Cyberforsikring: Beskytt bedriften din mot digitale angrep!

Oppdager du stadig e-poster som lokker med «klikk her»-lokkemidler eller løfter om store gevinster for enkle oppgaver?

Et enkelt klikk på en slik lenke kan raskt gjøre deg til et offer for nettfisking, skadelig programvare eller et virusangrep som kan utslette all din verdifulle informasjon på et øyeblikk.

Store selskaper, som Amazon, Sony Pictures og Volkswagen, har dessverre også opplevd lignende angrep, noe som har medført betydelige tap av data og inntekter.

Av denne grunn blir cyberforsikring en stadig viktigere del av enhver bedrifts risikostyringsplan, som et middel for å beskytte seg mot digitale angrep.

Hvis du er tilhenger av ordtaket «føre var», bør du lese videre for å forstå hvordan cyberforsikring kan implementeres i din virksomhet.

Introduksjon til cyberforsikring

Kort sagt, cyberforsikring fungerer som en sikkerhetsnett for bedrifter i den digitale verden, akkurat som helseforsikring beskytter oss økonomisk når vi er syke. Den gir økonomisk dekning mot ulike former for cyberangrep.

Mer teknisk er det en kontrakt mellom forsikringsselskapet og virksomheten som kjøper forsikringen. Den bidrar til å redusere den økonomiske risikoen knyttet til cybertrusler for bedrifter som opererer online.

Cyberforsikring er et relativt nytt konsept, men selskaper som tar det i bruk, blir sett på som tidlige adoptere i en tid hvor uforutsigbare og sofistikerte cyberangrep øker.

Se også: Hva er cyberspionasje og hvordan du kan beskytte deg

Betydningen av cyberforsikring

Mellom 2015 og 2021 opplevde 65 % av bedrifter rammet av løsepengevare tap på mellom 1 og 10 millioner dollar, som følge av cyberangrep.

Med den økende digitaliseringen av bedrifter, har også digitalt tyveri blitt mer utbredt, noe som gjør det essensielt å forsikre bedriften i tide for å minimere risikoen.

Et datainnbrudd eller datatap kan ha alvorlige konsekvenser for en virksomhet og kan føre til tap av data og inntekter, både for bedriften og dens kunder. Et eksempel er cyberangrepet mot Sony Pictures i 2011.

PlayStation Network ble hacket, og personlig informasjon om 77 millioner PlayStation-brukere ble avslørt.

Som et resultat måtte Sony håndtere et tap på 171 millioner dollar, da de manglet cyberforsikring som ville ha dekket slike digitale tyverier.

Mange bedrifter flytter nå driften sin online for å effektivisere prosesser, styrke sin digitale tilstedeværelse og tilpasse seg nye utfordringer som hybride arbeidsmiljøer. Dette øker behovet for å beskytte bedriftens data.

Datatyveri, trojanere og skadevareangrep kan gjennomføres med mål om løsepenger, økonomisk gevinst eller til og med terrorisme. Dette er grunnen til at mange organisasjoner nå anser cyberforsikring som en viktig strategi for risikoreduksjon.

Hvordan fungerer cyberforsikring?

Cyberforsikringstjenester er tilgjengelige fra selskaper som tilbyr forretningsrelatert forsikring, som ansvarsforsikring, feil og utelatelsesforsikring (E&O), og kommersiell forsikring.

Basert på den valgte planen vil dekningen omfatte både førstepartsdekning (tap som direkte påvirker virksomheten) og tredjepartsdekning (tap som påvirker tredjeparter relatert til virksomheten).

Dette dekker kostnader knyttet til datagjenoppretting, refusjon til kunder, undersøkelser og juridisk bistand.

Hvem trenger cyberforsikring?

Svaret er enkelt – alle virksomheter med en online tilstedeværelse trenger cyberforsikring.

Mange tror at hackere primært retter seg mot store selskaper, da disse er ansett som verdifulle mål.

Det er likevel viktig å forstå at data er en stor handelsvare, og data fra små og mellomstore bedrifter kan også være svært verdifulle.

Dette betyr at enhver virksomhet som håndterer elektroniske data, kundedata, kredittkortnumre og annen sensitiv informasjon bør ha cyberforsikring for å sikre trygg drift.

Hvordan kan cyberforsikring hjelpe din virksomhet?

Cyberforsikring tilbyr en rekke fordeler for bedrifter. Noen av de viktigste er:

  • Beskyttelse mot uautorisert tilgang til data
  • Hindrer tredjepartssystemer fra å få tilgang til bedriftens nettverk
  • Juridisk støtte i tilfelle cyberangrep
  • Dekning for datainnbrudd
  • Økonomisk kompensasjon for forretningsforstyrrelser
  • Rettsmedisinsk støtte for å gjenopprette tapte data

Disse fordelene understreker betydningen av cyberforsikring for å sikre kontinuitet i virksomheten.

Les også: Beste programvare for nettsikkerhet for små og mellomstore bedrifter

Hva dekker cyberforsikring?

De fleste forsikringsavtaler dekker både førsteparts- og tredjepartstap for å gi en omfattende beskyttelse for sine kunder. La oss se nærmere på hva cyberforsikring typisk dekker:

Førstepartsdekning:

  • Datagjenopprettingstjenester
  • Dokumentasjon og undersøkelse av årsaken til datainnbruddet
  • Tapte inntekter, reparasjon av maskinvare og programvare
  • Kredittovervåkingstjenester

Tredjepartsdekning:

  • Personvernsøksmål og forlik
  • Krav om kontraktsbrudd eller uaktsomhet
  • Bøter for brudd på regelverk

Ettersom cyberforsikring er et relativt nytt felt, er bransjen fortsatt i utvikling, og det samme gjelder dekningsområdene.

Noen forsikringsselskaper forstår de negative effektene et cyberangrep kan ha på en virksomhet, og tilbyr derfor også krisekommunikasjon som en del av dekningen.

Dette kan hjelpe bedrifter med å komme i kontakt med PR-byråer som kan bistå med effektiv kommunikasjon med kunder for å gjenopprette bedriftens omdømme.

Hva cyberforsikring ikke dekker

I tillegg til dekningen er det viktig å vite hva cyberforsikring ikke dekker. Selv om dette kan variere fra selskap til selskap, er det noen vanlige unntak:

  • Patenter, opphavsrettigheter og brudd på programvarelisenser
  • Fysisk tyveri av maskinvare
  • Skader som følge av krig og invasjon
  • Tap av data som skyldes manglende sikkerhetstiltak
  • Tap av enheter
  • Sikkerhetsbrudd forårsaket av en tredjepart

De dekker heller ikke tap av data som skyldes tekniske feil eller nettverksavbrudd.

Det er viktig å huske på at forsikringsdekningen kun omfatter datagjenoppretting, og ikke har som mål å oppgradere eller forbedre datasystemet.

Læringsressurser

Vi har nå dekket de fleste aspekter av cyberforsikring som er viktig å kjenne til. Det er likevel alltid en god idé å søke mer kunnskap, og derfor anbefaler vi gjerne bøker som gir innsikt og hjelper deg å utvide forståelsen din.

Her er noen læringsressurser som kan hjelpe deg med å få en dypere forståelse av cyberforsikring:

#1. Skadekontroll – Cyberforsikring og overholdelse

Denne boken, skrevet av Joseph Burnsman, Daniel Hudson og Kenneth Reiners, tar for seg grunnleggende og avanserte spørsmål knyttet til cyberforsikring.

Den gir et helhetlig og objektivt syn på ulike problemstillinger knyttet til virksomheter. Noen av spørsmålene som belyses er:

  • Hva er et datainnbrudd?
  • Hvilke trusler påvirker min virksomhet?
  • Hvilke lover om nettsikkerhet og bruddvarsling gjelder for min virksomhet, og hva er kravene?
  • Hva skjer når flere forsikringer dekker samme tap?

Denne boken gir verdifull informasjon for enhver bedriftseier og gir en omfattende forståelse av cybertyveri, forsikring og behandlinger.

#2. Cyberforsikrings-imperativet

Denne boken dekker det grunnleggende innen cyberforsikring og hjelper leserne med å forstå hele økosystemet.

Den forklarer trusselbildet for små og mellomstore bedrifter og hvilke tap det kan føre til.

Du kan forvente å lære om hvordan forsikring reagerer på konsekvensene av et angrep, som tap, risikostyring, krav og brudd på personvernet, på en enkel og forståelig måte.

Forfatters merknad

Digitale tyverier kan ha en rekke konsekvenser for en virksomhet, både kjente og ukjente, og de kan slå til uten forvarsel. Det er derfor avgjørende å beskytte virksomheten og kundedata for å unngå uønskede hendelser.

Samtidig er det viktig å lese og forstå betingelsene for cyberforsikringen du har.

Dette innlegget vil hjelpe deg med å forstå cyberforsikring bedre og hvorfor det er viktig for din virksomhet.

Etter at du har gjort deg kjent med dette, kan du også lese om de beste praksisene for cybersikkerhet.