Slik bruker du Xubuntu på Raspberry Pi 4

Xubuntu er et utmerket stasjonært operativsystem, men visste du at du også kan bruke det på Raspberry Pi 4? Det stemmer, takket være Ubuntu for Raspberry Pi, er det mulig å kjøre din favoritt Linux-skrivebordsdistribusjon på Pi 4. Slik setter du den opp.

Installere Raspberry Pi Imager på Linux

For å bruke Xubuntu på Raspberry Pi 4, må du installere Raspberry Pi Imager-verktøyet. Dette programmet er den desidert enkleste måten å få Xubuntu satt opp på et SD-kort.

Det er mange måter å installere Pi Imager-verktøyet på; Vi vil imidlertid fokusere på Snap-pakken og Flatpak-utgivelsene i denne veiledningen, siden de er kompatible med de fleste Linux-operativsystemer.

Merk: Hvis du setter opp Ubuntu på SD-kortet ditt fra et Windows- eller Mac OS-system i stedet for Linux, er du heldig. Raspberry Pi Imager er også tilgjengelig for andre operativsystemer her.

Snap-pakke

For å få Snap-pakkeversjonen av Raspberry Pi imager opp og kjøre på systemet ditt, må du først ha Snap-pakkens kjøretid konfigurert på systemet ditt.

Du kan konfigurere Snap-runtime på Linux ved å følge denne veiledningen om emnet. Når den er satt opp, kan installasjonen av Raspberry Pi Imager gjøres med en enkel snapinstallasjonskommando nedenfor.

sudo snap install rpi-imager

Flatpak

Raspberry Pi Imager er også tilgjengelig på Flathub-appbutikken som en Flatpak, hvis du foretrekker Flatpak. For å starte installasjonen av Raspberry Pi Imager som en Flatpak, sett opp Flatpak runtime på datamaskinen.

  Hvordan designe visittkort ved hjelp av Microsoft Word

Du kan sette opp Flatpak runtime på datamaskinen din ved å følge vår veiledning om emnet. Når Flatpak er konfigurert og satt opp, kan installasjonen av Raspberry Pi Imager gjøres med de to kommandoene nedenfor i et terminalvindu.

flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

flatpak install flathub org.raspberrypi.rpi-imager

Blinker Ubuntu til et SD-kort

Xubuntu kan brukes på en Raspberry Pi; Canonical lager imidlertid bare en Ubuntu-utgivelse for Pi 4. Så du må flashe standard Ubuntu og installere den på Pi og sette opp Xubuntu senere.

For å flashe Ubuntu til et SD-kort, sett inn SD-kortet eller USB SD-kortleseren i datamaskinen. Start deretter Raspberry Pi Imager på Linux-skrivebordet og følg trinn-for-trinn-instruksjonene nedenfor.

Trinn 1: Finn «Velg OS»-knappen i bildeprogrammet, og velg det med musen. Etter å ha valgt denne knappen, finn knappen «Andre operativsystemer for generell bruk», og velg den med musen for å få tilgang til andre operativsystemer.

  Slik legger du inn podcaster i PowerPoint

Trinn 2: Se gjennom listen over operativsystemer og velg «Ubuntu»-alternativet for å få tilgang til alle Ubuntu-valgene som Raspberry Pi Imager har å tilby. Deretter velger du «Ubuntu desktop 21.04 (RPi 4/400)».

Trinn 3: Etter å ha valgt Ubuntu som operativsystemet som skal blinke, må du velge et sted å flashe operativsystemet. Klikk på «Velg lagring» og velg SD-kortet du vil bruke med Raspberry Pi-bildeapparatet.

Trinn 4: Nå som lagringsvalget ditt er valgt, finn «Skriv»-knappen i Raspberry Pi Imager og klikk på den. Når du velger dette alternativet, vil det blinke Ubuntu til SD-kortet ditt.

Trinn 5: Koble fra SD-kortet og lukk Raspberry Pi Imager når den blinkende prosessen er fullført. Deretter kobler du SD-kortet til Pi 4, og går gjennom prosessen med å sette opp Ubuntu ved å følge instruksjonene på skjermen.

Setter opp Xubuntu

Med Ubuntu-operativsystemet installert og oppstartet på din Raspberry Pi 4, vil du kunne sette opp Xubuntu. For å gjøre det, start et terminalvindu på Ubuntu-skrivebordet. Trykk Ctrl + Alt + T på tastaturet eller søk etter «Terminal» i appmenyen for å starte den.

Med terminalvinduet åpent, bruk apt install-kommandoen for å sette opp «xubuntu-desktop»-pakken. Denne pakken inneholder alt du trenger for å bruke Xubuntu skrivebordsmiljø på din Raspberry Pi 4.

sudo apt install xubuntu-desktop

Ved å følge kommandoen ovenfor vil Ubuntu be deg om et passord. Bruk deretter tastaturet til å skrive inn passordet til brukerkontoen din. Deretter trykker du på Enter-tasten for å fortsette.

  Hvordan se videoer med raskere hastigheter

Etter å ha skrevet inn passordet ditt, vil Ubuntu samle alle pakkene for Xubuntu-skrivebordet. Det er mange pakker, så det kan ta litt tid. Ubuntu vil be deg om å trykke på Y-tasten på tastaturet når alt er klart for installasjon.

Ved å trykke på Y-tasten vil du kunne starte installasjonen av pakkene. Husk, siden det er mange pakker å installere for skrivebordet, kan det ta noen minutter.

Når installasjonsprosessen er fullført, logger du av Ubuntu-skrivebordet og velger Xubuntu- eller XFCE-økten. Logg deretter på igjen for å bruke Xubuntu på din Raspberry Pi 4. Kos deg!

x