Slik spiller du Game Boy-spill i Linux-terminalen din

Linux-terminalen, selv om den absolutt er et morsomt sted, er ikke spesielt kjent som en konsollspillplattform – hovedsakelig takket være dens begrensede ASCII- og blindeskriftutgang. Men dets spartanske grensesnitt er nesten perfekt for å gjenskape visningen av en original 1989 Nintendo Game Boy. Slik spiller du Game Boy-spill i terminalen din.

Hvorfor emulere en Game Boy i terminalen?

Nintendos Game Boy er en av de mest suksessrike spillkonsollene som noen gang er laget, og introduserte generasjoner av barn og voksne til gledene ved spill som Tetris, Pokemon og Super Mario Land-serien.

Med sin 4MHz-prosessor og 47x43mm-skjerm, kan Game Boy enkelt passe i bukselommen og tilby rundt 15 timers spilling fra fire AA-batterier. På slutten av 1980-tallet og begynnelsen av 1990-tallet var Game Boy et must-ha-tilbehør for enhver tenåring, og dominerte det bærbare spillmarkedet fullstendig.

Konsollens popularitet og lang levetid betydde at det var tusenvis av offisielt lisensierte Game Boy-spill, med mange flere hacket sammen av soveromsmeglere.

  6 beste Linux VPN-er for trygg og sikker surfing

Ved å kjøre en emulator i terminalen din, kan du kjøre hver enkelt av disse, og forvandle terminalen din til et omfattende bibliotek med spillbare spill.

Som navnet antyder, er php-terminal-gameboy-emulator skrevet i PHP – et språk som vanligvis brukes til å lage nettsteder – og selv om prosjektets readme bare sier at den støtter PHP 5.6, PHP 7 og HHVM, har vi kjørt den nesten feilfritt på PHP-versjoner opp til 8.2.

Med php-terminal-gameboy-emulator er du heller ikke begrenset til datamaskinen din, og du kan kjøre økter over Secure Shell (SSH) på eksterne maskiner.

Fordi det kjører i en terminal, vil ikke Game Boy-spillene dine ha noen lyd, men vi er sikre på at du kan nynne på Tetris-temamelodien.

Du vil heller ikke kunne lagre spill. Hvis disse begrensningene er for restriktive, er det dusinvis av utmerkede emulatorer tilgjengelig på Linux.

Du bør kun bruke ROM-er du eier juridisk. Du kan finne et stort utvalg av hjemmebryggede Game Boy-ROMer på Hjemmebryggende hub.

Hvordan installere php-terminal-gameboy-emulator på Linux

Før du installerer php-terminal-gameboy-emulator, bør du først sørge for at du har PHP installert. For å sjekke dette, åpne en terminal og skriv inn:

 php -v 

Denne kommandoen skal returnere versjonsnummeret til den installerte PHP-pakken. Hvis den returnerer «php: kommando ikke funnet», har du ikke PHP installert.

  Hvordan bruke den tekstbaserte W3M-nettleseren på Linux

For å installere PHP på Arch og relaterte distros, skriv inn:

 sudo pacman -S php 

Om Debian og dens derivater:

 sudo apt install php 

For Fedora-familien må du først legge til Remi PHP-depotet:

 sudo dnf -y install http://rpms.remirepo.net/fedora/remi-release-XX.rpm 

…hvor XX er ditt Fedora-versjonsnummer. Aktiver nå depotet:

 sudo dnf module enable php:remi-8.1 -y 

Til slutt kan du installere PHP med:

 sudo dnf install php -y 

Nå PHP er installert, bruk wget-verktøyet for å laste ned php-terminal-gameboy-emulator:

 wget https://raw.githubusercontent.com/gabrielrcouto/php-terminal-gameboy-emulator/master/bin/php-gameboy.phar 

Gjør den kjørbar med:

 sudo chmod +x php-gameboy.phar 

Flytt binærfilen til banen din slik at den er kjørbar fra hvor som helst på systemet ditt;

 sudo mv php-gameboy.phar /usr/local/bin/php-gameboy 

Spill Awesome Game Boy-spill i Linux-terminalen din

For å starte et spill med php-terminal-gameboy-emulator, må du sende filnavnet til ROM-filen som et argument. For eksempel:

 php-gameboy ~/gbroms/tetris.gb 

ROM-en vil lastes nesten umiddelbart, og du vil bli møtt med den velkjente gråtoneskjermen til hvilket spill du enn velger.

  10 kommandolinje-jukseark for Windows, Linux og macOS

I videoen nedenfor kan du se at emulatoren er ganske i stand til å kjøre Street Fighter II og at denne forfatteren er like hendig med terminalversjonen som han er med den ekte håndholdte – overbevisende kontrollerer Ryu for å slå Guile i første runde.

Du vil også legge merke til at mens php-terminal-gameboy-emulator gjør en overbevisende jobb med å gjenskape Game Boys punktmatriseskjerm i terminalen din, er det sporadiske visuelle artefakter. Hvor ofte disse dukker opp, og hvor alvorlig de er vil avhenge av spillet du spiller.

Emulatorkontrollene er som følger, og kan dessverre ikke tilordnes på nytt:

Tastaturkontroller

Konsollkontroller

WASD

D-Pad veibeskrivelse

Komma (,)

EN

Punktum (.)

B

N

Plukke ut

M

Start

Imponer vennene dine med php-terminal-gameboy-emulator!

Å spille action-, slåssing- og eventyrspill fra Linux-terminalen er en teknisk bragd som garantert vil inspirere dine kolleger og relasjoner, og kan være en utmerket måte å overbevise dem om Linuxs fremtredende rolle som spillsystem.

Du kan også bruke den som en måte å gjenoppleve barndommen din på i litt ledig nedetid når du jobber.