Vi introduserer Freenginx, en gaffel til den mest populære webserveren

Freenginx er en ny gaffel av Nginx, åpen kildekode-webserveren som driver en tredjedel av alle nettsteder. Vil denne spin-offen erstatte den etablerte markedslederen, og hvorfor skal du bry deg om det?

Hva er Nginx?

Nginx (uttales «engine x») er en gratis, åpen kildekode-webserver som ble lansert i 2004. Den er lett konfigurerbar og har også funnet en nisje som proxy-server.

Nginx sin popularitet har sakte vokst, og overgått sin mangeårige konkurrent med åpen kildekode, Apache, og Microsofts proprietære IIS i 2019, ifølge Netcraft.

  Hva er skalerbarhet i Blockchain? En enkel forklaring

netcraft

Hva er Freenginx?

Den 14. februar annonserte den tidligere Nginx-utvikleren, Maxim Dounin, Freenginx, en gaffel av Nginx. Maxim tok denne handlingen i protest mot beslutninger tatt av selskapet som i dag eier Nginx, F5. Han skrev:

[I] ser ikke lenger på nginx som et gratis og åpen kildekode-prosjekt utviklet og vedlikeholdt for allmennhetens beste.

Den første versjonen av Freenginx (1.25.4) ble lansert 20. februar 2024, med en håndfull feilrettinger for å løse feil knyttet til minnetilgang. Slike feil er vanlige sikkerhetshull som kan tillate ondsinnede aktører å angripe nettsteder.

Er Freenginx bedre enn Nginx og bør jeg begynne å bruke det?

Etter bare én revisjon er Freenginx knapt forskjellig fra sin forfar. Dette er måten med alle gafler; ettersom tiden fortsetter, vil en gaffel sakte avvike fra den originale programvaren, ettersom prosjektene følger forskjellige veier.

  Automatiser HR-oppgaver med Freshteam og forbedre effektiviteten

Freenginx sitt uttalte mål er å fokusere mer på sikkerhetsrelaterte forbedringer, og å være utviklerledet i stedet for drevet av top-down beslutninger fra et ledelsesnivå.

Etter hvert som avleggeren modnes, vil enhver migrering være mindre av en like-for-like erstatning. Så nå er det på tide å endre hvis du liker lyden av Freenginx sin retning, eller hvis du ønsker å støtte utviklerens mål.

Men det er heller ikke noe stort behov for å bytte hest på dette stadiet i løpet. Nginx går ingen steder, og vil alltid ha rett til å brette Freenginx sine endringer inn i kodebasen sin uansett.

  13 beste tegneapper for iPad i 2022

Hvilke andre webservere er tilgjengelige?

Bildekreditt: Timofeev Vladimir/Shutterstock

Apache er fortsatt hovedalternativet til Nginx, spesielt i åpen kildekode-økosystemer der det er installert som standard eller enkelt å sette opp. Disse to webserverne dominerer for tiden markedsandeler, og erfaring med begge er verdifull.

Men dette forteller ikke hele historien. Markedsandelsstatistikk fra forskjellige kilder er uenige, og tidevannet kan endre seg raskt hvis et selskap som er ansvarlig for å være vert for et stort antall nettsteder, gjør en endring.

Mindre aktører inkluderer OpenResty – en annen Nginx-variant med en nisje som hoster Lua-applikasjoner – og Googles GWS. Sistnevnte brukes utelukkende av Google, men har en synlig markedsandel på grunn av antall nettsteder Google produserer.