Hvorfor iPhone fortsetter å spørre om bruk av bakgrunnsplassering

Du har sannsynligvis sett mange meldinger om apper som bruker posisjonen din i bakgrunnen på iPhone de siste månedene. Det er ikke bare deg – det er en endring designet for å avsløre hvor mye posisjonsdata du deler med apper.

Denne endringen jobber for å øke personvernet: Siden lanseringen av iOS 13 har markedsførere samlet inn 68 % mindre bakgrunnsdata. Det fortalte Location Sciences, et lokasjonsbasert reklameselskap Rask selskap nær slutten av januar 2020.

Bakgrunnsposisjonstilgang i iOS 13

Hvis du hadde disse appene installert før iOS 13 og hadde gitt dem tilgang til å overvåke posisjonen din i bakgrunnen, hadde disse appene tilgang til posisjonen din allerede før oppdateringen. Det har ikke endret seg – den eneste endringen er at iPhone advarer deg om det.

En værapp kan for eksempel bruke posisjonen din til å vise deg værmeldinger i nærheten. En kartapp kan bruke bakgrunnsposisjonen din for å finne ut hvor du parkerte. Og ja, mange apper fanget opp disse posisjonsdataene og sendte dem til markedsførere for reklameformål.

Fra og med iOS 13, utgitt i september 2019, er denne posisjonsdelingen mindre lydløs. Eldre versjon av iOS lar deg gi en app muligheten til å «Alltid» se posisjonen din og glemme den. iOS 13 lar deg ikke glemme. Det vil regelmessig vise deg popup-vinduer med meldingen «[App] har brukt posisjonen din [number of] ganger i bakgrunnen i det siste [number of] dager. Vil du fortsette å tillate bruk av bakgrunnsposisjon?»

  8 beste Fire TV-speilingsapper

For å slå poenget hjem viser iOS et kart over plasseringene appen mottok fra telefonen eller nettbrettet. Apple prøver å vise hvor mye tilgang du gir denne appen.

Når du ser denne forespørselen, kan du trykke på «Endre til bare mens du bruker», og appen vil bare få tilgang til posisjonen din når du åpner og bruker den. Eller du kan trykke på «Tillat alltid» og samtykke til fortsatt tilgang til bakgrunnsposisjon.

Hvordan deaktiverer du plasseringsadvarselen?

Hvis du stoler på en app som din favoritt vær- eller kartapplikasjon, kan det være lurt å deaktivere forespørsler om bakgrunnsplassering. Dessverre er det ingen «ikke spør meg igjen»-alternativet. iOS 13 vil fortsette å spørre deg om appene som bruker posisjonen din i bakgrunnen med mindre du trykker på «Endre til bare mens du bruker.» iOS vil ikke advare deg om apper som bare har tilgang til posisjonen din mens du bruker dem.

Den gode nyheten er at vi har lagt merke til at disse meldingene blir mindre hyppige over tid. Med andre ord, hvis du fortsetter å fortelle iPhone eller iPad at du ikke har noe imot tilgangen til en app, vil du ikke bli spurt om det så ofte.

  Hvordan generere Microsoft Teams-logger for feilsøking

Aktivering av bakgrunnstilgang ble også vanskeligere

Apple gjorde en annen endring i iOS 13 som gjorde bakgrunnsposisjonstilgang mer komplisert. Apper kan ikke lenger be deg om tilgang til bakgrunnsposisjonen din med en popup når du åpner dem. Du kan velge «Tillat mens du bruker appen», «Tillat en gang» eller «Ikke tillat» i popup-vinduet, men det er det.

Det alternativet «Tillat én gang» er også nytt i iOS 13: Du kan nå gi en app tilgang til posisjonen din bare én gang, og den må be om posisjonstilgang igjen i fremtiden.

For å gi en app tilgang til bakgrunnsposisjonen din, må du gå til Innstillinger > Personvern > Stedstjenester > [App Name] og velg «Alltid». Apper må be deg om å gjøre dette i stedet for å dukke opp en melding som ber om tilgang.

Apple prøver å forhindre at folk raskt godtar å dele posisjonen sin uten å innse alvoret i dataene de tilbyr. Du må gå ut av veien for å tillate bakgrunnsposisjonstilgang på en spesiell måte, akkurat som når du gir «full tilgang» til et tredjepartstastatur eller aktiverer en tredjeparts passordbehandling.

Bør du tillate tilgang til bakgrunnsposisjon?

Om du skal «Alltid tillate» tilgang er et valg du må ta selv avhengig av hvor mye du stoler på appen og hva du bruker den til.

  Beregn risikoen for hjertesykdom med KnowYour4

Apper kan vise en kort melding i denne forespørselen som forklarer hvorfor de bruker posisjonstilgangen din. Værappen din kan for eksempel si at posisjonen brukes til å gi vær som gjelder for din nåværende posisjon til enhver tid. Ulike typer apper har forskjellige grunner til å be om posisjonen din.

Hvis du deaktiverer posisjonstilgang mens du ikke bruker en app, mister du tilgangen til noen av appens funksjoner som er avhengige av å kjøre i bakgrunnen. Tile lar deg for eksempel spore dine tapte gjenstander, selv når de er utenfor telefonens rekkevidde. Det gjør den ved å bruke Tile-appen på andre Tile-brukeres telefoner for å finne nærliggende Tile-sporere og dele deres fysiske plassering med Tile-serverne. Uten bakgrunnstilgang kan ikke Tile gjøre dette.

Noen utviklere kaller disse endringene konkurransehemmende

Disse endringene er en grunn til at Tile og andre utviklere hevder at disse endringene er «konkurransehemmende,” da de hindrer apper som er avhengige av alltid aktivert bakgrunnsposisjonssporing. Det er mer komplisert for brukere å aktivere posisjonstilgang i bakgrunnen for en app som Tile, og iOS 13 vil fortsette å dukke opp advarsler som spør om brukerne virkelig vil dele posisjonene sine hvis de aktiverer det.

Det kan være vanskelig for utviklere – og det ville vært fint om det var en måte å fortelle iOS «ikke spør meg igjen» – men iOS 13s endringer har hjulpet mange mennesker med å ta mer kontroll over posisjonsdelingen deres.