Trinn-for-trinn veiledning for Windows og Linux

.tar.gz-filer er ofte kjent som tarballs.

Begrepet «tarball» er avledet fra to komponenter: «.tar» som representerer Tape Archive-formatet og «.gz» som angir gzip-komprimeringsalgoritmen.

.tar.gz-filer er mye brukt for kildekodedistribusjon og webserverdistribusjon på grunn av deres allsidige natur og effektive komprimering.

Først, la oss forstå hva forskjellen mellom .tar og .tar.gz filformater og fordelene med det.

Deretter hopper vi inn i trinn-for-trinn-prosessen med å pakke ut på både Linux- og Windows-plattformer.

La oss sette i gang!

.tar-filer

.tar-utvidelsen står for «tape archive».

En .tar-fil er et arkiv som ikke gjennomgår noen komprimering.

Den samler bare filer og kataloger samtidig som filstrukturen og metadataene bevares. Dette betyr at den tar alle de spesifiserte filene og setter dem sammen til en beholder.

Men det komprimerer ikke dataene, noe som resulterer i en større filstørrelse sammenlignet med komprimerte formater.

.tar.gz filer

Disse filene er en kombinasjon av to trinn: Arkivering og komprimering.

Utvidelsen .tar.gz indikerer en fil som er et .tar-arkiv og komprimert ved hjelp av gzip-verktøyet.

Gzip-komprimering reduserer den totale filstørrelsen, noe som gjør den mer effektiv for distribusjon, sikkerhetskopiering og lagringsformål.

Dette formatet er vanlig i Unix/Linux-verdenen og er mye brukt til å lage komprimerte arkiver.

Denne komprimeringen er tapsfri – det betyr at ingen data går tapt under komprimeringsprosessen, og de originale filene kan gjenopprettes fullstendig ved utpakking.

Les også: tar Kommandoeksempler for Sysadmin og utviklere

  Hvordan få Windows til å sove med en snarvei

.tar vs .tar.gz filer

Begge disse filarkivene brukes til å binde flere filer og kataloger til en enkelt fil, men de er bare forskjellige i komprimeringsmetodene. Her er noen generelle forskjeller mellom .tar- og .tar.gz-filene.

Feature.tar Files.tar.gz FilesCompressionIngen komprimering, filer lagres som de er.Komprimert med gzip-filutvidelse.tar.tar.gz eller .tgzCompression RatioNoneHøyt komprimeringsforholdIdeell bruk Kun arkiveringDistribusjon og arkiveringFilstørrelseStørreMindreUttrekkingduRask til sakteoppretting,URask til dekomprimering sikkerhetskopierEffektiv dataoverføring, programvaredistribusjon

Fordeler med .tar.gz-filer

Disse filene tilbyr flere fordeler som gjør dem til et populært valg for arkivering og distribusjon av filer. Her er noen av de viktigste fordelene:

Bevaring av filattributter

.tar.gz-filer beholder viktige filattributter som tillatelser, tidsstempler og eierskapsinformasjon. Når arkivet er trukket ut, gjenopprettes disse attributtene. Det betyr at de beholder sine opprinnelige egenskaper.

Filorganisasjon

Som allerede diskutert tillater .tar-formatet å samle flere filer til en enkelt fil, noe som gjør det enklere å organisere relaterte data eller komplekse katalogstrukturer i ett enkelt arkiv.

Dette forenkler filbehandlingen og reduserer risikoen for tap av data under overføringer.

Kontrollsum Integritet

gzip-komprimering bruker en kontrollsum for å sikre dataintegritet. Når du trekker ut filer fra et .tar.gz-arkiv, verifiseres kontrollsummen automatisk for å oppdage og håndtere eventuell datakorrupsjon.

Open Source Standard

.tar.gz-formatet er en åpen kildekodestandard. Det betyr at den ikke er knyttet til noen spesifikk proprietær programvare.

Inkrementelle sikkerhetskopier

Disse filene kan brukes i inkrementelle sikkerhetskopieringsstrategier – der bare nye eller modifiserte filer legges til arkivet.

For å pakke ut .tar.gz-filene, må du bruke spesifikke kommandoer og verktøy avhengig av operativsystemet ditt. La oss utforske utvinningsprosessen for både Linux- og Windows-plattformer.

  Fiks Malwarebytes som ikke oppdateres i Windows 10

Linux-systemer kommer med innebygde verktøy som enkelt kan trekke ut .tar.gz-filer. Det mest brukte kommandolinjeverktøyet for dette formålet er tar. Følg disse instruksjonene:

Metode 1: Bruke kommandolinjen

Trinn 1: Åpne en terminal.

Trinn 2: Naviger til katalogen der filen din ligger ved å bruke «cd»-kommandoen. For eksempel, for å navigere til «Nedlastinger»-mappen:

cd ~/Downloads

Trinn 3: Og neste trinn er å pakke ut .tar.gz-arkivformatet. For det, bruk bare følgende kommando

tar -zxvf your_file.tar.gz

Alternativene som brukes her er:

z: Bruk gzip for å dekomprimere filen.
x: Pakk ut filene.
v: Utførlig modus (valgfritt, men gir detaljert utdata).
f: Angi filnavnet som skal pakkes ut.

Du kan legge merke til i bildet ovenfor at arkivfilene er pakket ut i samme arbeidskatalog.

Metode 2: Bruke filbehandling (GUI)

Trinn 1: Åpne filbehandleren (f.eks. Nemo, Nautilus, Dolphin).

Trinn 2: Høyreklikk på .tar.gz-filen.

Trinn 3: Velg alternativet «Extract Here» eller «Extract to» – avhengig av om du vil at filene skal pakkes ut på samme sted eller i en annen mappe.

Filene vil bli trukket ut til det valgte stedet.

Du kan enkelt trekke ut .tar.gz-filer ved å bruke tredjepartsverktøy som 7 zip og Winrar på Windows-systemet.

Metode 1: Bruk 7-Zip

7-zip er et gratis og åpen kildekodeverktøy med høye komprimeringsforhold og støtter et bredt spekter av arkivformater. Den tilbyr AES-256-kryptering for å beskytte sensitive data i arkiver. Brukere kan bruke 7-zip kommandolinjegrensesnittet for automatiserte og skriptede utvinningsoppgaver.

Den integreres også med Windows Utforsker-kontekstmenyen, som lar brukere opprette og trekke ut arkiver direkte fra høyreklikkmenyen.

Trinn 1: Besøk offesiell nettside og last ned den passende versjonen for ditt Windows-operativsystem.

  The Fall of Max Payne på Linux

Trinn 2: Installer 7-Zip ved å følge instruksjonene på skjermen.

Trinn 3: Naviger til katalogen og høyreklikk på filen du vil pakke ut.

Trinn 4: Hold musepekeren over 7-Zip-alternativet, og velg «Extract Here» fra hurtigmenyen.

Ekstraksjonsmetoden er nøyaktig den samme for tar-filer som har komprimering, slik som.tar.gz,.tar.bz2 og andre.

Metode 2: Bruke WinRAR

WinRAR er en populær programvare for filkomprimering og arkivering. Den lar brukere opprette, vise og trekke ut filer i ulike arkivformater, inkludert det opprinnelige .RAR-formatet samt andre vanlige formater som .ZIP, .7z, ISO, .TAR og mer.

Trinn 1: WinRAR kommer forhåndsinstallert på nesten alle Windows-systemer. I tilfelle den mangler, last ned og installer fra offesiell nettside.

Trinn 2: Høyreklikk på filen og velg deretter «Extract Here» for å trekke ut innholdet i arkivet til samme katalog, eller du kan også velge ønsket plassering.

WinRAR distribueres som shareware. Det betyr at brukere kan laste ned og bruke det gratis i løpet av en prøveperiode. Prøveversjonen har heller ikke tidsbegrensninger, og brukere kan fortsatt bruke den selv etter at prøveperioden er utløpt, med sporadiske påminnelser om å kjøpe lisensen.

Forfatterens notat✍️

.tar.gz-filer tilbyr en organisert måte å lagre og distribuere flere filer samtidig som du sparer diskplass.

Enten du foretrekker kommandolinjeverktøy eller grafiske filarkivere, er utvinningsprosessen ganske enkel.

I Linux har brukere flere måter å pakke ut .tar.gz-filer – gjennom terminal- og grafiske filarkivere. Terminalmetoden anbefales kun for de som er komfortable med kommandolinjeinteraksjoner, mens grafiske filarkivere gir en brukervennlig opplevelse og er bra for nybegynnere.

På den annen side kan Windows-brukere stole på tredjeparts filarkiveringsverktøy som 7-zip eller WinRAR for å enkelt trekke ut filer.

Du kan også være interessert i å lære om de beste WinZip-alternativene for å komprimere filer.