Spill fortsetter du å stamme? Veiledning for å øke FPS i PC-spill

Du vil definitivt ikke være personen som skriver «Jeg henger» etter et nederlag, bare for å bli møtt med den nådeløse replikken: «Du ble utspilt, noob!».

Lav FPS er banen for konkurransedyktig spilling. Du kan rett og slett ikke konkurrere når skjermen hakker; avgjørende informasjon blir forsinket, og fiendtlige ferdighetsskudd lander uten forvarsel.

Heldigvis finnes det mange metoder for å forbedre spill-FPS uten å ty til å kjøpe en bedre PC. Det viktige spørsmålet er imidlertid: hva er du villig til å tape for det?

Hvor irritert det enn kan høres ut, er det sant. For å øke FPS må du ofre grafikk og andre bjeller og fløyter eller få PC-en til å male hardere og muligens redusere forventet levetid.

Hva er riktig FPS-nummer?

Før vi fokuserer på å øke den FPS-telleren, bør du vite hva FPS er og hvor mye du bør se etter for å øke den. Å ha en veldig høy FPS kan virke som en god idé, men det er ikke et krav. Spesielt fordi det er begrenset av andre faktorer som skjermens oppdateringsfrekvens og det menneskelige øyets evne til å se begrenset FPS.

FPS (Frames Per Second) er i utgangspunktet antall bilder som vises per sekund av aktiviteten du ser på skjermen. Jo høyere FPS, jo jevnere blir spillingen.

Generelt er 30 FPS det som anses som spillbart. Det er ikke det beste, men du kan fortsatt spille spillet. I de fleste reaksjonsbaserte spill vil 30 FPS sikkert være avskrekkende og vil ikke la deg spille konkurransedyktig.

60 FPS er generelt det som anses som jevn FPS og lar deg spille spillet konkurransedyktig. Siden det menneskelige øyet komfortabelt bare kan spore 30-60 FPS, er alt over det en luksus.

FPS er ytterligere begrenset av skjermens oppdateringsfrekvens, og 60Hz er standarden for skjermer også. Selv om spillskjermer lett kan gå over 144Hz.

Siden vi skraper etter FPS her, bør målet ditt være å nå nær 60 FPS. I tilfelle din FPS er veldig lav, så få den i det minste over 30 FPS for å gjøre spillet spillbart til du kan oppgradere fullstendig.

Hvis du er klar for det, fortsett å lese, og du vil finne alt du trenger å vite for å forbedre FPS i PC-spill.

Juster spillinnstillinger for ytelse

Selve spillet er det første du bør se for å optimalisere for ytelse, siden endringene bare vil påvirke det spillet i stedet for andre apper. Alle grafikkintensive spill har dedikerte innstillinger som du kan justere for å få bedre ytelse ved å redusere grafikk og andre bjeller og fløyter.

De fleste av de tilgjengelige alternativene er vanlige mellom spill, så jeg skal forklare dem. Selv om det er noen ekstra alternativer å finpusse, vil de fortsatt finnes i samme innstilling.

Endre grafikkinnstillinger

I hovedmenyen eller inne i Innstillinger bør det være et video- eller grafikkalternativ. Vanligvis bør det være en rullegardinmeny eller en glidebryter som lar deg velge mellom alternativer av høy til lav kvalitet. Når du justerer kvaliteten her, vil den automatisk skalere opp eller ned grafikkalternativene.

Her velger du lavere grafikk fra de valgte og bruk endringene for å se hvordan det forbedrer FPS. Du kan fortsette å redusere grafikken til ønsket FPS er nådd.

Hvis den lavere grafikken påvirker spillingen din på en eller annen måte – som å ikke se effekter ordentlig – kan du justere relatert grafikk individuelt.

  Slik sjekker du tilgjengelig lagringsplass på en iPhone eller iPad

Du kan for eksempel øke Effektkvalitet eller Miljøkvalitet og se om det fjerner problemet uten å påvirke FPS for mye.

Bortsett fra de grunnleggende grafikkrelaterte innstillingene, er det også noen andre innstillinger du kan justere for å muligens forbedre FPS. Noen av dem er nedenfor:

Vsync: Vertical Sync synkroniserer spillets FPS med skjermens oppdateringsfrekvens for å fjerne skjermrivning. Det vil begrense FPS til å overvåke oppdateringsfrekvensen og, i noen tilfeller, til og med under den. Deaktivering av den kan forbedre FPS hvis den struper den.

Anti-Aliasing: Det forbedrer i utgangspunktet visuell kvalitet ved å gjøre taggete kanter jevne. Selvfølgelig krever denne prosessen ekstra ressurser, så å deaktivere den vil øke FPS.

Shadow Quality: Shadows får spillene til å se bedre ut, men de bruker også mye ressurser. Reduser enten kvaliteten eller deaktiver dem fortrinnsvis helt.

Visningsavstand: Et annet veldig ressursomfattende alternativ som ikke er avgjørende for vanlig spilling. Å øke eller redusere denne alternativkvaliteten vil avgjøre hvordan spillet gjengir fjerne objekter (som vanligvis ikke spiller noen rolle).

Avhengig av spillet kan det være mange andre alternativer som kan forbedre ytelsen ved å justere dem. De skal alle være under Video/Graphics-innstillingene.

Administrer grensesnittalternativer

Grensesnittalternativer kan også forbedre FPS når de er deaktivert. Imidlertid påvirker de vanligvis også spillingen direkte, så det er risikabelt å rote med dem. Du kan fortsatt deaktivere eller minimere mindre viktig informasjon for å få et lite løft i FPS.

Disse alternativene bør også være i Innstillinger eller hovedmenyen og kalles Grensesnitt. HUD-størrelse (heads-up display) er et av alternativene som ikke er for avskrekkende for spilling og kan bidra til å øke FPS. Bare reduser HUD-størrelsen til det du har råd til å beholde.

De fleste andre endringer er spillavhengige, men noen av de mulige alternativene du kan deaktivere inkluderer skjul NPC-helselinjen, ikke vis navn, skjul NPC-effekter, skjul skadetall, skjul alliert helse og alle typer animasjoner.

Reduser spilloppløsningen

Et litt drastisk tiltak, men når du er desperat etter bedre FPS, kan det øke FPS betraktelig. Jo større skjermoppløsningen er, desto mer ressurser kreves det for å kjøre spillet ettersom flere piksler må vises.

Du kan redusere oppløsningen i spillet for å forbedre FPS. Det får imidlertid også spillet til å se rart ut og noen ganger til og med uspillbart på grunn av at det er for zoomet inn. Hvis det ikke påvirker spillingen for mye, så er FPS-en verdt det.

Oppløsningsalternativer bør også være i innstillingene for video/grafikk. Bare velg en lavere fra den valgte for å begynne å eksperimentere med den beste balansen mellom negativ spillpåvirkning og FPS-boost. For eksempel, hvis gjeldende oppløsning er 1920×1080, prøv å senke den til 1600×900 eller til og med 1366×768.

Bruk fullskjerm

Windowed, Borderless og Full Screen er tre moduser å spille spillet i. For best ytelse anbefales fullskjermmodus, da PC-en ikke trenger å gjengi skrivebord/Windows-relatert innhold sammen med spillet. Du finner også dette alternativet i innstillingene for video/grafikk.

Optimaliser Windows for ytelse

Du kan også gjøre endringer i Windows for å sikre at PC-en din fungerer best mulig og muligens deaktivere ressurskrevende funksjoner. Jeg har allerede skrevet en guide om hvordan du får best mulig ytelse i Windows. Du kan henvise til den for alle store og små justeringer som forbedrer Windows-ytelsen.

Selv om nedenfor, lister jeg noen av Windows-justeringene som har stor innvirkning på spillets FPS:

Velg Power Plan med høy ytelse

Windows-strømalternativer har mange innstillinger for å administrere Windows-ytelse. Å velge høy ytelse betyr at Windows vil fungere med maksimal ytelse. Viktigst, det vil la CPU-en jobbe med 100% kraft ettersom andre alternativer struper den.

I Windows 11-innstillingene, gå til Systemer > Strøm og velg Beste ytelse i alternativet Strømmodus. Du kan også åpne Kontrollpanel på en hvilken som helst Windows-versjon og gå til System og sikkerhet > Strømalternativer og velge Høyytelses strømplan.

Tweak grafikkort for best ytelse

Alle grafikkortprodusenter tilbyr programvare for å administrere kortene. Disse programmene har vanligvis flere alternativer for å velge mellom ytelse og grafikkkvalitet.

  Slik deaktiverer du Samsung Discover-alternativet fra appskjermen

Jeg kan ikke gi nøyaktige instruksjoner siden hver produsents programvare har forskjellige alternativer og grensesnitt. Selv om hovedfokuset er å finne alternativer som lar deg velge mellom ytelse og kvalitet.

Du kan laste ned kortprodusentens programvare online hvis den ikke allerede er installert. NVIDIA-brukere kan bruke NVIDIA Control Panel eller GeForce Experience, AMD-brukere kan bruke AMD Radeon Software, og Intel Graphics Command Center er for Intel-brukere.

Aktiver Windows-spillmodus

Windows har en spillmodus som automatisk gjenkjenner spill når du spiller dem og allokerer alle systemressurser til den mens bakgrunnsprogrammer undertrykkes.

Den stopper også varsler og andre nettverksrelaterte oppgaver som Windows eller driveroppdateringer. Dette forbedrer ikke bare FPS, men unngår også avbrudd og nettverksforsinkelse.

For å aktivere Spillmodus, åpne Innstillinger og gå til Spill > Spillmodus. Her aktiverer du Spillmodus-alternativet, og det vil automatisk fungere når du starter et spill.

Deaktiver Windows Visual Effects

Hvis du ikke har noe imot å ofre noen Windows-animasjoner og stiler, kan deaktivering av visuelle effekter lett presse ut litt ekstra FPS. For å deaktivere visuelle effekter, trykk på Windows+R-tastene for å åpne dialogboksen Kjør og skriv sysdm.cpl for å åpne Systemegenskaper.

Gå nå til Avansert-fanen og åpne Innstillinger under Ytelse-delen.

Etterpå velger du alternativet Juster for beste ytelse for å deaktivere alle visuelle effekter.

Reduser Windows-skjermoppløsningen

Samme grunn som å redusere oppløsningen i spillet. Dette vil redusere Windows-belastningen på systemressurser som til slutt vil frigjøre ressurser for spillet. Bare høyreklikk hvor som helst på skrivebordet og velg Skjerminnstillinger.

Her skaler du ned skjermoppløsningsalternativet fra det gjeldende for å finne den rette balansen.

Bruk tredjepartsverktøy

Det er mange tredjepartsapper som direkte eller indirekte kan bidra til å øke FPS og tilby jevnere spilling. Nedenfor er noen gode:

#1. Razor Cortex

Det er mye som skjer med Razor Cortex annet enn bare FPS-boost, men jeg vil holde meg til FPS-boostingsfunksjoner siden det er vårt fokus. Det er først og fremst tre måter Razor Cortex kan hjelpe med å øke FPS:

Boost Running Game: Når du begynner å spille et spill, kan du slå på boosteren fra Game Booster-fanen. Det vil begrense bakgrunnsprosessene, aktivere/deaktivere funksjoner som påvirker spillingen, og få PC-en til å kjøre på maksimal kraft med ressurser dedikert til spillet.

Booster Prime: For kjente spill kan den automatisk justere innstillingene i spillet for å øke FPS så mye som mulig. Du justerer bare glidebryteren for å velge mellom kvalitet og ytelse, og den vil automatisk bruke endringer. Den kan til og med justere innstillinger som ikke er tilgjengelige i spillets innstillinger.

Øk Windows-ytelsen: I System Booster-fanen kan du bruke dusinvis av endringer som kan øke Windows-ytelsen. Disse endringene vil påvirke Windows ressursadministrasjon, nettverkseffektivitet, visuelle effekter og Windows-tjenester.

Alle disse endringene har en tilbakestillingsknapp, slik at du kan angre dem når du vil.

#2. IObit Advanced SystemCare

Mens Razor Cortex kan øke ytelsen, kan IObit Advanced SystemCare holde PC-en ren for å forhindre at søppeldata potensielt påvirker ytelsen og holder alt oppdatert.

Den har både manuelle og automatiske måter å slette søppeldata på. Jeg vil anbefale deg å bruke den manuelle måten, da du vil kunne velge nøyaktig hvilke data du vil slette og også bruke ekstra optimaliseringer i prosessen.

Den innebygde programvareoppdateringen og driveroppdateringen sikrer også at PC-en din er i best stand til å håndtere spill. Selv om det også er noen spillforsterkende og Windows-ytelsesforbedrende funksjoner, er de ikke like omfattende som Razor Cortex. Så jeg anbefaler at du bruker begge appene.

CCleaner er et annet slikt verktøy, men mer fokusert på rengjøring enn optimalisering.

#3. Prosess Lasso

Process Lasso gir full kontroll over CPU og RAM og optimerer dem når de er i ekstrem belastning. Siden du har problemer med FPS, er det en god sjanse for at CPU og RAM også fylles enkelt mens du spiller.

Denne appen administrerer automatisk prosesser for å hindre andre apper i å overta ressurser og gi mer ressurser til forgrunnsprosesser. Den administrerer også RAM for å holde fokus på forgrunnsprosesser.

  Slik roter du den internasjonale Samsung Galaxy S5 (SM-G900F)

Du kan også manuelt justere CPU-tilhørighet, prioritet, I/O-prioritet, strømplanprioritet og mye mer for å holde alle ressursene fokusert på det kjørende spillet for å øke FPS.

#4. MSI etterbrenner

Jeg personlig anbefaler ikke overklokking da det er dårlig for GPU-helsen og kan føre til krasj. Men hvis du er desperat, kan du overklokke GPU-en litt for å få en betydelig FPS-boost.

Selv om dette kan gjøres ved å bruke den opprinnelige programvaren til grafikkortet ditt, anbefaler jeg MSI Afterburner for det, siden det fungerer for alle kort, og du kan velge å øke det litt.

Bare øk kjerneklokken og minneklokken med 15-20 % av basisverdien, så bør du se en god forskjell i spillytelsen. Ikke overklokke til maks selv for et eksperiment, da det vil krasje GPU/PC og kan også skade GPU permanent.

Jeg vil også anbefale deg å begrense bildefrekvensen i spillets innstillinger til det du ønsker å oppnå, slik at GPU ikke trenger å jobbe hardere når høyere FPS ikke er nødvendig.

Tips for bedre ytelse

Nedenfor lister jeg noen tips og god praksis som kan bidra til å få bedre FPS eller i det minste responsiv spilling:

Lukk andre apper

Når du starter spillet, lukker du alle andre apper, inkludert nettleseren. Du trenger alle ressursene for spillet, så å lukke andre apper vil sikre at alle ressursene er dedikert til det. Sørg for at du sjekker oppgavelinjens systemstatusfelt og Oppgavebehandling for eventuelle skjulte apper som kjører.

Hold PC-en oppdatert

Sørg for at Windows er oppdatert til den nyeste versjonen og at maskinvaredrivere også er oppdatert. Oppdateringer har mange ytelsesjusteringer og feilrettinger som kan påvirke FPS.

Ikke bruk appoverlegg

Selv om det er greit hvis en spillbooster-app som Razor Cortex er åpen i bakgrunnen, ikke bruk overlegg fra slike apper. Enten det er et spilloverlegg eller en annen apps overlegg. Ettersom overlegg fungerer i forgrunnen, konkurrerer de direkte om ressurser med spillet.

Unngå overoppheting av maskinvare

Hvis du merker at FPS synker mens du spiller et spill, kan det skyldes overoppheting. Sjekk PC-maskinvarens helse og sørg for at den ikke overopphetes når den er i bruk. Ved overoppheting reduserer PC-en automatisk ytelsen for å kjøle seg ned.

Sjekk spillets fellesskap

Mange spill har skjulte triks og lovlige hacks som kan bidra til å optimalisere ytelsen. Du kan komme i kontakt med spillfellesskapet på dets subreddit eller offisielle forum og be om hjelp eller søke i tråder for et svar som allerede er gitt.

Oppgrader individuell maskinvare

For bedre FPS trenger du ikke å få en ny PC; bare å oppgradere riktig maskinvare er nok i de fleste tilfeller. Det kan imidlertid være vanskelig å vite hva du skal oppgradere siden hver maskinvare har ulik innvirkning på ytelsen. Nedenfor er en rask forklaring på hvilken ytelsesøkning hver viktig maskinvareoppgradering vil gi.

Oppgrader GPU

Oppgradering av GPU er den beste måten å få en FPS-boost på. GPU er direkte ansvarlig for å gjengi grafikk, så en bedre GPU betyr bedre FPS. Hvis du bruker PCens innebygde GPU, vil det være bedre å få en dedikert GPU selv med lignende ytelse.

Selv om det å få den neste GPU-versjonen av din nåværende er nok til å få et betydelig løft.

Oppgrader CPU

Det er vanskelig å oppgradere CPU, og en GPU-oppgradering bør være din prioritet. Selv om CPU-en din har problemer med å kjøre komplekse spill og du ser krasj, vil ikke en GPU-oppgradering stoppe krasjene.

Oppgrader RAM

RAM påvirker ikke FPS direkte; det er mer relatert til respons. Hvis RAM-en din alltid er full og du ikke kan håndtere spillet, vil spillet ikke reagere eller stamme. Å få mer og bedre RAM kan bidra til å fikse det.

Oppgrader HDD til SSD

Å få en SSD vil heller ikke hjelpe direkte med FPS. Det vil bare gjøre lastetidene veldig raske. SSD er et must for nettspill som laster inn kart mens du spiller fordi det vil ta for mye tid å laste dem.

Totalt sett er GPU det du vil oppgradere når du bare vil ha mer FPS. Hvis du ser krasj, manglende respons og hakking, kan andre komponenter være problemet og må oppgraderes.

Siste ord 🎮

Jeg personlig foretrekker å spille spill med lave til middels grafikkinnstillinger for å unngå en plutselig nedgang i FPS i overfylte aktiviteter, spesielt i MMO-er. Utviklere utelukker vanligvis ikke effekter som kan påvirke spillingen, selv i lavere kvalitet.

Hvis du fortsatt har problemer med FPS, kan det være på tide å få en ny PC for spilling.