En cyberattack kan påføre din nettbutikk uopprettelig skade. Du risikerer å miste penger, sensitiv informasjon og ditt gode navn og rykte. Enda verre er at et vellykket angrep kan undergrave hele virksomhetens eksistensgrunnlag. Derfor er det viktig å styrke sikkerheten i din nettbutikk for å redusere risikoen for sikkerhetsbrudd.
Men hvilke sikkerhetstrusler står nettbutikkeiere overfor i dag, og hvordan kan du beskytte din virksomhet mot disse farene? Les videre for å finne ut mer.
Hvorfor er sikkerhet viktig for nettbutikker?
Penger er som regel motivasjonen bak de fleste cyberangrep, og nettbutikker representerer en stor og lukrativ sektor. Det er derfor ikke overraskende at nettbutikker over hele verden opplever en økning i antall cyberangrep.
Sophos» ransomware-rapport fra 2023 viser at 66 % av virksomhetene opplevde et løsepengeangrep det foregående året. Den gjennomsnittlige kostnaden for gjenoppretting etter et løsepengeangrep (ekskludert selve løsepengene) er på hele $1,82 millioner.
Nettbutikker håndterer store mengder data. Selv et mindre datainnbrudd kan føre til betydelige økonomiske tap. Ifølge rapporter er den gjennomsnittlige globale kostnaden for et datainnbrudd på hele 4,45 millioner dollar.
Når kunder handler på nettet, legger de inn sin betalingsinformasjon, som bank- eller kredittkortdetaljer. Dette gjør betalingssvindel til et stort problem innenfor bransjen.
Faktisk tapte e-handelsbransjen mer enn 40 milliarder USD i 2022 på grunn av online betalingssvindel.
Derfor er det essensielt å styrke forsvaret for å beskytte din nettbutikk mot de mange truslene og sikkerhetsproblemene som finnes.
Viktige sikkerhetstrusler for nettbutikker du bør være klar over
Her er noen av de vanligste sikkerhetstruslene som nettbutikker står overfor i dag:
#1. Økonomisk svindel
Nettbutikker er utsatt for flere typer økonomisk svindel. Kredittkortsvindel er en av de største truslene. I slike tilfeller bruker cyberkriminelle stjålet kredittkortinformasjon for å foreta uautoriserte kjøp i nettbutikker.
En annen vanlig taktikk er kontoovertakelse, en form for identitetstyveri der kriminelle ulovlig skaffer seg tilgang til brukernes kontoer i nettbutikker og tilhørende betalingsdetaljer. Et vellykket angrep kan føre til at det gjøres urettmessige kjøp fra ofrenes kontoer.
Tilbakeføringer er et betydelig problem for nettbutikker og påvirker inntektene. En tilbakeføring oppstår når en kunde bestrider en transaksjon som er trukket fra hans eller hennes kredittkort.
Kunden ber banken om å reversere transaksjonen, og dersom banken godkjenner, taper selgeren både pengene og produktet. I tillegg kan selgeren bli pålagt et gebyr for tilbakeføringen.
Hvorfor ber en kunde om tilbakeføring?
Den vanligste årsaken er at kriminelle har fått tilgang til kredittkortinformasjonen og brukt den til uautoriserte kjøp i en nettbutikk.
Kunder kan også misbruke tilbakeføringsprosessen dersom de er misfornøyde med produktet eller returprosessen. Uansett årsak vil en nettbutikk i de fleste tilfeller lide økonomiske tap.
#2. Falsk retur og refusjon
Falsk retur og refusjon oppstår når noen later som om de returnerer en vare, men sender tilbake noe annet, en brukt eller ødelagt vare, eller ingenting.
Nettbutikken utsteder en refusjon eller sender et nytt produkt, og taper både penger og varelager. Denne typen svindel kan også føre til ekstra kostnader for frakt og oppfylling av lager.
#3. Phishing og påskudd
Ondsinnede aktører bruker phishing og påskuddsangrep for å lure brukere til å dele sensitive data, for eksempel kontoinformasjon til nettbutikker, kredittkortdetaljer eller annen økonomisk informasjon.
Med denne informasjonen kan kriminelle foreta uautoriserte kjøp i nettbutikker.
#4. Spam
Spam er uønsket innhold som ofte inneholder ondsinnede lenker. Målet er å lure brukere til å klikke på disse lenkene, som kan føre dem til falske nettsider eller installere skadelig programvare på datamaskinene deres.
Nettbutikker har ofte høy trafikk, noe som gjør dem til et attraktivt mål for spam. Kriminelle kan legge igjen spam i bloggkommentarer eller på sosiale medier, i håp om at brukerne vil klikke på lenkene.
Spam kan påvirke hastigheten, sikkerheten og brukeropplevelsen på nettbutikken din.
#5. DDoS-angrep
Målet med DDoS-angrep er å forstyrre nettbutikker og påvirke salget.
Ved et distribuert tjenestenektangrep (DDoS) oversvømmer kriminelle nettbutikken din med trafikk fra flere kilder slik at den blir utilgjengelig for vanlige brukere.
Dette kan føre til at kunder ikke får tilgang til nettbutikken, og du mister salg.
#6. Clickjacking
Ved clickjacking lures kunder til å klikke på et nettsideelement som er forkledd som et annet element. Dette kan føre til at brukere laster ned skadelig programvare, besøker ondsinnede nettsider, deler sensitiv informasjon, endrer kontoinnstillinger eller overfører penger uten å være klar over det.
For eksempel kan en kriminell gjemme skadelig programvare under en «Last ned rabattkupong»-knapp i en nettbutikk. Uvitende kunder som klikker på knappen, laster da ned skadelig programvare.
Siden butikken din overfører skadelig programvare til ofrenes enheter, vil dette skade omdømmet ditt.
#7. Skadevare
Skadevare er en av de største truslene mot nettbutikker i dag.
Her er noen vanlige trusler relatert til skadelig programvare:
E-skimming
Ved e-skimming implanterer en kriminell skimmerkode på nettbutikkens betalingsside for å samle inn kredittkortdetaljer og personlig informasjon. Disse stjålne dataene overføres deretter til en server kontrollert av den kriminelle.
Ransomware
Ransomware er en form for skadelig programvare som krypterer filer eller data i nettbutikken og gjør dem utilgjengelige.
Deretter krever angriperen løsepenger i bytte mot en dekrypteringsnøkkel.
Et løsepengeangrep kan stoppe driften, føre til økonomiske tap og skade nettbutikkens omdømme dersom kundedata er kompromittert.
Derfor er det viktig å ta forholdsregler for å unngå løsepengeprogramvare.
Trojansk hest
Trojanske hester er villedende programmer som ser legitime ut, men inneholder skadelig kode.
En angriper kan distribuere en trojansk hest forkledd som legitime programmer eller filer. Når den er installert, kan den stjele sensitiv informasjon fra nettbutikken, for eksempel påloggingsdetaljer til administrasjonspanelet.
En trojansk hest kan kompromittere sikkerheten til hele nettbutikken din.
Keylogger
En keylogger kan registrere hvert tastetrykk du gjør på enheten, inkludert påloggingsdetaljer og annen sensitiv informasjon.
Dersom en kriminell klarer å installere en keylogger på en datamaskin som brukes til administrasjon av nettbutikken, kan han eller hun skaffe seg tilgang til administratorpålogginger og dermed ta kontroll over systemet.
#8. Datainnbrudd
Et datainnbrudd er en alvorlig trussel for nettbutikker. Selv et mindre datainnbrudd kan få store konsekvenser, som økonomiske tap, skade på omdømme og juridiske problemer.
Noen vanlige årsaker til datainnbrudd er:
- Utdatert programvare
- Dårlige passordrutiner
- Phishing-angrep
- Menneskelig feil
- Skadevare
Det er derfor viktig å implementere gode datasikkerhetsløsninger for å beskytte dine data.
#9. Injeksjon av skadelig kode: SQL og XSS
Ondsinnede kodeinjeksjoner, som SQL- og XSS-angrep, kan være alvorlige trusler for nettbutikken din.
Et SQL-injeksjonsangrep skjer når en kriminell utnytter sårbarheter i nettbutikkens inndatafelt for å sette inn skadelige SQL-spørringer. Disse spørringene kan manipulere eller stjele data fra databasen, kompromittere kundeinformasjon eller ta kontroll over butikken.
Ved et XSS-angrep (Cross-Site Scripting) injiserer en kriminell skadelige skript på nettbutikkens sider, som deretter utføres av brukernes nettlesere. Dette kan føre til uautorisert tilgang, datatyveri eller spredning av skadelig programvare.
Du kan teste dine CSP-innstillinger (Content Security Policy) for å se om nettbutikken din bruker CSP-overskrifter for å beskytte seg mot XSS, kodeinjeksjoner og clickjacking.
#10. Roboter
Kriminelle kan lage roboter som skanner nettbutikken din for å samle informasjon som varelager, priser, bestselgende produkter osv. Deretter kan disse dataene selges til dine konkurrenter.
Med denne informasjonen kan konkurrenter strategisk prise sine produkter for å tiltrekke kunder. Det er tross alt mange som liker å kjøpe et produkt til lavest mulig pris.
Det er derfor viktig å implementere gode løsninger for å oppdage og håndtere robottrafikk.
#11. Brute force
Et brute force-angrep er en hackingteknikk som bruker prøving og feiling for å knekke passordet til nettbutikkens administratorpanel. I denne typen angrep etablerer en kriminell først en forbindelse med nettstedet og kjører deretter automatiske programmer for å gjette passordet.
Derfor bør du slutte å bruke vanlige passord og lage sterke passord ved hjelp av et passordverktøy.
#12. MITM
Ved et man-in-the-middle-angrep (MITM) avlytter en kriminell kommunikasjon mellom nettbutikken din og en legitim bruker. De kan deretter samle inn sensitiv informasjon som påloggingsdetaljer og kredittkortinformasjon.
Denne informasjonen kan brukes til å endre kontoinnstillinger eller utføre uautoriserte kjøp fra ofrets konto.
Slik forebygger du sikkerhetstrusler i nettbutikker
Følgende strategier kan hjelpe deg å styrke sikkerheten til din nettbutikk:
#1. Sikre betalingsmetoder og betalingsløsninger
Selv om det er praktisk, er det risikabelt å la kundene lagre kredittkortinformasjonen sin. Derfor bør du unngå å lagre slik informasjon på serveren din.
Ved å bruke en tredjeparts betalingsløsning som PayPal eller Stripe, flyttes betalingsprosessen ut av nettbutikken. Dette gir bedre sikkerhet for kundenes sensitive informasjon.
Du bør undersøke de ulike betalingsløsningene for å finne den som passer best for din virksomhet.
#2. SSL-sertifikat
Et SSL-sertifikat bekrefter nettstedets autentisitet og forteller kundene at forbindelsen mellom serveren og brukerne er kryptert. Dette betyr at ingen kan fange opp hva kundene gjør på nettstedet, og utelukker MITM-angrep.
Et SSL-sertifikat er også en del av PCI DSS-samsvar. Mange nettlesere vil ikke åpne nettbutikken din hvis du ikke har et SSL-sertifikat.
Derfor er det viktig å skaffe et SSL-sertifikat til din nettbutikk.
#3. Adressebekreftelse for kunder
Kredittkortbehandlere og banker tilbyr vanligvis en adressebekreftelsestjeneste som umiddelbart flagger mistenkelige transaksjoner.
Tjenesten sammenligner faktureringsadressen som kunden oppgir, med den som er registrert i banken. Ved betaling kan systemet avvise salget eller merke det for nærmere undersøkelse hvis det er avvik.
#4. Ikke-avvisning
Ikke-avvisning sikrer at verken nettbutikken din eller kunden kan nekte for en transaksjon som er gjennomført.
Tiltak som digitale signaturer kan hindre kunder i å nekte for kjøp og redusere tilbakeføringer.
#5. Sterke passord
Kriminelle benytter seg av forskjellige passordangrep for å gjette innloggingsdetaljer til administrasjonspanelet. Derfor er det viktig å lage sterke passord som er vanskelige å gjette.
Ved å bruke en passordbehandler kan du gjøre passordhåndteringen enklere. Verktøyet kan hjelpe deg å lage komplekse passord og varsle deg dersom noen av passordene er funnet i et nylig datainnbrudd.
Det finnes mange gode passordbehandlere du kan vurdere.
Dersom du ikke foretrekker skybaserte løsninger, finnes det også lokale passordbehandlere.
#6. MFA-autentisering
Multifaktorautentisering (MFA) legger til et ekstra lag med sikkerhet. Når MFA er aktivert, bekreftes din identitet ved hjelp av to eller flere faktorer, som kode, PIN, biometri osv.
Selv om en kriminell får tak i dine passord, vil de ikke få tilgang til administrasjonspanelet uten tilgang til de andre faktorene.
#7. Anti-malware og antivirusverktøy
Cybersikkerhetsverktøy som anti-malware og antivirusløsninger kan bidra til å beskytte din nettbutikk mot ondsinnede angrep.
Skadevare er et samlebegrep for skadelige programmer, som løsepengeprogramvare, keyloggere, trojanere osv. En god anti-malware-løsning kan beskytte deg mot flere ulike trusler.
Sørg også for å aktivere automatiske oppdateringer for disse verktøyene.
Les mer om hvordan du fjerner skadelig programvare fra PC.
#8. Sikkerhet for administrasjonspanelet og serveren
Bruk sterke passord for administrasjonspanelet til din nettbutikk.
Lag komplekse passord ved å bruke en kombinasjon av store og små bokstaver, tall og spesialtegn. Passordene bør byttes jevnlig.
Implementer prinsippet om minste privilegium, som sikrer at brukere kun har den tilgangen de trenger for å utføre sine oppgaver.
Du bør også sørge for at administrasjonspanelet varsler deg dersom en ukjent IP-adresse forsøker å få tilgang.
#9. Brannmur for nettapplikasjoner
En brannmur for nettapplikasjoner (WAF) er et sikkerhetsverktøy som overvåker, filtrerer og blokkerer innkommende og utgående datatrafikk fra en applikasjon eller et nettsted.
Med en WAF kan du regulere nettrafikken til og fra nettbutikken, og blokkere ondsinnede forsøk som SQL-injeksjoner, XSS-angrep og DDoS-angrep.
Det finnes mange gode brannmurer for nettapplikasjoner med åpen kildekode du kan utforske.
#10. Sikkerhetskopier av data
Regelmessige sikkerhetskopier sikrer at du raskt kan gjenopprette og fortsette driften dersom viktige data blir kompromittert eller går tapt. Dette forhindrer langvarige avbrudd, økonomiske tap og skade på omdømme.
Når du sikkerhetskopierer data fra nettbutikken, bør du følge 3-2-1-regelen. Denne sier at du skal ha tre kopier av dataene, lagret på to ulike enheter eller plattformer, og at en av kopiene skal oppbevares eksternt.
Du kan bruke ulike løsninger for å automatisere sikkerhetskopieringsprosessen.
Les mer om beste praksis for sikkerhetskopiering av data.
Konklusjon
Med den enorme veksten innen netthandel, øker også truslene. Nettbutikker er mer utsatt for angrep enn noen gang. Selv et mindre datainnbrudd kan sette hele butikken i fare.
Derfor bør du prioritere sikkerheten og velge de beste løsningene for å redusere risikoen.