JPEG, GIF eller PNG? Bildefiltyper forklart og testet

Viktige takeaways

  • RAW-filer inneholder all informasjon som kameraet fanger og er flotte for redigering, men de tar opp mye plass.
  • JPEG er et vanlig bildeformat, men det bruker tapskomprimering som kan føre til kvalitetstap.
  • GIF er best for enkel grafikk og animasjoner med en begrenset fargepalett, for eksempel logoer og ikoner med flate fargeområder.
  • PNG er bra for å bevare bildedetaljer og fungerer godt med overlegg og transparente bakgrunner.
  • TIFF-filer er kjent for sin allsidighet, høye bildekvalitet og tapsfrie komprimering, noe som gjør dem flotte for utskrift.
  • SVG-filer opererer på vektorprinsipper, noe som gjør dem uendelig skalerbare og egnet for grafiske designere og illustratører.

Vet du forskjellen mellom JPEG-er, GIF-er, PNG-er og andre bildefiltyper? Vet du når du bør bruke den ene i stedet for den andre? Eller hvilken er best for å lagre bildene dine? Her er det grunnleggende du trenger å vite.

RAW – De ukomprimerte bildedataene

Du får RAW-filer rett fra DSLR. RAW-filen er akkurat hva den høres ut som … den rå bildefilen uten komprimering.

Hver del av informasjonen som kameraet fanget er inneholdt i RAW-filen. Av denne grunn er disse filene enorme; de kan enkelt toppe 25 MB hver. Og selv om det er flott for bilderedigering, er det ikke så bra for bildelagring, og det er grunnen til at bildekomprimering eksisterer.

En RAW-fil er faktisk ikke et bilde, og RAW er ikke et standardisert bildefilformat. Kameraprodusenter har sine egne RAW-formater, som Canons CRW, Sonys ARW og Nikons NEF.

Det er også DNG RAW bildeformat (Digital negativ). Adobe utviklet DNG, som fungerer som et universelt RAW-filformat, som svar på kompatibilitetsproblemene på tvers av forskjellige kameraprodusenters proprietære RAW-formater. Imidlertid støtter ikke alle kameraprodusenter dette formatet.

For denne artikkelen vil jeg bruke et testbilde for å demonstrere forskjellene på tvers av flere bildeformater og i forskjellige kvaliteter. Jeg kan ikke vise et RAW-bilde i nettleseren, så nedenfor er et skjermbilde av et RAW, ukomprimert, uredigert bilde (merk hvor massiv filstørrelsen er).

DNG – 81,2 MB – 7900×5925 px

JPEG – Filtypen for daglig bruk

JPEG (eller JPG) er Joint Photographic Experts Group-standarden. Det er muligens det vanligste bildeformatet og brukes ofte til å legge ut bilder eller bilder av tekst på nettet. Dette formatet støtter 24 biter per piksel, åtte hver for rødt, grønt og blått, noe som gjør dette til et truecolor (RGB) format som kan vise over 16 millioner farger.

  Slik bruker du håndbevegelser for å utløse reaksjoner i FaceTime-videosamtaler

Selv om det kan lage bilder av svært høy kvalitet, kan JPEG være en ulempe ved at det er et komprimeringsformat med tap – en type filkomprimering som fjerner uvesentlige deler av bildet. Når mer komprimering brukes, reduseres kvaliteten på bildet. Dette er grunnen til at du ofte vil se alternativer av lav kvalitet, middels kvalitet og høy kvalitet når du eksporterer et bilde som en JPEG.

Nedenfor er DNG-testbildet konvertert til JPG-formater av høy kvalitet, middels kvalitet og lav kvalitet, med deres respektive størrelser.

JPG – Høy kvalitet (100 %) – 38,3 MB – 7900×5925 px

Nolen Jonker

JPG – Middels kvalitet (50 %) – 1,95 MB – 3950×2963 px

Nolen Jonker

JPG – Lav kvalitet (25 %) – 259 KB – 1975×1481 px

Nolen Jonker

La oss se alle tre versjonene på nært hold og side ved side. Du kan enkelt se pikseleringen i lavkvalitetsversjonen til venstre. Versjonen av middels kvalitet i midten ser bra ut på avstand, men du kan fortsatt se noen pikselering. Høykvalitetsversjonen til høyre har minimal synlig pikselering.

Nolen Jonker

Generelt sett er en høykvalitets og noen ganger middels høy JPEG et godt kompromiss mellom filstørrelse og kvalitet. Når du kommer til lav kvalitet, vil kvaliteten imidlertid lide betydelig. JPEG-er pleier å være best for bilder eller tegninger, som har færre skarpe overganger enn tekst.

GIF – Ikke bare for animasjoner

Graphics Interchange Format, introdusert i 1987, tillater åtte biter per piksel – tre hver for rødt og grønt, og to for blått. Dette gjør 256 farger tilgjengelige for GIF-er. Ved å bruke tapsfri komprimering kan GIF-er reprodusere sine begrensede fargepaletter perfekt over flere dekompresjoner og rekompresjoner.

Konvertering av høykvalitets JPG-versjonen (38,3 MB) av testbildet mitt til en høykvalitets GIF-fil (33 MB, 100 %) resulterte i kvalitetstap siden GIF har fargebegrensninger som JPG ikke har. Konvertering av den store GIF-filen til en mye mindre GIF-fil (4,3 MB, 33%) resulterte imidlertid ikke i kvalitetstap på grunn av tapsfri komprimering.

Her er de store og små GIF-filene på nært hold og side ved side:

  Hvordan konvertere valuta i Google Sheets

Nolen Jonker

Selv om bildet til høyre er betydelig mindre enn det til venstre, er det ikke så massivt kvalitetsfall som med JPG-komprimeringen. Legg også merke til hvordan den minste GIF-filen fortsatt er mye større enn den minste JPG-filen fordi den beholder bildedataene.

På grunn av en GIFs begrensede fargepalett, er dette formatet best brukt for bilder som ikke krever mye dybde, som logoer og ikoner med flate fargeområder.

En annen viktig ting å vite er at GIF-er kan animeres, som har alle slags kule bruksområder. Den gjør dette ved å vise en serie individuelle rammer i en bestemt rekkefølge, spille dem i en loop, noe som skaper en illusjon av bevegelse.

PNG – For skarpe og skarpe bilder

Ed g2s via POV-Ray/Wikimedia Commons

Designet som en erstatning for GIF i 1995, er filtypen Portable Network Graphics et annet tapsfritt format. Den inneholder imidlertid betydelig mer informasjon enn forgjengeren, og inneholder enten 24 eller 32 biter per piksel.

24-bitsversjonen inneholder RGB-informasjon, mens 32-bitsversjonen bruker RGBA-fargerommet. A i RGBA betyr tillegg av en alfakanal, som muliggjør varierende nivåer av gjennomsiktighet i bildet. Når du ser et PNG-bilde med rutete bakgrunn, som vist ovenfor, indikerer det vanligvis gjennomsiktighet.

Fordi den inneholder så mye mer informasjon, vil en PNG-fil være større enn en JPEG eller GIF. Denne økningen i størrelse kommer imidlertid også med et kvalitetsløft, noe som gjør PNG-er egnet for situasjoner der det er viktig å bevare bildedetaljer.

Nedenfor er en 78,5 MB PNG med 100 % høy kvalitet, konvertert fra RAW-filen. Konvertering av den høykvalitetsfilen til en lavkvalitets (10,9 MB, 33 %) PNG har ingen innvirkning på kvaliteten, takket være tapsfri komprimering.

Her er de på nært hold og side ved side:

Nolen Jonker

Hvis du ønsker å holde designene dine skarpe og teksten skarp, er PNG det beste alternativet. Det er også det ideelle formatet hvis du vil jobbe med overlegg eller ønsker å gjøre bakgrunnen til et bilde gjennomsiktig.

TIFF – Underbrukt men eksepsjonell

Opprinnelig brukt for skannere, har Tagged Image File Format (TIFF eller TIF) utviklet seg fra binær til gråtoner og til slutt til fullfarge. Det er nå en vanlig brukt filtype i full farge, som rommer både RGB- og CMYK-fargemodeller.

Selv om du ikke ser TIFF-er på nettet så mye som andre formater, kan de skryte av eksepsjonell allsidighet, utbredt bruk og kompatibilitet med omtrent alle bilderedigeringsprogram.

  En detaljert veiledning om prioriteringsmatrise [4 Templates]

TIFF-er kan lagres enten komprimert eller ukomprimert, og komprimeringen som brukes kan enten være tapsfri eller tapsfri. Tapsfri komprimering brukes vanligvis ved komprimering av TIFF-filer, men hvis størrelsen er en viktig faktor, kan tapsfrie brukes.

TIFF fungerer som en filinnpakning eller beholder i stedet for en filtype. Dette lar den lagre bilder med varierende biter per piksel, noe som gir fleksibilitet i fargedybden som ligner på JPEG- eller PNG-filer. Følgelig har brukere muligheten til å oppnå et bredt spekter av farger når de arbeider med TIFF-filer.

Fordi TIFF-støtte ikke er universell i nettlesere, nedenfor er PNG-skjermbilder av høy kvalitet av en TIFF-fil.

Ukomprimert TIFF – 71,4 MB

Komprimert TIFF ved bruk av Lossless – 36 MB

Komprimert TIFF ved bruk av tap – 2,5 MB

TIFF-er er spesielt ideelle for fotografering, grafisk design og utskrift. Bruken av dem strekker seg utover kunstneriske sysler; fagfolk innen felt som medisinsk bildebehandling og museumsarkivering er ofte avhengige av TIFF-er.

SVG – Uendelig skalerbar til alle størrelser

SVG er et unikt bildefilformat som gir flere fordeler i visse sammenhenger. Som et vektorbasert format som bruker XML, er SVG-bilder oppløsningsuavhengige, noe som betyr at de kan skaleres til alle størrelser uten tap av kvalitet. Alle de andre formatene ovenfor er rasterbaserte. Hvis du er usikker på forskjellene, se vår guide til raster vs. vektorbilder.

Nedenfor er et skjermbilde av en vektorgrafikk, zoomet inn til over 2000 %. Kantene på grafikken forblir jevne uansett hvor mye du skalerer bildet opp eller ned.

Her er en PNG-versjon av den samme grafikken. Når den zoomes inn på samme punkt, blir den veldig pikselert.

SVG-filer er vanligvis veldig små sammenlignet med rasterformater som JPEG og PNG. Skjermbildene av grafikken ovenfor (i PNG-format) er faktisk større enn SVG-filen til selve grafikken, som bare er 28,7 KB.

SVG-formatet er spesielt godt egnet for grafiske designere og illustratører som lager bilder fra bunnen av, som logoer og ikoner. Den er ikke optimalisert for å håndtere kompleksiteten og rikdommen til fotografisk innhold i virkelige scener.

Etter alle disse detaljene, kan du fortsatt spørre hvilken filtype som er den beste.

For de fleste formål er PNG en sikker innsats, spesielt hvis du vil jobbe med overlegg og åpenhet. Velg JPEG av høy eller middels kvalitet for mer komprimering. TIFF er ideell hvis du er ute etter tapsfri komprimering, høy fargedybde og allsidighet. GIF er egnet for enkel grafikk og animasjoner, mens SVG tilbyr uendelig skalerbarhet. Og hold alltid RAW-filene rundt slik at du kan redigere bildene dine direkte fra kilden.