Videomarkedsføring i dagens digitale landskap
Det er ubestridelig at video spiller en sentral rolle i moderne markedsføring. Faktisk viser nyere statistikk at hele 81% av bedrifter nå benytter seg av video som et viktig verktøy i sin markedsføringsstrategi.
Er du klar over at nesten halvparten av de som søker på internett, ser etter produktrelaterte videoer før de gjennomfører et kjøp? Samtidig observerer vi en massiv tilstrømning av videoinnhold i sosiale medier.
Til tross for den imponerende statistikken er det overraskende at video ofte ikke er det første valget for mange markedsførere. Dette til tross for at det overgår tradisjonelle formater som infografikk, e-bøker og casestudier.
Frykt for høye kostnader, teknisk kompleksitet og tidsbruk er ofte det som avskrekker bedrifter fra å utforske videomarkedsføringens potensial.
Noen argumenterer med at deres kunder foretrekker å lese blogger fremfor å se videoer, eller at deres interne team har for mye å gjøre til å produsere videoinnhold. Uansett årsak, så er det en stor mulighet de går glipp av.
Et lyspunkt i horisonten
Forskning fra Biteable indikerer at 61% av markedsførere anser video som en «svært viktig eller essensiell» del av markedsføringsplanen. Dette skyldes hovedsakelig at video ofte er en effektiv strategi for å øke merkevarebevissthet.
Mens flere markedsførere anerkjenner verdien av å investere i videoinnhold, er det mange bedrifter som fokuserer på videoannonsering. Det er derfor ikke overraskende at det forventes en økning på 62% i utgiftene til digitale videoannonser innen 2023.
Videoannonser har vist seg å være mer effektive enn bilde- eller tekstannonser når det kommer til konverteringer og avkastning.
Omtrent 89% av markedsførere eksperimenterer med video, og 68% hevder at video gir bedre avkastning enn Google Ads.
Dersom du vurderer å ta steget inn i videomarkedsføring, er det viktig å lære å skape engasjerende videoer som fanger målgruppens oppmerksomhet og forteller en historie. Engasjement vil ofte føre til økt salg.
Syv nøkkelråd for å skape en engasjerende video
Hvis din bedrift er bekymret for å investere tid og ressurser i videoproduksjon uten å se de ønskede resultatene, så er dette fullt forståelig, men kan enkelt unngås. Her er syv viktige råd som kan hjelpe deg med å lage videoer som skiller seg ut:
1. Utforsk kreative videoideer
Det kan virke utfordrende å komme opp med gode videoideer. Fra å konvertere populære blogginnlegg til å dele tips, triks og intervjuer med ledere, finnes det utallige emner du kan utforske.
Du kan for eksempel lage en serie videoer som tar for seg en bestemt høytid, dele trender for det kommende året, eller invitere influensere til å delta i dine videoer.
Videomarkedsføring gir deg muligheten til å forbedre tidligere publisert innhold, og tilpasse det for et videoformat som gjør det mer relevant. Dette øker sannsynligheten for at kunder som allerede er interessert i et emne, også vil engasjere seg med din video.
2. Planlegg dine videoer nøye
Dagens kunder har tilgang til et enormt utvalg av online innhold. Derfor vil de raskt forlate videoer som ikke klarer å fange deres oppmerksomhet umiddelbart. Det er avgjørende å være bevisst på hvordan du strukturerer manuset ditt.
Det er ikke rom for lang oppbygging. Du må fange oppmerksomheten deres i løpet av de første tre sekundene. En effektiv metode er å benytte deg av historiefortelling, som etablerer en historie som fenger seernes interesse.
Utvikle ideer rundt produktet eller tjenesten du tilbyr, og ikke salg. Du kan for eksempel vise seerne et innblikk bak kulissene eller lage instruksjonsvideoer. Å inkludere kjente bransjepåvirkere eller fornøyde kunder er også en effektiv måte å fange oppmerksomhet på.
3. Legg vekt på grunnleggende innspilling
Tidligere mente mange markedsførere at det var nødvendig å produsere videoannonser med samme høye kvalitet som TV-programmer eller filmer. Men i dag ser vi en økende preferanse for mer ekte og autentisk innhold.
Hvor «ekte» dine videoproduksjoner skal være, vil selvfølgelig avhenge av dine egne standarder. Men ikke vær redd for å gi annonsene dine et menneskelig preg, for eksempel ved å bruke virkelige mennesker i stedet for modeller.
Du trenger heller ikke dyrt utstyr for å produsere kvalitetsvideo. En smarttelefon, en god mikrofon og tilstrekkelig belysning kan være alt du trenger for å lage videoer av verdi for din målgruppe.
4. Samarbeid med videoinfluensere
Influensere, som YouTube-skapere og profiler i sosiale medier, har bygget opp store følgerskarer som regelmessig engasjerer seg med deres innhold.
Ved å samarbeide med disse innholdsskaperne kan du nå et større publikum, få flere visninger og øke konverteringsraten.
5. Oppfordre seerne til handling
En tydelig handlingsfremmende oppfordring (CTA) veileder seerne om hva du ønsker at de skal gjøre etter å ha sett videoen. Dette kan være å registrere seg for en tjeneste eller besøke din nettside. Inkluder CTA i bildeteksten eller direkte i videoen. Sørg for å legge til relevante lenker til nettsidene dine, slik at seerne enkelt kan utforske dem.
6. Velg de rette markedsføringskanalene
Det er en vanlig misforståelse at du vil oppnå stor synlighet ved å dele videoene dine på alle sosiale medieplattformer og andre markedsføringskanaler. Men algoritmer endres konstant, og den organiske rekkevidden til videoene dine vil sjelden være like stor som forventet.
Derimot, ved å publisere videoene dine på de kanalene hvor din målgruppe er mest aktiv, øker du sjansen for å nå dine markedsføringsmål. For eksempel:
YouTube | Har det største antallet abonnenter, men er rangert som nummer fem når det gjelder bruksfrekvens. |
Er optimalt for fagfolk og B2B-markedsføring. | |
Er den mest brukte plattformen, men dens relevans varierer for B2B- og B2C-sektorer. | |
Har oppnådd betydelig popularitet i både B2B- og B2C-markedet de siste årene. | |
Tweets med video genererer 10 ganger mer engasjement enn innlegg uten video. Bedrifter er mer interessert i video på Twitter enn private brukere. |
Analyser konkurrentene dine og eksperimenter med ulike kanaler for å finne de som fungerer best for deg. Over tid vil du identifisere et knippe plattformer som gir deg de beste resultatene.
7. Segmenter målgruppen i henhold til videoinnhold
Når du annonserer videoinnhold, er det viktig å huske at digitale kampanjeannonser ikke fungerer som TV-annonser, hvor alle som ser på kanalen må se dem.
Med nettbasert annonsering har du muligheten til å segmentere målgruppen din i detalj. Fra grunnleggende kriterier som alder, kjønn og plassering, til mer avanserte kriterier basert på interesser og lidenskaper. Dette gjelder enten du markedsfører på Google Adwords eller sosiale medier.
På denne måten kan du vise ulike segmenter av publikum de videoene som de sannsynligvis vil engasjere seg med, og øke sjansene for bedre avkastning.
Test og evaluer: 8 viktige videomålinger
Å lage en video er bare første skritt. Det er like viktig å analysere ytelsen for å forstå hva som fungerer og hva som ikke fungerer. Du bør også eksperimentere med ulike tidsluker for hver video og markedsføringskanal.
Sørg for å ha en pålitelig analyseverktøy for å samle data og innsikt. Mange verktøy, som Hippo video og Wistia, tilbyr unike analyser for videomarkedsføring, avhengig av hvor du har publisert videoinnholdet ditt.
For å tolke tallene korrekt, er det viktig å forstå de spesifikke målingene du bør spore. Her er en oversikt over relevante videospesifikke målinger som kan hjelpe deg med å sikre at du investerer markedsføringsbudsjettet på de rette stedene:
1. Klikkfrekvens (CTR)
Spesielt hvis videoinnleggene dine inneholder en CTA, er klikkfrekvensen en viktig måling. Jo flere klikk, jo mer trafikk vil du få til nettstedet ditt og jo nærmere vil du være en konvertering. En god måte å øke klikkfrekvensen på er å plassere CTA i begynnelsen av videoen.
2. Sosial deling
Hvis seerne liker videoen din så godt at de deler den med venner og familie, er det et godt tegn. Jo flere sosiale delinger videoen din mottar, desto mer troverdighet vil merkevaren din oppnå. Dette gjør sosial deling til en viktig måling for merkevarebevissthet.
3. Gjennomsnittlig seertid
Gjennomsnittlig seertid beregnes ved å dele den totale seertiden med antall avspillinger. Dette tallet inkluderer også repriser. Følg med på denne målingen og se hvordan seertiden endrer seg. Dette gir deg en indikasjon på hvilke deler av videoen seerne ikke finner interessante.
Invester tid i å lage relevant, informativt og underholdende innhold, slik at seerne er motiverte til å se hele videoen.
4. Videokommentarer
Videokommentarer gir kvalitativ tilbakemelding som er verdifull for å forstå hva kundene likte og ikke likte med videoen. Det er viktig å svare raskt på kommentarer og ta tilbakemeldingene med i betraktning når du lager din neste video. Dette vil hjelpe deg med å skape innhold som treffer målgruppen din.
5. Fluktfrekvens
Denne målingen angir antall personer som besøker nettsiden din, men forlater den uten å utforske andre sider. Dette er en viktig måling å følge med på hvis du har plassert en video på nettsiden din.
Du kan redusere fluktfrekvensen ved å:
- Øke sidens lastetid
- Plassere videoen på et synlig sted
- Sikre at nettsiden er brukervennlig og iøynefallende
En god video kan motivere seerne til å utforske nettsiden din videre.
6. Videoavspillingshastighet
Denne målingen viser hvor stor prosentandel av seere som besøker eller ser på videoen, som trykker på avspillingsknappen. For å øke avspillingshastigheten, er det viktig å plassere videoene dine på de riktige stedene på nettsiden, slik at de fanger blikket. Bruk også et iøynefallende miniatyrbilde av høy kvalitet.
Det er også viktig å skrive en fengende tekst rundt videoen og bruke sosiale bevis for å overbevise flere til å klikke og se videoen. Jo mer sosialt bevis du kan vise, jo høyere blir som regel avspillingshastigheten.
7. Kostnad per tusen visninger (CPM)
CPM måler hvor mye du betaler per tusen visninger av videoen din.
Denne kostnaden vil variere avhengig av hvilke kanaler du bruker for å distribuere videoannonsene dine, om videoen din er rettet mot tidligere besøkende eller nye brukere, og andre faktorer.
CPM er en viktig måling for å vurdere langsiktig avkastning. Du kan estimere hvor mye en konvertering fra en videokampanje koster ved å se på CPM og antall konverteringer.
8. Konverteringsfrekvens
Denne målingen viser antall potensielle kunder eller kunder du har fått takket være videoinnholdet. Dette er en viktig, men også en kompleks måling å analysere, da mange faktorer spiller inn i en konvertering.
Det er optimalt å bruke et analyseverktøy som Google Analytics for å forstå hvilken rolle videoen spilte i konverteringen.
Du kan også bruke betalte verktøy som Vidyard hvis du kjører YouTube-annonser eller AgoraPulse for betalte annonser i sosiale medier.
Konverteringer innebærer ofte at du setter opp en attribusjonsmodell. Dette vil bestemme hvor stor andel av konverteringen videoen skal tildeles. Jo mer relevant og informativ videoen er, desto større er sannsynligheten for at seerne konverterer.
Hvordan identifisere de rette KPIene for å måle videosuksess?
Ulike bedrifter har ulike prioriteringer. Derfor vil ikke alle merkevarer ha de samme målingene som de prioriterer for videomarkedsføring. Før du lanserer dine videoer, bør du sette deg ned med teamet ditt og finne svar på følgende spørsmål:
1. Hva er ditt hovedmål med videomarkedsføringen?
Avhengig av hvor kundene dine befinner seg i kjøpsprosessen, kan målet med din videokampanje være å øke merkevarebevissthet, forbedre vurderingen av merkevaren eller øke salget.
2. Hva er dine KPIer for å nå målet?
For bevissthet er visninger eller unike brukere relevante målinger. For vurdering kan markedsførere se på seertid og visningsfrekvens. For konvertering er klikk, samtaler, registreringer og salg viktige målinger.
3. Hvilke analyseverktøy er best egnet for å måle dine KPIer?
Når du har bestemt deg for hvilke målinger du vil fokusere på, er det på tide å investere i de rette analyseverktøyene. Google Analytics og YouTube Analytics tilbyr mange funksjoner som kan hjelpe deg med å spore dine målinger og se hvor langt du har kommet i forhold til målene dine. Selv innebygde analyser i sosiale medier kan gi verdifull innsikt i dine videoinnlegg.
Du kan også vurdere å bruke Google Forbrukerundersøkelser for å finne ut hva seerne likte eller ikke likte med videoen din.
4. Hvilke tiltak planlegger du å ta for å optimalisere dine KPIer?
Selv om du alltid kan velge en konkurrent å sammenligne resultatene dine med, er det mer nyttig å sammenligne dine nåværende resultater med tidligere kampanjer. Du bør blant annet spørre deg selv:
- Har tallene dine forbedret seg totalt sett?
- Hvilke tall har forbedret seg mest? Hvilke minst?
- Har tallene sunket for noen målinger?
Å finne svar på disse spørsmålene er en god måte å evaluere fremgangen din på og gjøre justeringer deretter.
Konsistens er nøkkelen til suksess med videomarkedsføring
Å måle suksessen til dine videoer krever strategisk tenkning, kontinuerlig overvåkning og kreativitet.
Den gode nyheten er at 54% av kundene ønsker å se mer videoinnhold fra markedsførere. Ved å investere i videoproduksjon er du allerede på rett vei til å skape sterkere bånd til dine kunder og oppnå økt salg.
Husk at det tar tid å oppnå suksess, så ikke la deg demotivere om tallene dine er lave i begynnelsen.
Fortsett å eksperimentere med ulike typer videoer og dele innhold av høy kvalitet som publikum vil like. Til slutt vil du se de resultatene du ønsker.