Hvordan stoppe Google Chromes målrettede annonser fra å bruke nettleserloggen din

Google Chrome er kjent for å samle inn data, fra posisjonen din til nettleserloggen din, for personaliseringsformål. Likevel planlegger Google også å bruke sistnevnte for målrettede annonser. Har du noen gang lurt på hvordan Google skreddersyr annonser basert på dine interesser og historie?

Nettleserloggen din er en gullgruve som annonsører kan dra nytte av. Men du trenger ikke la dem få tak i det. Hvis du er bekymret for hvordan Google Chrome vil bruke nettleserloggen din for målrettede annonser, kan du ta tilbake kontrollen her.

Hvordan du kan stoppe Google Chrome fra å bruke nettleserloggen for annonser

I juli 2023 begynte Google å gi ut en ny Topics API som en del av Chrome 115-utgivelsen, som forklart på Chrome-utviklerbloggen. API-en lar nettlesere dele informasjon om en brukers interesser med tredjeparter samtidig som personvernet ivaretas. Annonseplattformen er Personvernsandkasse.

Bildekreditt: Blødende datamaskin

API-en har til hensikt å erstatte tredjeparts informasjonskapsler som sporer informasjonen din. Hvis tanken på at tredjeparter innhenter informasjon om dine interesser bekymrer deg, er det en måte å stoppe den fra å spore deg.

  Er QIE et ord i Scrabble?

Brukere vil se et varsel som kort beskriver annonsefunksjonen. Den tilbyr to alternativknapper: OK og Innstillinger. Du kan finne ut at den allerede er aktivert, uavhengig av hvilken knapp du klikker.

I Chrome klikker du på Mer-menyen (de tre vertikale prikkene) øverst til høyre i nettleseren og klikker på Innstillinger nederst. Deretter klikker du på Personvern og sikkerhet fra fanen til venstre og klikker deretter delen Annonsepersonvern.

Alternativt kan du kopiere og lime inn «chrome://settings/adPrivacy» i adressefeltet og trykke på Enter for å bli omdirigert til annonsepersonvernsiden.

Her vil du se tre kategorier:

  • Annonseemner: antar interessene dine basert på nettleserloggen din. De genereres ved å besøke nettsteder, og hvis du besøker nettsteder med en bestemt kategori eller emne, vil Google koble deg til nettsteder som samsvarer med disse interessene. Nettleseren vil slette gamle interesser hver måned og fortsette til du fjerner dem.
  • Nettstedsforeslåtte annonser: foreslår annonser basert på nettstedene du besøker. Når du besøker nettsider, kan en annonsør be om interessegruppen din slik at en foreslått annonse kan vises. Etter å ha besøkt et forhandlernettsted, kan du for eksempel se annonser relatert til nettstedet.
  • Annonse målt: deler data med nettsteder for å måle effektiviteten til deres annonsering. Dataene som er inkludert er tidspunktet annonsen ble vist, om den ble sett eller klikket på, og hvordan den ble vist. Google hevder at disse dataene regelmessig fjernes fra enheten din og holdes private.
  Migrering til Vue 3 Composition API for bedre komponentutvikling

Du kan klikke på hvert alternativ og klikke på bryteren for å slå alternativet på eller av, så vel som underkategorier. For eksempel vil blokkering av virksomhet og industri holde data- og videospill aktive.

Denne metoden er imidlertid ikke idiotsikker, siden enkelte nettsteder kan bruke informasjonskapslene og andre verktøy for å samle inn informasjonen din. Google hevder at Topics API er et tryggere alternativ, ettersom det forhindrer identifisering av brukere ved hjelp av nettleserloggen som er gitt til tredjeparter.

Nettleseren sier også at den vil teste denne funksjonen med en opt-in-testmodus i fjerde kvartal 2023. Google vil fase ut tredjeparts informasjonskapsler for 1 % av brukerne i første kvartal 2024, med alle brukere som mottar endringen innen tredje kvartal.

  Prosjektleder vs ressurssjef: Forstå forskjellene

Hold målrettede annonser unna nettleserloggen din

Google Chrome bruker nettleserloggen din for målrettede annonser. Heldigvis har brukerne et valg om de kan eller ikke. Å gi brukere kontroll over nettleserhistorikken og andre former for data er viktig for online autonomi ettersom kampen for personvern på nettet fortsetter.

Men er dette nok til å overbevise deg om å bytte nettleser? Hvis tanken på at annonsører bruker nettleserloggen din fortsatt er bekymringsfull, kan det være det beste alternativet å velge en personvernfokusert nettleser, som DuckDuckGo og Brave.