Lastet ned en skadelig Chrome-utvidelse? Her er hva du trenger å gjøre

Chrome-utvidelser er flotte for å legge til funksjonalitet til verdens mest populære nettleser. Dessverre legger hver enkelt du laster ned også en sikkerhetsrisiko – så hva bør du gjøre hvis du laster ned en ondsinnet Chrome-utvidelse?

Slik sjekker du om du bruker ondsinnede Chrome-utvidelser

Dessverre er det ingen enkelt test du kan kjøre for å se etter skadelige Chrome-utvidelser. I stedet må du holde øye med alle utvidelsene du har lastet ned og se etter noe mistenkelig.

Her er en rask gjennomgang av de viktigste tingene å se etter:

 • Sideviderekoblinger: Du blir automatisk omdirigert til et annet nettsted når du skriver inn en URL.
 • Plutselig økning i annonser: Spesielt en plutselig økning i popup-annonser på nettsteder du normalt ikke forventer.
 • Scareware: Popup-vinduer som advarer enheten din er infisert og ber deg klikke deg gjennom for fjerning.
 • Malvertising: En tilsynelatende legitim utvidelse ber deg laste ned en annen utvidelse utenfor Chrome Nettmarked.
 • Treg nettleserytelse: Nettleseren din bruker betydelig lengre tid enn vanlig på å utføre standardhandlinger som å laste inn nettsider.
 • Rapporter om ondsinnede utvidelser: Hold oversikt over rapporter om ondsinnede Chrome-utvidelser i pressen, og avinstaller alt som er lurt.
 • Utvidelsesoppføring: Chrome er ganske rask til å fjerne skumle utvidelser fra nettbutikken når de er rapportert – så sjekk oppføringssidene regelmessig for eventuelle utvidelser du bruker.
 • Utvidelsesanmeldelser: Hold også øye med anmeldelser for alle utvidelsene du bruker for å se etter rapporter om ondsinnet oppførsel.
 • Utvidelsesoppdateringer: Overvåk datoen for de siste oppdateringene for å sjekke at utviklere fortsatt støtter utvidelsene dine.

Hvis du laster ned mange utvidelser, kan det innebære mye arbeid å følge alle disse trinnene. Men som vi skal forklare senere, bør du prøve å bruke så få utvidelser som mulig, noe som både reduserer sikkerhetsrisikoen og gjør det lettere å se etter skadelige utvidelser.

  Slik rapporterer du et problem eller sender tilbakemelding om Chrome OS

Slik fjerner du utvidelser fra Chrome

For å fjerne nettleserutvidelser fra Chrome, åpne et nytt nettleservindu på datamaskinen og klikk på de tre prikkene til høyre for adressefeltet. På den følgende rullegardinmenyen klikker du på Extensions > Administrer Extensions for å få tilgang til alle utvidelsene som er lagret i nettleseren din.

Her kan du se alle Chrome-utvidelsene dine på ett sted og sjekke ting som tillatelser ved å klikke på Detaljer-knappen.

Du kan også aktivere eller deaktivere utvidelser ved å klikke på bryteren nederst til høyre på hver fane. Dette er nyttig hvis du mistenker at en av utvidelsene dine er skadelige, og du ønsker å isolere dem for å identifisere den skyldige.

For å avinstallere en utvidelse, klikker du bare Fjern, og dette vil fjerne utvidelsen fullstendig fra Chrome-nettleseren din.

Hva du skal gjøre etter å ha fjernet ondsinnede Chrome-utvidelser

Nå som du har identifisert og fjernet eventuelle ondsinnede Chrome-utvidelser, vil du ta noen forholdsregler for å beskytte enheten din.

1. Oppdater Google Chrome

Sørg for at du kjører den nyeste versjonen av Google Chrome. De fleste nettleseroppdateringer legger til sikkerhetsoppgraderinger og fikser mindre feil, så det er en god idé å oppdatere Chrome regelmessig eller slå på automatiske oppdateringer.

Du kan gjøre dette ved å åpne Chrome på datamaskinen og velge ikonet med tre prikker til høyre for adressefeltet.

Klikk deretter Innstillinger > Om Chrome > Oppdater Chrome automatisk for alle brukere. Dette lar Chrome automatisk oppdatere nettleseren din når du lukker og starter den på nytt.

Husk at hvis du holder Chrome-appen åpen i lengre perioder, må du kjøre oppdateringer manuelt. Du vil imidlertid vite når en oppdatering er klar, ettersom Chrome legger til en Oppdater-knapp ved siden av ikonet med tre prikker.

Knappen er grønn når en ny oppdatering slippes og endres til oransje etter fire dager og rød etter en uke. Dette er laget for å minne deg på å kjøre oppdateringer når de er nye for å dra nytte av de siste sikkerhetsoppdateringene, feilrettingene og eventuelle nye funksjoner.

  Slik legger du til en snarvei til Google Chrome-hjemmesiden

2. Kjør en sikkerhetssjekk i Chrome

Nå som du kjører den nyeste versjonen av Chrome, er det på tide å kjøre en sikkerhetssjekk. I Chrome klikker du på ikonet med tre prikker til høyre for adressefeltet og velger Innstillinger > Personvern og sikkerhet.

På neste side vil du se en seksjon som heter Sikkerhetssjekk, og du kan starte skanningen ved å klikke Sjekk nå-knappen.

Kontrollen tar bare noen få seksjoner, og resultatene vil dukke opp på skjermen når sjekken er utført.

Du vil se at den skanner etter skadelige utvidelser og også sjekke at du kjører den nyeste versjonen av Chrome, har sikker surfing slått på og om du har noen passordkompromitteringer.

Ta for vanen med å kjøre sikkerhetssjekker i Chrome regelmessig, som en del av din grunnleggende sikkerhetsrutine.

3. Skann enheten din med antivirusprogramvare

Etter å ha fjernet en ondsinnet Chrome-utvidelse, vil du sørge for at enheten din er ren. Å velge den beste antivirusprogramvaren for dine behov kan føles overveldende. Husk at utbredelsen og alvorlighetsgraden av sikkerhetstrusler øker hele tiden, og antivirusprogramvare av høy kvalitet er ofte den siste forsvarslinjen mot angrep.

Hver gang du fjerner en utvidelse på grunn av sikkerhetsproblemer, er det verdt å kjøre en skanning for å sikre at enheten din ikke er kompromittert.

4. Last kun ned utvidelser fra Chrome Nettmarked

Last alltid ned Chrome-utvidelser fra den offisielle Chrome Nettmarked. Last aldri ned utvidelser fra tredjeparts nettsteder, selv om du får utvidelsen direkte fra utvikleren.

Klarerte leverandører bør alltid koble til utvidelsessiden på Chrome Nettmarked. For eksempel, hvis du besøker Chrome-utvidelsessiden på NordVPNs nettsted og klikker på Legg til Chrome, kobler den til utvidelsessiden på Chrome Nettmarked.

Hvis et nettsted noen gang prøver å installere en utvidelse til nettleseren din direkte (ikke via Chrome Nettmarked), avinstaller den umiddelbart.

5. Administrer tillatelser for Chrome-utvidelse

Selv med legitime utvidelser kan du gjennomgå og administrere tillatelser for Chrome-utvidelser for å sikre at de ikke gjør noe du er ukomfortabel med.

Når du laster ned en ny utvidelse fra Chrome Nettmarked, bør du se en popup som forklarer hvilke tillatelser den trenger for å fungere. Les disse nøye og sørg for at formålet med utvidelsen rettferdiggjør disse tillatelsesforespørslene – spesielt når det står: «Les og endre alle dataene dine på alle nettsteder».

  Slik deaktiverer du automatisk skjemautfylling i Google Chrome

Du kan også se gjennom disse tillatelsene for eksisterende utvidelser ved å gå tilbake til utvidelsesadministrasjonssiden og klikke på Detaljer.

Rull ned til Tillatelser, og du kan se gjennom tillatelsene utvidelsen krever for å fungere korrekt. Under denne delen kan du også endre innstillingene for nettstedtilgang til På alle nettsteder, På bestemte nettsteder eller Ved klikk.

Gjør det til en vane å regelmessig gjennomgå tillatelsene til utvidelser og se etter uvanlige endringer. For eksempel, hvis en utvidelse plutselig krever tilgang til nettleserloggen din, og du føler at dette ikke er berettiget, bør du vurdere å avinstallere den.

Hva du bør sjekke før du laster ned nye Chrome-utvidelser

Nå som du har fjernet eventuelle ondsinnede Chrome-utvidelser og kjørt de grunnleggende sikkerhetskontrollene, vil du unngå å laste ned kompromitterte tillegg i fremtiden. For å minimere risikoen for å laste ned ondsinnede Chrome-utvidelser, følg disse trinnene før du installerer en:

 • Last ned kun fra Chrome Nettmarked: Av grunner som er forklart tidligere, last kun ned Chrome-utvidelser fra den offisielle Chrome Nettmarked.
 • Bruk så få utvidelser som mulig: Du kan aldri garantere at en utvidelse er 100 % sikker, men du kan begrense risikoen ved kun å bruke utvidelser du virkelig trenger.
 • Bruk bare utvidelser fra pålitelige utviklere: Du kan redusere risikoen for å laste ned ondsinnede Chrome-utvidelser ytterligere ved å bare bruke utvidelser fra pålitelige utviklere – for eksempel offisielle utvidelser fra Google og store programvareselskaper.
 • Forskningsutviklere: Hvis du virkelig trenger å bruke en utvidelse av en ukjent utvikler, gjør leksene dine og se nærmere på dem.
 • Sjekk anmeldelser: Les gjennom anmeldelsene av enhver utvidelse før du laster ned, spesielt hvis du ikke vet hvem utvikleren er.
 • Sjekk tillatelser: Tidligere viste vi deg hvordan Chrome Nettmarked viser utvidelsestillatelser før vi ber deg bekrefte nedlastingen – sjekk disse tillatelsene og sørg for at de er berettiget for utvidelsen.

Nedlasting av utvidelser medfører alltid et visst nivå av risiko, men du kan redusere trusselen betraktelig ved å følge disse trinnene.

Sørg for at din neste Chrome-utvidelse er trygg

Google er generelt raskt ute med å fjerne ondsinnede utvidelser fra nettbutikken sin når et problem blir gjort oppmerksom på det. Dette er imidlertid ikke mye hjelp for deg hvis du allerede har lastet ned en tvilsom utvidelse. Så sørg for at du gjør leksene dine før du installerer nye utvidelser for å sikre at alt ser lovlig ut.