Skjermflimring på Windows 10? Hvordan fikse en bærbar skjerm som blinker

Dataskjermer er utsatt for ulike problemer, for eksempel skjermstamming. I noen tilfeller oppdages ikke eksterne skjermer av Windows 10.

Mange brukere rapporterer at skjermen på den bærbare datamaskinen flimrer på Windows 10, noe som gjør det vanskelig å utføre noen aktiviteter på datamaskinen, spesielt spill.

Brukere skylder ofte på og bytter ut skjermen eller den bærbare datamaskinen bare for å ende opp med nok en flimrende skjerm. Imidlertid er det sjelden tilfellet med en maskinvaredel som ikke fungerer. I stedet bør du flytte oppmerksomheten til programvarekomponentene.

Hva forårsaker skjermflimmer (Windows 10)?

Når skjermen på den stasjonære eller bærbare datamaskinen begynner å blinke på Windows 10, er det vanligvis et problem med skjermdriveren eller en inkompatibel programvareapplikasjon. Du kan utføre en rask test ved å inspisere Task Manager og sjekke om oppgavelinjen flimrer.

Sjekk Task Manager flimring

Trykk Ctrl + Shift + Esc for å starte Oppgavebehandling
Hvis hele skjermen blinker, inkludert Oppgavebehandling, bør du sjekke skjermdriveren
Ellers, hvis skjermen flimrer bortsett fra Task Manager, bør du sjekke de inkompatible appene som er installert på datamaskinen din

Uansett hva problemet er, kan du få skjermen til å fungere normalt igjen ved å følge de enkle instruksjonene nedenfor.

Hvordan fikse en bærbar skjerm som blinker/flimrer

Før du begynner å feilsøke skjermproblemene dine, er det en god idé å opprette et systemgjenopprettingspunkt. På denne måten kan du sømløst angre endringer og rulle tilbake Windows 10 for å bruke ulike løsninger fra denne listen.

1. Start Windows 10 i sikkermodus

Hvis du ikke kan bruke datamaskinen i det hele tatt, sørg for å starte opp Windows 10 i sikkermodus for å avslutte alle tjenester, prosesser og drivere som juli forårsake skjermproblemer. Her er hva du må gjøre:

Slå av datamaskinen
Slå på PC-en og avbryt oppstartssekvensen tre ganger for å starte avansert oppstartsmodus
Når du ser den blå skjermen med flere alternativer, velger du Feilsøking
Gå til Avanserte alternativer > Oppstartsinnstillinger
Klikk Start på nytt
Trykk F4 for å starte Windows i sikkermodus

2. Kjør en ren oppstart

Hvis sikkermodus ikke fungerer, kan du utføre en ren oppstart på Windows 10 for å diagnostisere og fikse avanserte systeminnstillinger som kan forårsake problemer med blinkende skjermer. Slik får du det til:

Trykk på Win-tasten, søk etter systemkonfigurasjon og åpne dette programmet
Bytt til fanen Tjenester
Deaktiver Skjul alle Microsoft-tjenester og klikk Deaktiver alle
Avslutt appen
Trykk Ctrl + Shift + Esc for å starte Oppgavebehandling
Gå til Oppstart-delen
For hver applikasjon med aktivert-status, velg den og klikk på Deaktiver
Start datamaskinen på nytt i ren oppstartstilstand
Se etter problemer med skjermflimmer nå

3. Installer skjermadapteren på nytt

Det er mulig at grafikkadapteren ikke er riktig installert på datamaskinen. I så fall kan du raskt installere den på nytt fra Enhetsbehandling, uten å måtte installere tredjeparts programvare.

Men for at denne planen skal fungere, må du ha en ekstra skjermadapter. Slik får du det til:

Høyreklikk på Start-knappen og velg Enhetsbehandling
Utvid gruppen Skjermadaptere
Hvis grafikkortet har et gult utropstegn, høyreklikker du på det og velger Avinstaller enhet
Ikke bekymre deg hvis skjermen blir helt svart. Start datamaskinen på nytt siden Windows vil automatisk installere den manglende adapteren på nytt

4. Oppdater grafikkdriveren

Et mer sannsynlig scenario som får laptopskjermen til å flimre og blinke på Windows 10 involverer en utdatert grafikkdriver. I dette tilfellet må du bare oppdatere driveren til den nyeste versjonen.

  Hvordan fikse WDF_VIOLATION-feil på Windows 10 (fullstendig veiledning)

Trykk Win-tasten + R, skriv devmgmt.msc, og trykk Enter for å åpne Enhetsbehandling
Velg grafikkadapteren, høyreklikk den og velg Oppdater driver
Velg Søk automatisk etter drivere
Hvis det elektroniske søket ikke gir noe, velger du Søk etter oppdaterte drivere på Windows Update
Fortsett med instruksjonene på skjermen
Start datamaskinen på nytt og inspiser resultatene

Dessverre klarer Microsoft ofte ikke å finne nyere drivere ved hjelp av Windows Update. I så fall kan du besøke nettstedet til driverprodusenten for å finne og laste ned en nyere versjon, og deretter installere den på PC-en.

Det er imidlertid risikabelt fordi du ved et uhell kan få feil driver og forårsake flere skjermproblemer. En sikrere løsning er å bruke et driveroppdateringsverktøy. Den oppdager driverne dine og installerer nyere versjoner automatisk. I tillegg kan du bruke den til å holde alle driverne i sjakk, ikke bare skjermadapteren.

5. Rull tilbake grafikkdriveren

Hvis du installerte en inkompatibel skjermdriver, må du umiddelbart fjerne den for å fikse problemer med skjermflimmer på Windows 10. Men for at denne løsningen skal fungere, må du ha en tidligere grafikkdriverversjon på PC-en. Slik sjekker du enkelt:

Høyreklikk på Start-knappen og gå til Enhetsbehandling
Velg grafikkenheten din, høyreklikk på oppføringen og velg Egenskaper
Velg fanen Driver
Klikk på Rull tilbake driver og fortsett med trinnvise instruksjoner. Hvis denne knappen er nedtonet, kan du ikke gjøre tilbakestillingen fordi det ikke er noen tidligere driver på harddisken din

6. Kjør programkompatibilitetsfeilsøking

Hvis skjermen på den bærbare datamaskinen fortsetter å blinke selv om Oppgavebehandling forblir helt stille, kan det være et problem med kompatible programmer som kjører på datamaskinen. For eksempel, hvis du har gamle programmer som ikke offisielt støtter Windows 10, kan det være de som gir deg en vanskelig tid.

Det kan være vanskelig å identifisere gamle og utdaterte apper. Du kan imidlertid gå til Program Compatibility Troubleshooter for å få hjelp. Det er et enkelt verktøy innebygd i Windows 10, som finner og fikser kompatibilitetsproblemer med eldre apper. Slik bruker du det til din fordel:

Høyreklikk på Start-knappen og gå til Innstillinger
Velg Feilsøking på venstre side
Klikk på Flere feilsøkere
På Finn og fiks andre problemer, finn og velg Programkompatibilitetsfeilsøking
Klikk Kjør feilsøkingsprogrammet
Veiviseren viser en liste over alle installerte programmer. Velg en gammel, klikk på Neste og følg de trinnvise instruksjonene. Du må kanskje gjøre dette flere ganger for flere apper
Etter at feilsøkeren har gjort jobben sin, sjekk om skjermen din fortsatt flimrer

7. Oppdater programmene dine

Det er viktig å holde Windows-applikasjonene oppdatert til den nyeste versjonen. Ellers kan skjermen begynne å flimre på grunn av skjermproblemer. Når det kommer til Microsoft Store-apper, er det veldig enkelt.

Slik oppdaterer du Microsoft Store-apper:

Klikk på Start-knappen, søk etter Microsoft Store, og trykk på Enter for å åpne denne appen
Åpne Mer-menyen øverst til høyre
Gå til Nedlastinger og oppdateringer
Klikk på Få oppdateringer øverst til høyre

Når det gjelder applikasjoner hentet fra andre steder enn Microsoft Store, må du manuelt oppdatere dem én om gangen. Alternativt kan du gå til et tredjepartsverktøy som oppdaterer alle programmene dine samtidig, for eksempel CCleaner (har en programvareoppdateringskomponent), SUMoeller IObit programvareoppdatering.

8. Avinstaller gamle applikasjoner

Hvis det ikke hjelper å kjøre programmer i kompatibilitetsmodus for eldre Windows, bør du fjerne dem fra datamaskinen. Dette er hvordan:

Høyreklikk på Start-knappen og velg Apper og funksjoner
Finn applikasjonen din i listen, velg den og klikk på Avinstaller
Klikk på Avinstaller igjen for å bekrefte
Følg instruksjonene for fjerning
Hvis skjermen på den bærbare datamaskinen fortsatt blinker, avinstaller flere inkompatible programmer

9. Installer programmer på nytt

Når det kommer til nye applikasjoner, er det en god idé å installere dem på nytt for å fikse eventuelle problemer som kan forårsake skjermflimmer på Windows 10. Bare fortsett med avinstalleringstrinnene fra den forrige løsningen og last ned og installer hvert program fra dets offisielle nettsted. Det er en enkel måte å fikse bærbar skjerm som blinker på Windows 10.

10. Se etter systemoppdateringer

Windows 10 bør ha tilgang til systemoppdateringer døgnet rundt, slik at du kan dra nytte av de nyeste funksjonene, forbedringene, hurtigreparasjonene og sikkerhetsoppdateringene. Hvis operativsystemet ditt ikke ser etter oppdateringer automatisk, er det slik for å distribuere oppgaven manuelt:

  Hvordan laste ned Windows 11 beta

Trykk på Windows-tasten, skriv sjekk for oppdateringer og trykk Enter
Klikk Se etter oppdateringer og vent
Hvis det er noen ventende oppdateringer, klikker du på Last ned
Vent tålmodig mens Windows utfører oppdateringen. Det kan ta en stund, spesielt hvis du ikke har gjort dette på lenge eller etter en ny installasjon på nytt. Datamaskinen din kan starte på nytt flere ganger

Hvis operativsystemet ditt returnerer feil og nekter å oppdatere, bruker du feilsøkingsprogrammet for Windows Update.

11. Kjør feilsøkingsprogrammet for maskinvare og enheter

Hvis det er noe galt med skjermadapteren, kan du kjøre en intern feilsøking for å løse vanlige problemer. Du finner den i Innstillinger > Ytterligere feilsøkere. Men hvis feilsøkeren for maskinvare og enheter mangler på datamaskinen din, kan du starte den fra Kjør-appen. Dette er hvordan:

Høyreklikk på Start-knappen og klikk Kjør
Skriv inn msdt.exe -id DeviceDiagnostic og trykk Enter
Klikk Neste og følg instruksjonene
Hvis feilsøkeren finner en løsning, klikker du på Bruk denne løsningen
Start datamaskinen på nytt og se etter skjermflimmer

12. Kjør CHKDSK

CHKDSK (Check Disk) er et feilsøkingsverktøy innebygd i Windows, som du kan bruke til å skanne harddisken for feil og fikse eventuelle dårlige sektorer. Hvis problemene med flimring på skjermen ble forårsaket av HDD-korrupsjon, er CHKDSK måten å gjøre det på. Her er hva du må gjøre:

Lagre alle pågående prosjekter og avslutt alle søknader
Trykk Win-tast + R, skriv inn cmd, og trykk Ctrl + Shift + Enter for å starte ledetekst med administratorrettigheter
Klikk Ja hvis du blir bedt om av UAC (User Account Control)
Hvis Windows er installert på standard C:-stasjon, kjør chkdsk c: /f. Ellers, sørg for å erstatte c: med riktig stasjonsbokstav
Skriv y og trykk Enter når du blir bedt om å bekrefte planlegging av verktøyet ved neste systemoppstart
Avslutt kommandoprompt og start PC-en på nytt
CHKDSK vil sjekke og fikse diskfeil før Windows starter opp
Når det er over og Windows starter, sjekk om skjermen fortsatt flimrer

13. Sjekk skjermkablene

Hvis du har et Windows 10-skrivebord, flytt oppmerksomheten til kabelen som kobler skjermen til datamaskinenheten. Det spiller ingen rolle om det er HDMI, VGA eller noe annet. Trekk ut kabelen fra begge ender og koble den forsiktig til igjen.

Og hvis du har minst én identisk port til, prøv å bruke den, i tilfelle den originale porten ikke fungerer. Hvis det ikke fungerer, må du kanskje bytte ut kabelen.

14. Rengjør maskinvaren

For mye støv samlet i maskinvarekomponentene kan være skadelig for datamaskinen. For eksempel, hvis grafikkortet er støvete, kan det få skjermen til å flimre på Windows 10.

Du bør imidlertid være i stand til å løse dette problemet ved å ta datamaskinenheten eller den bærbare datamaskinen fra hverandre, for å forsiktig støve av alle komponentene. Vær spesielt oppmerksom på GPU-kortet og kjøleren mens du gjør det.

Kompleksiteten til denne oppgaven avhenger av datamaskinens merke og modell. Men ikke dykk inn i det uten å konsultere produsentens nettsted eller i det minste en YouTube-opplæring.

15. Ta ut og sett inn grafikkortet på nytt

Å fjerne og sette inn GPU-kortet på nytt betyr å ta det ut av kontakten og deretter sette det inn igjen. Det er en enkel måte å gi grafikkadapteren et støt og fikse problemer med blinkende bærbar PC på Windows 10-datamaskiner.

Bare vær forsiktig når du kobler til grafikkortet igjen. Gjør det fast, men uten å bruke kraft. Start deretter operativsystemet for å se om skjermproblemet ble løst.

16. Endre skjermens oppdateringsfrekvens

Skjermoverlocking bidrar til å forbedre oppdateringsfrekvensen for å få en jevnere opplevelse på datamaskinen din, spesielt når det gjelder å spille fartsfylte spill som skytespill eller FPS. Men hvis oppdateringsfrekvensinnstillingene er feil, kan du ende opp med skjermflimmer på Windows 10.

For å fikse dette problemet, må du bare redusere skjermens oppdateringsfrekvens til en innstilling som er behagelig for deg og som ikke forårsaker noen skjermproblemer. Slik kan du få det til:

Høyreklikk en tom plass på skrivebordet og gå til Skjerminnstillinger
Klikk på Avanserte skjerminnstillinger
Hvis du har to eller flere skjermer, sørg for å velge den primære skjermen fra listen
Åpne oppdateringsfrekvensmenyen og velg en verdi
Inspiser de nye innstillingene for å bestemme om du vil beholde endringer eller gå tilbake til forrige oppdateringsfrekvens, avhengig av om skjermen fortsetter å flimre eller ikke

  Slik aktiverer og bruker du Telnet på Windows 10

17. Avinstaller systemoppdateringer

Noen Windows-oppdateringer forårsaker datamaskinproblemer og bør fjernes umiddelbart. Dette kan også være grunnen til at skjermen på den bærbare datamaskinen fortsetter å blinke. Her er hva du må gjøre:

Klikk på Start-knappen, søk etter Kontrollpanel og åpne denne appen
Velg Programmer og funksjoner
Klikk på Vis installerte oppdateringer på venstre side
Trykk på kolonnen Installert på for å sortere oppdateringene etter installasjonsdato (nyeste først)
Dobbeltklikk på den første oppdateringen i listen og velg Avinstaller
Klikk Ja for å bekrefte fjerningen
Start datamaskinen på nytt og se etter problemer med skjermflimmer nå

18. Kjør en skanning etter skadelig programvare

Hvis datamaskinen din nylig ble angrepet, er det mulig at en skadevareagent har infiltrert operativsystemet ditt og deaktivert viktige filer som Windows 10 trenger for å fungere skikkelig. Det er sjeldent, men det er mulig at grafikkdriverne også påvirkes.

Så det er en god idé å kjøre en skadelig programvareskanning regelmessig og holde datamaskinens sikkerhet i sjakk. Med mindre du har installert en tredjeparts Internett-sikkerhetsløsning, kan du bruke Windows Defender slik:

Trykk på Win-tasten, søk etter Windows Security, og åpne denne appen
Gå til Virus- og trusselbeskyttelse
Klikk Skannealternativer
Velg Hurtigskanning og klikk Skann nå
Ikke bruk datamaskinen mens Windows leter etter skadelig programvare. Hvis den ikke finner noe, velg Windows Defender Offline scan og klikk Skann nå
Fortsett med instruksjonene for å fjerne alle infiserte filer
Start PC-en på nytt og inspiser resultatene

19. Deaktiver Windows Desktop Manager-tjenesten

Windows Desktop Manager (dwm.exe) er en prosess som har ansvaret for Windows-effekter, for eksempel miniatyrbilder på oppgavelinjen og gjennomsiktige vinduer. Det er aktivert som standard på Windows 10.

Imidlertid hevder mange brukere at Windows Desktop Manager forårsaker skjermflimmer på deres Windows 10-datamaskiner, og å avslutte prosessen løste problemet. Her er hva du må gjøre.

Slik stopper du dwm.exe-tjenesten:

Høyreklikk på oppgavelinjen i Windows 10 og velg Oppgavebehandling (eller trykk Ctrl + Shift + Esc)
Velg fanen Prosesser
Rull ned til gruppen Windows-prosesser
Finn og velg Desktop Window Manager Session Manager
Klikk på Avslutt oppgave
Avslutt Task Manager

Hvis Windows Desktop Manager-prosessen startes på nytt automatisk, må du deaktivere dette alternativet ved å bruke Tjenester-verktøyet.

Slik deaktiverer du dwm.exe autostart:

Klikk på Start-knappen, søk etter tjenester og åpne denne appen
Finn og dobbeltklikk Desktop Window Manager Session Manager for å vise egenskapene
Sett oppstartstype til Deaktivert
Hvis tjenestestatusen sier Kjører, klikker du på Stopp-knappen
Klikk på Bruk på vanlige endringer
Du bør også finne og deaktivere tjenesten Problemrapporter og løsningskontrollpanel
Se etter problemer med skjermflimmer nå

20. Bruk Systemgjenoppretting

Du kan rulle tilbake Windows 10 til et gjenopprettingspunkt som ble opprettet før datamaskinens skjerm begynte å virke rart og flimre. Det er en enkel måte å slette alle modifikasjoner på programvarenivå. Det betyr imidlertid også at programmene og spillene dine som er installert etter sjekkpunktet forsvinner fra PC-en din, så du må sette dem opp på nytt.

Slik ruller du tilbake Windows 10:

Sørg for å logge på Windows 10 med administratorrettigheter
Søk etter kontrollpanel og åpne dette verktøyet
Gå til gjenoppretting
Klikk Åpne Systemgjenoppretting
Hvis det er flere tilgjengelige sjekkpunkter, klikker du på Vis flere gjenopprettingspunkter for å få en bedre oversikt. I tillegg kan du klikke på Søk etter berørte programmer for å finne ut hvilke programmer du må installere på nytt
Velg et gjenopprettingspunkt, klikk på Neste og følg trinnene
Etter at datamaskinen har startet på nytt, se etter problemer med skjermflimmer

21. Tilbakestill Windows 10

Dessverre fungerer systemgjenoppretting noen ganger ikke. Hvis du har brukt opp alle alternativene dine frem til dette punktet og fortsatt ikke kan bli kvitt laptopskjermen som blinker, er det på tide å utføre en fabrikktilbakestilling på Windows 10. Bare programmene dine blir borte, så dine personlige filer forblir intakte.

Slik tilbakestiller du Windows 10:

Klikk på Start-knappen, søk etter Innstillinger og åpne denne appen
Gå til Oppdatering og sikkerhet
Velg Gjenoppretting og klikk på Kom i gang
Når du blir bedt med to alternativer, velger du Behold filene mine
Fortsett med instruksjonene på skjermen til datamaskinen er tilbakestilt

Skjermblinking kan unngås på Windows 10

For å oppsummere er problemer med skjermflimmer på Windows 10 vanligvis forårsaket av skjermproblemer. Du kan begrense søket ved å inspisere Task Manager for å se om det også blinker.

Du bør for eksempel starte Windows 10 i sikkermodus eller kjøre en ren oppstart, installere skjermadapteren på nytt, oppdatere eller rulle tilbake grafikkdriveren, kjøre feilsøking for programkompatibilitet, oppdatere, avinstallere eller installere programmer på nytt, se etter systemoppdateringer, samt kjør feilsøkingsprogrammet for maskinvare og enheter.

Det er også en god idé å skanne harddisken for feil ved hjelp av CHKDSK. Videre bør du inspisere skjermkablene, rense maskinvaren, fjerne og sette inn grafikkortet på nytt, senke skjermens oppdateringsfrekvens, avinstallere systemoppdateringer, utføre en skadelig skanning eller deaktivere Windows Desktop Manager-tjenesten.

Hvis alt mislykkes, kan du prøve å rulle tilbake Windows 10 til et tidligere gjenopprettingspunkt eller utføre en fabrikktilbakestilling. Men du må kanskje også vurdere å bytte ut skjermen.

Hvilken løsning løste skjermblinkproblemet på datamaskinen din? Fortell oss alt om det i kommentarfeltet nedenfor.