MacOSWindows

Slik høyreklikker du uten mus (Windows og macOS)

Å ha en mus ble tidligere ansett for å være merkelig. Det var et kostbart tilbehør som bare noen få profesjonelle brukere hadde råd til.

I dag koster en enkel mus omtrent $5, og nesten alle datamaskinoperativsystemer er designet for å fungere med denne allestedsnærværende pekeenheten.

Å bruke en datamaskin kan bli mer komplisert hvis musen ikke fungerer og ikke kan utføre høyreklikkoperasjoner.

Hver gang vi bruker Microsoft Word, Excel, kodeprogramvare eller grafiske designverktøy, må vi gjøre et høyreklikk. Hvorfor ikke fullføre oppgaven uten avbrudd på en Windows- eller macOS-datamaskin ved å lære hvordan du høyreklikker uten mus?

Hvorfor bruke et tastatur til å høyreklikke i stedet for en mus?

Det er to primære fordeler ved å bruke tastaturet i stedet for en mus når du bruker et grafisk brukergrensesnitt.

Tilgjengelighet er det første problemet. Mange mennesker kan bruke et tastatur, men ikke en mus fordi de er begrenset i bevegelsesområdet eller har svakere lemmer.

Den andre involverer defekt maskinvare. Du må kanskje bruke datamaskinen mens du venter på en erstatning eller reparasjon hvis styreflaten eller musen plutselig slutter å fungere av en eller annen grunn.

I noen tilfeller kan det være raskere og mer effektivt å bruke tastatursnarveier i stedet for en mus for å administrere datamaskinen. Profesjonelle databrukere er allerede klar over dette, siden hurtigtaster vanligvis er nødvendige for en profesjonell arbeidsflyt.

Derfor kan du kanskje foretrekke å bruke noen tastatursnarveier fremfor å bruke musen. Det er ingenting galt med å tilpasse datamaskinkontroll for å møte dine krav.

Hvordan høyreklikke på en Windows-PC uten mus?

Her vil vi diskutere de 3 beste måtene å høyreklikke på uten å bruke mus.

  Slik ser du applikasjonene som bruker nettverket ditt på Windows 10

Bruk kontekstnøkkelen

Konteksttasten, noen ganger kjent som menytasten, er inkludert på konvensjonelle 101 QWERTY-tastaturer. Den er plassert mellom Windows- og Ctrl-tastene til høyre.

Ikonet for denne tasten er ofte en menyboks med en peker på. Høyreklikk kontekstmenyen kan nås ved å plassere musepekeren over en hvilken som helst Windows PC-komponent og deretter trykke på konteksttasten.

Bruk en hurtigtast for å høyreklikke

Ved å bruke «Tab» og «Markør»-tastene kan du velge elementer i Windows. Trykk deretter «Enter» for å gjøre elementet aktivt. Kombinert gir disse deg den samme muligheten som å venstre eller dobbeltklikke på ting.

De fleste er ikke klar over at du også kan høyreklikke med en hurtigtast. Denne typen knapp kan sees på flere Windows-tastaturer.

Mange moderne tastaturer mangler i mellomtiden denne funksjonen. «Shift + F10», en vanlig snarvei på Windows, gir heldigvis det samme resultatet. I programmer som Word eller Excel fungerer det som et høyreklikk på alt som er uthevet eller hvor enn pekeren er.

Tilgjengelighetsfunksjon med museklikk

Microsoft har inkorporert flere tilgjengelighetsfunksjoner i forskjellige Windows-versjoner for å gjøre Windows-operativsystemer mer tilgjengelige for personer med funksjonsnedsettelser.

Musetaster er en av de mest nyttige. Denne funksjonen finnes i de nyeste versjonene av Windows, inkludert Windows 7, Windows 8, Windows 10 og Windows 11.

  • For å begynne, trykk «Ctrl» og «Esc» for å åpne startmenyen.
  • Velg deretter innstillingsalternativet og gå til kontrollpanelet ved å trykke «Enter».
  • Etter å ha kommet inn i kontrollpanelet, må du bruke Tab- og piltastene for å gå til ikonet for tilgjengelighetsalternativer og trykke «Enter» på slutten.
  • Trykk «Alt + M» for å aktivere musetastene og foreta endringer ved å trykke «Alt + A.»
  • Videre, for å flytte rundt på skjermen uten å bruke en mus, må du slå på «Numlock» som lar deg bevege deg rundt ved hjelp av et numerisk tastatur.
  • Bruk «6»-tasten for å flytte til høyre, «4»-tasten for å flytte til venstre, «8»-tasten for å flytte opp, og «2»-tasten for å flytte ned fra det numeriske tastaturet.
  • Trykk på tasten «5» på det numeriske tastaturet for å gjøre et enkelt klikk.
  • Trykk på plusstegnet (+) på det numeriske tastaturet for å dobbeltklikke.
  • Trykk på minussymbolet (-) og deretter tallet «5» for å gjøre et høyreklikk.
  • Inntil og med mindre du trykker på skråstreken (/) på det numeriske tastaturet, vil «5»-tasten fortsette å fungere som et høyreklikk i stedet for et standardklikk.
  Fiks Word-filtillatelsesfeil i Windows 10

Alternativ til å bruke en mus for alle Mac-brukere

Bruk musetaster på Mac

MacOS tilbyr en lignende tilgjengelighetsfunksjon som lar deg kontrollere markøren med tastatursnarveier, slik at du kan høyreklikke uten mus. Det fungerer ikke nøyaktig det samme som Windows-versjonen av konseptet, som du kanskje tror, ​​men det fungerer fortsatt effektivt.

Mens du jobber med MacOS, må du navigere til Systemvalg > Tilgjengelighet > Pekerkontroll > Alternative pekermetoder for å finne musetastene. Videre, for å aktivere museknappene, velg det første alternativet. En popup med ordene «Mustaster» vises på skjermen.

Tastene som er utpekt for å flytte markøren vil ikke skrive noe når funksjonaliteten er slått PÅ. Du må slå AV musetastene for å skrive.

En metode er å manuelt slå funksjonaliteten PÅ og AV hver gang ved å gå til Systemvalg. Den andre (raskere) metoden er å krysse av i boksen ved siden av Trykk på «Alternativ»-tasten fem ganger for å aktivere musetaster ved å velge Alternativer-knappen til høyre for musetastfunksjonen.

«Option-Command-F5» eller trykk på Touch ID-knappen tre ganger på rad på en Mac vil raskt aktivere musetaster. Du kan også bruke disse tastatursnarveiene til å høyreklikke på Macbooks og Magic Keyboards, siden de ofte mangler talltastaturer.

Høyreklikk i macOS

Det såkalte «alternative klikk» er ikke konfigurert som standard hvis du bruker en Mac, som du allerede vet. Derfor skjer det ingenting når du høyreklikker på en Mac rett ut av esken.

I Systemvalg, «Mus og styreflate»-innstillinger, må du konfigurere musens høyreklikkadferd. Når du klikker med to fingre (på en styreflate) eller på høyre side av Magic Mouse eller styreflate, vil et høyreklikk bli produsert (med Magic Mouse).

For å lage et høyreklikk, må du bruke mus og tastatur som standard. Bare klikk mens du holder nede kontrollknappen.

  Slik fikser du Windows Stop Code 0xc000021a (fullstendig ekspertveiledning)

Det bør ikke forveksles med «Alternativer»-knappen. I mange tilfeller vil du fortsatt motta en popup-meny hvis du holder den nede i stedet for høyreklikkmenyen. Hvis du for eksempel holder på alternativene mens du velger Wi-Fi-symbolet, får du opp avanserte Wi-Fi-alternativer.

Hvorfor trenger du en mus?

Disse tastaturbaserte løsningene kan være nyttige hvis pekeenheten din går i stykker eller du synes det er vanskelig å bruke en mus. I alle fall bør du vite hvordan du høyreklikker uten mus.

Du bør tenke på å kjøpe en alternativ form for pekeenhet hvis funksjonshemmingen hindrer deg i å bruke en mus til å kontrollere pekeren.

Flere tilpassede kontrollere er tilgjengelige for de med en rekke vanskelige mobiliteter – for eksempel stemmekontroll eller øyesporingskameraer.

Å bruke en generisk off-the-shelf spillkontroller for å kontrollere musepekeren er mulig med programvare som Keysticks. Selv om musepekeren fortsatt er en nøkkelkomponent i de fleste stasjonære operativsystemer i dag, er mange flere alternativer tilgjengelige.

Hvorfor bør du bruke en snarvei på tastaturet i stedet?

Maskinvarefeil

Når musen bestemmer seg for å slutte med deg, er det en av tingene du ikke kan kontrollere. Andre ganger er problemet med styreflaten.

Tastaturet er en utmerket backup siden musepekeren er nødvendig mens du bruker en datamaskin. Å vite hvordan du utløser musepekeren ved hjelp av tastaturet, piltastene og det numeriske tastaturet er nyttig når noe går galt med pekeenheten.

tilgjengelighet

I noen tilfeller kan folk som synes det er vanskelig å betjene en mus bruke et tastatur. I denne situasjonen er det avgjørende å konvertere til mestring av tastatursnarveier som en alternativ metode for datamaskinnavigering.

Mer profesjonell arbeidsflyt

Det er fint at enkelte synes det er langt mer behagelig å bruke datamaskiner uten mus. Du kan fortsette å jobbe selv om du dobbeltklikker ganske mye.

Konklusjon

Datanavigasjon via tastaturet blir mer populært siden det er tilgjengelig og øker produktiviteten. Tastaturet er det beste alternativet på lang sikt, selv om du kanskje bruker musen hjemme i en kort periode.

Denne artikkelen gir deg ulike metoder for å høyreklikke uten mus, noe som vil være fordelaktig for å øke produktiviteten.

Sjekk ut disse spilltastaturene for å forbedre spillopplevelsen din.

x