WHEA ukorrigerbar feil på Windows 10 (RETTET)

Blåskjermmeldinger kan være forårsaket av en rekke datamaskinproblemer, alt fra programvare til maskinvare. Felles for dem er at de gjør maskinen din ubrukelig.

Når PC-brukere snubler over en BSOD-feilmelding, hopper de til det ultimate scenariet: Windows fabrikktilbakestilling. Men det er ganske drastisk og noen ganger unødvendig siden du kan bruke andre, enklere midler for feilsøking.

Hva er WHEA UREKTIBAR FEIL?

WHEA UNCORRECTABLE ERROR er en blåskjerm-feil forårsaket av et maskinvareproblem. Den slår automatisk av datamaskinen i et forsøk på å forhindre tap av data. Du kan imidlertid fikse stoppkoden WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR, enten den skjedde på Windows 10, 8.1, 8, 7, Vista eller XP.

Blue Screen of Death-meldingen er noen ganger ledsaget av 0xc0000124-koden. Siden det indikerer et underliggende problem med maskinvaren din, bør du se etter HDD- eller SDD-korrupsjon, problemer med RAM og CPU, skadede systemfiler, overklokking og andre aspekter.

Hvordan fikse WHEA UKORRIGERBAR FEIL

Det ville være lurt å kjøre en fullstendig sikkerhetskopi på datamaskinen for å lagre viktige filer. Men hvis det ikke er mulig, bør du i det minste opprette et systemgjenopprettingspunkt som lar deg rulle tilbake endringer senere hvis det er nødvendig.

1. Bruk Windows Update

Hvis du mangler enhetsdrivere på datamaskinen vår, spesielt når det kommer til RAM, CPU eller GPU, bør du bruke Windows Update for å laste ned og installere de nyeste versjonene.

Slik bruker du Windows Update:

Klikk på Start-knappen, skriv sjekk for oppdateringer og trykk Enter
Hvis det er noen ventende Windows-oppdateringer, klikker du på Last ned
Start PC-en på nytt. Du må kanskje gjøre dette flere ganger

2. Rull Windows tilbake

Hvis WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR-stoppkoden ble utløst av et programvareproblem, for eksempel et inkompatibelt program du nylig installerte på datamaskinen din, bør du sømløst kunne reparere den ved å rulle tilbake Windows til et tidligere sjekkpunkt i gjenopprettingsmodus.

Slik bruker du systemgjenoppretting:

Logg på Windows 10 med administratorrettigheter
Trykk Ctrl + R, skriv kontrollpanel og trykk Enter
Klikk på Gjenoppretting
Klikk Åpne Systemgjenoppretting
Velg et gjenopprettingspunkt, klikk på Neste, og fortsett med de gitte instruksjonene
Start datamaskinen på nytt

Men hvis det ikke er noen gjenopprettingspunkter på listen, bør du fortsette til neste løsning for å avinstallere problematiske applikasjoner.

3. Avinstaller nylige og uklarerte apper

Ikke alle programmer er fullstendig kompatible med Microsofts nyeste operativsystem, noe som kan føre til BSOD-feilmeldinger som WHEA UNCORRECTABLE ERROR. Andre er ondsinnede, noe som betyr at du må kvitte deg med dem uansett.

Slik fjerner du nylige programmer:

Høyreklikk på Start-knappen og velg Apper og funksjoner
Sett Sorter etter til Installasjonsdato for å sortere alle programmer etter installasjonsdato (nyeste først)
Velg den første oppføringen i listen, klikk på Avinstaller og fortsett med fjerningen av programmet
Start datamaskinen på nytt
Hvis du fortsatt får BSOD-feil, fjern det neste nylig installerte programmet fra listen

Dessverre vil disse trinnene ikke fungere hvis programmet allerede har gjort endringer i Windows-registret og delt DLL-er med operativsystemet ditt. I stedet for å bruke det innebygde avinstalleringsprogrammet, foreslår vi at du velger et tredjepartsverktøy for fjerning av programmer.

I tillegg til å avinstallere en applikasjon, vil den finne og slette eventuelle gjenværende filer fra harddisken din, samt gjenopprette systemregisteret til standard.

4. Fiks HDD-feil og korrupte systemfiler

Maskinvarefeil som kan forårsake BSOD-problemer som WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR-stoppkoden kan løses ved å bruke CHKDSK (Check Disk), et innebygd Windows-verktøy.

Når det gjelder korrupte systemfiler, kan du stole på SFC (System File Checker). Til slutt tar DISM (Deployment Image Servicing and Management) systemfilkontrollen et skritt videre og verifiserer integriteten til Windows-bildets komponentlager.

Alle tre verktøyene kan startes fra kommandolinjemiljøet med administratorrettigheter. Ikke bekymre deg siden du ikke trenger noen spesielle ferdigheter så lenge du følger instruksjonene nedenfor. Bare sørg for å kjøre de tre verktøyene i neste rekkefølge.

Slik bruker du CHKDSK:

Hvis Windows er installert i standard C:-partisjon, skriv inn chkdsk c: /f. Men hvis det er et annet sted, sørg for å erstatte c: med riktig stasjonsbokstav
Skriv y for å planlegge diskintegritetssjekken ved neste omstart av systemet
Start datamaskinen på nytt og se etter BSOD-feil

Slik bruker du SFC:

Skriv inn sfc /scannow og trykk Enter
Vent til SFC skanner og reparerer systemfilene dine
Start datamaskinen på nytt

Slik bruker du DISM:

Skriv DISM /online /cleanup-image /scanhealth og trykk Enter
Hvis DISM rapporterer problemer med systembildet, skriv inn DISM /online /cleanup-image /restorehealth
Start datamaskinen på nytt og start CMD på nytt som admin
Skriv inn sfc /scannow og trykk Enter
Start PC-en på nytt

5. Sjekk driverne dine

I den første løsningen på denne listen sa vi at du bør gå til Windows Update for å laste ned eventuelle ventende oppdateringer, spesielt når det gjelder enhetsdriverne. Det fungerer imidlertid ikke alltid som forventet.

For eksempel, hvis du mangler drivere på PC-en din, bør du avinstallere de tilknyttede enhetene og la Windows 10 automatisk reinstallere riktig versjon for PC-en din.

Slik installerer du enhetsdrivere på nytt:

Høyreklikk på Start-knappen og velg Enhetsbehandling
Se etter enheter i listen med et gult utropstegn. Hvis du finner en, høyreklikker du på den og velger Avinstaller enhet
Følg trinnene gitt av Windows og start datamaskinen på nytt

Vi anbefaler å bruke Microsofts DriverVerifier hvis du trenger ytterligere hjelp med å identifisere manglende eller utdaterte drivere på datamaskinen. Du kan også bruke denne appen til å oppdatere driverne manuelt.

Det betyr å gå til produsentens nettsted for hver enhet for å finne og laste ned den nyeste driveren. Det er imidlertid ikke en god idé å gjøre dette hvis du ikke er erfaren siden du risikerer å få feil driver, noe som kan forårsake ytterligere problemer på PC-en.

For å eliminere denne risikoen bør du vurdere å bruke et tredjepartsprogram for å oppdatere drivere. Det er en spesiell type programvare som oppdager dine installerte drivere, finner nyere versjoner på nettet, og deretter laster ned og installerer de nyeste driverne på din Windows 10 PC. Og det hele gjøres automatisk.

6. Kjør en skadelig skanning

Harddiskkorrupsjon kan være forårsaket av en massiv skadelig programvareinfeksjon på datamaskinen din. Hvis det også utløste WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR-stoppkoden, må du finne og fjerne skadevareagenten fra datamaskinen din.

Slik sjekker du PC-en din for skadelig programvare med Windows Defender:

Klikk på Start-knappen, skriv inn Windows Security, og start denne appen
Velg Virus- og trusselbeskyttelse
Klikk Skannealternativer
Velg Hurtigskanning og klikk Skann nå
Hvis skanneresultatene ikke gir noe, kjør en annen med Windows Defender Offline-skanning

Hvis du har en annen antimalware-applikasjon installert på datamaskinen din som overstyrer Windows Defender, må du passe på å justere trinnene ovenfor. Du bør også sjekke om antivirusverktøyet ditt støtter sårbarhetsskanningsmodus.

7. Deaktiver overklokkingsprogramvaren

Noen PC-brukere bruker overklokkingsverktøy for å gjøre endringer i CPU, RAM og GPU for å forbedre spillopplevelsen. Hvis du er en av dem, bør du vite at overklokking kan forårsake maskinvareproblemer som overoppheting.

I sin tur fører dette til BSOD-feil som WHEA UNCORRECTABLE ERROR siden Windows vil gjøre alt som trengs for å beskytte harddisken din mot dødelig skade, selv om det betyr å slå av alt.

Men løsningen er enkel i dette tilfellet: bare deaktiver overklokkingsverktøyene og slutt å bruke dem.

Slik deaktiverer du overklokking i BIOS:

Start datamaskinen på nytt og trykk på tasten eller tastekombinasjonen som vises på skjermen for å gå inn i BIOS-modus
Finn de avanserte innstillingene
Deaktiver alternativet for overklokking
Lagre gjeldende konfigurasjon, avslutt BIOS og start datamaskinen på nytt
Sjekk om du fortsatt mottar BSOD-feil

8. Kontroller systemminnet

Eventuelle RAM-problemer du måtte ha kan påvirke harddisken, prosesser, tjenester, drivere og hele operativsystemet, og til slutt resultere i BSOD-stoppkoder som WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR.

Slik sjekker du RAM ved hjelp av Windows Memory Diagnostic:

Sørg for å lagre eventuelle pågående prosjekter og avslutt alle applikasjoner
Trykk på Windows-tasten, skriv Windows Memory Diagnostic og trykk Enter
Klikk Start på nytt nå og se etter problemer

Under omstart av Windows vil diagnoseverktøyet sjekke RAM-en din og fikse eventuelle feil den finner. Det kan være nødvendig å starte PC-en på nytt flere ganger. Når det er over, sjekk gjerne om du fortsatt mottar stoppkoden.

9. Tilbakestill BIOS til fabrikkinnstillinger

Hvis du har gjort andre endringer i BIOS i tillegg til overklokking (som vi beskrev i en tidligere løsning), kan det hende du ved et uhell har rotet til harddiskinnstillingene og forårsaket feilen WHEA UNCORRECTABLE ERROR.

Slik tilbakestiller du BIOS til standard:

Start datamaskinen på nytt
Under omstart trykker du på tasten eller tastekombinasjonen som vises på skjermen for å gå inn i BIOS-modus
Finn alternativet for å tilbakestille BIOS til standard
Lagre BIOS-innstillinger, avslutt og start datamaskinen på nytt

10. Koble til alle eksterne enheter

Blåskjermfeil kan også være forårsaket av maskinvarekomponenter som ikke er riktig koblet til datamaskinenheten. En annen mulighet er at USB-portene dine er skadet, noe som resulterer i problemer med maskinvaretilkobling.

For å løse denne saken, slå av datamaskinen, fjern alle kabler og koble fra alt. Det kan også være lurt å sjekke om kjøleren din fungerer som den skal. Begynn deretter å koble til utstyret ditt en del om gangen og sørg for at de passer til kontaktene, men uten å bruke kraft.

Når det kommer til USB-aktiverte perifere enheter, prøv å koble dem til forskjellige porter. Start Windows og sjekk om du fortsatt mottar WHEA UNCORRECTABLE ERROR-stoppkoden.

11. Utfør en ren Windows-oppstart

Hvis du ikke en gang kan bruke Windows 10 til å begynne å feilsøke blåskjermfeilen, bør du kjøre en ren Windows-oppstart. Det betyr å starte opp operativsystemet ved kun å laste inn nødvendige tjenester, prosesser og drivere. Alt annet er deaktivert.

Slik renser du oppstart av Windows 10:

Klikk på Start-knappen, skriv inn systemkonfigurasjon og trykk Enter
Velg kategorien Tjenester, fjern merket for Skjul alle Microsoft-tjenester, og trykk på Deaktiver alle-knappen
Bytt til fanen Oppstart og klikk Åpne Oppgavebehandling
Høyreklikk på en oppføring med aktivert status og velg Deaktiver
Gjør dette for alle oppstartsapper med aktivert status
Start PC-en på nytt

12. Bruk Diskopprydding

Du kan bli overrasket over antallet programvare- og maskinvareproblemer forårsaket av utilstrekkelig diskplass. Det er fordi operativsystemet ditt midlertidig må tildele ledig diskplass for å kjøre prosesser i bakgrunnen, sjekke PC-en for feil og laste ned oppdateringer.

For raskt å sjekke dette, er det nok å ta en titt på tilgjengelig diskplass på partisjonen der Windows er installert (det er vanligvis C:). Hvis det er mer plass på andre partisjoner, bør du vurdere å flytte applikasjoner, spill og personlige dokumenter dit.

Du bør også overføre data til eksterne harddisker og USB-pinner, laste dem opp til skyen, eller rett og slett slette filene du ikke trenger lenger, spesielt de store.

Slik bruker du Diskopprydding for å fjerne søppeldata:

Logg på Windows 10 med administratorrettigheter
Besøk nedlastings- og papirkurven for å forsikre deg om at det ikke er noe der du ønsker å beholde
Åpne Windows Utforsker ved å trykke Win + E, høyreklikk på C:-stasjonen og gå til Egenskaper
Hold deg i Generelt-fanen og klikk Diskopprydding
Velg alle elementer fra listen og klikk Rydd opp i systemfiler
Når søket er fullført, velg alle igjen, klikk OK og bekreft ved å klikke på Slett filer
Start datamaskinen på nytt

WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR: Konklusjon

For å oppsummere kan du reparere WHEA UNCORRECTABLE ERROR-stoppkoden ved å laste ned de nyeste Windows-oppdateringene, rulle tilbake OS til et tidligere gjenopprettingspunkt, samt ved å avinstallere nyere og uklarerte apper.

Du kan også fikse HDD-feil og korrupte systemfiler fra konsollen, se etter inkompatible drivere og oppdatere foreldede drivere, kjøre en malware-skanning og deaktivere overklokkingsmodus.

En annen god idé er å sjekke systemminnet, tilbakestille BIOS til fabrikkinnstillinger, koble fra og koble til alle eksterne enheter, utføre en ren Windows-oppstart og bruke Diskopprydding for å frigjøre diskplass ved å slette søppeldata.

Fikset noen av løsningene WHEA UNCORRECTABLE ERROR BSOD-feilen for deg? Gi oss beskjed i kommentarfeltet nedenfor.