9 kryptosvindel du trenger å vite før du kjøper Bitcoin

Viktige takeaways

  • Kryptovaluta-svindel, som pyramidespill, ICO-svindel og pump-and-dump-ordninger, er utbredt på grunn av de store pengemengdene som er involvert i kryptoindustrien.
  • Svindlere bruker ofte avanserte taktikker, som svindel med falsk identitet og falske nettsider, for å lure ofre og stjele kryptovalutaen deres.
  • Det er avgjørende for enkeltpersoner å være på vakt og granske enhver kryptoplattform før de bruker den for å beskytte seg mot å bli offer for kryptosvindel.

Elsker eller hater kryptovaluta, det er forferdelig mye penger involvert. Uansett hvor det er store pengesummer, spesielt penger som er lett å forsvinne, som kryptovalutaer, vil du finne svindlere – og mange av dem.

Crypto-forkjempere elsker krypto for dets privatliv og anonymitet, men det er også grunnen til at kriminelle og svindlere elsker det også. Følgelig har vi sett noen enorme svindel med kryptovaluta gjennom årene, ved å bruke alle typer svindelmetoder for å skille brukere fra kryptobeholdningen deres.

1. Pyramidespill

Et pyramidespill, eller Ponzi-spill, er en investeringssvindel som involverer arrangører som ber folk om å investere i et program og lover bedre avkastning for å rekruttere andre mennesker til programmet. Ponzi-svindel har funnet veien til kryptovaluta og er nå en av de mest skadelige svindelene.

For eksempel blir medlemmer av et kryptosamfunn lovet en urealistisk avkastning for investeringen, for eksempel 10 % rente per uke. Arrangørene finner ut en tilsynelatende overbevisende grunn, for eksempel kryptoarbitrasjeaktiviteter, for å forklare hvordan de genererer avkastningen. Når investorer blir med i programmet, blir de bedt om å rekruttere flere tilknyttede selskaper for å øke inntjeningspotensialet.

I mellomtiden beveger det investerte beløpet seg oppover i pyramiden, og hver rekrutterer får et kutt til det når arrangørene, som kan bruke det til personlige utgifter. På et tidspunkt blir pyramidespillet uholdbart og kollapser. I følge CoinMarketCapto av de største kryptosvindelene, Onecoin og Bitconnect, koster investorene en samlet sum på 9,3 milliarder dollar.

2. Innledende mynttilbud

An Initial Coin Offering (ICO) er en pengeinnsamlingsøvelse som bruker smarte kontrakter og kryptovaluta for å automatisere betalinger mellom en organisasjon og dens interessenter. ICO-er brukes av kryptovalutaselskaper for å skaffe penger fra fremtidige brukere. Mens mange flotte selskaper har blitt bygget ved hjelp av ICO-er, har mange pengeinnsamlingsøvelser vist seg å være svindel.

ICO-svindel bruker måneder på å markedsføre innsamlingsøvelsene sine til tross for at de ikke har funksjonelle produkter eller tjenester. De bruker forskjellige teknikker, inkludert å tilby dusører for geriljamarkedsføring, samle inn penger og avgi fristende løfter. Så, når de har samlet inn nok midler, avslutter de all kommunikasjon med investorene sine.

  13 beste AI-markedsføringsassistenter for bedre effektivitet og avkastning

Mange ICO-er ser ut til å bli drevet av legitime gründere med gode resultater. I mange tilfeller viser det seg senere at de antatte «entreprenørene» er ansiktsløse kriminelle som bruker identiteten til andre mennesker. Noen prosjekter går så langt som å få offentlig støtte fra anerkjente navn i bransjen.

Det er ofte vanskelig å skille mellom en legitim og falsk ICO. Dette er delvis fordi ICOer utføres online uten ansikt-til-ansikt interaksjon mellom organisasjonen og interessenter. Videre kan selv legitime ICO-prosjekter tape investorpenger hvis de blir hacket!

3. Pumpe-og-dump-opplegg

Pumpe-og-dump-svindel er ikke et nyere fenomen, men kryptovaluta-teknologi har gjort denne typen svindel mye enklere å utføre. Alt kan gjøres online. En svindler starter med å lage et kryptotoken og sette opp den underliggende teknologien med en hvitbok og alt som får det til å virke som et legitimt kryptoprosjekt.

De legger til villige sosiale medier-påvirkere til private nettfora og koordinerer kjøp av kryptoaktiva for å skape en naturlig markedstrend uten topper. Når de er ferdige og klare, begynner de å pumpe eiendelene til følgerne sine på sosiale medier. Ville være at investorer kjøper tokenet, og presser tokenets pris ytterligere.

Deretter vil arrangørene koordinere en dump (også kjent som et teppetrekk), som innebærer å selge tokens, og sikre at alle i den indre sirkelen tjener penger. I mellomtiden sitter vanlige folk igjen med verdiløse tokens, og før de vet ordet av det, synker prisen på tokenene til null, og svindlerne forlater prosjektet.

Et godt eksempel på en pump-and-dump-svindel er Squid Game-tokenet. I 2021 forsvant Squid Game-kryptotoken-skaperne med mer enn $3 millioner, men den reelle kostnaden var mye høyere. I følge Kjedeanalysekryptoinvestorer tapte 4,6 milliarder dollar ved å kjøpe seg inn i mistenkte pumpe-og-dump-tokens i 2022

4. Bitcoin Mining-svindel

Gjennom årene har Bitcoin-gruvedrift blitt mye vanskeligere å gjennomføre. Nå krever det mer avansert maskinvare å tjene penger på gruvedrift, som ofte er vanskeligere å anskaffe og bruke av en gjennomsnittsperson. Dette gjør folk mer villige til å outsource gruvedrift av kryptovaluta til andre.

Følgelig har svindlere utnyttet folks vilje til å bruke tjenester for gruvedrift av kryptovaluta. Operatørene av svindel med kryptovaluta-gruvedrift prøver å overbevise ofrene om å investere i gruvebassenget deres slik at de kan få betydelig avkastning. Svindlerne slutter vanligvis å svare på ofrenes meldinger etter å ha mottatt pengene.

Kriminelle bak Bitcoin-gruveordninger kan også prøve å overbevise ofrene om å få inn nye investorer. Disse ordningene innebærer vanligvis at penger tas fra nye investorer for å betale tidligere investorer inntil betalingssyklusen ikke lenger kan opprettholdes.

  6 viktige ting å huske før du installerer apper

5. Etterligning-svindel

Etterligning av kryptosvindel kommer i alle former og størrelser, men følger en standard sekvens av hendelser. Svindleren utgir seg for å være noen de ikke er. De samhandler med potensielle ofre, og bruker sosial ingeniørtaktikk. De ber ofrene om å dele personlig informasjon – som de kan bruke for å få tilgang til ofrenes eiendeler – eller bidra med kryptovaluta for en falsk sak.

For eksempel oppstår svindel med teknisk støtte når svindlere utgir seg for å være kundeserviceagenter for anerkjente kryptoplattformer, samhandler med kunder for å få sensitive data, for eksempel private nøkler, og bruker dem til å svindle dem.

Eldre borgere er spesielt sårbare for slik svindel på grunn av deres ukjenthet med det digitale rommet. De FBI IC3-enhet rapporterte over 1 milliard dollar i tap for amerikanske pensjonister i 2022.

I mellomtiden involverer romantisk kryptosvindel svindlere, ofte ved hjelp av pseudo-identiteter, som knytter romantiske forhold med ofre i flere måneder. Når de har fått tillit, bruker de oppdiktede triste historier for å skylde ofrene til å sende kryptovaluta for å støtte dem. De fortsetter å be om mer penger til offeret tar tak, og så forsvinner de.

6. Cryptocurrency Giveaway-svindel

Svindel med kryptovalutaer bruker sosial teknikk for å overbevise investorer om å sende kryptovalutaene sine for å motta et større volum av tokens. Under mani med ikke-fungible tokens (NFT) var NFT giveaway-svindel spesielt populært. Slike svindel kan være ganske overbevisende, spesielt når svindlere utgir seg for å være kjendiser for å overtale ofrene sine.

Alle populære sosiale medieplattformer brukes til å utføre svindel med kryptovaluta. På YouTube legger svindlere til kommentarer til videoer som er lagt ut av tekniske påvirkere. Kommentarene overbeviser noen seere om å delta i falske utdelinger av kryptovaluta. Mange mennesker antar at giveaways er legitime på grunn av deres tilknytning til troverdige navn innen teknologi.

Twitter-kontoer har også blitt brukt til å stjele penger fra folk som forventer cryptocurrency giveaways. Kriminelle utgir seg for å være kjendiser og høyprofilerte personer i teknologibransjen for å få tilliten til brukerne på plattformen. Giveaway-innlegg lages fra svindlerens falske profil, deres tidslinje og innlegg fra andre Twitter-brukere.

7. Falske nettsteder svindel

Falske nettstedsvindeler viser evnen til nettkriminalitetsindustrien til kontinuerlig å finne nye måter å svindle uskyldige mennesker på. I dette tilfellet oppretter svindlere fullverdige nettsteder som representerer eller ligner på legitime kryptoplattformer. De lurer deretter investorer til å koble sammen sine kryptolommebøker for å utføre kryptotransaksjoner.

Hackerne kan få tilgang til kryptovaluta-lommebokbrukeres data når de får informasjon om utveksling og lommebok. Dataene kan også brukes til å logge inn på ofrenes personlige kontoer, en aktivitet kjent som black hat hacking.

  Slik øker du MacBooks lagringsplass

Airdrop-svindel bruker falske nettsteder og DApps for å utføre sine aktiviteter. Også andre svindlere kan bruke falske nettsteder for å be brukere om å laste ned programvare. En bruker som tror at de bruker et legitimt nettsted, kan laste ned skadelig programvare som stjeler informasjon fra enheten deres eller installere løsepengeprogramvare.

8. Avkastningsinsentiver

Yield farming er en desentralisert finansinnovasjon som gjør det mulig å tjene avkastning fra staking av kryptovalutaer. Likevel er ikke alle produksjonsprosjekter legitime. Noen er her ute for å stjele fra deg.

Krypto-svindlere kopierer koden til lovlige oppdrettsprosjekter med avkastning og legger til deres ondsinnede kode for å stjele midler. Andre svindlere har gått så langt som å late som de er legitime i lange perioder før de har trukket teppet fra investorer og flyktet med alle midlene.

Den ansiktsløse karakteren til avkastningsøkosystemet gjør det svært vanskelig å fastslå om et prosjekt er legitimt. Selv der prosjekter er legitime, er det alltid en risiko for at koden til prosjektet kan ha feil utnyttet for profitt.

I nyere tid har bekymringen vokst for at flere svindlere vil lage falske hacks slik at de kan flytte skylden for tapet av penger fra seg selv til en «ukjent» kriminell.

9. E-postbasert kryptosvindel

Det er ingen hemmelighet at personvern på nettet sakte blir en vanskelig ball å fange for de fleste av oss. Datalekkasjer og personvern-uvillige brukeravtaler har blitt utbredt de siste årene. Dette gjør det mye enklere for svindlere å få kontaktinformasjonen din fra det mørke nettet eller fra legitime tjenester du bruker.

Med kontaktinformasjonen din kan en svindler late som om han er en tjeneste du bruker, og sende deg en e-post med en ondsinnet lenke i e-postteksten. E-posten kan inneholde en beskrivelse av et problem som krever umiddelbar oppmerksomhet. Dette gjøres for å gjøre offeret mer villig til å klikke på en ondsinnet lenke eller få tilgang til en falsk nettside, hvor de kan gi fra seg opplysningene sine uten å være klar over det.

E-postsvindel kan være veldig lett å falle for fordi de fleste har stor tillit til tjenestene de bruker og vanligvis ikke forventer at en e-post fra en kjent tjeneste er skadelig.

Hold deg trygg i Crypto Wild West

Mens kryptovalutaer endrer verden, har mange liv blitt ødelagt av svindel i sektoren. Det er veldig viktig å alltid se etter røde flagg (både nye og gamle) når du bruker kryptovalutaplattformer.

Kryptovalutateknologi har automatisert mange økonomiske prosesser og lagt bankvirksomhet i hendene på folket. Dette kan bety at du kan være det svakeste leddet i cybersikkerhetskjeden og målet for en kryptosvindel. Derfor bør du alltid granske enhver kryptoplattform før du bruker den.