Slik tilbakestiller du PC-grafikkortet

Å bruke en Windows-PC kan til tider være frustrerende. Systemet kan slutte å fungere, og du vet kanskje ikke årsaken. Tenk deg at du er midt i et viktig oppdrag, og systemet fryser plutselig. 🙄

Du er verken i stand til å gå videre med arbeidet, eller du kan starte systemet på nytt. Dette er tiden du kan se etter problemet på enheten din. Denne plutselige frysingen kan skyldes uholdbar oppløsning, utilstrekkelig RAM, korrupte filer eller et problem med grafikkortet ditt.

Tenker du på hvorfor systemet ditt plutselig kollapser midt i arbeidet?

For det må du først forstå det grunnleggende om et grafikkort og dets funksjon på din PC eller bærbare datamaskin.

Hva er et grafikkort?

Et grafikkort, også kjent som et skjermkort, et skjermkort, et VGA-kort eller en grafikkadapter, er et utvidelseskort som hovedsakelig fungerer for å generere utgangsbilder for enheten din. Din GPU (Graphics Processing Unit) er hovedkomponenten som utfører beregningene for et grafikkort.

Et grafikkort kan også være en av grunnene til at systemet ditt kollapser. Imidlertid vil et grafikkort vanligvis gi deg tidlige advarsler for å bytte ut grafikkortet før det blir helt dødt. Så først bør vi se på hvordan grafikkortet ditt signaliserer at det er døende.

Symptomer på grafikkortfeil

#1. Skjermfeil

Grafikkortet ditt skaper problemer når du begynner å se rare farger over hele skjermen. Du kan også finne at skjermen bryter eller linjer vises over det hele. Dette kan være et tegn på at grafikkortet ditt har problemer.

  Slik deaktiverer du delt skjerm i Safari

#2. Stamming

Når grafikkortet ditt ikke fungerer som det skal, kan det hende at skjermen hakker. Skjermen kan fryse plutselig, og du kan heller ikke finne en vei ut. Hvis stamming er ledsaget av andre advarselsskilt oppført nedenfor, er sjansen stor for at grafikkortet ditt er det som forårsaker alle disse problemene.

#3. Blå skjerm

Hvis systemet slutter å fungere og en tom blå skjerm vises foran deg, må du anta at grafikkortet ditt er det som forårsaker problemer. Hver gang du begynner noe visuelt grafikkrelatert arbeid, kan systemet slutte å fungere, og en blå skjerm vises på skjermen foran deg.

Hvis du møter noen eller alle disse problemene, kan du være sikker på at grafikkortet ditt krever feilsøking.

Hvilke trinn må du følge for at arbeidet skal gjenopptas og for at grafikkortet ditt skal slutte å skape problemer? La oss diskutere dem.

Løsninger for å fikse grafikkortproblemer

Start grafikkortet på nytt

Du kan bruke snarveien – Windows-tasten + Ctrl + Shift + B-tastene samtidig på enheten din. Dette vil starte grafikkortet på nytt. Eventuelle pågående apper eller spill vil ikke bli lukket mens du bruker denne snarveien. Skjermen kan bli svart, og du kan også høre en pipelyd. Denne tastatursnarveien er effektiv for alle grafikkort, fra AMD til NVIDIA.

Avinstaller og installer grafikkdriverne på nytt

Først må du avinstallere og deretter installere grafikkdrivere på enheten din for feilsøking.

En grafikkdriver kan avinstalleres gjennom enhetsbehandlingen. En enhetsbehandling er et panel som lar deg installere og avinstallere enheter og drivere på systemet ditt.

Trinnene for å avinstallere en grafikkdriver er:

 • Trykk på Windows + R-tasten på enheten. Dette vil starte menyboksen Kjør.
 • I denne menyboksen skriver du devmgmt.msc. Når du trykker på enter-knappen, vil dette åpne Enhetsbehandling-vinduet.
 • Du vil få en liste foran deg. Derfra kan du dobbeltklikke på kategorien Skjermadaptere. En liste over alle enhetene som er aktive på systemet ditt kan vises. Høyreklikk på navnet på grafikkortet ditt og velg deretter alternativet avinstaller enhet.
  Hva betyr "IANAL", og hvordan bruker du det?

 • En bekreftelsesdialogboks vises etterpå. Du kan klikke på alternativet «Slett driverprogramvaren for denne enheten».
 • Klikk på avinstaller-knappen.

Dette vil avinstallere grafikkdriveren fra enheten din.

Nå kan du bruke forskjellige måter å installere grafikkdriveren på på nytt.

Når avinstalleringen er fullført, kan du installere grafikkdriveren på nytt ved å følge disse instruksjonene:

Tillat automatisk installasjon av grafikkdriveren

Etter at du har fullført avinstalleringen, kan du starte enheten på nytt, og Windows vil automatisk installere grafikkdriveren for grafikkortet ditt på nytt. Denne selvreinstalleringen sikrer imidlertid ikke installasjon av den nyeste grafikkdriveren på enheten din.

Installer grafikkdriveren på nytt ved å bruke Driver Easy

Last ned Driver Easy-programvaren på enheten din. Kjør appen og skann enheten din ved hjelp av appen. Den vil skanne alle driverne som forårsaker et problem, og et alternativ for å oppdatere dem vises på skjermen. Du kan redigere alle disse grafikkdriverne, som vil løse problemet med grafikkdriveren.

Du kan følge ett av trinnene nevnt ovenfor og installere grafikkdriveren på nytt på enheten din. Etter dette kan grafikkortet ditt slutte å skape problemer.

Oppdater grafikkdriveren

Oppdatering av grafikkdriveren kan være en av måtene å rette opp problemene med grafikkortet på. Følgende er trinnene du må følge:

 • Klikk på Windows + R på enheten.
 • En kjør-dialogboks vises på skjermen. Du må skrive devmgmt.msc i boksen og klikke på enter-knappen.
 • Det vil vise en liste over alle skjermadapterne på skjermen. Høyreklikk på navnet på grafikkortet og velg «Egenskaper».
 • Fra rullegardinmenyen velger du fanen «Drivere». Klikk på oppdateringsdriveralternativet som vises etterpå.
 • Systemet vil be om å søke etter tilgjengelig oppdatert driverprogramvare.
 • Følg instruksjonene som vises på skjermen.
  Microsoft Power BI Data Analyst Certification (PL-300): Slik får du det

Grafikkdriveren din kan bli oppdatert og kan slutte å skape problemer.

Tilbakestill grafikkortet fra BIOS

Å tilbakestille grafikkortet fra BIOS kan vise seg å være nyttig. Derfor kan du prøve det.

Følgende er trinnene du må følge for å tilbakestille grafikkortet fra BIOS:

 • Start enheten på nytt. Du kan begynne å tilbakestille grafikkortet i BIOS etter å ha klikket på Esc-tasten på PC-ens tastatur. En meldingsboks vil dukke opp som ber deg trykke «F10» for å starte prosessen.
 • Du kan trykke på F10-tasten to ganger for å starte BIOS-oppsettet på enheten. Du vil se en rullegardinmeny som vises på skjermen. Derfra kan du velge «Avanserte brikkesettfunksjoner». Du kan bruke tastene på tastaturet for å navigere mellom disse alternativene.
 • En annen liste med alternativer vises på skjermen. Du kan velge alternativet «Video BIOS Cacheable» derfra.
 • Du kan deretter trykke på + og – tastene for å aktivere BIOS-innstillingen.
 • Etterpå kan du trykke på F10-tasten på tastaturet. Klikk på «Ja»-alternativet som vises på skjermen. Denne prosessen vil tilbakestille grafikkortet i BIOS.

Konklusjon

Dette er alle trinnene du kan følge for å tilbakestille, installere på nytt eller feilsøke problemene forårsaket av grafikkortet ditt. Når du følger disse, kan grafikkortet ditt slutte å skape problemer. Hvis problemet vedvarer, kan du ta profesjonell hjelp, da problemet kan skyldes andre faktorer og ikke grafikkortet ditt.

Du kan også se på hvordan du fikser feilen «skjermdriver sluttet å svare».

x