Linux: test diskhastighet [Guide]

Trenger du å teste harddiskhastigheten din på Linux, men kan ikke helt finne ut av det? Vi kan hjelpe! Følg med denne veiledningen når vi går over hvordan du kan teste diskhastigheten din på Linux!

Gnome Diskverktøy

Hvis du vil teste diskhastighet på Linux, er den beste måten å gjøre det på med Gnome Disk Utility. Det er et hendig, lett å forstå program som kan måle og teste harddiskhastigheter.

Gnome Disk Utility-applikasjonen kommer imidlertid ikke forhåndsinstallert på alle Linux-operativsystemer, så før vi går gjennom hvordan du bruker den til å teste harddiskhastigheten på harddisken, må du installere programmet.

For å starte installasjonen av Gnome Disk Utility på din Linux-PC, åpne et terminalvindu. Du kan åpne et terminalvindu ved å trykke Ctrl + Alt + T på tastaturet. Eller åpne appmenyen og søk etter «Terminal».

Når terminalvinduet er åpent og klart til bruk, følg med installasjonsinstruksjonene nedenfor for å sette opp Gnome Disk Utility-applikasjonen på din Linux-PC.

Ubuntu

På Ubuntu, installer Gnome Disk Utility-applikasjonen ved å bruke apt install-kommandoen nedenfor.

sudo apt install gnome-disk-utility

Debian

De som bruker Debian Linux vil kunne sette opp Gnome Disk Utility-applikasjonen ved å utføre kommandoen apt-get install.

sudo apt-get install gnome-disk-utility

Arch Linux

På Arch Linux kan Gnome Disk Utility-applikasjonen installeres via Pacman-kommandoen nedenfor.

sudo pacman -S gnome-disk-utility

Fedora

De på Fedora Linux kan få Gnome Disk Utility-programmet til å fungere via dnf install-kommandoen.

sudo dnf install gnome-disk-utility

OpenSUSE

På OpenSUSE Linux er Gnome Disk Utility-programmet enkelt å installere ved å bruke zypper installeringskommandoen nedenfor.

sudo zypper install gnome-disk-utility

Nå som Gnome Disk Utility-applikasjonen er åpen, start programmet ved å søke etter «Disker» i appmenyen. Følg deretter trinn-for-trinn-instruksjonene nedenfor for å teste diskhastigheten din på Linux.

Trinn 1: Inne i Gnome Disk Utility-appen, se til venstre sidefelt og finn disken hvis hastighet du vil teste. Deretter klikker du på den med musen for å se oversikten over appens stasjon.

Trinn 2: Finn menyknappen i Gnome Disk Utility, og velg den med musen for å åpne den. Hvis du ikke finner menyen, se til venstre for minimer-knappen.

Inne i Gnome Disk Utility-menyen, finn «Benchmark Disk»-knappen og velg den med musen. Ved å velge «Benchmark Disk»-knappen, åpner du testverktøyet.

Trinn 3: Når benchmark-verktøyet er åpent, finn «Start Benchmark»-knappen og klikk på den for å starte benchmark. Husk at denne referansen kan ta litt tid å fullføre, så vær tålmodig.

Når benchmarkverktøyet er fullført, vil Gnome Disk Utility lage en full utlesning av harddisken din. For å sjekke hastigheten, finn «Gjennomsnittlig lesehastighet» og «Gjennomsnittlig skrivehastighet.» Dette vil fortelle deg harddiskhastigheten din.

HDParm

HDParm er et annet program du kan bruke til å teste diskhastigheten din på Linux. Det er ikke like enkelt å bruke som Gnome Disk Utility, og det er ikke et GUI, men det er like nyttig.

HDParm-applikasjonen er ikke installert som standard på alle Linux-operativsystemer der ute, men den er på ganske mange. For å sjekke om HDParm er installert på datamaskinen din, kjør kommandoen hdparm –help i et terminalvindu.

Hvis du ikke har HDParm installert på din Linux-PC, åpner du et terminalvindu på Linux-skrivebordet ved å trykke Ctrl + Alt + T på tastaturet. Når terminalvinduet er åpent, følg installasjonsinstruksjonene nedenfor.

Ubuntu

Du kan installere HDParm på Ubuntu med apt-kommandoen.

sudo apt install hdparm

Debian

For å installere HDParm på Debian, bruk apt-get.

sudo apt-get install hdparm

Arch Linux

På Arch Linux, installer HDParm ved å bruke Pacman-kommandoen.

sudo pacman -S hdparm

Fedora

På Fedora, installer HDParm med dnf.

sudo dnf install hdparm

OpenSUSE

Installer HDParm på OpenSUSE med zypper.

sudo zypper install hdparm

Når HDParm er installert på datamaskinen din, følg trinn-for-trinn-instruksjonene nedenfor for å teste diskhastigheten.

Trinn 1: Kjør først lsblk-kommandoen for å se alle tilkoblede harddisker på systemet.

lsblk

Se gjennom og finn harddisken du planlegger å teste. I dette eksemplet vil vi teste /dev/sda. For mer informasjon om å finne harddiskinformasjon i lsblk, les denne veiledningen om emnet.

Trinn 2: Utfør hdparm -Tt-kommandoen på harddisken for å starte testen.

sudo hdparm -Tt /dev/sda

Når testen er fullført, vil du se testresultatene på skjermen.