Linux er påfallende forskjellig fra Windows-operativsystemet. Hvis du for eksempel vil slette en mappe i Windows, kan du ganske enkelt høyreklikke på den og slette den. Ting er imidlertid ikke så enkelt i Linux. Sletting av en katalog eller mappe i Linux kan gjøres via det grafiske brukergrensesnittet så vel som kommandolinjegrensesnittet. Hvis du ikke er sikker på hvordan du sletter en katalog i Linux, har vi utarbeidet en enkel, men effektiv guide for deg. I denne artikkelen vil vi vise både GUI- og CLI-metodene for å slette kataloger i Linux.
Innholdsfortegnelse
Fjern en katalog i Linux (2023)
Mapper i Linux er kjent som kataloger. Og i Linux-verdenen behandles alt som en fil, til og med en katalog. La oss nå se hvordan du sletter en katalog i Linux ved å bruke fire forskjellige måter – en GUI og tre CLI.
Slik sletter du en katalog i Linux (GUI-metode)
Denne metoden for å slette filer er enkel og best egnet for brukere som nylig har migrert til Linux. Det kan fungere på enhver distribusjon, forutsatt at et «Desktop Environment» og filbehandler er installert på datamaskinen. I denne artikkelen bruker vi Ubuntu 20.04 LTS med Gnome skrivebordsmiljø og Nautilus filbehandling. Slik fungerer det:
1. Først åpner du en hvilken som helst filbehandler og naviger til banen der du vil slette katalogen.
2. Velg mappen(e) du vil slette og trykk på «Slett»-knappen på tastaturet. Eller du kan også høyreklikke på den valgte mappen og velge «Flytt til papirkurven» fra hurtigmenyen.
3. Alle slettede filer og kataloger i Linux slettes ikke permanent, men flyttes til en spesiell plassering kjent som Trash, som ligner på papirkurven i Windows.
4. For å permanent slette en katalog i Linux, velg den og trykk «Shift + Delete» på tastaturet. Det vil åpne en melding om du vil slette den permanent eller ikke. Klikk på «Slett» i dialogboksen igjen.
Slett en katalog i Linux via kommandolinjen
Å gjøre en hvilken som helst oppgave ved å bruke kommandolinjen er raskere med mange alternativer enn GUI-metoden. Dessuten sletter CLI-metoden filene og mappene permanent. Her vil vi vise tre kommandoer for å slette en katalog i Linux som kommer forhåndsinstallert i hver Linux-distribusjon.
Slett katalog ved å bruke rmdir-kommandoen
Kommandoen rmdir brukes vanligvis til å slette tomme kataloger, men kan også brukes til å slette ikke-tomme kataloger. Kommandoen har ikke massevis av funksjoner og alternativer, men den får jobben gjort. Den generelle syntaksen for kommandoen er som følger:
rmdir
Noen av alternativene som rmdir-kommandoen kan ta er:
OptionDescription–ignore-fail-on-non-emptyused for å slette ikke-tomme kataloger-p, –parentused til å slette katalogen sammen med dens barn spesifisert-v, –verboseused for å få en diagnostisk melding for hver katalog
Slett tom katalog i Linux
For å slette en tom katalog i Linux, bruk følgende kommando:
rmdir
Her, i dette eksemplet, siden vi ikke får noen utgang, betyr dette at kommandoen ble utført og katalogen er slettet.
Slett ikke-tom katalog i Linux
Når du prøver å slette en ikke-tom katalog ved å bruke rmdir-kommandoen, får du følgende feilmelding:
rmdir: mislyktes i å fjerne «
For å slette en ikke-tom katalog i Linux, bruk følgende kommando:
rmdir –ignore-fail-on-non-empty
Slett katalog ved hjelp av rm-kommandoen
rm-kommandoen er et kraftig verktøy som kan slette både filer og kataloger samtidig som den gir mange flotte funksjoner. Den grunnleggende syntaksen for kommandoen er:
rm
Noen av alternativene som kommandoen kan ta er:
OptionDescription-fNår dette flagget brukes, vil ikke bekreftelsesprompten vises, og alle ikke-eksisterende filer og kataloger vil bli ignorert-iNår dette flagget brukes, vil kommandoen be om bekreftelse fra brukeren for hver sletting.-rNår dette flagget er brukt, vil kommandoen fjerne alt innholdet i den spesifiserte katalogen. -dDette flagget brukes til å fjerne tomme kataloger.-vDette flagget brukes for å få en forklaring på hva som gjøres for øyeblikket.
Slett tomme kataloger
For å slette tomme kataloger i Linux, bruk -d-flagget med kommandoen som vist nedenfor:
rm -d
Slett ikke-tom katalog
Når du sletter ikke-tomt innhold, kan det være svært farlig siden noen viktige filer kan bli slettet. Så vær ekstra forsiktig når du sletter ikke-tomme kataloger. For å slette en katalog med alt innholdet, bruk -r-flagget med kommandoen som vist nedenfor:
rm -r
Tving sletting av kataloger i Linux
rm-kommandoen gir en ledetekst, som standard, når du sletter de skrivebeskyttede filene og katalogene. Trykk enten «y» eller «n» avhengig av ditt valg. For å omgå ledeteksten bruker vi flagget -f som vist nedenfor:
rm -rf
Denne kommandoen kan vise seg å være ganske katastrofal hvis den utføres utilsiktet i rotkatalogen.
Spør før du sletter mapper i Linux
Når du sletter flere filer, bruk -i-flagget med rm-kommandoen for å få en melding før hver fil som vist nedenfor:
rm -ri
Slett kataloger ved å bruke finn-kommandoen
Slett tom katalog i Linux
Du kan også slette mapper ved å bruke finn-kommandoen med -delete-flagget som vist nedenfor:
finn
Denne kommandoen vil se etter den tomme katalogen spesifisert av parameteren
Slett ikke-tomme kataloger
For å slette ikke-tomme kataloger ved hjelp av find-kommandoen, bruk følgende syntaks:
finn
Forstå syntaksen ovenfor:
I syntaksen ovenfor ser find-kommandoen etter kataloger som samsvarer med
ofte stilte spørsmål
Hva er den raskeste måten å slette en katalog i Linux?
Kommandolinjemetoden er den raskeste måten å slette kataloger på. Du kan bruke rmdir, rm og finne-kommandoer for å slette kataloger i Linux.
Hvorfor kan jeg ikke fjerne en katalog i Linux?
Hovedårsaken til at du ikke kan fjerne en katalog i Linux er at du ikke har passende tillatelser til å gjøre endringer i katalogen. For å slette en katalog ved å omgå manglende tillatelse, bruk følgende kommando: sudo rm -rf
Slett filer og kataloger ved hjelp av Linux-kommandoer
Å slette kataloger/filer i Linux er en veldig enkel oppgave, men likevel veldig viktig for brukere av alle slag. Her har vi vist to måter å slette mapper i Linux, og vi håper denne artikkelen har gitt deg en god forståelse av de to metodene og kommandoene. Gi oss beskjed i kommentarene i tilfelle problemer.