Er WhatsApp trygt? 6 svindel, trusler og sikkerhetsrisikoer å vite om

WhatsApp, den Meta-eide meldingsplattformen, er en av verdens mest populære meldingsapper. Det er anslått at over to milliarder mennesker bruker appen, og sender rundt 100 milliarder meldinger per dag.

Det er derfor ingen overraskelse at sikkerhetsproblemer, trusler mot skadelig programvare og spam dukker opp på WhatsApp. Her er alt du trenger å vite om de potensielle farene ved å bruke WhatsApp, inkludert noen av plattformens vanligste sikkerhetsproblemer og svindel. Til slutt hjelper vi deg med å avgjøre om du tror WhatsApp er trygt eller ikke.

1. WhatsApp Web Malware

WhatsApps enorme brukerbase gjør det til et åpenbart mål for nettkriminelle, hvorav mange fokuserer på WhatsApp Web og WhatsApp Desktop.

Appbutikkene på telefoner – App Store på iOS og Google Play Store på Android – er mer nøye regulert enn internett for øvrig. Når du søker etter WhatsApp i disse butikkene, er det generelt klart hvilken app som er den offisielle. Det er ikke sant for det bredere internett.

Kriminelle, hackere og svindlere har alle utnyttet dette. Det har vært tilfeller av angripere som har sendt ondsinnet programvare som WhatsApp-stasjonære applikasjoner. Hvis du er så uheldig å ha lastet ned en av disse, kan installasjonen distribuere skadelig programvare eller på annen måte kompromittere datamaskinen din.

I noen tilfeller var hackere i stand til å installere WhatsApp-spyware på grunn av en sårbarhet, ifølge en sikkerhetsrådgivning publisert av meldingstjenesten i 2019. På den tiden, Facebook avslørte Sårbarheten påvirket alle WhatsApp-apper (inkludert forretningsversjonene) på Android, iOS, Windows Phone og Tizen OS.

Andre prøvde en annen tilnærming, og lagde phishing-nettsteder som ble maskert som WhatsApp Web og lurte deg til å skrive inn telefonnummeret ditt for å koble til tjenesten. Imidlertid bruker de faktisk det nummeret til å bombardere deg med spam eller koble det til andre lekkede eller hackede data på internett.

For å være på den sikre siden, bruk kun apper og tjenester fra offisielle kilder. WhatsApp tilbyr en nettklient du kan bruke på hvilken som helst datamaskin, kjent som WhatsApp Web, som du bare bør få tilgang til via WhatsApp-nettstedet. Det finnes også offisielle apper for Android-, iPhone-, macOS- og Windows-enheter som du bør bruke for å unngå WhatsApp-svindel.

  Når WhatsApp blir hacket, her er hva du skal gjøre

Last ned: WhatsApp for Android | iOS | Mac os | Windows (Gratis)

2. Ukrypterte sikkerhetskopier

Meldingene du sender på WhatsApp er ende-til-ende-kryptert. Dette betyr at bare enheten din, og mottakerens, kan dekode dem. Denne funksjonen forhindrer at meldingene dine blir fanget opp under overføring, selv av Meta selv. Dette sikrer imidlertid ikke meldingene når de først er dekryptert på enheten din.

WhatsApp lar deg sikkerhetskopiere meldinger og media på Android (Google Drive) og iOS (iCloud). Dette er en viktig funksjon da den lar deg gjenopprette utilsiktet slettede WhatsApp-meldinger. Det er en lokal sikkerhetskopi på enheten din i tillegg til en skybasert sikkerhetskopi. Disse sikkerhetskopiene inneholder dekrypterte meldinger fra enheten din.

Sikkerhetskopien som er lagret på iCloud eller Google Drive er ikke nødvendigvis kryptert. Siden denne filen inneholder dekrypterte versjoner av alle meldingene dine, er den teoretisk sårbar og undergraver WhatsApps ende-til-ende-kryptering.

Siden du ikke har noe valg i en sikkerhetskopi, er du prisgitt skyleverandørene for å holde dataene dine sikre. Det er andre midler som angripere kan bruke for å få tilgang til skylagringskontoene dine også.

Heldigvis oppdaterte WhatsApp tjenesten sin til å inkludere ende-til-ende krypterte chat-sikkerhetskopier. Denne innstillingen er imidlertid deaktivert som standard. Gå til Innstillinger > Chat > ​​Chat Backup > End-to-end kryptert sikkerhetskopiering og velg Slå på for å sikre WhatsApp-sikkerhetskopiene dine. Du må opprette et passord for å beskytte sikkerhetskopiene dine. Husk imidlertid at du ikke vil få tilgang til sikkerhetskopiene hvis du glemmer passordet – WhatsApp kan ikke gjenopprette det for deg.

3. Facebook-datadeling

I januar 2021 ga Meta ut en ny datadelingspolicy for WhatsApp, som påbyr overføring av informasjonen din mellom WhatsApp og Facebook. Etter at brukere klaget, bemerket selskapet at det ville begrense WhatsApps funksjoner for alle som ikke melder seg på.

Senere samme år mildnet Meta igjen straffene, selv om det oppmuntret brukere til å velge de nye retningslinjene. Denne datadelingspolitikken kan potensielt være en av de største WhatsApp-sikkerhetsrisikoene fordi den innebærer at dataene dine også vil være sårbare hvis Facebook kan bli hacket.

4. Hoax og falske nyheter

Sosiale medieselskaper har blitt kritisert for å la falske nyheter og feilinformasjon spres på deres plattformer. Spesielt Meta har blitt fordømt for sin rolle i å spre feilinformasjon gjennom den amerikanske presidentkampanjen i 2020. WhatsApp har også vært underlagt de samme kreftene.

  WhatsApp Chatbot og automatisering for å generere potensielle kunder med Landbot

To av de mest bemerkelsesverdige tilfellene har vært i India og Brasil. WhatsApp var involvert i den utbredte volden som fant sted i India i løpet av 2017 og 2018. Meldinger som inneholdt detaljer om fabrikkerte barnebortføringer ble videresendt og spredt over plattformen, tilpasset med lokal informasjon. Disse meldingene ble delt bredt på tvers av folks nettverk og resulterte i lynsjing av de som ble anklaget for disse falske forbrytelsene.

I Brasil var WhatsApp den primære kilden til falske nyheter gjennom valget i 2018. Siden denne typen feilinformasjon var så lett å spre, opprettet forretningsfolk i Brasil selskaper som opprettet feilinformasjonskampanjer mot kandidater, aktivert av det faktum at WhatsApp brukes til både forretnings- og personlig kommunikasjon.

Begge problemene pågikk gjennom 2018, et år som var beryktet forferdelig for Meta. Digital feilinformasjon er et vanskelig problem å håndtere, men mange så på WhatsApps svar på disse hendelsene som apatisk.

Imidlertid gjennomførte selskapet noen få endringer. WhatsApp satte grenser for videresending, slik at du bare kan videresende til fem grupper, i stedet for den forrige grensen på 250. Selskapet fjernet også snarveisknappen for videresending i en rekke regioner.

Til tross for disse intervensjonene, tidlig i COVID-19-pandemien, ble WhatsApp brukt til å dele feilinformasjon om viruset. Nok en gang implementerte Meta videresendingsgrenser for å forhindre spredning av feil eller falsk informasjon. På samme måte jobbet det med myndigheter og helseorganisasjoner over hele verden for å utvikle WhatsApp chatbots, slik at folk enkelt kunne få tilgang til pålitelig informasjon om pandemien.

Begge scenariene – de politiske hendelsene i 2018 og COVID-19-pandemien – ble berørt av de samme problemene: falsk informasjon blir videresendt til flere personer. På grunn av dette er videresendingsgrensene permanente på plattformen, noe som hjelper, men på ingen måte er en kule i kampen mot falske nyheter.

5. WhatsApp Status Personvernhensyn

I mange år var WhatsApps statusfunksjon, en kort tekstlinje, den eneste måten for deg å kringkaste det du gjorde på den tiden. Dette endret seg til WhatsApp Status, en klone av den populære Instagram Stories-funksjonen.

Instagram er en plattform som er designet for å være offentlig, selv om du kan gjøre Instagram-profilen din privat hvis du velger det. WhatsApp, på den annen side, er en mer intim tjeneste som brukes til å kommunisere med venner og familie. Så du kan anta at deling av en status på WhatsApp også er privat.

  26 beste massemarkedsføringsprogramvare for WhatsApp

Det er imidlertid ikke tilfelle. Alle i WhatsApp-kontaktene dine kan se statusen din. Heldigvis er det ganske enkelt å kontrollere hvem du deler statusen din med. Naviger til Innstillinger > Personvern > Status (på Android, trykk på menyen med tre prikker øverst til høyre og velg Innstillinger > Personvern > Status), og du vil bli vist tre personvernvalg for statusoppdateringene dine:

  • Kontaktene mine.
  • Mine kontakter unntatt.
  • Del kun med.

Sørg her for at det riktige alternativet er valgt. Som med Instagram Stories, vil alle videoer og bilder som er lagt til statusen din forsvinne etter 24 timer.

Til tross for den forbigående karakteren til Status-funksjonen, husk at alle som kan se oppdateringene dine kan lagre en kopi uten at du vet det. WhatsApp har ikke en innebygd funksjon for å lagre statusoppdateringer, men hvem som helst kan gjøre dette ved å ta et skjermbilde, skjermopptak, bruke WhatsApp Status-lagringsapper og mer.

WhatsApp gir deg ikke beskjed om noen lagrer oppdateringen din, så vær forsiktig så du ikke deler noe sensitivt. Før en slik funksjon er tilgjengelig, her er noen tips for å gjøre WhatsApp-kontoen din mer privat og sikker.

6. WhatsApp jobbsvindel

Online jobbsvindel er ganske vanlig – og med sin popularitet bruker svindlere også WhatsApp til å dele jobbsvindel. Dette forklarer hvorfor du kan få rekrutteringsmeldinger på WhatsApp.

Avsenderen kan utgi seg for å være en rekrutterer eller rekrutteringsselskaper, med det mest populære alternativet høyprofilerte organisasjoner og selskaper som Verdens helseorganisasjon, UNICEF og Microsoft.

WhatsApp-jobbsvindel innebærer hovedsakelig at avsenderen deler en lenke med en kort beskrivelse. Disse falske jobbtilbudene bruker høye lønninger som agn og vil vanligvis at mottakeren skal sende penger på forhånd for å sikre seg en plass. Når du først har sendt pengene, vil du aldri høre fra rekrutteringsbedrageren igjen. Det er forskjellige måter å oppdage WhatsApp-svindel på; du bør lære dem hvis du vil ligge i forkant av svindlere.

Er WhatsApp trygt?

Så, er WhatsApp trygt å bruke? WhatsApp er en forvirrende plattform. På den ene siden implementerte selskapet ende-til-ende-kryptering i en av verdens mest populære apper, en klar sikkerhetsoppside. Imidlertid er det mange WhatsApp-sikkerhetsbekymringer.

Et av hovedproblemene er at det eies av Meta og lider av mange av de samme personvernfarene og feilinformasjonskampanjene som morselskapet. Avslutningsvis, etter å ha tatt med alt det ovennevnte, er WhatsApp trygt eller ikke? Det er opp til deg.