Hvordan porter videre gjennom brannmuren på Ubuntu

Bruker du Ubuntu-brannmuren og trenger å åpne porter til internett på systemet ditt? Vi kan hjelpe! Følg med på denne veiledningen mens vi går gjennom måter du kan sende videre på Ubuntu!

Merk: Selv om denne veiledningen fokuserer på Ubuntu, vil den også fungere på alle Linux OS basert på Ubuntu, da de også har tilgang til den samme brannmuren.

Trenger du å blokkere porter? Prøv denne veiledningen.

Port forward på Ubuntu – GUI

Den enkleste måten å porte videre gjennom brannmuren på Ubuntu er ved å bruke GUI. GUI for Ubuntu-brannmuren fungerer som et mellomledd til kommandolinjen. I hovedsak gir det et fint grensesnitt til kommandolinjeappen.

For å samhandle med Ubuntu-brannmuren med en GUI, må du ha GUFW-appen installert på systemet ditt hvis du ikke allerede har det. For å installere GUFW på din Ubuntu PC, start med å åpne et terminalvindu.

Du kan åpne et terminalvindu ved å trykke Ctrl + Alt + T på tastaturet. Eller alternativt kan du søke etter «Terminal» i Ubuntu-appmenyen. Når terminalvinduet er åpent og klart til bruk, bruk apt install-kommandoen for å få GUFW.

sudo apt install gufw

Hvis du ikke er en fan av å bruke terminalen til å installere apper, ikke bekymre deg! Du kan installere den ved å bruke Ubuntu-programvaren. For å starte, åpne «Ubuntu Software»-applikasjonen. Når den er åpen, finn søkeikonet og klikk på den med musen.

  Bruk dato eller klokkeslett med endringsregler for å angi en dynamisk PIN-kode

I søkeboksen skriver du inn «GUFW» og trykker på Enter-tasten. Ved å trykke Enter får du søkeresultater. Se gjennom resultatene for «Brannmurkonfigurasjon» og klikk på den.

Når du klikker på «Brannmur»-konfigurasjon, går du til appens Ubuntu Software-side. Klikk på «INSTALL»-knappen for å laste ned og installere programvaren på datamaskinen din.

Konfigurere portvideresending i GUFW

Nå som GUFW-applikasjonen er installert på din Ubuntu-PC, kan du bruke den til å videresende porter utenfor brannmuren. For å gjøre det, følg trinn-for-trinn-instruksjonene nedenfor.

Trinn 1: Åpne GUFW ved å søke etter «Brannmurkonfigurasjon» i Ubuntu-appmenyen. Når den er åpen, se etter «Status»-glidebryteren. Klikk på den for å aktivere beskyttelse hvis du ikke allerede har den på.

Trinn 2: Finn «Regler»-knappen i GUFW, og klikk på den for å få tilgang til regelområdet. Herfra velger du «+»-ikonet. Ved å klikke på dette ikonet åpner du vinduet «Legg til en brannmurregel».

  Hva er Google Advanced Protection og hvem bør bruke det?

Trinn 3: I det nye regelvinduet finner du fanen «Enkel» og klikker på den. Finn «Retning» i fanen og endre den til «Ut». Ved å sette den ut tillater du Ubuntu å «portere videre» til internett.

Trinn 4: Finn «Port»-boksen, og klikk på den med musen. Derfra finner du «Port eller tjeneste»-boksen og skriv inn porten. Når du er ferdig med å skrive ut portnummeret, klikker du på «Legg til»-knappen for å legge til den nye regelen.

Når du har lagt til portnummeret ditt, bør brannmuren umiddelbart tillate det. Men hvis det ikke er øyeblikkelig, må du gjerne starte PC-en på nytt for å fikse problemet.

Port forward på Ubuntu – CLI

I tillegg til portvideresending med GUI, er det også mulig å portforwarde i Ubuntu-brannmuren ved å bruke CLI (AKA terminalen). For å gjøre dette, start med å bekrefte at du har UFW-brannmuren aktivert på systemet ditt.

For å bekrefte at du har UFW-brannmuren aktivert, åpne et terminalvindu. Du kan åpne et terminalvindu ved å trykke Ctrl + Alt + T på tastaturet eller ved å søke etter «terminal» i appmenyen.

  Ring kontakter fra iPhones passordskjerm ved å bruke PassDial

Med terminalvinduet åpent, bruk kommandoen sudo ufw enable for å aktivere brannmuren hvis den er slått av av en eller annen grunn. Hvis UFW allerede er aktivert, ikke bekymre deg. Du kan hoppe over dette trinnet.

Etter å ha bekreftet at UFW-brannmuren er operativ, bruker du kommandoen ufw allow for å viderekoble. For eksempel, hvis du er vert for en OpenSSH-server på din Ubuntu-PC, må du åpne port 22 til internett. For å gjøre det, kan du skrive inn kommandoen nedenfor.

sudo ufw allow 22/tcp

Eller, hvis du trenger å tillate tilkoblinger på port 32400 ut til internett over UDP, kan du gjøre følgende kommando i stedet.

sudo ufw allow 32400/udp

Når du har lagt til portene dine til Ubuntu-brannmuren, kan du sjekke statusen for å se om tillat-kommandoene du har angitt kjører ved å bruke ufw-statuskommandoen.

sudo ufw status

Anta at du har problemer med å få portvideresending til å fungere på Ubuntu, og ufw tillat-kommandoene ikke fungerer. I så fall kan du deaktivere brannmuren helt og utsette alle porter for internett ved å bruke kommandoen ufw disable.

sudo ufw disable