Hvordan lese Wikipedia fra Linux-skrivebordet

Har du noen gang ønsket å lese Wikipedia fra det komfortable Linux-skrivebordsmiljøet ditt i stedet for å stole på Firefox eller Chrome? Som det viser seg, takket være Wike-appen, er det mulig.

Hva er Wike? Det er en dedikert Wikipedia-klient for Linux-skrivebordet. Den gjør alt Wikipedia gjør i favorittnettleseren din, men det er en frittstående app. Den har også noen kule, unike funksjoner. Slik bruker du det på Linux-systemet ditt.

Wike på Linux

Wike-appen er tilgjengelig for en myriade av Linux-brukere via Flatpak, Ubuntu som en PPA, og den er også i Arch Linux AUR, og brukere kan få den til å fungere på den måten.

I denne guiden vil vi vise deg hvordan du installerer Wike på alle måter på Linux. Når det er sagt, anbefaler vi på det sterkeste å installere den via installasjonsinstruksjonene for Flatpak.

Installer Wike på Linux

For å starte installasjonen, åpne et terminalvindu på Linux-skrivebordet. Du kan åpne et terminalvindu på Linux-skrivebordet ved å trykke Ctrl + Alt + T på tastaturet eller ved å søke etter terminalen i appmenyen.

  Hvordan spille Tyranny på Linux

Installasjonsinstruksjoner for Flatpak

Den enkleste måten å få opp og kjøre Wike-applikasjonen på din Linux-PC er med Flatpak. Alt kommer forhåndskonfigurert, og du får ferske oppdateringer fra Flathub-appbutikken direkte fra utviklerne.

For å starte Flatpak-installasjonen av Wike, må du få Flatpak-runtime installert på datamaskinen. For å gjøre det, installer «flatpak»-pakken. Hvis du har problemer med å installere runtime på datamaskinen din, vennligst følg vår grundige veiledning om emnet for å få det til å fungere.

Når Flatpak-runtime er klar til å gå, bruk flatpak remote-add-kommandoen for å legge Flathub-appbutikken til datamaskinen din. Du trenger Flathub for å få installert Wike, så ikke hopp over dette trinnet!

flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

Når Flathub-appbutikken er konfigurert, kan installasjonen av Wike begynne. Ved å bruke flatpak installeringskommandoen nedenfor, installer den nyeste versjonen av Wike på systemet ditt.

flatpak install flathub com.github.hugolabe.Wike

Installasjonsinstruksjoner for Ubuntu

Selv om vi anbefaler Flatpak-versjonen på det sterkeste, er Wike også tilgjengelig for Ubuntu-brukere i form av en PPA. For å installere appen på systemet ditt, start med å åpne et terminalvindu. Når den er åpen, bruk terminalen til å legge til den nye Wike PPA til Ubuntu.

sudo add-apt-repository ppa:apandada1/wike

Etter å ha lagt til den nye PPA til systemet ditt, bruk kommandoen sudo apt update for å oppdatere Ubuntus programvarekilder. Oppdatering er nødvendig fordi hvis du ikke gjør det, vil ikke Wike PPA fungere riktig.

sudo apt update

Når oppdateringen er fullført, kan installasjonen av Wike begynne på Ubuntu ved å bruke apt install-kommandoen nedenfor.

sudo apt install wike

Installasjonsinstruksjoner for Arch Linux

For å installere Wike på Arch Linux, må du bygge den fra AUR. For å bygge den fra AUR, start med å installere både «git» og «base-devel»-pakkene på Arch Linux-systemet ditt ved å bruke Pacman-pakkebehandleren.

sudo pacman -S git base-devel

Nå som de to pakkene er installert på datamaskinen din, er neste trinn i prosessen å bruke git clone-kommandoen for å laste ned den siste utgaven av Trizen AUR-hjelperapplikasjonen. Trizen er en veldig nyttig app som gjør installasjonen av AUR-pakker automatisk, i stedet for å måtte gjøre det for hånd.

git clone https://aur.archlinux.org/trizen.git

Etter å ha lastet ned Trizen AUR-pakken, bruk CD-kommandoen for å flytte inn i «trizen»-mappen. Deretter bruker du makepkg-kommandoen til å installere Trizen-applikasjonen på din Arch Linux PC.

makepkg -sri

Nå som Trizen er installert og klar til bruk, kan du installere Wike-applikasjonen på Arch Linux-skrivebordet ditt ved å bruke trizen -S-kommandoen nedenfor.

trizen -S wike

Bruker Wike på Linux

For å bruke Wikipedia på Linux-skrivebordet med Wike, følg trinn-for-trinn-instruksjonene nedenfor.

  Hvordan installere Arch Linux raskere med Calam Arch

Trinn 1: Åpne appen ved å søke etter «Wike» i appmenyen. Du kan også starte Wike ved å skrive inn følgende flatpak run-kommando nedenfor.

flatpak run com.github.hugolabe.Wike

Trinn 2: Når Wike-appen er åpen, vil du se Wikipedia-hjemmesiden i appen. Herfra kan du lese hjemmesiden. Eller, hvis du ønsker å lese en annen Wiki-artikkel, klikk på søkeboksen i venstre hjørne for å søke.

For å søke, skriv inn et hvilket som helst søkeord i søkeboksen og trykk på Enter-tasten. Når du trykker på Enter-tasten, vil du laste inn din nye Wikipedia-artikkel.

Trenger du å favoritt en artikkel? Velg «Stjerne»-ikonet i appen for å favoritt en hvilken som helst Wikipedia-artikkel.

  Hvordan bestemme gjeldende brukerkonto i Linux