Slik setter du opp din nye Mac

Mac-er har en ganske enkel oppsettprosess, og Apples macOS vil lede deg gjennom hva du trenger å gjøre. Men det er bare en del av installasjonsprosessen. Her er en sjekkliste over ting du bør gjøre for å sette opp Mac-en etter å ha klikket gjennom det grunnleggende.

Det første oppsettet

Apples første oppsettsprosess er praktisk talt idiotsikker, så vi vil ikke bruke for lang tid på å gå deg gjennom den. Det første du må gjøre er å pakke ut maskinen og koble den til en stikkontakt. Hvis du har en iMac, må du også koble til et Magic Keyboard og Magic Mouse eller Magic Trackpad.

Med alt tilkoblet og plugget inn, er det på tide å trykke på strømknappen på Mac-en. På de fleste maskiner er dette plassert øverst til høyre på tastaturet. Hvis Mac-en din har en Touch ID-sensor, trykker du på den i stedet.

Først av alt må du velge land, språk og trådløst nettverk. Hvis du heller vil bruke en Ethernet-tilkobling, kan du koble Mac-en til et kablet nettverk i stedet. Til slutt velger du om du vil flytte data til din nye Mac ved hjelp av Migreringsassistent.

Forutsatt at du setter opp Mac-en som en ny datamaskin, blir du neste gang bedt om å aktivere Location Services (GPS) og logge på med Apple-ID-en din. Hvis du ennå ikke har en Apple-ID, blir du invitert til å opprette en. Når du er logget på, er det ett siste vilkårsdokument å godta.

Deretter vil macOS be deg om å sette opp iCloud, FaceTime og iMessage. Legg til eventuelle ekstra e-postadresser du ønsker å bruke med FaceTime og iMessage, fortsett deretter til neste trinn i oppsettet og aktiver Finn min Mac som en sikkerhetstiltak. Denne funksjonen lar deg finne og fjernslette Mac-en i tilfelle den blir borte.

Deretter vil du bli bedt om å sette opp brukerkontoen din, men bare hvis du setter opp en ny Mac i stedet for å gjenopprette fra en gammel. Legg til navn, passord og velg et bilde du vil se ved siden av påloggingsikonet. Du kan endre dette senere. Aktiver «Tillat at Apple-ID-en min tilbakestiller denne brukerens passord» for å tillate tilbakestilling av passord over internett i tilfelle du glemmer påloggingsdetaljene dine.

Til slutt kan du angi en tidssone (Mac-en din vil automatisk oppdage det hvis du aktiverer posisjonstjenester) og velge å registrere Mac-en hos Apple. Deretter kan du klikke på Fortsett og begynne å bruke din nye Mac.

Installer de siste oppdateringene til macOS

Det er sannsynligvis oppdateringer eller til og med større operativsystemoppgraderinger tilgjengelig for installasjon på den nye maskinen. Sjekk først for å se hvilken versjon av macOS du kjører ved å klikke på Apple-logoen øverst til venstre og deretter velge Om denne Macen. Du kan sjekke den nyeste versjonen på Apples nettsted.

Hvis Mac-en din ikke kjører den nyeste og beste versjonen av macOS, vil du sannsynligvis ønske å oppgradere den før du tar prosessen videre. For å gjøre dette, gå til Systemvalg> Programvareoppdatering og vent til verktøyet oppdateres.

Mac-en din vil sjekke med Apple om noen oppdateringer er tilgjengelige eller ikke, og du vil bli invitert til å installere dem. Klikk på «Avansert»-knappen for å vise alternativer for automatisk å holde Mac-en og appene oppdatert.

Hvis en ny versjon av macOS er tilgjengelig, vil den bli oppført øverst i dette vinduet. Klikk «Oppgrader nå» og vent til nedlastingen er fullført. Når den er fullført, starter installasjonsprosessen, eller du kan starte «Installer macOS ”-appen i Programmer-mappen (erstatter med den gjeldende iterasjonens tittel).

Det kan ta litt tid å installere en ny versjon av macOS, så sørg for at du setter av 30-60 minutter til prosessen skal fullføres. Mac-en vil starte på nytt flere ganger under denne prosessen.

Fullfør oppsettet

Nå som du kjører den mest oppdaterte versjonen av macOS, er det på tide å fullføre konfigureringen av Mac-en.

Sett opp Time Machine-sikkerhetskopier

For å bruke Time Machine trenger du en stasjon med minst like mye ledig plass som den totale størrelsen på Mac-en. Å ha en større stasjon vil tillate deg å lagre eldre versjoner av filer, men er ikke nødvendig hvis alt du vil ha er en fungerende sikkerhetskopi. Den enkleste måten å sette opp Time Machine på er med en rimelig ekstern harddisk.

Koble stasjonen du vil bruke til Mac-en og naviger til Systemvalg > Time Machine. Klikk på Velg disk for å nominere stasjonen du nettopp la til og bekrefte valget. Time Machine vil nå starte sin første sikkerhetskopiering, og vil automatisk sikkerhetskopiere Mac-en når den stasjonen er tilkoblet.

Du trenger ikke bruke en ekstern stasjon til dette formålet. Du kan bruke en annen Mac for Time Machine-sikkerhetskopier, eller til og med en Raspberry Pi i nettverk. Det er også mulig å partisjonere Time Machine-stasjonen og bruke den til å lagre filer også.

Aktiver FileVault-kryptering

FileVault er diskkrypteringsprogramvaren som Apple pakker med macOS. Det er gratis og tilbyr et minimum av sikkerhet, så hvis du er bekymret for dataene dine, kan det være lurt å aktivere det. Aktivering av FileVault vil bety at du alltid må logge på Mac-en med et passord. Selv om det vanligvis er aktivert som standard, er det en god idé å dobbeltsjekke.

Gå til Systemvalg > Sikkerhet og personvern > FileVault og klikk «Slå på FileVault …» for å aktivere funksjonen (klikk på hengelåsen og skriv inn administratorpassordet ditt først). Du vil bli invitert til å opprette og lagre en gjenopprettingsnøkkel i iCloud bak tre gjenopprettingsspørsmål, eller til å lage en lokal gjenopprettingsnøkkel som består av tilfeldige bokstaver og tall som du lagrer selv.

Du trenger en gjenopprettingsnøkkel i tilfelle du glemmer FileVault-passordet. Sørg for at du er komfortabel med gjenopprettingsnøkkelmetoden du velger, og hvis du velger å lage en lokal gjenopprettingsnøkkel, sørg for at du oppbevarer den et sted du kan få tilgang til den (ikke på hovedoppstartsdisken, som er det du krypterer ).

Koble til e-post, kalender og andre tjenester

Hvis du vil konfigurere Mail for bruk med e-postkontoene dine eller integrere Google- eller Outlook-kalendere i Apples Kalender-app, må du konfigurere de forskjellige kontoene dine. Gå til Systemvalg > Internett-kontoer og klikk på kontotypen du vil legge til.

Mens du legger til en konto, blir du bedt om å aktivere funksjoner som e-post, kalender, kontakter og notater. Hvis du har en CalDAV-, CardDAV-, LDAP- eller vanlig gammel POP3- eller IMAP-e-postadresse, klikk «Legg til annen konto» og velg det aktuelle alternativet.

Konfigurer andre kontoer og foreldrekontroll

Er det noen andre medlemmer av din familie, husholdning eller kontor som vil bruke denne Mac-en? Gå til Systemvalg > Brukere og grupper for å legge til nye kontoer. Du må klikke på hengelåsikonet og skrive inn administratorpassordet ditt for å gjøre endringer. Du kan deretter klikke på pluss «+»-ikonet for å opprette nye kontoer.

Legg til detaljer som fullt navn, kontonavn, passord og kontotype og klikk deretter på «Opprett bruker» for å fullføre. Hvis du vil pålegge foreldrekontroll på kontoen, kan du gå til Systemvalg > Skjermtid for å bruke appgrenser og innhold eller personvernbegrensninger på typen innhold kontoen har tilgang til.

Juster macOS etter eget ønske

Nå som du har konfigurert alle de viktige tingene, er det på tide å justere macOS til du er fornøyd med måten det ser ut og føles på.

Sett opp pekeenheter

Hvis du har en bærbar PC eller Mac med en Magic Trackpad, vil du sannsynligvis tilpasse måten pekeenheten din oppfører seg på. Gå til Systemvalg > Styreflate for å se de forskjellige bevegelsene som er tilgjengelige for deg. Du kan tilpasse disse bevegelsene eller bare holde musepekeren over dem for å se et videoeksempel.

Dette er din mulighet til å endre måten macOS ruller på. Hvis du ikke er glad i den berøringsskjerminspirerte «Naturlig»-rullingen, klikker du på «Scroll & Zoom» og deaktiverer «Rulleretning: Naturlig» for å snu den. Hvis du har en Magic Mouse i stedet, gå til Systemvalg > Mus for å angi dobbeltklikk og sporingshastighet.

Tilpass Dock

Klikk og dra på et ikon ut av dokken og slipp det for å fjerne det helt. Du vil ikke slette appen eller mappen, bare snarveien. Dra en app fra Applications-mappen til dokken for å feste den, eller start appen og høyreklikk (klikk med to fingre med en styreflate) på ikonet og velg Alternativer > Behold i Dock.

Gå til Systemvalg > Dock for å se enda flere alternativer. Du kan velge å plassere den på venstre, høyre og nederste kant av skjermen, aktivere automatisk skjul, justere dokkingstørrelsen, aktivere forstørrelsesanimasjonen og mer.

Aktiver mørk modus

macOS har nå mørk modus, og det ser bra ut uansett om du primært bruker Mac-en din under svake forhold. Gå til Systemvalg > Generelt og bytt Utseende mellom Lys, Mørk og Auto. Hvis du velger det, vil Auto macOS automatisk aktivere mørk modus basert på tiden på dagen.

Deaktiver Autokorrektur

Av en eller annen grunn aktiverer macOS fortsatt autokorrektur som standard på hver nye Mac. Selv om autokorrektur er en livredder når du skriver med et berøringsbasert tastatur, er det stort sett unødvendig på et maskinvaretastatur i full størrelse. Det er lett å føle at autokorrektur «bekjemper» det du prøver å skrive.

Hvis du ikke liker dette, kan du deaktivere funksjonen under Systemvalg > Tastatur > Tekst. Deaktiver «Korriger stavemåten automatisk» og «Skriv med store bokstaver automatisk» for å deaktivere autokorrektur helt. Du kan også slå av «Legg til periode med dobbeltrom» hvis du ikke bruker funksjonen.

Juster oppløsningsskalering

Du kan skalere skjermoppløsningen til Mac-en slik at den passer mer eller mindre på skjermen samtidig. Hvis du velger å ha mer på skjermen, vil ting virke mindre. Teksten vil være vanskeligere å lese, og alt vil føles noe «zoomet ut» sammenlignet med standardinnstillingen. Eller, hvis du vil at elementer på skjermen skal være større, kan du gå den andre veien og «zoome inn».

Gå til Systemvalg > Skjermer, og velg «Skalert» og velg deretter en ny oppløsning. Du kan alltid gå tilbake til «Standard» hvis du ikke liker det du ser.

Konfigurer sekundære skjermer

Hvis du har tenkt å koble til en sekundær eller tertiær skjerm for bruk med Mac-en, er det på tide. Koble skjermen til og slå den på, og start deretter Systemvalg > Skjermer. Du må konfigurere skjermen i henhold til hvor den er plassert på skrivebordet, og velge en oppløsning og oppdateringsfrekvens du er fornøyd med.

Juster tastaturet

Gå til Systemvalg > Tastatur for å se tastaturpreferanser. De fleste av disse alternativene vil best stå i standardinnstillingene med mindre du føler behov for å endre dem basert på bruk.

Du kan legge til tekstutvidelsessnarveier under Tekst-fanen, for eksempel vil du kanskje erstatte «:shrug:» med «¯_(ツ)_/¯» eller «:myaddress:» med hjemmeadressen din for raskere skriving.

Under «Inndatakilder» kan du installere forskjellige tastaturoppsett hvis du vil. For eksempel, hvis du bruker den «britiske» layouten, kan du skrive inn «£»-symbolet ved å holde nede Shift + 3.

Bruker du et tredjeparts maskinvaretastatur beregnet på Windows? En gratis app som heter Karabiner-elementer lar deg rekonfigurere hver tast, inkludert Windows-tastene og medienøkler som ikke støttes, for en mye bedre macOS-opplevelse.

Juster berøringslinjen

Hvis du har en MacBook Pro med Touch Bar, kan du konfigurere hva som vises ved å starte en app og deretter velge Vis > Tilpass Touch Bar. Du kan dra og slippe kontroller inn i Touch Bar-panelet basert på det du oftest bruker.

Du kan også gå til Systemvalg > Tastatur for å se andre Touch Bar-alternativer. Klikk på Tilpass kontrollstrimmel for å endre hvilke systemomfattende kontrollknapper som vises (inkludert volum- og mediekontroller).

Tilpass Siri

Du kan endre alt om Siri, inkludert tastatursnarveien, språket, stemmeprofilen og om du vil motta taletilbakemelding eller ikke, under Systemvalg > Siri.

Hvis du deaktiverer «Aktiver Ask Siri», slår du funksjonen av helt. Siri kan brukes til å gjøre noen nyttige ting på macOS, som å finne filer for deg og feste dynamiske data til Today-skjermen.

Sett opp Touch ID

Hvis Mac-en din har en fingeravtrykkleser, har du kanskje allerede satt opp Touch ID. Hvis ikke, kan du gjøre det nå under Systemvalg > Touch ID. Du kan aktivere Touch ID for følgende:

Låser opp Mac-en
Betale for varer med Apple Pay
Betale for og laste ned varer fra App Store, iTunes, Apple Books
Fylle ut passord og annen lagret legitimasjon

Alle disse er nyttige og verdt å aktivere. Du kan også legge til et sekundært fingeravtrykk her hvis du vil.

Aktiver batteriprosentvisning

Hvis din nye Mac er en bærbar datamaskin, er det en god sjanse for at du vil sette pris på en batteriprosentteller øverst til høyre, i stedet for det vage batterisymbolet som vises som standard.

For å gjøre dette, klikk på batteriindikatoren øverst til høyre og velg Vis prosentandel. Ikke glem; du kan også klikke på batteriindikatoren når som helst for å se apper som bruker en betydelig mengde energi, noe som er nyttig når du prøver å spare batteristrøm.

Aktiver nattskift

Night Shift er en funksjon som emulerer solnedgangens oransje glød for å fremme bedre søvn. Den gjør dette ved å fjerne så mye blått lys som mulig. Du kan aktivere funksjonen under Systemvalg > Skjermer > Nattskift.

Du kan angi en «Solnedgang til soloppgang»-plan, som vil bruke værdata for å bestemme når du skal aktivere eller deaktivere funksjonen, eller angi din egen tilpassede tidsplan. Dra «Fargetemperatur»-glidebryteren til ønsket nivå av blått lysreduksjon.

Du kan umiddelbart deaktivere eller aktivere Night Shift ved å få frem Today-skjermen (klikk på ikonet øverst til høyre på skjermen), og deretter rulle opp for å avsløre Night Shift-alternativet.

Tilpass bakgrunnen din

Apple inkluderer noen fantastiske skrivebordsbakgrunner med macOS. Gå til Systemvalg > Skrivebord og skjermsparer for å bla gjennom det som allerede er tilgjengelig. Velg «Dynamiske» bakgrunnsbilder for å se bakgrunnsbildet endre seg avhengig av tiden på dagen.

Installer de essensielle appene

Den siste fasen av å sette opp Mac-en din er å installere eventuelle ekstra apper du vil bruke. Vi anbefaler å bruke Safari som din primære nettleser siden den er godt optimalisert for både ytelse og energieffektivitet i macOS. En ekstra nettleser er praktisk å ha rundt seg, så vi anbefaler at du tar den Chrome eller Firefox også.

Deretter tar du tak i alle store programvarepakker som du regelmessig bruker Microsoft Office eller Adobe Creative Cloud. Alternativer du kanskje vil se på inkluderer LibreOffice eller Apples egne iWork-suite.

Du bør bruke en passordbehandling, så last ned LastPass, 1Passord, Dashlane, eller hva det nå er du bruker. Hvis du allerede bruker Apples iCloud-nøkkelring, trenger du bare å sørge for at du er logget på Apple-ID-en din under Systemvalg.

Du kan også trenge en mediespiller for de mange filtypene som ikke støttes QuickTime Player ikke støtter. nedlasting VLC eller MPV og installer dem. Hvis du er en ivrig bruker av skylagring, vil du gjerne gripe Google Disk, Dropbox, OneDriveeller hvilken løsning du foretrekker.

Det er også verdt å sjekke kjøpshistorikken for Mac App Store for apper du kanskje har glemt. Start Mac App Store og klikk deretter på navnet ditt nederst til venstre for å se en liste over tidligere kjøp. Klikk på skyikonet ved siden av hver enkelt for å laste dem ned.

Etter alt det vil du kanskje laste ned Vanilla for å kutte ned på menylinjeikonene og holde alt pent organisert. For enda flere forslag, sjekk disse appene du må ha for nye Mac-eiere.

Finpuss

Du er nå klar til å bruke Mac-en. Det er noen andre oppgaver du kanskje vil utføre i bakgrunnen mens du sparker dekkene på den nye maskinen:

Start Mail (hvis du bruker den, eller en annen e-postapp) og la den laste ned e-postloggen din. Avhengig av størrelsen på innboksen din, kan dette ta lang tid.
Åpne Bilder og konfigurer iCloud Photo Library hvis du bruker det. Gi det litt tid til å laste ned biblioteket ditt. Du kan velge mellom «optimaliserte» kopier og originaler i full størrelse.
Start musikk-, podcast- og TV-appene og logg på hver, og la iCloud synkronisere biblioteket ditt slik at underholdningen din er klar til bruk når du vil ha den.

Men hva om du ikke setter opp din nye Mac fra bunnen av? Lær hvordan du sikkerhetskopierer og flytter til en ny Mac uten å sette opp alt på nytt.