Windows Update-feil 0x80070422 (fullstendig veiledning)

Noen brukere rapporterer å motta feilkode 0x80070422 når de prøver å laste ned og installere de nyeste systemfunksjonene, forbedringene, feilrettingene og sikkerhetsoppdateringene på datamaskinen ved hjelp av Windows Update.

Flere problemer kan følge. For eksempel kan ikke Microsoft Store laste ned eller installere apper hvis Windows Update ikke fungerer normalt. Det er ingenting å bekymre seg for hvis det er en engangsfeil.

Windows Update-feil 0x80070422

Det blir imidlertid problematisk når 0x80070422 er vedvarende. Uansett hva roten til problemet kan være, bør du kunne fikse det ved å følge instruksjonene nedenfor.

Hvordan fikse feil 0x80070422

Før du går gjennom listen over rettelser nedenfor, bør du ta noen forholdsregler og sette opp et systemgjenopprettingspunkt på PC-en. Det vil spare deg for mye tid og krefter senere hvis du trenger å rulle tilbake Windows til en stabil tilstand.

Mens du gjør det, bør du også sikkerhetskopiere alle viktige applikasjoner, spill og filer som personlige bilder og videoer eller arbeidsdokumenter. Den siste løsningen på denne listen innebærer en tilbakestilling av Windows 10-fabrikk, så du bør bruke alle alternativer før du kommer dit.

1. Start Windows Update-tjenesten på nytt

Windows Update-tjenesten kan plutselig slutte å fungere mens du jobber på PC-en, noe som fører til feil 0x80070422. Det du trenger å gjøre er å starte denne tjenesten på nytt og sørge for at den er planlagt å kjøre automatisk ved systemoppstart.

Trykk Ctrl + R, skriv services.msc, og trykk Enter
Høyreklikk på Windows Update og få tilgang til Egenskaper
Klikk på rullegardinmenyen ved siden av Oppstartstype og velg Automatisk (utsatt start)
Klikk på Start-knappen hvis den ikke er nedtonet
Bruk endringer

Siden du er i Services-appen, bør du gjøre det samme for Background Intelligent Transfer Service og Windows License Manager Service. Windows Update er avhengig av at de fungerer som de skal.

2. Fjern alle eksterne maskinvareenheter

Hvis en bestemt type maskinvare du nylig har kjøpt ikke er fullt kompatibel med plattformen og operativsystemutgaven din, kan det forårsake maskinvarefeil på grunn av inkompatible drivere. Deretter kan dette resultere i Windows Update-feil 0x80070422.

For å bekrefte dette bør du slå av PC-en og koble fra alle ikke-essensielle perifere maskinvarekomponenter, som den trådløse nettverksadapteren, ekstern harddisk, USB-flash-stasjon, webkamera eller ny skriver. Slå deretter på PC-en og prøv å kjøre Windows Update.

Hvis du ikke får feil 0x80070422 lenger, vet du sikkert at minst én enhet er feil for datamaskinen din. For å finne ut hvilken det er, kan du begynne å koble til én komponent om gangen til du finner den som utløser feilkoden.

3. Ren oppstart av Windows 10

Alt kan forårsake feilkoden 0x80070422 på PC-en din, for eksempel en dårlig driver, en funksjonsfeil tjeneste eller en falsk prosess. Det kan være utfordrende å identifisere den skyldige, spesielt når datamaskinen allerede er i ferd med å fungere på grunn av feilen.

  Hvordan fikse en tom hvit skjerm i Windows 10

Men du kan skape et trygt, isolert miljø ved å kjøre en ren oppstart. Det innebærer kun å laste inn de essensielle prosessene, tjenestene og driverne, og utelate unødvendige komponenter. Som et resultat bør du kunne kjøre Windows Update uten feil.

Klikk på Start-knappen, skriv inn Systemkonfigurasjon og trykk Enter
Velg kategorien Tjenester, fjern merket for Skjul alle Microsoft-tjenester, og klikk Deaktiver alle
Bytt til fanen Oppstart og klikk Åpne Oppgavebehandling
Deaktiver alle oppstartsprosesser fra listen
Start PC-en på nytt

4. Bruk feilsøkingsprogrammet for Windows Update

Du kan bruke feilsøkingsprogrammet for Windows Update til å fikse vanlige problemer som kan påvirke Windows Update og forårsake feil 0x80070422, for eksempel nettverksinnstillinger som ikke er optimalisert.

Det beste med det er at alle optimaliseringer brukes automatisk, slik at du ikke trenger å sjekke eller endre noe på egen hånd. Den er ideell for tilfeldige PC-brukere som leter etter raske løsninger.

Høyreklikk på Start-knappen og gå til Innstillinger
Klikk på Oppdater og sikkerhet
Velg Feilsøking og deretter Windows Update
Klikk Kjør feilsøkingsprogrammet og følg instruksjonene på skjermen
Start datamaskinen på nytt

5. Deaktiver brannmuren midlertidig

Datamaskinens brannmur kan blokkere nettilgang til kritiske prosesser som brukes av Windows Update. Det skjer vanligvis når du installerer en tredjeparts Internett-sikkerhetsløsning som kommer med en integrert brannmur. Standardkonfigurasjonen er kanskje ikke ideell for din PC.

Men du bør raskt kunne fikse dette ved å midlertidig deaktivere brannmuren. Hvis du har tilpasset Windows-brannmurinnstillingene for å tillate eller nekte Internett-tilgang til ulike prosesser, bør du flytte oppmerksomheten dit.

Slik deaktiverer du Windows-brannmuren:

Sørg for at du logget på som PC-administrator
Trykk Ctrl + R og skriv kontrollpanelet for å få tilgang til denne delen
Finn og velg Windows Defender-brannmur
Klikk Slå Windows Defender på eller av (det er på venstre side)
Både i private og offentlige nettverksinnstillinger, velg Slå av Windows Defender-brannmur (anbefales ikke)
Klikk OK for å bekrefte

Hvis du nå lykkes med å bruke Windows Update, last ned og installer alle nødvendige oppdateringer, og gå tilbake til området ovenfor for å aktivere brannmuren på nytt. Det gjelder også for enhver tredjeparts brannmur du har satt opp. Ellers lar du PC-en være forsvarsløs mot angrep fra skadevare.

6. Gjør plass til flere filer

En viss mengde diskplass må alltid være ledig på harddisken din slik at Windows kan utføre oppgavene sine uten problemer. Hvis det ikke er nok plass, bør du ikke bli overrasket når du plutselig får feilkode 0x80070422.

Men Microsoft sørger for å gjøre deg oppmerksom på dette problemet i varslingssenteret. Ikke bare ignorer meldingen om utilstrekkelig diskplass. Det er to måter å løse dette problemet på: legg til mer lagringsplass til OS-partisjonen din, eller fjern eksisterende filer.

Når det gjelder å legge til mer lagringsplass, sjekk hvordan diskplassen din er fordelt på partisjonene dine. Hvis Windows-partisjonen (vanligvis C:) ikke har nok lagringskapasitet, men en annen (la oss si D:) har rikelig, kan du vende deg til Diskbehandling for å tildele mer diskplass fra D: til C:.

Slik bruker du Diskbehandling:

Trykk Ctrl + R, skriv diskmgmt.msc, og trykk Enter
Høyreklikk på en stor partisjon som ikke inneholder Windows (f.eks. D:) og velg Krymp volum
Angi den nye mengden plass som skal tildeles til den stasjonen og klikk Krymp
Høyreklikk på stasjonen som har Windows installert (f.eks. C:) og velg Utvid volum
Spesifiser den nye stasjonskapasiteten ved å tildele all ledig plass du tidligere har kjøpt
Følg instruksjonene på skjermen og start datamaskinen på nytt

  Slik kjører du CHKDSK på Windows 10/11

Når det gjelder fjerning av eksisterende filer, bør du begynne med å overføre alle viktige data til eksterne harddisker, brenne dem til CDer eller DVDer, eller laste dem opp til en skylagringskonto. Dette bør dekke alle store gjenstander, for eksempel personlige bilder og videoer.

Systemsøppelfiler kan elimineres ved hjelp av et spesialisert program som CCleaner. Men hvis du ikke vil installere noen tredjepartsverktøy på datamaskinen din, kan du gå til Windows Diskopprydding.

Slik bruker du Diskopprydding:

Logg på Windows med administratorrollen
Inspiser nedlastingsmappen og papirkurven for å sikkerhetskopiere eller gjenopprette filer du måtte trenge (de vil bli slettet)
Åpne filutforskeren ved å trykke Win + E, høyreklikk på C:-stasjonen (eller der du har Windows installert) og velg Egenskaper
Klikk på Diskopprydding-knappen
Velg alle filene du vil slette, og klikk på Rydd opp i systemfiler
Etter at filsøket er fullført, velg alle og klikk OK
Når Diskopprydding har fullført jobben, starter du PC-en på nytt

7. Sjekk nettverksdriverne

Hvis nettverksdriveren mangler, er foreldet eller er inkompatibel med operativsystemet ditt, påvirker dette alle applikasjoner og tjenester som krever en aktiv Internett-tilkobling, inkludert Windows Update. En av bivirkningene er å motta Windows Update-feil 0x80070422.

På den lyse siden bør du kunne løse dette problemet ved å installere nettverksenheten på nytt og oppdatere driveren. Hvis du har flere nettverkskort installert, kan du også prøve å endre den primære.

Slik installerer du nettverksenheten på nytt:

Trykk Ctrl + R, skriv devmgmt.msc, og trykk Enter for å få tilgang til Enhetsbehandling
Utvid kategorien Nettverkskort
Høyreklikk på hovednettverkskortet
Velg Avinstaller enhet
Start PC-en på nytt

Hvis dette ikke fikser 0x80070422-feilen, er kanskje nettverksdriveren utdatert.

Slik oppdaterer du nettverksdriveren:

Gå til Enhetsbehandling, høyreklikk på nettverksdriveren og velg Oppdater driver
Klikk Søk automatisk etter oppdatert driverprogramvare
Hvis den ikke finner noe, klikker du på Søk etter oppdaterte drivere på Windows Update
Start PC-en på nytt

Hvis Windows Update ikke finner en nyere nettverksdriverversjon, kan du besøke nettstedet til nettverksprodusenten for å se om det er noe tilgjengelig for nedlasting og installasjon.

Men hvis du ikke vil gå gjennom alle de problemene og risikerer å installere en inkompatibel driver, kan du ty til et tredjeparts driveroppdateringsprogram. Den oppdager alle utdaterte drivere på PC-en og oppdaterer dem automatisk, og eliminerer eventuelle kompatibilitetsproblemer.

8. Rett opp harddisk- og OS-feil

Du kan bruke CHKDSK (Check Disk) for raskt å reparere eventuelle HDD-feil som kan hemme Windows Update. Når det gjelder korrupte filer i operativsystemet, bruk SFC (System File Checker) og DISM (Deployment Image Servicing and Management) i stedet.

Alle tre verktøyene kan distribueres fra kommandolinjemiljøet. Ikke bekymre deg siden du ikke trenger noen erfaring med CMD, så lenge du følger de nøyaktige trinnene nedenfor. Og det er ingen konflikter mellom de tre appene, så du kan kjøre alle uten problemer.

Slik kjører du CHKDSK:

Trykk Ctrl + R, skriv cmd, og trykk Ctrl + Shift + R for å kjøre CMD som admin
Hvis Windows er installert på C:-stasjonen, kjør chkdsk c: /f. Ellers, sørg for å spesifisere riktig stasjonsbokstav
Skriv y når du blir bedt om å kjøre CHKDSK ved neste systemoppstart og trykk Enter
Start datamaskinen på nytt og vent til CHKDSK gjør jobben sin

Slik kjører du SFC:

Start kommandoprompt med høyderettigheter
Kjør sfc /scannow og vent til det er ferdig
Start PC-en på nytt

Hvis SFC ikke blir kvitt Windows Update-feil 0x80070422, kjør DISM.

Slik kjører du DISM:

Åpne ledetekst med admin-rollen
Kjør DISM /online /cleanup-image /scanhealth for å utføre en skanning
Hvis skanningen viser problemer, fikser du dem ved å kjøre DISM /online /cleanup-image /restorehealth
Når DISM er ferdig, start datamaskinen på nytt
Start CMD som admin igjen
Kjør sfc /scannow og vent til den fullfører oppgavene sine
Start PC-en på nytt en siste gang

  Hva er Intel killer-nettverksprogramvaren på Windows 11

9. Deaktiver IPv6-tilkobling

Som standard er IPv6-tilkobling aktivert på Windows 10. Normalt skal det ikke forstyrre IPv4, men noen brukere har rapportert at deaktivering av IPv6 fikset feil 0x80070422. Du bør imidlertid bare gjøre dette hvis Internett-leverandøren din ikke støtter IPv6.

Slik deaktiverer du IPv6 på Windows 10:

Logg på Windows 10 som administrator
Høyreklikk på Start-knappen og gå til Nettverkstilkoblinger
Klikk på Endre adapteralternativer
Høyreklikk på Internett-tilkoblingen din
Tøm boksen ved siden av Internett-protokollversjon 6 (TCP/IPv6)
Klikk OK

Du bør også besøke ruterens admin-side for å deaktivere IPv6-tilkobling.

10. Merk av for EnableFeaturedSoftware i Registerredigering

En annen måte å reparere 0x80070422-feilen på er ved å sjekke en spesifikk registeroppføring: EnableFeaturedSoftware.

Trykk Ctrl + R, skriv regedit, trykk Enter, og klikk Ja hvis du blir bedt om av UAC (User Account Control)
Åpne Fil-menyen, velg Eksporter, og spesifiser deretter et filnavn og mappe for å lagre en sikkerhetskopi av gjeldende registerkonfigurasjon
Skriv inn følgende adresse for å besøke dette stedet i Registerredigering

ComputerHKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionWindowsUpdateAuto Update

Sjekk om verdien til EnableFeaturedSoftware er satt til 1. Ellers dobbeltklikker du på oppføringen og setter verdien til 1
Hvis EnableFeaturedSoftware ikke eksisterer, klikk Rediger > Ny > DWORD (32-bit) verdi for å opprette den
Sett oppføringen til EnableFeaturedSoftware. Deretter dobbeltklikker du på den og setter verdien til 1
Start datamaskinen på nytt

I tilfelle du legger merke til at datamaskinens ytelse ble dårligere eller at du begynner å motta flere feilkoder, dobbeltklikker du på .reg-filen du tidligere opprettet som sikkerhetskopi, for å gjenopprette de opprinnelige registerinnstillingene.

11. Deaktiver Network List Service

Nettverkslistetjenesten er en tjeneste som er ansvarlig for å oppdage alle nettverk du er koblet til. Noen brukere har imidlertid hevdet at å slå den av hjalp til med å løse feilkoden 0x80070422.

Trykk Windows-tast + R, skriv services.msc, og trykk Enter
Finn og dobbeltklikk på Network List Service for å vise egenskapene
Sett oppstartstype til Deaktivert
Klikk Stopp hvis tjenesten kjører for øyeblikket
Bruk alle modifikasjoner og start PC-en på nytt

12. Tilbakestill Windows Update-komponentene

Du kan tilbakestille alle komponentene som er involvert i Windows Update-prosessen for å eliminere eventuelle feil. For å gjøre dette trenger du administratorrettigheter og konsollmiljøet.

Logg på Windows 10 som admin
Trykk Ctrl + R, skriv cmd og trykk Enter
Kjør følgende kommandoer og trykk Enter etter hver linje

Start PC-en på nytt og prøv å kjøre Windows Update

13. Tilbakestill din Windows 10 PC

Hvis alle de tidligere løsningene mislykkes og du fortsatt ser 0x80070422 når du prøver å kjøre Windows Update, er det ingen vits i å utsette det. Det er på tide å tilbakestille operativsystemet til standardkonfigurasjonen.

Før du begynner, sørg for å sikkerhetskopiere spillene og andre installerte applikasjoner hvis du ikke allerede har gjort dette nå.

Høyreklikk på Start-menyen og gå til Innstillinger
Velg Oppdatering og sikkerhet
Gå til Recovery på venstre side
Ved Tilbakestill denne PC-en klikker du på Kom i gang
Velg Behold filene mine og følg instruksjonene på skjermen
Vent til Windows fullfører ominstalleringen
Sett opp de første datamaskininnstillingene og prøv å kjøre Windows Update nå

En oversikt over 0x80070422 rettelser

For å oppsummere er 0x80070422 en feilkode som stopper deg fra å bruke Windows Update. I visse tilfeller vil du heller ikke kunne laste ned og installere apper fra Microsoft Store.

Det er imidlertid ingen grunn til panikk siden det er mange løsninger du kan prøve uten førstehånds teknisk erfaring. Du bør for eksempel starte Windows Update-tjenesten på nytt og planlegge den til å kjøre automatisk ved oppstart.

Det er også en god idé å koble fra alle eksterne enheter, kjøre en ren Windows-oppstart, bruke den innebygde Windows Update-feilsøkeren, midlertidig deaktivere brannmuren og eventuelle tredjeparts Internett-sikkerhetsverktøy, samt å få mer plass på C-en: kjøre.

Du bør også sjekke nettverksdriverne, reparere eventuelle harddisk- og operativsystemfeil, deaktivere IPv6-tilkobling, sjekke en oppføring i Registerredigering, slå av Network List Service, samt tilbakestille Windows Update-komponentene fra kommandolinjemiljøet. Hvis alt feiler, er det på tide å tilbakestille PC-en til fabrikkinnstillingene.

Bidro disse løsningene til å fikse Windows Update-feil 0x80070422 på PC-en din? Fortell oss om opplevelsen din i kommentarfeltet nedenfor.