer hvordan det fungerer.

For å installere Curl på din Linux-PC, åpne et terminalvindu ved å trykke Ctrl + Alt + T . Deretter følger du installasjonsinstruksjonene som er skissert nedenfor som samsvarer med operativsystemet du bruker for øyeblikket.

Ubuntu

På Ubuntu, installer Curl med Apt-kommandoen.

sudo apt install curl

Debian

På Debian, få Curl til å jobbe med Apt-get.

sudo apt-get install curl

Arch Linux

De på Arch Linux kan installere Curl med Pacman.

sudo pacman -S curl

Fedora

Hvis du er på Fedora, kan du installere Curl med Dnf.

sudo dnf install curl

OpenSUSE

På OpenSUSE, installer Curl med Zypper-kommandoen.

sudo zypper install curl

Last ned med Curl – kommandolinje

Hvis du er ny til Curl, start med å åpne terminalen. Du kan åpne et terminalvindu på Linux-skrivebordet ved å trykke på Ctrl + Alt + T-tastaturkombinasjonen. Alternativt kan du søke etter «Terminal» i appmenyen.

Med terminalvinduet åpent, bruk man curl-kommandoen for å vise Curl-manualen. Vennligst les den, og gjør deg kjent med appen. Etter det, følg med seksjonene nedenfor for å lære hvordan du laster ned filer med Curl i terminalen.

Laster ned en enkelt fil

Å laste ned en enkelt fil med Curl er veldig enkelt. For å starte må du spesifisere URL-en til filen. For eksempel, for å laste ned en Ubuntu 20.04 LTS ISO, spesifiserer du nettadressen slik.

curl https://mirror.math.princeton.edu/pub/ubuntu-iso/20.04/ubuntu-20.04.2.0-desktop-amd64.iso

Etter å ha spesifisert den eksterne URL-en til filen du ønsker å laste ned, må du velge en nedlastingsplassering. For å angi nedlastingsplassering, legg til et >-symbol, etterfulgt av banen der filen skal gå.

For å for eksempel fortelle Ubuntu 20.04 LTS ISO-filen at den skal lastes ned til «Nedlastinger»-katalogen, legger du til > ~/Downloads/ubuntu-20.04.2.0-desktop-amd64.iso.

curl https://mirror.math.princeton.edu/pub/ubuntu-iso/20.04/ubuntu-20.04.2.0-desktop-amd64.iso > ~/Downloads/ubuntu-20.04.2.0-desktop-amd64.iso

Når kommandoen har den eksterne filens URL og hvor den skal lagres, trykk Enter-tasten for å utføre nedlastingen. Like etter vil du se nedlastingsfremgang, samt filnedlastingen. Når den er fullført, åpner du Linux-filbehandlingen for å få tilgang til filen.

Laste ned flere filer fra en liste

Det er mulig å laste ned flere filer fra en liste i Curl akkurat som Wget. For å gjøre det, start med å lage listen din. Først bruker du berøringskommandoen for å lage en tom tekstfil med navnet «curl_downloads.txt.»

touch ~/curl_downloads.txt

Deretter åpner du «curl_downloads.txt»-tekstfilen (som ligger i hjemmemappen din) ved å bruke din favoritttekstredigerer. Deretter limer du inn lenker til hver fil du ønsker å laste ned.

For eksempel, for å laste ned en Ubuntu ISO, en Fedora ISO og en Debian ISO, bør min «curl_downloads.txt»-liste ha følgende kode.

https://mirror.math.princeton.edu/pub/ubuntu-iso/20.04/ubuntu-20.04.2.0-desktop-amd64.iso

https://download.fedoraproject.org/pub/fedora/linux/releases/33/Workstation/x86_64/iso/Fedora-Workstation-Live-x86_64-33-1.2.iso

https://cdimage.debian.org/debian-cd/current/amd64/iso-cd/debian-10.9.0-amd64-netinst.iso

Lagre redigeringene i «curl_downloads.txt»-filen din ved å bruke tekstredigeringsfunksjonen. Deretter mater du den inn i Curl-kommandoen for å laste ned alt på listen. Vær oppmerksom på at vi bruker xargs i kombinasjon med curl for å gjøre det mulig å laste ned flere filer.

xargs -n 1 curl -O < ~/curl_downloads.txt

Trykk på Enter-tasten for å starte nedlastingsprosessen. Vennligst forstå at mens du bruker xargs-kommandoen til å laste ned flere filer, er det ikke mulig å spesifisere en nedlastingsplassering. Nedlastingene dine vises i hjemmekatalogen (/home/BRUKERNAVN/).

Laster ned med Curl – GUI

Hvis du liker ideen med Curl, men foretrekker et GUI for å laste ned filer, kan du bruke Curl GUI-applikasjonen. Det er en beta-app fra helt tilbake i 2007, men det fungerer fortsatt på moderne Linux-operativsystemer og legger til en vennlig GUI til Curl.

For å starte må du installere programmet. Programmet er et Perl-skript, og det krever «perl-tk»-pakken for å kjøre. For å installere det, åpne et terminalvindu og skriv inn kommandoen nedenfor som samsvarer med operativsystemet ditt.

Ubuntu

sudo apt install perl-tk

Debian

sudo apt-get install perl-tk

Arch Linux

sudo pacman -S perl-tk

Fedora

sudo dnf install perl-Tk

OpenSUSE

sudo zypper install perl-Tk

Deretter oppretter du en ny katalog i /opt/-mappen ved å bruke mkdir.

sudo mkdir -p /opt/curl-gui/

Bruk CD-kommandoen for å flytte inn i den nye mappen. Bruk deretter wget for å laste ned skriptfilen.

cd /opt/curl-gui/
wget https://archive.org/download/curl-gui/curl-gui.pl

Last deretter ned snarveisfilen og merk den som kjørbar.

cd /usr/share/applications/
wget https://archive.org/download/curl-gui_202104/curl-gui.desktop
sudo chmod +x curl-gui.desktop

Når appen er installert, søk etter «cURL GUI» i appmenyen og klikk på den for å starte appen. Deretter, inne i appen, finner du tekstboksen øverst og limer inn nedlastingslenken din i den.

Etter å ha limt inn nedlastingslenken, finn «Utdatafil» og merk av i boksen. Skriv deretter inn navnet på utdatafilen. For eksempel, hvis du laster ned en Ubuntu ISO, legg til «/home/BRUKERNAVN/Nedlastinger/ubuntu-20.04.2.0-desktop-amd64.iso» etter «Output.»

Klikk «START curl» for å starte nedlastingen. Når nedlastingen er fullført, lukker du appen og åpner Linux-filbehandlingen for å få tilgang til den nedlastede filen.