Ubuntu: sjekk kjerneversjonen [Guide]

Hvis du bruker Ubuntu, kan du på et tidspunkt bli nysgjerrig på hva kjerneversjonen din er. Dessverre, i Ubuntu, forteller ikke utviklerne deg hvordan du sjekker kjerneinformasjonen. I denne veiledningen viser vi deg 4 måter du kan sjekke kjerneversjonen din på Ubuntu.

Metode 1 – Unname

Den beste og raskeste måten å sjekke kjerneversjonen på Ubuntu er med kommandoen uname. Dette verktøyet kan fortelle deg din eksakte kjerneutgivelsesversjon, og mye annen verdifull informasjon også.

For å bruke uname-kommandoen må du åpne et terminalvindu på Ubuntu-skrivebordet. For å åpne et terminalvindu på skrivebordet, trykk Ctrl + Alt + T på tastaturet. Alternativt kan du søke etter «Terminal» i appmenyen og åpne den på den måten.

Når terminalvinduet er åpent, kjør kommandoen uname -a. Denne kommandoen vil skrive ut all systeminformasjon, inkludert informasjon om kjerneversjon.

uname -a

Hvis du foretrekker å bare få kjerneinformasjonen, i stedet for kjerneinformasjonen, pluss OS-utgivelsesnavn og annen informasjon, kan du erstatte uname -a-kommandoen for uname -srm-kommandoen. Denne kommandoen vil bare vise deg Ubuntus kjerneversjon.

  Slik multipliserer du tall i Google Sheets

uname -srm

Lagre utdata

Vil du lagre utdataene til uname -srm til en tekstfil for senere? Slik gjør du det. Kjør kommandoen uname -srm på nytt, men med >-symbolet på slutten, og pek den til en ny tekstfil.

uname -srm > ~/kernel-info.txt

Når kommandoen er fullført, kan du når som helst ta en titt på tekstfilen for informasjon om Ubuntu-kjernen ved å bruke cat-kommandoen nedenfor.

Merk: du kan også åpne «kernel-info.txt» i din favoritt tekstredigerer for å se informasjonen i stedet for cat.

cat ~/kernel-info.txt

Metode 2 – Hostnameectl

En annen måte å finne Ubuntu-kjerneversjonen på er med Hostnamectltool. Det er et systemverktøy som lar brukere finne informasjon om systemet. Den kan brukes til å se din Ubuntu-kjerneversjon. Dette er hvordan.

For å se kjerneinformasjonen din, utfør hostnamectl status-kommandoen. Ved å utføre denne kommandoen, vil Hostnamectl-programmet vise deg en fullstendig utlesning av vertsnavnet til systemet ditt, operativsystemnavn, kjerneinformasjon, etc.

hostnamectl status

Se gjennom Hostnamectl-utgangen for «Kernel»-delen. Når du har funnet den, er informasjonen ved siden av Ubuntu-kjernen.

Vil du ikke se på annen informasjon i Hostnamectl bortsett fra informasjon om kjerneversjon? Bruk grep-kommandoen for å filtrere ut kjerneinformasjonen din.

hostnamectl status | grep "Kernel:"

Lagre utdata

Hvis du vil lagre Hostnamectl-utdataene til en tekstfil for å lese senere, kan du gjøre det ved å omdirigere kommandoen til en tekstfil. For å lagre hele Hostnamectl-utdataene til en tekstfil, utfør kommandoen nedenfor.

hostnamectl status > ~/kernel-info.txt

Alternativt, hvis du bare vil lagre kjernedelen av utdataene, kan du gjøre det ved å skrive inn følgende kommando.

hostnamectl status | grep "Kernel:" > ~/kernel-info.txt

For å se kernel-info.txt-filen, utfør cat-kommandoen nedenfor. Eller åpne opp «kernel-info.txt» i din favoritt GUI-tekstredigerer.

cat ~/kernel-info.txt

Metode 3 – /proc/versjon

Den tredje måten å se kjerneinformasjon på Ubuntu er med /proc/version-filen. Denne filen har massevis av informasjon å se på. For å ta en titt på det, må du bruke cat-kommandoen nedenfor.

  Beste smarte kaffekopper å starte morgenen med (2024 utgave)

cat /proc/version

Finn «Linux-versjon» i kattutgangen. Ved siden av «Linux-versjon»-delen av tekstfilen er Ubuntu-kjerneversjonen din.

Lagre utdata

For å lagre utdataene fra /proc/version til en tekstfil for senere, omdirigere kommandoen cat /proc/version til en tekstfil i hjemmemappen din.

cat /proc/version > ~/kernel-info.txt

For å lese tekstfilen, bruk cat-kommandoen på «kernel-info.txt», eller åpne opp «kernel-info.txt» i din favoritt GUI-tekstredigerer.

Metode 4 – Neofetch

Den fjerde måten å se kjerneinformasjon på Ubuntu Linux er med Neofetch-systeminformasjonsverktøyet. Det er et kraftig verktøy som skanner Ubuntu-systemet ditt for tonnevis med informasjon og skriver det ut i en fin utgang ved siden av OS-logoen.

  Remo MORE er et strålende verktøy for desktop- og mobiloptimalisering for noobs

For å komme i gang med Neofetch må du installere programmet på datamaskinen. For å installere det, åpne et terminalvindu ved å trykke Ctrl + Alt + T på tastaturet. Skriv deretter inn kommandoen nedenfor.

sudo apt install neofetch

Når Neofetch-applikasjonen er installert på din Ubuntu-PC, utfør neofetch-kommandoen i en terminal. Husk at utdataene kan ta et par sekunder, siden programmet trenger å samle inn informasjonen.

neofetch

Etter å ha utført neofetch-kommandoen, se gjennom utdataene for «Kernel»-delen. Ved siden av «Kernel» vil du se Ubuntu-kjerneversjonen din.

Lagre utdata

Hvis du vil lagre Neofetch-terminalutgangen til en tekstfil for å lese den til senere, generer utdataene, men denne gangen omdirigerer du den til en tekstfil i stedet for å la den skrives ut på skjermen.

neofetch > ~/kernel-info.txt

Du kan se Neofetch-utdataene i «kernel-info.txt»-tekstfilen når som helst ved å utføre cat-kommandoen nedenfor, eller ved å åpne den i din favoritttekstredigerer.

cat ~/kernel-info.txt