Hvordan sjekke CPU-en din i Linux

Hvis du er en Linux-bruker og trenger å kjenne CPU-maskinvarespesifikasjonene dine, er det mange måter å finne det ut på. I denne veiledningen vil vi fokusere på Lscpu, cpuinfo-filen, samt Inxi. Denne guiden viser deg hvordan du bruker alle disse verktøyene for å finne CPU-spesifikasjonene dine på Linux.

For å starte, åpne et terminalvindu ved å trykke Ctrl + Alt + T på tastaturet, eller søk etter «Terminal» i appmenyen. Når terminalvinduet er åpent, følger du instruksjonene nedenfor som samsvarer med verktøyet du foretrekker å bruke.

Trenger du å måle CPU-en din? Sjekk ut guden vår.

Slik sjekker du CPU – Lscpu

lscpu-programmet er innebygd i 99 % av alle Linux-operativsystemer. Så du trenger ikke å installere den før du prøver å bruke den for å finne informasjon om CPU-maskinvare.

For å finne ut CPU-maskinvarespesifikasjonene dine, kan du kjøre lscpu-kommandoen som den er. Når du kjører denne kommandoen, vil du se en detaljert liste øverst. Denne listen angir CPU-arkitekturen, CPU-driftsmodusene som den støtter (f.eks. 64-bit og 32-bit), hvor mange CPU-kjerner (utpekt som CPUer), kjerner per sokkel, modellnavn og mange andre ting.

lscpu

Hvis du trenger å filtrere ut et spesifikt element i lscpu-listen, kan du kombinere kommandoen med grep og spesifisere nøkkelordet ditt. For eksempel, hvis du trenger å finne ut det nøyaktige CPU-modellnavnet ditt, kan du kjøre følgende kommando.

  Hvordan spille Portal 2 på Linux

lscpu | grep 'Model name'

Eller, hvis du trenger å finne ut hvor mange kjerner du har på CPU-en din, kan du kjøre lscpu-kommandoen med nøkkelordet «Core(s) per socket». Dette søkeordet vil filtrere ut linjen i utdataene som forteller deg hvor mange kjerner du har.

lscpu | grep 'Core(s) per socket'

Det er mye informasjon å hente ut av lscpu-kommandoen. Du kan finne og filtrere ut all informasjon bare ved å ta grep og legge til et nøkkelord.

lscpu | grep 'MY KEYWORD'

Hvis du ønsker å lagre CPU-informasjonen senere til en tekstfil, er det mulig. Her er hvordan du kan gjøre det. Pipe utdataene til en tekstfil ved å bruke kommandoen nedenfor.

lscpu > ~/my-cpu-info.txt

Se denne tekstfilen når som helst ved å utføre følgende cat-kommando.

cat ~/my-cpu-info.txt

I tillegg til å se tekstfilen i terminalen med cat-kommandoen, kan du også se den ved å klikke på «my-cpu-info.txt» i Linux-filbehandlingen. Når du klikker på den, vil den starte den i standard tekstredigerer.

  Hvordan bruke på og batch på Linux for å planlegge kommandoer

Slik sjekker du CPU – /proc/cpuinfo

En annen måte å finne CPU-informasjon på er med filen /proc/cpuinfo. Den inneholder massevis av nyttig informasjon, og du kan bruke den til å finne CPU-merket, kjerneantallet og mange andre ting.

For å starte, åpne et terminalvindu på skrivebordet. Du kan åpne et terminalvindu ved å trykke Ctrl + Alt + T på tastaturet eller søke etter «Terminal» i appmenyen.

Inne i terminalen, kjør cat-kommandoen på /proc/cpuinfo-filen for å se CPU-informasjonen din.

cat /proc/cpuinfo

Når du kjører kommandoen ovenfor, vil den vise deg alt du trenger å vite om CPU-en din. Hvis du vil se spesifikke ting, som modellnavnet, kan du kjøre cat med grep-kommandoen og ditt spesifiserte nøkkelord.

cat /proc/cpuinfo | grep 'model name'

For å lagre noe av denne informasjonen til en fil, kan du gjøre følgende kommando.

cat /proc/cpuinfo > ~/my-cpu-info.txt

Du kan når som helst se denne CPU-informasjonen ved å skrive kommandoen nedenfor eller ved å klikke på «my-cpu-info.txt» i filbehandlingen.

cat ~/my-cpu-info.txt

Hvordan sjekke CPU-en din – Inxi

Inxi er et hendig verktøy som, når det er installert, kan gi deg massevis av nyttig informasjon om datamaskinen din, fra CPU til kjernen, minneinformasjon, lagring osv. For å bruke Inxi til å sjekke CPU-informasjonen din, må du først installer den.

  Hvordan spille Super Flight på Linux

For å installere Inxi, åpne et terminalvindu. Du kan åpne et terminalvindu ved å trykke Ctrl + Alt + T på tastaturet eller søke etter det i appmenyen. Når terminalvinduet er åpent, følg instruksjonene nedenfor for å få Inxi til å fungere.

Ubuntu

sudo apt install inxi

Debian

sudo apt-get install inxi

Arch Linux

sudo pacman -S git base-devel

git clone https://aur.archlinux.org/trizen.git

cd trizen/

makepkg -sri

trizen -S inxi

Fedora

sudo dnf install inxi

OpenSUSE

sudo zypper install inxi

Med Inxi installert kan du bruke den til å finne CPU-informasjonen din ved å bruke inxi -C-kommandoen nedenfor.

inxi -C

Hvis du vil lagre denne utgangen av CPU-informasjonen din til en tekstfil, kan du gjøre det ved å skrive inn følgende kommando.

inxi -C > ~/my-cpu-info.txt

For å se denne filen, skriv inn følgende kommando eller klikk på «my-cpu-info.txt» i filbehandlingen.

Trenger du å se CPU-temperaturen? Sjekk ut vår guide.