Slik skjermbilde på PC (Windows 10)

Vi har egentlig ingen statistikk for å bevise dette, men vi kan bare anta at de fleste PC-brukere trenger å ta skjermbilder på Windows 10 nå og da.

Enten du vil vise noe morsomt som skjer på PC-en til en venn, huske en viktig informasjon eller til og med lage bildeopplæringer for nettpublikasjoner, trenger du et skjermbildeverktøy for å hjelpe deg.

Du kan til og med trekke ut tekst fra skjermbilder hvis du er utstyrt med et bilderedigeringsprogram som støtter OCR-teknologi.

Skjermbilde Windows 10

Heldigvis har Windows 10 integrert støtte for stillbilder. Faktisk er det flere måter å ta tak i dataskjermen på Microsofts operativsystem, og vi viser deg hvordan.

Noen foretrekker å bruke kommandoprompt for å fange skjermen, men vi kommer til å ta en mer praktisk tilnærming og fokusere på enklere metoder som følger med et grafisk grensesnitt.

Slik skjermfanger du på Windows 10

1. Bruk Print Screen-tasten

Ta en titt på tastaturet og søk etter en Print Screen-tast. Den finnes vanligvis på den øverste raden, blant funksjonstastene. Men du kan også se den i nærheten av Hjem-knappen eller til og med på talltastaturet, avhengig av tastaturprodusenten og modellen.

  Hvorfor henger Netflix? Fiks Netflix-lagging på Windows 10

Hvor blir skjermbilder av?

Trykk Print Screen for å fange hele skrivebordet. Windows 10 gir deg ingen tegn på at den har kopiert noe. Du kan imidlertid åpne et bilderedigeringsprogram som Paint eller Paint 3D for å lime inn bildet.

Hvis du holder nede Alt mens du trykker på Print Screen, får du et skjermbilde av det aktive vinduet i stedet for fullskjerm.

Det er en flott og enkel måte å fokusere på en enkelt applikasjon i stedet for å kaste bort tid i et fotoredigeringsprogram på å prøve å kutte ut uønskede deler av et fullskjermbilde.

2. Bruk tastekombinasjonen Win + Print Screen

Hold nede Win-tasten og trykk på Print Screen-tasten oppnår lignende effekter som i forrige metode, med to store forskjeller.

For det første kan du faktisk se at du tar et øyeblikksbilde fordi hele skjermen dimper midlertidig.

Hvor lagres skjermbilder?

For det andre lagres fullskjermbildene automatisk på disken. Du finner dem i Bilder > Skjermbilder. Det er mulig å endre standardplasseringen fra delen Egenskaper > Plassering.

Men det fangede bildet blir også kopiert til utklippstavlen, slik at du fortsatt kan åpne et redigeringsprogram, lime inn bildet og fortsette med å redigere det om nødvendig.

  Hvordan åpner jeg en port på Windows-brannmuren?

Sammenlignet med forrige modus er bruk av Win + Print Screen-tastekombinasjonen ideell når du må ta flere skjermbilder i en fart og ikke har tid til å lagre hver enkelt til fil manuelt.

3. Bruk klippeverktøyet

Snipping Tool er et spesielt verktøy som ble implementert i Windows 7 for å hjelpe deg med å ta skjermbilder. Og den er fortsatt tilgjengelig på Windows 10. I tillegg til å fange fullskjermen og det aktive vinduet, kan du også bruke den til å lage en fri-form eller rektangulær klipp.

Velg fangstmodus, klikk på Ny og ta bildet. Det er også mulig å angi en forsinkelsestid (opptil 5 sekunder).

Du kan lagre klippet som en PNG-, GIF- eller JPG-fil, kopiere det eller sende det i et e-postvedlegg. Før du gjør det, kan du tegne på bildet med en penn eller highlighter for å peke ut viktige deler du vil flytte seerens oppmerksomhet til.

4. Bruk Xbox Game Bar

Xbox Game Bar er en annen funksjon innebygd i Windows 10. Den er spesielt laget for å hjelpe deg med å ta skjermbilder og ta opp videoer mens du spiller spill eller jobber med fullskjermsapplikasjoner. Du kan raskt ringe det ved å trykke Win + G-hurtigtasten.

  3 ting du kan gjøre med Cortana i Windows 10

Eller du kan direkte bruke tastekombinasjonen Win + Alt + Print Screen for å fange hele skjermen. Det vil bli kopiert til utklippstavlen, så du trenger bare å åpne et redigeringsprogram, lime inn bildet og lagre det i en fil.

5. Bruk GreenShot

Hvis du vil ha mer kontroll, som å planlegge skjermbilder, kan du gå til tredjeparts programvareverktøy. Det er mange alternativer på nettet, men vi tror at Greenshot er en av de beste i bransjen.

Greenshot er helt gratis. Den har flere fangstmoduser, for eksempel fullskjerm, aktivt vindu, egendefinert region eller siste region.

Du kan konfigurere hurtigtaster, lagre skjermbilder som lokale filer, samt laste dem opp til bildevertstjenester som Imgur, Photobucker, Flickr eller Dropbox.

Dessuten kan du inkludere eller ekskludere musepekeren fra bildene, bevare vinduets gjennomsiktighet og til og med skrive ut bildene i svart-hvitt eller med inverterte farger.

Konklusjon

For å oppsummere kan du enkelt ta skjermbilder på din Windows 10 PC ved å bruke Print Screen-tasten eller ved å aktivere Print Screen mens du holder nede Alt. Det er til og med mulig å ta skjermbilder av apper som blokkerer denne funksjonen.

Men du kan også bruke Windows 10 Snipping Tool eller Xbox Game Bar. Hvis du ser etter mer kontroll over skjermbildene dine, er det imidlertid en god idé å vende seg til en tredjeparts pålitelig applikasjon som GreenShot.

Gikk vi glipp av noe viktig? Hva er din favorittmåte å ta øyeblikksbilder på Windows 10? Gi oss beskjed i kommentarfeltet nedenfor.