Hvorfor er datamaskinen min så treg? Den ultimate veiledningen for hvordan du får fart på en datamaskin

De fleste av oss kjenner spenningen ved å få en ny datamaskin, og hvordan de første sekundene med å starte opp operativsystemet med lynhastigheter får deg til å slippe kjeven av forundring over hvor raskt alt ser ut til å være. Når du kommer forbi oppstarten, begynner du å gjøre PC-en din virkelig din, ved å tilpasse innstillingene, installere nye programmer, sette opp drivere, og, for de mest teknologikyndige av dere, til og med rote rundt med maskinvareinnstillinger som å stille inn klokkefrekvensen og justere viftehastigheten.

Dessverre kommer det en tid i alles liv (i forhold til PC-ene deres) hvor ting begynner å avta. Et lite bildeslipp som du villig lar skli først, etterfulgt av litt hakking noen uker etter, og alle disse fører til slutt til at du endelig skjønner at PC-en din ikke tar 2-3 sekunder fra oppstart til påloggingsskjermen. , enn si å lansere favoritten din nesten umiddelbart.

Går datamaskinen sakte?

Det er virkelig hjerteskjærende å se at enheten som du sannsynligvis bruker mange timer på begynner å avta, uansett hvor nøye du prøver å vedlikeholde den ved å rydde den opp, ta den fra hverandre og blåse den med en boks med luftstøv der nødvendig, defragmentere den eller kjøre tune-up-verktøy på den. Når sant skal sies, har det meste av elektronikk en levetid, og hvis du virkelig er heldig du juni snuble over enkelte stykker som varer lenger enn gjennomsnittet før du begynner å miste ytelsen.

Men med tanke på at datamaskiner omfatter flere slike deler, er det lett å forstå hvordan noen ganger bare én del som faller kan påvirke hele systemet og bremse det eller få det til å hakke. Vanligvis skjer dette fenomenet oftere på gamle, utdaterte systemer, men det kan også skje med nyere, avhengig av hvor godt du tar vare på det og om du gjør alt du kan for å holde alt på topp. form.

Den juni høres litt (mer) kontraintuitivt ut, men hyppige systemoppdateringer kan ta en enorm toll på datamaskinens generelle ytelse. Vi streber alle etter å forbedre oss selv, og utviklere har også som mål å knuse tak og nå nye høyder når det gjelder ytelse, så det er lett å se hvorfor et operativsystem som mottar hyppige oppdateringer for å øke ytelsen, kan la maskinvaren stå i støv over tid.

Hvorfor er datamaskinen min så treg?

Hvis alt dette virker veldig kjent for deg, kan det hende du sliter med en systemnedgang, enten det er mindre eller en som er utrolig vanskelig å ignorere. Når det skjer, er det mest åpenbare svaret å oppgradere til et bedre system, som de fleste ser ut til å være enige om. Men bare fordi systemet ble litt rustent, betyr det ikke at du trenger å skrote det så snart som mulig og erstatte det med en bedre, siden din gamle datamaskin fortsatt kan ha litt liv i seg, uavhengig av operativsystemet som er installert på den, enten det er Windows 10, Windows 8, Windows 7 eller en som er enda eldre.

Faktisk vil de fleste brukere foretrekke å finne en måte å blåse nytt liv i PC-ene uten å måtte strekke seg etter lommeboken og kjøpe oppgraderte komponenter eller en helt ny datamaskin. Hvis du noen gang har spurt deg selv hvorfor er datamaskinen min så treg?, bare fortsett å lese. I denne veiledningen skal vi vise deg en rekke potensielle måter å fikse systemet på uten å ringe din lokale PC-butikk og bestille en ny enhet.

Hvordan få fart på datamaskinen (den ultimate guiden for Windows)

Først og fremst må du finne årsaken til PC-ens nedgang. Når du finner årsaken til at datamaskinen eller den bærbare datamaskinen har bestemt seg for å gi opp litt etter litt, kan du begynne å jobbe rundt det for å forbedre den nåværende situasjonen og sørge for at PC-en din kjører i et stabilt miljø før du avslutter den og gir opp på ham. (som vi fraråder, spesielt hvis du ikke allerede har prøvd alle forslagene i vår omfattende guide).

Med det i tankene, la oss se hvilke ting du kan prøve hvis du vil gjøre PC-en din raskere (hvis du nylig kjøpte den) eller få fart på den gamle datamaskinen eller bærbare datamaskinen og fortsette å bruke den i noen år til før du gjør den om til skrot. I tillegg til rettelsene du kan prøve, inkluderer vi også noen mulige årsaker til dette juni har bidratt til (forhåpentligvis midlertidig) forringelse av datamaskinen din, slik at du kan forstå nedbremsingen bedre og handle deretter hvis det noen gang skjer igjen.

17 måter å gjøre datamaskinen din raskere på

1. Avinstaller ubrukte eller sjelden brukte apper

Hvis nysgjerrigheten presset deg til å utforske PC-en og bruke Task Manager til mer enn bare å lukke gjenstridige apper, vet du kanskje allerede at det er tre viktige ressurser som datamaskinen din er avhengig av for å gi deg en jevn, rask opplevelse: RAM, CPU, og lagring.

Mens lagringsproblemer enkelt kan fikses ved ganske enkelt å overføre unødvendige filer til forskjellige lagringsmedier (som CD-er, DVD-er, USB-pinner eller eksterne HDD-er/SSD-er), blir RAM- og CPU-problemer oftere enn ikke påvirket av prosesser som kjører for øyeblikket.

Du juni vet allerede at ting som kjører på PC-en til enhver tid kan ha ulike former, for eksempel apper, bakgrunnsprosesser og tjenester. En vanlig misforståelse er at RAM-forbruket kan holdes på en minimumsverdi ved ganske enkelt ikke å kjøre noen forgrunnsapper på datamaskinen din, men hvis du ikke er forsiktig nok, kan du gjøre bakgrunnsprosesser og -tjenester om til større RAM-hoggere enn aktive (forgrunnen) apper.

Enhver prosess som kjører på PC-en din, enten den er aktiv i forgrunnen og lar deg samhandle med den, kjører i bakgrunnen eller kjører som en tjeneste, vil ha innvirkning på CPU, minne (RAM), disk (lagring) , og nettverksressurser (båndbredde). Bakgrunnsprosesser vil vanligvis forbruke mindre enn apper på PC-en din, men hvis det er mange av dem, kan de også tære på ressursene dine sterkt hvis du ikke er forsiktig nok.

Sjekk ressursforbruket selv

Ikke ta vårt ord for det; bruk Ctrl + Shift + Esc tastatursnarveien for å ringe Windows Task Manager og se selv. Hvis du for eksempel har Chrome oppe og kjører på datamaskinen din, vil du legge merke til at det sannsynligvis er en av de største RAM-forbrukerne du har.

Tenk deg nå at ikke bare Chrome, men alle andre prosesser som kjører på PC-en din tar en toll på RAM-, CPU-, disk- og nettverksressursene dine, noe som uunngåelig fører til et system som ikke bare er tregere, men ikke like stabilt som det du nettopp har. utpakket og har nesten ingenting installert på den.

Av den grunn anbefaler vi at du starter Kontrollpanel, går over til Programmer og funksjoner og tar en titt på listen over apper du har installert på datamaskinen. Hvis du ser noe du sjelden eller aldri bruker, kan du gjerne fjerne det.

Saken er at mange apper installerer tjenester og bakgrunnsprosesser sammen med motparten i forgrunnen, så selv om du sjelden starter appen, kan den fortsatt forbruke en liten del av RAM eller CPU gjennom bakgrunnsprosesser eller tjenester som appen holder åpen, i i tilfelle du starter den.

Hvis du er litt teknisk kunnskapsrik, kan du bruke Windows oppgavebehandling for å se hvilke apper som kjører bakgrunnsprosesser på PC-en din og fjerne dem basert på den informasjonen, om nødvendig.

Bruk tredjepartsapper for å fjerne programmer

Har du mange installerte programmer på datamaskinen din som du ikke lenger bruker eller er du ikke en stor fan av å avinstallere ting fra datamaskinen manuelt? Da vil du være glad for å vite at det finnes tredjepartsapper som kan løfte denne byrden fra skuldrene dine.

Å bruke Windows» innebygde programbehandler til å avinstallere apper fra PC-en kan ofte etterlate flere spor etter programmet, som kjørbare filer, DLL-er og konfigurasjonsfiler, som alle bidrar til unødvendig lagringsplass på datamaskinen.

Det meste av tiden skjer hvis du prøver å tvinge avinstallering av programmer fra datamaskinen mens de kjører. Hvis du gjør det, vil kjørbare filer, DLL-er og konfigurasjonsfiler som trengs for at den kjørbare filen skal kjøre, forbli strandet på PC-en din, og noen ganger juni Legg merke til at programmet fortsatt har en prosess som kjører i bakgrunnen, selv om du trodde du fjernet den helt fra datamaskinen.

Den prosessen juni ikke ta opp mye av CPU og minne, men hvis du har mer enn bare noen få av slike programrester, vil det begynne å merkes.

Tredjeparts spesialiserte avinstalleringsprogramvareløsninger kan hjelpe deg med å utføre et bredt spekter av operasjoner angående fjerning av apper, inkludert, men ikke begrenset til, å fjerne flere apper samtidig (som Windows for øyeblikket ikke er i stand til), fjerne foreldreløse registeroppføringer og rydde opp i alle spor av programmet du prøver å fjerne, og forhindrer dermed situasjoner som den som er avbildet ovenfor fra å oppstå.

På den ikke-så-lyse siden er de fleste av disse programmene ikke akkurat effektive, spesielt hvis du er på vei mot gratis, som til og med kan utgjøre en sikkerhets- eller personvernrisiko for PC-en din. Vi har imidlertid laget en liste over de beste gratis programvareavinstalleringsprogrammene for Windows du kan bruke, og de er faktisk både effektive og trygge å bruke.

2. Fjern oppstartsprosesser

Hvis du legger merke til at PC-en starter opp mye tregere enn den pleide, er det en ganske god sjanse for at du har installert en haug med apper og tillatt dem å kjøre under systemoppstart. Oppstartsprosesser er enorme ressursbrukere og kan øke tiden datamaskinen trenger for å starte opp med mye.

Under oppstart må datamaskinen din laste inn mange prosesser som kreves av operativsystemet for å kjøre som tiltenkt, så den trenger hver bit av ressurs den kan ha for å få jobben gjort så raskt som mulig, og helst uten at du merker noen nedganger. Nå er saken: Når du lar andre apper kjøre under oppstart, kan disse appene samle ressurser som operativsystemet ditt trenger for å holde ting i gang og fullføre oppstartssekvensen i tide.

Hvis du bruker til og med en haug med oppstartsapper, distribuerer datamaskinen ressurser mellom tredjepartsappene og systemprosessene dine, og prøver å sørge for at alt, enten det er en app eller en systemprosess, har en sjanse til å kjøre skikkelig.

Som et resultat laster apper langsommere og systemprosesser tar lengre tid å starte, gitt at de begge må dele CPU og RAM med hverandre, og du vil få en treg, treg, hakket opplevelse fra datamaskinen din.

Bruk oppgaveplanleggeren i stedet

Derfor, hvis du vil at datamaskinen skal være rask igjen, bør du prøve å fjerne alle oppstartsapper og -prosesser du har installert på PC-en. Du trenger ikke å avinstallere dem helt: bare start dem, se etter oppstartsinnstillinger og prøv å deaktivere alt som ligner på Kjør ved oppstart eller Start ved oppstart. Hvis du ikke kan eller vil fjerne dem alle, er det bare å fjerne så mange du kan, da det fortsatt vil utgjøre en stor forskjell.

En siste ting: du visste sikkert dette allerede, men hvis du kjører Windows 10, Windows 8.1, Windows 8 eller til og med Windows 7, har du en oppgaveplanlegger på datamaskinen. Ikke viker unna det og prøv å bruke det til å starte flere apper samtidig i stedet for tilfeldig å la alle appene på PC-en kjøre ved oppstart. Bare pass på at du ikke planlegger apper under oppstart (du går tilbake til utgangspunktet), og velg et senere tidspunkt (f.eks. 5 minutter senere) i stedet.

3. Lukk skuffprosessene

En annen type sleipe programvare som du kan ha på PC-en uten å vite det, består av programmer som kjører stille i systemstatusfeltet. Du vet, det lille området ved siden av klokkeslettet, datoen, varslingene og språkindikatoren som du kan utvide. Hvis det området (skuffen) har mer enn bare noen få ting vist der inne, er det en god grunn til at datamaskinen din kan bli bremset.

Som vi nøye har forklart ovenfor, betyr mange apper som kjører på PC-en din at flere ressurser brukes, og siden du bare merker nedgang når du faktisk prøver å bruke ressurser selv (og ikke mange av dem er tilgjengelige), vel, du kan sannsynligvis regne ut. Så den åpenbare tingen å gjøre er å lukke så mange av dem som mulig og sjekke om det er noen forbedringer.

Vi har ikke nevnt dette før, men du bør se etter tegn på forbedring etter å ha utført hvert trinn i veiledningen vår. På den måten, hvis du gjør noe riktig, vet du det med en gang. Hvis du vil være ekstra sikker på at du faktisk er på rett spor, start Task Manager og se på CPU, Memory, Disk og Network-kolonnehodene i høyre del av hovedskjermen. Hvis du ikke kan se dem, sørg for å klikke på «Mer detaljer»-knappen nederst til venstre i Oppgavebehandling.

Noen skuffprosesser kan ikke lukkes

Nå tilbake til sauene våre: Hvis du legger merke til at minne- eller CPU-prosentverdiene faller betydelig etter at du har lukket visse apper, er det en ganske solid indikator på at den nøyaktige appen var grunnen til at datamaskinen din opptrådte sakte og trengte desperat at du grep inn. Merk at ved å klikke på Minne-, CPU-, Disk- eller Nettverk-kolonnene kan du sortere prosessene på PC-en din etter hvor mye av den spesifikke ressursen de bruker. Hvis du klikker på den én gang, vises toppforbrukeren først, mens du klikker på den igjen, bør snu listen for å vise lavforbrukere først.

Merk at Windows også har noen skuffikoner plassert der som standard, noe som ikke burde forstyrre deg mye. Dette er Safely Remove Hardware and Eject Media som du ikke kan lukke (siden det ikke akkurat er en app), Windows Security (som du ikke kan avslutte som standard) og driverspesifikke ikoner (som kontrollpaneler for lyden din) og videodrivere). Du bør la dem være i fred og fokusere på tredjepartsapper som du installerte, for eksempel nettleseragenter (personlig bryr jeg meg ikke så mye om dem og sørger alltid for at de er stengt), kontoragenter og andre slike apper.

4. Fjern alt rot

Som vi har nevnt før, spiller lagringsmedier (HDD, SSD) en stor rolle på datamaskinen din. Se for deg harddisken og/eller SSD-en din som de skapene eller skuffene du stikker inn i hver gang du trenger noe viktig (f.eks. ID-kortet ditt, en penn og et papir, et kredittkort, en MP3-spiller osv.). Vel, i dette scenariet spiller du rollen som operativsystemet ditt som når inn i disse lagringsmediene (HDD, SSD) hver gang det trenger å hente noe.

  Ikke alle 5G er like: Millimeter Wave, Low-Band og Mid-Band forklart

Forhåpentligvis, nå er det fornuftig hvorfor du trenger å holde HDD og SSD pen, ryddig og uten mye rot hvis du vil at operativsystemet og PC-en for den saks skyld skal hente data fra dem raskt. Du kan sikkert være enig med oss ​​i at det kan være utrolig vanskelig å rote rundt i en overfylt skuff på jakt etter et lite stykke papir eller en hvilken som helst annen liten gjenstand, så hvorfor sette harddisken og/eller SSD-en din gjennom denne forferdelige opplevelsen ved å la søppelfiler hope seg opp ?

Blant teknisk kunnskapsrike brukere er det litt av en tommelfingerregel at en HDD som er omtrent 90 prosent full vil begynne å bremse ned, så det kan være lurt å prøve å holde den under dette nivået ved å fjerne filer og programmer du ikke trenger. Dette gjelder spesielt hvis du holder operativsystemet på den samme harddisken, siden Windows uunngåelig vil bremse ned sammen med harddisken.

Hvis du har en SSD, er ting enda mer komplisert, siden SSD-er blir gradvis tregere etter hvert som du fyller dem opp med data. Men hvis det ikke er noen annen måte enn å lagre mange ting på SSD-en din, vil et godt råd være å holde den under 75 % av full kapasitet. Tross alt brukes SSD-er generelt til å laste apper og prosesser med lynraske hastigheter, ikke til å lagre latterlige mengder data.

Husk alltid at rot også kan bygge seg inn i andre deler av datamaskinen din som ikke er helt tydelig umiddelbart. Hvis du ikke sletter filer og mapper ved hjelp av Shift + Del (denne snarveien sletter dem uten å sende dem til papirkurven), vil du kanskje sjekke papirkurven nå og da og tømme den, spesielt hvis du ikke gjør det det med jevne mellomrom. Mange søppelfiler kan bygge seg opp i papirkurven, og det kan begynne å påvirke ytelsen din før du vet ordet av det.

5. Defragmenter harddisken

Den juni høres ut som et ekstremt tiltak, men å defragmentere harddisken din er viktig hvis du vil holde den i toppform over lang tid og nyte ikke bare å lagre ulike dokumenter på den, men også kjøre apper og spill uten å legge på, fryse, eller tilfeldige krasj. Behovet for denne defragmenteringsprosessen spirer fra det faktum at harddisken din over tid blir fragmentert, og dette gjør at operativsystemet ditt blir tregere, siden det må søke etter innhold på harddisken din flere steder før det kan få tilgang til det.

Det defragmentering gjør er faktisk å ta delene som nå er fragmentert og sette dem sammen igjen, og dermed hjelpe operativsystemet ditt med å få tilgang til dem på en raskere og enklere måte. Som et resultat vil datamaskinen lastes raskere, ettersom filene som er lagret på harddisken din er i ett stykke, i motsetning til å bli delt i flere deler og spredt over alt.

Windows 10, 8 og 7 kan ta vare på harddisken din ved å utføre skanninger og defragmenteringsoperasjoner automatisk hver uke eller så. Det skader imidlertid ikke å sørge for at alt er i toppform ved å sjekke tilstanden til harddisken og prosentandelen av fragmentering den nådde (hvis aktuelt). Hvis du oppdager at noe ikke fungerer, kan du enkelt kjøre en defragmenteringsoperasjon selv. Her er hva du må gjøre:

Trykk på Win-tasten på tastaturet
Skriv Defrag
Velg Defragmenter og optimaliser stasjoner fra listen over resultater
Sjekk om noen av harddiskene har mer enn 0 % fragmentering
Velg harddisken som må defragmenteres
Klikk på Analyser-knappen
Når analysen er ferdig, klikker du på Optimaliser-knappen
Vent til prosessen tar slutt (la helst PC-en være i fred mens defragmenteringen kjører)
Gjenta trinnene ovenfor for å dekke alle harddisker som krever defragmentering

Merk at vi bare har nevnt HDD-er i vår lille guide ovenfor, siden SSD-er ikke krever defragmentering siden de fungerer annerledes enn HDD-motpartene. Du vil legge merke til at hvis du velger en SSD i dialogboksen Defragmenter og optimaliser stasjoner ovenfor, vil Analyser-knappen være nedtonet, og det er ikke en feil. SSD-er krever ikke defragmentering, siden de ikke kan bli fragmentert i utgangspunktet.

Selv om Analyser-knappen er nedtonet for SSD-er, legg merke til at du fortsatt kan klikke på Optimaliser. Selv om den ikke defragmenterer SSD-en din, vil den utføre TRIM-kommandoen, som brukes til å slette data som PC-en din ikke lenger anser som nyttig.

Som vi allerede har nevnt, kjører Windows 10, 8 og 7 operativsystemer en ukentlig analyse på harddiskene og utfører defragmenteringsoperasjoner når det er nødvendig hvis noen av harddiskene krever det. Vær oppmerksom på at du kan endre frekvensen som optimaliseringsoperasjoner utføres med fra «ukentlig» til «daglig» eller «månedlig», selv om operativsystemet anbefaler at du holder den på «ukentlig».

Du kan også slå på et alternativ som vil øke oppgavens prioritet hvis tre påfølgende planlagte harddiskoptimaliseringskjøringer har blitt savnet. Videre lar programmet Defragmentere og optimalisere stasjoner deg velge stasjonene du vil optimalisere med jevne mellomrom, og også veksle mellom et alternativ som gjør at programmet automatisk optimaliserer nye stasjoner som oppdages på systemet ditt.

Det er verdt å nevne at instruksjonene ovenfor gjelder for Windows 10 og Windows 8 operativsystemer. Hvis du bruker en stasjonær eller bærbar Windows 7-datamaskin, kan du bruke søkefunksjonen til å finne diskdefragmenteringsprogrammet og velge en HDD på systemet ditt fra «Gjeldende status»-delen.

6. Utfør en diskopprydding

Diskopprydding er avgjørende for å holde alt pent og ryddig på lagringsenhetene dine. Mange apper bruker bufrede data, og disse dataene må lagres et sted, om enn midlertidig, og lagringen er på harddiskene eller SSD-ene dine. Dessverre finner ikke midlertidige filer som bufrede data, nedlastede installasjonsfiler, feillogger og optimaliseringsfiler veien til papirkurven din, så du må utføre denne oppryddingen selv.

Slik kan du utføre en diskopprydding uten for mye innsats på en Windows 10-PC:

Trykk på Win-tasten på tastaturet
Skriv PC og klikk på Denne PC-ikonet i resultatlisten
Høyreklikk på hvilken som helst partisjon
Velg Egenskaper fra kombinasjonsmenyen
Klikk på Diskopprydding-knappen
Klikk på knappen Rydd systemfiler
Merk av for filene du vil slette i den aktuelle delen
Klikk på OK-knappen
Bekreft at du vil slette filene du valgte permanent
Klikk på OK-knappen en gang til
Gjenta trinnene ovenfor for alle interne partisjoner på systemet ditt (pass på at du ikke velger eksterne lagringsmedier)

Merk at for Windows 8.1, 8 og 7 du juni må finne en annen rute for å få tilgang til partisjonene dine (f.eks. et «Min datamaskin»-ikon på skrivebordet eller i Start-menyen). Dessuten du juni Legg merke til at noen funksjoner er forskjellige eller mangler helt, men selve diskoppryddingsdelen er ganske intuitiv, så du vil sannsynligvis samhandle med den uten å trenge ytterligere hjelp.

Hvis du ikke akkurat er en fan av å bli skitne til å grave rundt Windows» innebygde funksjon, kan det hende du blir glad for å høre at det finnes tredjeparts programvareløsninger som kan ta seg av ting for deg, slik at du ikke må kaste bort tid på å lete rundt etter verktøy som kanskje ikke er der.

Bruk tredjeparts diskoppryddingsverktøy

Det er mange diskoppryddingsverktøy tilgjengelig på Internett, og de fleste av dem tilbyr mer enn bare funksjoner for diskopprydding. Noen apper kan for eksempel gi deg muligheter for opprydding av filer i sanntid, verktøy for opprydding av nettleserhistorikk, systemoptimaliseringsverktøy, avanserte appavinstalleringsprogrammer, registeroppryddingsverktøy, oppstartsappbehandlere og til og med defragmentering.

Det er imidlertid verdt å nevne at de fleste av disse appene er førsteklasses programvareløsninger, så du må kjøpe et abonnement eller en lisens for å kunne bruke dem fullt ut. Nesten alle av dem har funksjonelle demoer tilgjengelig som du kan bruke og ta med funksjonene til appen på en prøvetur før du endelig bestemmer deg for om programmet er riktig for deg eller ikke, men du bør være klar over at de fleste av disse demoene er utrolig begrenset.

En av de vanligste demotypene er den som ganske enkelt skanner systemet ditt og oppdager mange ting som er galt med det, men som absolutt ikke hjelper deg med å fikse det før du kjøper en lisens eller et abonnement.

7. Lukk ressurshoggers manuelt

Vi har allerede etablert (og du bør vite dette allerede hvis du i det minste er litt erfaren med å betjene PC-en din) at noen programmer, prosesser og spill kan ta opp mye av de tilgjengelige ressursene dine, enten det er CPU, RAM, lagringsplass, eller båndbredde vi snakker om. De skal imidlertid bare påvirke PC-ens ytelse så lenge de kjører, så du bør ikke legge merke til noen fryser, krasjer eller hakking utenfor kjøretidsvinduet.

Trykk Ctrl + Shift + Esc for å vise oppgavebehandlingen din, og sørg for å aktivere den detaljerte visningen ved å klikke på «Flere detaljer»-knappen nederst til venstre i hovedvinduet. Legg merke til at det er 6 kolonner, som hver gir deg en del informasjon om programmene, prosessene og tjenestene som kjører på datamaskinen din i denne rekkefølgen: navn, status, CPU, minne, disk og nettverk.

Hvis du vil sortere programmene, prosessene og tjenestene etter hvor mange ressurser de bruker, kan du ganske enkelt klikke på en av de fire ressursfanene, avhengig av hva du er interessert i: CPU, RAM, diskbruk eller båndbredde . Som vi har forklart ovenfor, bør et klikk én gang bringe den høyeste forbrukeren til toppen av listen, og å klikke én gang til bør snu listen, og vise programmene, prosessene og tjenestene som bruker minst mulig av den spesifikke ressursen.

Hvis datamaskinen din er utrolig treg, for eksempel, kan du starte Oppgavebehandling og klikke på RAM-kolonnen for å vise appen som for øyeblikket spiser opp mesteparten av minnet ditt. Hvis du nå legger merke til at det svir mye mer enn det burde, kan du prøve å lukke det og sjekke om det er noen forbedring. Det samme prinsippet gjelder for CPU-bruk: Hvis du merker at prosentandelen bare er for høy, prøv å lukke appen, prosessen eller tjenesten og se om PC-en din er noe raskere.

Det er et annet scenario der en app ikke vises som en stor RAM- eller CPU-forbruker, men gjør PC-en din ubrukelig ved å gjøre den ekstremt treg, stammende eller til og med utsatt for krasj. Mesteparten av tiden vil disse appene vises som ikke-responsive (Reagerer ikke) i Task Manager, så du kan prøve å avslutte dem, selv om de teknisk sett ikke bruker mye ressurser.

Hvis det ser ut til å ha gjort susen ved å lukke prosessene som tok opp mye av systemets ressurser, kan du vurdere å fjerne appen helt fra datamaskinen, oppdatere den til den nyeste versjonen eller sjekke om den er feilkonfigurert. Det er verdt å merke seg at noen apper har visse konfigurasjonsalternativer som, når de er aktivert, gjør dem til massive ressursigler.

8. Sjekk strøm- og dvaleinnstillingene

Det faktum at strøm- og dvaleinnstillingene dine kan ha en negativ innvirkning på ytelsen til datamaskinen din er et mindre kjent faktum, men det er fornuftig når jeg tenker på det. Høy prosessorkraft krever mer ressurser, og en av de mest oversett ressursene i datamaskinen din er elektrisitet. Derfor bør det være fornuftig at en kraftigere datamaskin bruker mer strøm, noe den gjør.

Heldigvis kommer Windows med en haug med strømplaner som du kan bruke avhengig av gjeldende oppsett og preferanser. Du kan for eksempel stille inn datamaskinen til å spare mer strøm på bekostning av ytelsen, eller du kan gå full gass på ytelsen, samtidig som du øker mengden elektrisitet som kreves. Det mest brukte alternativet er et balansert strømskjema som ikke gir deg full ytelse, men det tar heller ikke mye energi.

Nå hvis du bruker en stasjonær datamaskin, er den eneste grunnen til at du ønsker å justere disse strømskjemaene hvis du vil ha mer ytelse fra PC-en eller holde strømregningen på et minimum. Men for bærbare brukere er ting litt mer delikat, siden de også må vurdere batterilevetiden når de bruker datamaskinene sine. De fleste bærbare brukere er fans av Balanced power-ordningen, som sikrer normal PC-ytelse og balansert batterilevetid.

Det er imidlertid eksepsjonelle tilfeller der du bare trenger den ekstra kraften, så du bytter til den ytelsesorienterte strømplanen som tømmer batteriet i løpet av få timer (hvis du er heldig og har et godt batteri), eller du trenger mer juice og du aktiverer batterisparefunksjonen. Nå hvis du husker det vi nevnte rett ovenfor, vil bytte til en batterisparende plan ha stor innvirkning på PC-ens ytelse.

Derfor, hvis du legger merke til at datamaskinen din virker utrolig treg uten noen åpenbar grunn, bør du sjekke og se hvilken strømplan du bruker for øyeblikket. Dette gjelder spesielt for bærbare brukere siden de er mer tilbøyelige til å samhandle med strømsparingsalternativer, men du bør sjekke det selv om du er en stasjonær PC-bruker. Det er ikke uvanlig å endre strøminnstillinger ved et uhell uavhengig av enhetstype.

På bærbare datamaskiner er en solid indikator på at du bruker en strømspareplan den reduserte lysstyrken (lysstyrken) på skjermen. Som standard vil strømsparingsplanen redusere lysstyrken til det absolutte minimum, så det bør være litt vanskeligere å se ting på skjermen din i dagslys hvis det skjer. I tillegg vil du legge merke til at den bærbare datamaskinen og skjermen går i dvale mye raskere enn før, siden den trenger å spare energi.

Lang historie kort, hvis du bestemmer deg for å spare litt batteri på den bærbare datamaskinen, bør du ikke bli overrasket når hele systemet ser ut til å bremse ned til et punkt hvor det knapt er brukbart.

9. Juster visuelle effekter

Nyere versjoner av Windows-operativsystemet har ikke bare vært mer ytelsesorientert enn sine eldre motparter, men også laget for å se penere ut. Windows-utviklere har implementert forskjellige animasjoner, ny polert grafikk, menyer, knapper og ikoner for å forbedre brukeropplevelsen ved å gi brukerne ikke bare et raskt operativsystem, men også et elegant utseende.

Men all denne ekstra blingen måtte på en eller annen måte ta sin toll på systemet ditt, som du sikkert vet fra dataspill; å øke innstillingene for grafikkkvalitet og sette en høy oppløsning kan påvirke systemets ytelse og få spillet til å føles tregere, om enn fantastisk når det gjelder øyegodteri. Det samme prinsippet gjelder for Windows, men i mye mindre skala.

Hvis du er en elsker av fancy animasjoner, polerte fonter, glatte knapper, vindusmarger og generelt alt som ser utenom det vanlige på operativsystemet ditt, har du sannsynligvis alle disse utseenderelaterte forbedringene aktivert. For banebrytende systemer bør ikke dette være et problem, siden de er spesielt bygget for å håndtere press fra en rekke kilder.

Men hvis din bærbare eller datamaskin har vært gjennom mer enn to generasjoner med operativsystemer uten noen betydelig maskinvareoppgradering for å hjelpe dem med å matche kravene til nye, moderne Windows-versjoner, kan det være et problem der. Av den grunn anbefaler vi at du slår av så mange visuelle forbedringer du kan og sjekker om det er noen merkbar forbedring av hvor rask datamaskinen din er etter å ha gjort det. Vet du ikke hvor du skal lete etter disse innstillingene? Sjekk ut følgende miniguide:

  Slik starter du programmer på Mac-en din

Trykk på Win-tasten på tastaturet
Type kontroll
Velg Kontrollpanel fra listen over resultater
Gå til System og sikkerhet
Åpne systemvinduet
Rull ned til du kommer til Avanserte systeminnstillinger og klikk på den
Klikk på Innstillinger-knappen i Ytelse-delen
Klikk på alternativknappen Juster for best ytelse
Bekreft handlingen ved å klikke på OK-knappen
Start PC-en på nytt og sjekk om det er noen større forbedringer

Det er verdt å nevne at å klikke på «Juster for best ytelse»-knappen vil deaktivere absolutt alle visuelle effekter i den listen. Hvis du ikke vil at Windows-opplevelsen skal være blottet for alle typer øyegodteri, kan du gi det en virvel og lage ditt eget oppsett med visuelle effekter ved å klikke på Egendefinert alternativknapp og begynne å slå funksjoner av eller på fra listen. Når du er fornøyd med valget ditt, klikker du på OK-knappen og starter PC-en på nytt.

Mens du er her, bør du vite at kategorien Avansert i vinduet Ytelsesalternativer lar deg endre personsøkingsfilstørrelsen for stasjonene manuelt (hvis du ikke stoler på at Windows automatiske personsøkingsbehandling er god nok), og bytte mellom program- og bakgrunnstjenesteorientert ytelse ved å klikke på den tilsvarende alternativknappen avhengig av dine preferanser.

Som standard justeres Windows automatisk for best ytelse av programmer, men du kan også sette den til «Bakgrunnstjenester» hvis du føler det juni gagne deg mer.

Hvis du er en Windows 7-bruker, kan du finne de samme innstillingene ved å søke etter Ytelsesinformasjon og verktøy-delen, velge alternativet Juster visuelle effekter og navigere til fanen Visuelle effekter for å begynne å tilpasse innstillingene eller velge et annet oppsett.

10. Deaktiver unødvendige Windows-funksjoner

Windows-funksjoner kan virke som noe som har mer å gjøre med operativsystemets infrastruktur enn med noen aktive komponenter du har kjørt, for eksempel apper eller tjenester, og du vil ha halv rett. De fleste av disse funksjonene er imidlertid avhengige av tjenester og bakgrunnsprosesser for å kjøre feilfritt på systemet ditt, og som vi allerede har etablert før, jo mer du laster PC-en, desto tregere vil den gå ettersom tiden går.

Av den grunn vil en klok ting å gjøre å ta en titt på systemets funksjoner og utføre en rask opprydding om nødvendig. Microsoft ønsker å imøtekomme behovene til et variert klientell gjennom deres viktigste produkt (dvs. Windows-operativsystemet), så produktet blir levert med en haug med verktøy og funksjoner som er lett tilgjengelige (allerede aktivert) som standard.

Ikke misforstå oss, det er ikke iboende dårlig, som deg juni trenger de fleste av disse verktøyene på et eller annet tidspunkt, men å laste inn tjenester som du «kanskje trenger en dag» og ender opp med å ikke bruke dem noen gang kan være skadelig for PC-en din i det lange løp, omtrent som å la lyset stå på eller vannet renne litt kan være til ditt månedlige budsjett. På den lyse siden, bare fordi Microsoft bestemte seg for å aktivere visse funksjoner, betyr det ikke at du VIL trenge dem, eller at det å slå dem av kan forårsake uopprettelig skade på datamaskinen din, så du juni ønsker å slå av noen av dem.

Dette gjelder spesielt hvis du legger merke til at systemet ditt ikke er så ferskt og raskt som det pleide, og stol på oss når du har nådd dette punktet, hver lille ting teller. Du deaktiverer dette, du avinstallerer det, du defragmenterer litt, og før du vet ordet av det begynner PC-en å øke tempoet, fryser ikke så ofte som før, og krasjer begynner å føles som en ting av forbi.

Men hvis du landet her, er sjansen stor for at du ikke akkurat er en proff når det kommer til datamaskiner, og at du kanskje ikke vet nøyaktig hvordan du skal nå listen over Windows-funksjoner, enn si deaktivere eller aktivere dem etter hjertens lyst. Ikke bekymre deg, men vi vil lede deg gjennom trinnene slik at du kan gi din gamle PC ytelsesøkningen den trenger. Her er hva du må gjøre for å deaktivere Windows-funksjoner:

Trykk på Win-tasten på tastaturet
Type kontroll
Velg kontrollpanelikonet i Start-menyen
Klikk på delen Programmer og funksjoner i kontrollpanelet
Finn og klikk på Slå Windows-funksjoner på eller av på venstre side av hovedvinduet
Slå av alle unødvendige funksjoner fra det nyåpnede vinduet og klikk på OK-knappen når du er ferdig
Start datamaskinen på nytt

Merk at du juni ønsker å avstå fra tilfeldig å deaktivere alt i kjølvannet ditt, spesielt hvis du er en nybegynner på PC og ikke har noen anelse om hva hver av funksjonene som er avbildet i den listen hjelper deg med å oppnå på PC-en din. Hvis du ikke er sikker på noen spesifikk funksjon og hvilken rolle den spiller på datamaskinen din, kan du juni ønsker å styre unna det og unngå å deaktivere det, som gjør det juni gjøre enkelte deler av PC-en delvis ubrukelig.

Selv om den sikreste måten å gå med dette på er å slå opp hver funksjon, se hva den gjør og hva deaktivering av den kan bety for systemet ditt, har vi også inkludert noen av funksjonene du kan deaktivere trygt, sammen med hva den funksjonen gjør , og hva deaktivering av det kan bety for datamaskinen og/eller operativsystemet. Merk at disse funksjonene gjelder spesifikt for Windows 10, så hvis du bruker en eldre versjon av Windows noen av disse elementene juni gjelder ikke for deg.

Internet Explorer 11
Du kan trygt deaktivere Internet Explorer 11 fra din Windows 10-PC med tanke på at Microsoft nylig erstattet den med Microsoft Edge. Internet Explorer fortsetter fortsatt å være tilgjengelig på PC-er med Windows 10, og det er ingen umiddelbar plan for å fjerne den. Videre sluttet Microsoft å sende Internet Explorer 11-oppdateringer gjennom Windows Update, og du måtte laste ned og installere dem manuelt fra Microsofts nettside, noe som er desto større grunn til å fjerne det uten å tenke på det to ganger.

Internettinformasjonstjenester (IIS)
Nylig begynte IIS å bli aktivert som standard på nye Windows 10-installasjoner eller under oppgraderinger fra eldre versjoner av disse operativsystemene. Selv om det høres ut som en stor sak, trenger du sannsynligvis ikke IIS oppe og kjører, så du kan like godt deaktivere den. Dette gjelder ikke hvis du kjører en webserver på PC-en din, i så fall bør du ikke deaktivere IIS. Hvis du bestemmer deg for å deaktivere den, kan du også utvide IIS-mappen og deaktivere FTP-server, webadministrasjonsverktøy og World Wide Web Services, hvis de er aktivert.

Internett-informasjonstjenester Hostable Web Core
Dette går i samme kategori som IIS vi nevnte og forklarte rett ovenfor. Hvis du ikke kjører noen webserver av noe slag på datamaskinen din og ikke har tenkt å gjøre det med det første, kan du trygt deaktivere Internet Information Services Hostable Web Core hvis den er aktivert.

Eldre komponenter og DirectPlay
Legacy Components er en funksjon som lar deg legge til støtte for et bredt utvalg av gamle komponenter på Windows. Et eksempel på en slik komponent er DirectPlay, som er en funksjon som var en del av DirectX for lenge siden og ikke lenger brukes. Hvis systemet ditt fortsatt kan anses som noe nytt, fortsett og deaktiver både Legacy Components og DirectPlay fra Windows-funksjoner-skjermen.

Mediefunksjoner – Mediespiller
For en stund siden pleide Media Features å ha mer enn bare én funksjon under seg, men nå er det bare Media Player, Windows sin innebygde løsning for å spille av mediefiler på PC-en. Hvis du har noen erfaring med Windows-PCer, vet du sannsynligvis at Media Player ikke akkurat er allsidig, siden den avhenger av en rekke kodeker for å la deg nyte favorittvideo- og lydfilene dine. Hvis du allerede bruker en tredjeparts multimediespiller, for eksempel VLC eller Gom Player, kan du deaktivere denne funksjonen.

Microsoft Print til PDF
Dette er Microsofts virtuelle skriver som lar deg eksportere et hvilket som helst utskrivbart dokument til en PDF på datamaskinen din i stedet for å faktisk skrive det ut. Personlig finner jeg denne funksjonen nyttig ved forskjellige anledninger, så jeg holder den aktivert hele tiden. Men hvis du bruker Microsoft Office eller et annet tredjepartsverktøy som kan konvertere dokumenter til PDF-er, er det ingen vits i å holde denne funksjonen aktivert også, så det er virkelig din oppfordring.

Microsoft XPS Document Writer
XPS er et filformat som ble opprettet av Microsoft som et svar på Adobes PDF, for å erstatte det og gi brukerne mer fleksibilitet i forhold til dokumenter som er opprettet lokalt uten å kreve tredjeparts programvareløsninger. Hvis du aldri har hørt om XPS og ikke planlegger å bruke det når som helst snart, er vårt forslag å deaktivere denne funksjonen.

Utskrifts- og dokumenttjenester – Internett-utskriftsklient
Hvis du bruker en lokal skriver til å skrive ut dokumenter fra datamaskinen din i stedet for å bruke en som er tilgjengelig og delt på nettverket ditt (LAN), kan du trygt deaktivere denne funksjonen, siden den har liten eller ingen nytte for deg. Men hvis du er vant til å sende dokumenter til en nettverksskriver, sørg for at du holder den aktivert.

Utskrifts- og dokumenttjenester – Windows faks og skanning
Hvis du har en faksmaskin eller en skanner koblet til datamaskinen, sørg for at du ikke deaktiverer denne funksjonen. Det er aktivert som standard, så bare la det være hvis du trenger det. Men hvis du ikke bruker faksmaskiner eller skannere som er koblet til datamaskinen, kan du trygt deaktivere den uten å se deg tilbake. Merk at visse versjoner av Windows juni mangler denne funksjonen helt, så ikke bry deg om å lete etter den hvis du ikke finner den på første forsøk.

Remote Differential Compression API-støtte
Hvis du ikke bruker apper for fjerntilgang (selv de som er innebygd og lett tilgjengelig på PC-en din) eller Windows Server, kan du deaktivere denne funksjonen, siden den ble introdusert i Windows Server 2003 R2 for å hjelpe brukere med å forbedre serveradministrasjonen. erfaring.

Windows PowerShell 2.0
Hvis du er en PowerShell-bruker, vet du sannsynligvis at PowerShell 2.0 har vært utdatert en god stund nå, så det er absolutt ingen grunn til å holde denne funksjonen aktivert. For øyeblikket er den nyeste versjonen av PowerShell 5.1.19041.906, så du kan trygt deaktivere PowerShell 2.0-støtte fra PC-en.

Windows prosessaktivering
På nyere versjoner av Windows bør dette allerede være deaktivert som standard, sammen med alt i det (.NET Environment, Configuration APIs og Process Model), slik at du selv kan gjette nøyaktig hvor nyttig denne funksjonen er for vanlige Windows-brukere. Hvis du kjører en hjemmeserver eller planlegger å gjøre det i nær fremtid, bør du ikke deaktivere denne funksjonen, men hvis du bare er en vanlig hjemme-Windows-bruker, kan du bli kvitt den uten å blinke.

Arbeidsmapper-klient
Gjennom denne funksjonen kan du koble til en hvilken som helst koblet enhet på nettverket ditt, inkludert andre datamaskiner, og jobbe med dem (i arbeidsmapper). Hvis du bare bruker Windows-PCen alene på nettverket og ikke trenger å koble til andre enheter på nettverket som du kan jobbe med, er det bare å deaktivere det.

Merk at alle funksjonene du har deaktivert enkelt kan aktiveres på nytt ved å følge de samme trinnene før listen vår over funksjoner og merke av i boksene du vil aktivere på nytt. Vi har personlig testet å deaktivere disse funksjonene før vi la dem inn i guiden vår, så alt skal være i orden med PC-en din så lenge du følger retningslinjene våre.

Men hvis du oppdager stabilitets- eller funksjonalitetsproblemer som oppstår etter at du har deaktivert noen eller alle disse funksjonene, må du gjerne aktivere dem på nytt. Her er et triks: du kan bare aktivere halvparten av dem hver gang, slik at du vet hvilken halvdel som inneholder den plagsomme funksjonen, og jobbe deg gjennom dem med denne teknikken. Det er raskere og kan spare deg for mye tid, spesielt hvis du må starte PC-en på nytt etter å ha aktivert eller deaktivert noen av funksjonene.

11. Kjør en sjekk av skadelig programvare

Kanskje du ikke vil tro oss, men skadelig programvare kan slå datamaskinen din ned og gjøre den praktisk talt ubrukelig for deg (i hvert fall sammenlignet med hvordan den fungerte da du først kjøpte den). Derfor sier det seg selv at du bør være veldig oppmerksom på ting du lar nå inn på PC-en din og sive inn i dens virtuelle innvoller.

Du kan imidlertid aldri være for forsiktig, siden cybertrusler og deres gjerningsmenn blir farligere og mer kreative for hver dag, så hvis forebygging ikke er et levedyktig alternativ, er det nest beste behandlingen.

I tilfelle du ikke visste det, inkluderer Windows en ganske kraftig anti-malware-løsning som du kan bruke til å skanne etter skadelige filer og kode på datamaskinen og fjerne den. Akkurat som alle andre anti-malware programvareløsninger, kan Windows Security umulig oppdage nyopprettet kode, så det er en mulighet for at PC-en din på et tidspunkt kan bli infisert selv om du har planlagt 12 raske skanninger per dag og 7 fulle. systemskanninger per uke.

I dette tilfellet bør du være forberedt ved å sikkerhetskopiere alt viktig eksternt så ofte du kan, med tanke på at løsepengevare ser ut til å være den nåværende trenden.

Men hvis du ikke er en fan av Windows Security, kan du gjerne installere et hvilket som helst annet anti-malware-verktøy du finner passende. Som en tommelfingerregel bør du huske på at gratis antivirus- og anti-malware-løsninger generelt sett ikke er kraftigere enn Windows sin innebygde løsning og kan få systemet til å gå tregere, så hvis du er seriøs når det gjelder cybersikkerhet, må betale topp dollar for de beste tilgjengelige verktøyene.

Merk at skadelig programvare kan finnes i mange former, så du bør ikke målrette EXE-filer på PC-en utelukkende når du utfører skanningene dine. Faktisk injiserer noen av de farligste formene for skadelig programvare seg selv i systemprosesser og DLL-filer, så du bør utføre fullstendige systemskanninger så ofte som mulig.

Vær imidlertid oppmerksom på at en full systemskanning vil redusere hastigheten på de fleste datamaskiner betydelig, så unngå å bruke dem i disse tidene, eller still inn skanninger til timer du ikke bruker dem, og planlegg at PC-en din skal slås av etterpå.

En siste ting angående kontroller av skadelig programvare: noen ganger kan Windows oppdage falske positiver, så du bør prøve å gjøre litt ekstra undersøkelser på filene dine før du sender dem i karantene eller fjerner dem helt fra PC-en.

En rask måte å gjøre det på er å sende inn den potensielt farlige filen til en nettbasert virusskanningstjeneste som VirusTotal og analysere resultatene. Husk alltid å rydde opp i filer i karantene ved å enten fjerne dem fra PC-en eller gjenopprette dem til den opprinnelige plasseringen hvis det er aktuelt. Pass på å ikke tillate/gjenopprette filer som virkelig er infisert.

12. Bruk Windows» sikkerhetsverktøy

Hvis du har installert flere sikkerhetsverktøy på datamaskinen din, spesielt hvis de er gratis, begrenset, bør du vite at Windows» innebygde antivirus- og anti-ransomware-beskyttelse fungerer helt utmerket, den er innebygd (som gir den en ekstraordinær fordel i forhold til tredjepartsprodukter), og bruker ikke opp mye av systemressursene dine.

  Slik legger du til video i Google Slides

Antivirusverktøy er oftere enn ikke store ressursbrukere, og det er ingen overraskelse, med tanke på at de konstant utfører bakgrunnssjekker, har sanntidsskannere som er klare til å fange opp alt som går galt på systemet ditt, de fleste av dem er planlagt å kjøre ved oppstart , og nesten alle av dem kan ikke lukkes (av åpenbare sikkerhetshensyn), ikke engang ved å bruke Windows Task Manager.

Av den grunn foreslår vi at du holder deg til så få verktøy for oppdagelse av skadelig programvare som du kan, spesielt hvis du er trigger-fornøyd, og installerer alle gratisverktøy som lover å holde systemet rent for trusler uten først å avinstallere noen av de du var. tidligere brukt.

Som en tommelfingerregel bør du ikke ha mer enn ett antivirus, ett anti-malware/adware og en brannmur som kjører samtidig på systemet ditt hvis du vil unngå nedgang og holde PC-en i gang jevnt og raskt lenge tid.

13. Oppdater driverne

Sammenlignet med eldre versjoner av dette operativsystemet, gjør Windows 10 en utrolig god jobb med å hente drivere fra Internett og installere dem på PC-en din bare øyeblikk etter at du er ferdig med å distribuere dette operativsystemet. Faktisk skjer det meste av denne magien i bakgrunnen, slik at du ikke engang skjønner hva som skjer før etter at alt allerede er installert og konfigurert.

Noen ganger kan imidlertid til og med Windows 10 gjøre feil, og du kan ende opp med et utdatert sett med drivere på systemet ditt, som juni forårsake visse ytelsesproblemer, for eksempel nedgang, fryser, hakking og til og med krasjer hvis du er veldig uheldig. Jeg kan ikke engang huske hvor mange ganger jeg har møtt en BSOD på grunn av en drivermismatch, så det kan være lurt å sjekke produsentens offisielle nettsted for de nyeste driverne.

Heldigvis har de fleste produsenter gitt ut kontrollverktøy som du kan installere på systemet ditt og bruke dem til å oppdage om du kjører de nyeste driverne for maskinvarekomponentene dine, enten det er GPU, nettverksadapter eller CPU vi snakker om. Etter å ha distribuert de nyeste versjonene av driverne du trenger, sørg for å starte PC-en på nytt og sjekke om det er noen forbedringer.

Hvis du ikke liker å bli skitne og bruke mye tid på nettet på å søke etter de riktige versjonene av driverne du må installere, vil du sannsynligvis bli glad for å høre at det finnes ulike tredjeparts programvareløsninger som kan ta ta vare på disse tingene for deg. Dessverre er de fleste av disse verktøyene premium, så du må betale en avgift for å bruke dem.

Du kan finne noen fungerende demoer av disse verktøyene, men nesten alle av dem oppdager bare hvilke drivere du mangler og lar deg ikke laste ned eller installere dem direkte gjennom grensesnittet deres.

14. Slå av Cortana

Cortana kan spare deg for mye hodepine hvis du er interessert i virtuelle assistenter og kontrollerer ting med stemmen din på datamaskinen. Men hvis du sjelden eller aldri har brukt den før, er det absolutt ingen grunn til å holde den aktiv på PC-en din, siden den bare vil bremse den mye, for ikke å nevne at flere hackere har funnet ut ulike måter å utnytte sårbarhetene på og få tilgang til systemet ditt gjennom det.

Bare av disse to svært viktige grunnene du juni ønsker å vurdere å deaktivere Cortana på din Windows 10 PC. Av åpenbare grunner (Cortana er bare tilgjengelig på Windows 10-systemer), hvis du bruker Windows 8 eller Windows 7 (eller enda eldre systemer), kan du hoppe over dette trinnet.

Det er imidlertid noen dårlige nyheter: i begynnelsen var Cortana relativt enkelt å fjerne, men nå må du bli litt skitten ved å gå gjennom systemregisteret ditt, noe som kan være litt skummelt for nybegynnere. Men ikke bekymre deg, vi har din rygg og vil lære deg nøyaktig hva du skal gjøre for å fjerne Cortana fra din Windows 10-PC:

Trykk på Win-tasten på tastaturet
Skriv inn Rediger gruppe
Velg Rediger gruppepolicy
Gå til datamaskinkonfigurasjon
Åpne mappen Administrative maler
Gå til Windows-komponenter
Åpne Søk-mappen
Dobbeltklikk Tillat Cortana
Klikk på Deaktivert alternativknappen på venstre side av vinduet
Klikk på OK-knappen for å bekrefte handlingen
Lukk vinduet Local Group Policy Editor
Start datamaskinen på nytt

Etter at du har startet PC-en på nytt, bør du legge merke til at Cortana ikke er tilgjengelig lenger, og i stedet for Spør meg om noe tekstboksen som er spesifikt for Cortana, bør du se en Søk i Windows. Det er verdt å nevne at instruksjonene ovenfor bare vil fungere på Windows 10 Pro. Hvis du bruker Windows 10 Home, må du gjøre en endring i Windows-registret.

15. Bruk tune-up-verktøy

Kanskje navnet på tune-up-verktøy ikke sier noe til deg, men hvis du planlegger å blåse nytt liv i den gamle datamaskinen din, er de et absolutt must, siden de kan utføre et stort utvalg funksjoner uten å ha noen tidligere erfaring med å bruke lignende verktøy eller ha en grad i å betjene datamaskiner. Vanligvis installerer du bare disse verktøyene på datamaskinen din, lar dem utføre en rask skanning og lar dem ta seg av alt.

For ikke så lenge siden var disse verktøyene veldig populære, og som en konsekvens av deres popularitet (av de legitime), begynte en rekke knockoff-kopier å oversvømme markedet. Det er ikke å si at kloner og gafler av populære programmer iboende er dårlige, men når det gjelder tune-up-verktøy, er de fleste av kopiene deres helt ubrukelige, og kan til og med få datamaskinen til å gå tregere, for ikke å nevne det faktum at nesten alle av dem kommer fullpakket med ekstra programvare, som er et utmerket inngangspunkt for skadelig programvare på PC-en din.

Derfor, hvis du har bestemt deg for å gå denne veien og la et tredjeparts tune-up-verktøy gjøre alt det tunge løftet og blåse nytt liv inn i datamaskinen din, må du sørge for at verktøyet du bruker faktisk er lovlig og ikke en klon som bare vil stjele data, hente pengene dine ved å få deg til å betale for et abonnement eller en lisens, plante skadevare eller åpne bakdører på PC-en din.

Oftere enn ikke vil PC-optimaliseringsverktøy ha en fungerende demo som du kan laste ned og installere på datamaskinen din og ta med funksjonene til programmet på en prøvekjøring og se nøyaktig hvor effektivt det er. Det er imidlertid en hake: de fleste av disse verktøyene vil bare utføre en rask skanning på PC-en din, en som går så fort at det faktisk er vanskelig å tro at det tok så kort tid å fullføre.

Denne skanningen vil mest sannsynlig finne MANGE ting som ikke er i orden med PC-en din og hevde at de kan fikse det med et par klikk, men her er fangsten: du må betale for et abonnement eller kjøpe en lisens for å gjøre det at. Så selv om du tror du har trukket en vinnende lodd med disse programmene, prøver de fleste av dem faktisk å lure deg til å kjøpe en lisens og vil nesten ikke gjøre noe for å gjenopprette PC-en til sin tidligere prakt.

Vi får appellen til fri programvare; ingen ønsker å betale for ting som de kan få gratis, og det er en av de største grunnene til at så mange blir svindlet eller ender opp med en datamaskin som er full av skadelig programvare. Gitt at det i dag er vanskelig å skille mellom verktøy som faktisk fungerer og de som bare er der for å tjene penger på naiviteten din, tok vi oss friheten til å lage en liste over gratis PC-optimaliseringsverktøy som faktisk er trygge.

Merk at til tross for at du kan bruke disse verktøyene uten å betale en krone, er de noe begrenset i funksjonalitet, så du vil bare kunne utføre en rekke operasjoner mens du bruker gratisversjonene deres. Men hvis du føler at en av appene på listen vår er akkurat det du har lett etter, kan du oppheve blokkeringen av fullversjonene ved enten å kjøpe et abonnement eller kjøpe en lisens.

16. Utfør en ren Windows-installasjon

Det er ikke en forferdelig idé å utføre en ren Windows-installasjon på datamaskinen din nå og da, spesielt hvis du bruker PC-en daglig, og bombardere den med forskjellige apper, oppdateringer, nettleserutvidelser og lignende. Med tiden kan disse tingene føre til en total nedgang i systemet, hakking, heng-ups, fryser og til og med feil (krasj, BSOD-er, you name it).

Hvis du er typen som utfører regelmessig systemvedlikehold, bruker avinstalleringsprogrammer for å kvitte seg med data som gjenstår, ikke kjører en stor mengde apper samtidig, oppdaterer drivere ofte, og generelt kjører et ryddig skip, deretter en ren OS-installasjon juni være overflødig. Men hvis du er noe uaktsom når det gjelder å holde ting pent og ryddig på PC-en din, bør du definitivt gå for det, spesielt hvis du har lagt merke til at systemet ditt begynte å bremse ned uten noen åpenbar grunn.

Nybegynnere databrukere forstår kanskje ikke nøyaktig alt om hvordan et operativsystem fungerer og juni vet ikke nøyaktig hvor du skal begynne hvis en ren Windows-installasjon er i orden. Selv om å utføre en ren operativsysteminstallasjon kan føles noe skremmende for en nybegynner, er det mange detaljerte guider på nettet om hvordan du gjør det med minimal risiko. Sjekk ut vår omfattende guide for hvordan du kan installere Windows 10 ved hjelp av en UEFI oppstartbar USB.

Windows 10 tilbyr deg også det som vil tilsvare å utføre en fabrikktilbakestilling og gjenopprette PC-en. Imidlertid klaget mange brukere over at forsøk på å gjøre det bare fører til en feil som informerer dem om at det var et problem under tilbakestillingsoperasjonen på PCen og at ingen endringer ble gjort, så Microsoft må fortsatt strekke seg langt for å stryke disse ufullkommenhetene .

Men hvis du er blant de heldige og tilbakestilling av PC-en fungerer på din side, kan du prøve å gjøre det i stedet for å utføre en ren installasjon. Vi har også en guide til hvordan du kan utføre en tilbakestilling til fabrikken på din Windows 10-PC uten betydelig innsats, så bruk den gjerne når du er i ro hvis du er bekymret for at du skal stå fast.

Merk at når du tilbakestiller PC-en, vil stasjonen du installerte operativsystemet på (vanligvis C-stasjonen) bli ryddet opp i, og som et resultat vil alle brukerinnstillingene og applikasjonene dine bli fjernet. Derfor sier det seg selv at hvis du har noe som er verdt å lagre på stasjonen der du har Windows installert, bør du sikkerhetskopiere det før du starter tilbakestillingsprosessen. Hvis du glemmer å gjøre det, kan du fortsatt bruke datagjenopprettingsverktøy i et forsøk på å gjenopprette tapte data, men det er ingen garanti for at det vil fungere.

17. Oppgrader maskinvaren

Fotografi av en CPU montert på et hovedkort.

Hvis du har prøvd alt eller i det minste nesten alt i guiden vår og datamaskinen din fortsatt oppfører seg sta og nekter å øke hastigheten selv bare litt, er det en god sjanse for at du må utføre en maskinvareoppgradering. Med tiden kan operativsystemer komme foran maskinvaren de er installert på, og det er helt naturlig med tanke på at vi alltid streber etter å nå nye høyder når det gjelder ytelse.

Som et resultat, maskinvaren din juni ikke være i stand til å holde tritt med operativsystemet ditt, programmene du installerte, drivere og oppdateringer, så det begynner å føles tregt, fryse eller til og med krasje av og til. Hvis det skjer, bør du begynne å lete opp komponenter til systemet ditt eller vurdere å oppgradere til et nytt system helt hvis du mangler tålmodigheten til å søke etter individuelle deler til PC-en.

Selv om det er ganske populært, er SSD-er fortsatt ganske oversett når det gjelder å utføre systemoppgraderinger. De fleste brukere fokuserer på RAM, kjølere, PS (strømkilder) og CPUer, men å oppgradere SSD-en din er like viktig for hastigheten, spesielt hvis du har en enhet med lite lagringsplass eller mangler en helt.

Hvis du bare har en HDD på systemet ditt, bør du vurdere å erstatte den med en SSD, eller enda bedre, installer en SSD ved siden av den og distribuer operativsystemet ditt på SSD. Som en tommelfingerregel bør du vite at SSD-er er mye bedre til å laste inn ting (apper, operativsystemer), mens HDD-er er bedre for lagring av dokumenter (billigere enheter for samme lagringsplass).

Hvis du bytter fra en HDD til en SSD, vil du legge merke til en betydelig forbedring i OS-oppstartstid, utføre oppdateringer, kopiere eller flytte filer, slette filer, samt starte ulike apper som du juni har installert på samme stasjon (SSD). Derfor, hvis systemet ditt fungerer tregt og du ikke bruker en SSD, er det nå den beste tiden å skaffe seg en og migrere alt OS-relatert på den.

Imidlertid er RAM og CPUer ikke å ignorere, heller. Hvis du legger merke til at operativsystemet eller ulike programmer du har installert på datamaskinen raskt spiser opp RAM eller CPU uansett hvor flink du er til ressursadministrasjon og prøver å holde et ryddig arbeidsområde, er det definitivt på tide med en oppgradering. Mer RAM betyr at du har mer ledig minne å bruke, noe som senere betyr at du vil kunne kjøre flere apper samtidig uten at PC-en din blir treg eller ikke reagerer.

En bedre, raskere prosessor gir seg utslag i mer datakraft, så hvis du legger merke til at PC-en din bruker fryktelig lang tid på å utføre selv grunnleggende, menige oppgaver, kan du oppgradere CPU-en din juni være akkurat det du trenger for å gjøre ting bedre.

Noen av de viktigste detaljene du må passe på når du kjøper en CPU er antall kjerner den har, antall tråder den har, klokkefrekvensen, om den støtter turbo-teknologi (boosting) eller ikke. øker frekvensen ved behov, og om den støtter overklokking eller ikke (noen ganger trenger du det).

Hvis du bruker en bærbar datamaskin og lav batterilevetid gjør at du hele tiden bytter til en strømsparende plan, bør du bruke den bærbare datamaskinen koblet til en strømkilde (en stikkontakt) og bytte til en ytelsesorientert strømplan. Et annet alternativ ville være å kjøpe et helt nytt batteri, gjerne et utvidet batteri, som kan eliminere behovet for å stadig spare strøm ved å begrense ytelsen til den bærbare datamaskinen.

Hvordan gjøre PC-en min raskere

Alt tatt i betraktning, hvis datamaskinen din ikke er akkurat hva den pleide å være når det gjelder hastighet og ser ut til å ha slaktet den siste tiden, selv når det kommer til grunnleggende, daglige oppgaver, bør du vurdere å gå inn og prøve noen av foreslåtte rettelser vi har inkludert i vår omfattende veiledning. Vi anbefaler deg å prøve så mange rettelser du kan, siden PC-en din er et stykke komplekst, velsmurt maskineri som er avhengig av et stort utvalg komponenter for å fungere ordentlig, så årsaken til systemets nedgang kan i utgangspunktet være hva som helst.

KONKLUSJON

De foreslåtte rettelsene vi har inkludert i guiden vår, er designet for å dekke så mye bakken som mulig, så prøv å unngå å hoppe over noen av forslagene våre. Som vi har forklart i den siste delen av guiden vår, hvis alt annet feiler, bør du begynne å vurdere å oppgradere maskinvaren din, enten ved å kjøpe bedre komponenter separat og bruke dem til å erstatte de eksisterende på ditt gamle/trege system, eller kjøpe en helt nytt, forhåndskonfigurert system. Bare for å være sikker, hvis du kjøper et nytt system, sørg for at spesifikasjonene er bedre enn de på din eksisterende datamaskin.