tipsbilk.net

Slik oppdager du en keylogger på smarttelefonen din

Viktige takeaways

  • Smarttelefontasteloggere kan stjele sensitiv informasjon uten at du merker det, så det er viktig å vite hvordan du oppdager og stopper disse truslene.
  • Tasteloggere sporer tastetrykkene dine, registrerer knappene du trykker på og rekkefølgen du trykker på dem. De kan målrettes mot både PC-er og smarttelefoner.
  • Tegn på en keylogger inkluderer forsinket skriving, redusert ytelse, overoppheting, rask batteritømming og økt databruk. Bruk Google Play Protect Scan på Android eller en pålitelig sikkerhetsapp på iPhone for å fjerne tasteloggere.

Hvis du stoler på telefonen din for å få tilgang til bankkontoen din, skrive ut sensitive meldinger, betale regningene dine eller til og med låse opp huset ditt, kan en smarttelefon-keylogger stjele denne informasjonen uten at du merker det.

Nettkriminelle kan bruke nøkkelloggere for å lære passordene dine, kredittkortnumrene og mer – så du bør vite hvordan du oppdager og stopper disse truslene for å holde smarttelefonhandlingene dine private.

Hva er en Keylogger?

En keylogger er programvare som sporer tastetrykkene dine. Hver gang du skriver noe, registrerer den knappene du trykker på og rekkefølgen du trykker på dem. Noen virksomheter bruker keyloggere for å holde ansatte ansvarlige mens de er på klokken, men ondsinnede versjoner hjelper hackere med å stjele informasjonen din.

  Bygg fantastiske JavaScript-apper ved å bruke Sencha – 140+ UI-komponenter

Du er kanskje allerede kjent med PC-versjoner som Snake Keylogger, som infiserer Microsoft Office eller PDF-lesere, men keyloggere kan også målrette mot telefonen din.

Smarttelefontasteloggere kan være enda mer uhyggelige enn desktopversjoner fordi telefonsikkerhet er lett å overse. De fleste er vant til å bruke antivirusbeskyttelse og lignende forsvar på datamaskinene sine, men telefoner er en annen sak.

Mange savner behovet for telefonsikkerhet fordi iPhones ikke nødvendigvis trenger antivirusapper. Det er fordi de har sterke innebygde beskyttelser, og iOSs design gjør mange angrep usannsynlige med mindre telefonen er jailbroken. Usannsynlig betyr imidlertid ikke umulig, og Androider er mer utsatt for angrep.

Slik oppdager du nøkkelloggere på smarttelefoner

Keyloggere kan være vanskelig å oppdage sammenlignet med andre typer skadelig programvare. Når det er sagt, har keyloggere noen få avslørende tegn å se opp for.

  • En av de største fortellingene om en keylogger er en forsinkelse i skrivingen. Det er et rødt flagg hvis det tar tid å registrere inngangene dine etter at du har trykket på noe. Dette stammer fra skadelig programvare som registrerer tastetrykket og tar opp prosessorkraft.
  • På samme måte, se opp for redusert ytelse. Forsinket responstid, apper som krasjer og grafikk som ikke lastes inn er alle røde flagg. De er tegn på at telefonen din behandler mer enn normalt, spesielt hvis det tilsynelatende skjer fra ingensteds.
  • Overoppheting er et annet symptom på smarttelefon-keyloggere, da det vanligvis oppstår når ting kjører i bakgrunnen. Det er grunn til bekymring hvis du ikke har åpne apper, men telefonen blir varm. Det samme gjelder batterilevetiden din som tappes raskere enn normalt eller at smarttelefonen bruker mer data enn vanlig.
  Hva er et Wi-Fi Karma Attack?

Start telefonen på nytt hvis du merker noen av disse symptomene. Hvis det ikke løser problemet, kan det være en keylogger. Google Play Protect Scan kan skanne etter farlige apper på Android for å identifisere skadelig programvare.

For å kjøre en Google Play Protect-skanning, åpne Google Play-butikken, trykk på profilikonet ditt, trykk på «Play Protect», og trykk deretter på tannhjulikonet for å åpne innstillingene. Slå på «Skann apper med Play Protect» hvis det ikke allerede er det, og gå deretter tilbake til hovedsiden for Play Protect og trykk på «Skann». Telefonen din vil deretter skanne etter ondsinnet kode og ukjente apper, og anbefale neste trinn hvis den finner noe.

Apple-enheter har ikke en slik innebygd funksjon (hovedsakelig fordi iOS ikke lider av skadelig programvare på samme måte som Android), men du kan laste ned en pålitelig tredjeparts sikkerhetsapp som Avast eller Norton 360 for å skanne din iPhone. Begge appene er gratis å laste ned, selv om Avast tilbyr gratis skanninger uten å måtte sette opp et abonnement eller en gratis prøveversjon:

Merk at det ikke er umulig for iOS-enheter å lide av skadelig programvare, løsepengeprogramvare og keyloggere; det er bare mye sjeldnere og involverer ofte en kompromittert enhet (for eksempel gjennom jailbreaking) eller er svært målrettet (ved å bruke noe som Pegasus-spyware).

  Hvordan forankre bilder til tekst i PowerPoint

Slik fjerner du en keylogger fra smarttelefonen din

Når du har identifisert en keylogger på smarttelefonen, har du noen alternativer for å fjerne den. Den enkleste måten er å bruke hvilken sikkerhetsapp du bruker for å skanne etter skadelig programvare. Etter at skanningen har oppdaget keyloggeren, bør den gi deg muligheten til å fjerne programvaren. Gjør det og start telefonen på nytt etterpå.

Du kan også lete etter og fjerne mistenkelige apper manuelt. Alt du ikke lastet ned fra en offisiell appbutikk faller inn under den paraplyen. Det samme gjelder for alle apper der du merker dramatisk redusert ytelse etter å ha lastet den ned. Hvis problemet oppsto etter installasjon av en bestemt app, slett den. Hvis ikke, gå inn i listen over apper i telefonens innstillinger og slett alt du ikke husker å ha lastet ned.

Du kan prøve en fabrikktilbakestilling hvis ingen av disse trinnene fungerer. Det er noen måter å tilbakestille Androider og iPhones til fabrikk, men uansett hvordan du gjør det, husk å sikkerhetskopiere viktige filer først. Tilbakestillingen skal fjerne alle ikke-kritiske data, inkludert keylogger.

Telefonen din trenger også sikkerhet

Hvis du har vokst opp med datamaskiner og internett, vet du allerede viktigheten av sikkerhet på datamaskinen din. Det er viktig å bruke de samme prinsippene på smarttelefonen din. Telefoner kan ha sterkere innebygd beskyttelse enn mange datamaskiner, men de kan fortsatt være sårbare.

x