Slik bruker du Xubuntu på Raspberry Pi 4

Xubuntu er et utmerket stasjonært operativsystem, men visste du at du også kan bruke det på Raspberry Pi 4? Det stemmer, takket være Ubuntu for Raspberry Pi, er det mulig å kjøre din favoritt Linux-skrivebordsdistribusjon på Pi 4. Slik setter du den opp.

Installere Raspberry Pi Imager på Linux

For å bruke Xubuntu på Raspberry Pi 4, må du installere Raspberry Pi Imager-verktøyet. Dette programmet er den desidert enkleste måten å få Xubuntu satt opp på et SD-kort.

Det er mange måter å installere Pi Imager-verktøyet på; Vi vil imidlertid fokusere på Snap-pakken og Flatpak-utgivelsene i denne veiledningen, siden de er kompatible med de fleste Linux-operativsystemer.

Merk: Hvis du setter opp Ubuntu på SD-kortet ditt fra et Windows- eller Mac OS-system i stedet for Linux, er du heldig. Raspberry Pi Imager er også tilgjengelig for andre operativsystemer her.

Snap-pakke

For å få Snap-pakkeversjonen av Raspberry Pi imager opp og kjøre på systemet ditt, må du først ha Snap-pakkens kjøretid konfigurert på systemet ditt.

  Hvordan bruke Microsoft Teams-kommandoer

Du kan konfigurere Snap-runtime på Linux ved å følge denne veiledningen om emnet. Når den er satt opp, kan installasjonen av Raspberry Pi Imager gjøres med en enkel snapinstallasjonskommando nedenfor.

sudo snap install rpi-imager

Flatpak

Raspberry Pi Imager er også tilgjengelig på Flathub-appbutikken som en Flatpak, hvis du foretrekker Flatpak. For å starte installasjonen av Raspberry Pi Imager som en Flatpak, sett opp Flatpak runtime på datamaskinen.

Du kan sette opp Flatpak runtime på datamaskinen din ved å følge vår veiledning om emnet. Når Flatpak er konfigurert og satt opp, kan installasjonen av Raspberry Pi Imager gjøres med de to kommandoene nedenfor i et terminalvindu.

flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

flatpak install flathub org.raspberrypi.rpi-imager

Blinker Ubuntu til et SD-kort

Xubuntu kan brukes på en Raspberry Pi; Canonical lager imidlertid bare en Ubuntu-utgivelse for Pi 4. Så du må flashe standard Ubuntu og installere den på Pi og sette opp Xubuntu senere.

For å flashe Ubuntu til et SD-kort, sett inn SD-kortet eller USB SD-kortleseren i datamaskinen. Start deretter Raspberry Pi Imager på Linux-skrivebordet og følg trinn-for-trinn-instruksjonene nedenfor.

  Hvordan designe visittkort ved hjelp av Microsoft Word

Trinn 1: Finn «Velg OS»-knappen i bildeprogrammet, og velg det med musen. Etter å ha valgt denne knappen, finn knappen «Andre operativsystemer for generell bruk», og velg den med musen for å få tilgang til andre operativsystemer.

Trinn 2: Se gjennom listen over operativsystemer og velg «Ubuntu»-alternativet for å få tilgang til alle Ubuntu-valgene som Raspberry Pi Imager har å tilby. Deretter velger du «Ubuntu desktop 21.04 (RPi 4/400)».

Trinn 3: Etter å ha valgt Ubuntu som operativsystemet som skal blinke, må du velge et sted å flashe operativsystemet. Klikk på «Velg lagring» og velg SD-kortet du vil bruke med Raspberry Pi-bildeapparatet.

Trinn 4: Nå som lagringsvalget ditt er valgt, finn «Skriv»-knappen i Raspberry Pi Imager og klikk på den. Når du velger dette alternativet, vil det blinke Ubuntu til SD-kortet ditt.

Trinn 5: Koble fra SD-kortet og lukk Raspberry Pi Imager når den blinkende prosessen er fullført. Deretter kobler du SD-kortet til Pi 4, og går gjennom prosessen med å sette opp Ubuntu ved å følge instruksjonene på skjermen.

Setter opp Xubuntu

Med Ubuntu-operativsystemet installert og oppstartet på din Raspberry Pi 4, vil du kunne sette opp Xubuntu. For å gjøre det, start et terminalvindu på Ubuntu-skrivebordet. Trykk Ctrl + Alt + T på tastaturet eller søk etter «Terminal» i appmenyen for å starte den.

  Slik legger du inn podcaster i PowerPoint

Med terminalvinduet åpent, bruk apt install-kommandoen for å sette opp «xubuntu-desktop»-pakken. Denne pakken inneholder alt du trenger for å bruke Xubuntu skrivebordsmiljø på din Raspberry Pi 4.

sudo apt install xubuntu-desktop

Ved å følge kommandoen ovenfor vil Ubuntu be deg om et passord. Bruk deretter tastaturet til å skrive inn passordet til brukerkontoen din. Deretter trykker du på Enter-tasten for å fortsette.

Etter å ha skrevet inn passordet ditt, vil Ubuntu samle alle pakkene for Xubuntu-skrivebordet. Det er mange pakker, så det kan ta litt tid. Ubuntu vil be deg om å trykke på Y-tasten på tastaturet når alt er klart for installasjon.

Ved å trykke på Y-tasten vil du kunne starte installasjonen av pakkene. Husk, siden det er mange pakker å installere for skrivebordet, kan det ta noen minutter.

Når installasjonsprosessen er fullført, logger du av Ubuntu-skrivebordet og velger Xubuntu- eller XFCE-økten. Logg deretter på igjen for å bruke Xubuntu på din Raspberry Pi 4. Kos deg!