Hva betyr «Meta» i spill? Og bør du adlyde det?

Viktige takeaways

  • Metas kan bidra til å holde spill ferske og introdusere nye spillemetoder, og dra nytte av konsekvente oppdateringer og justeringer.
  • En kraftig meta kan vri spillet rundt det, og sette spillere i en ulempe hvis de ikke følger det.
  • Hvorvidt du bør følge metaen eller ikke, avhenger av din glede og tilfredsstillelse i spillet.

Hvis du noen gang har spilt et online spill, er det en god sjanse for at du har hørt om begrepet «meta». Metas kan lage eller ødelegge et nettspill, men det kan være vanskelig å finne ut hva en meta er. Så la oss utforske hva en meta er og om du bør følge den.

OpenAI / MakeUseOf

Det er vanskelig å designe et flerspillerspill. Ideelt sett bør spillet gi spillere mange alternativer til rådighet, og gi dem måter å utvikle sine egne spillestiler på.

Samtidig må utvikleren balansere hver spillestil slik at alle er på en jevn spilleplass og ingen har en medfødt fordel.

På papiret høres dette enkelt ut; i praksis ikke så mye. Under spill vil spillerne oppdage at en spesifikk spillestil, gjenstand eller taktikk vil gi dem bedre resultater. Som sådan, for å maksimere suksessen, begynner spillerne å basere sin spillplan rundt det.

Tenk deg for eksempel at det er et spiller-mot-spiller-spill (PVP) hvor spillere kan velge mellom Warrior, Wizard og Rogue. Utviklerne vil ideelt sett ønske at hvert alternativ skal være like kraftfullt, men hvis spillerne finner ut at Wizard er den mektigste og Rogue er den svakeste, vil flere spille Wizard og færre vil spille Rogue.

Denne endringen i atferd vil bli spillets «meta». Dette vil forbli sant til veiviseren er «nerfed» (redusert i kraft) eller Rogue er «buffed» (økt i kraft) for å stabilisere metaen.

Metas er ikke bare begrenset til spill med iboende ulik dynamikk som videospill med forskjellige karakterklasser. De kan påvirke spill der begge sider er likeverdige. Sjakkspillet gir begge sider samme mengde brikker, men det er fortsatt en meta rundt de beste åpnerne og motåpningene. Og mange apper som lærer folk sjakk vil lære spillere om hva disse metabaserte trekkene er. Metas finnes i alle slags spill, til og med fangehullsmestere må være på vakt mot metagaming fra spillere overveldende moroa med Dungeons & Dragons-øktene deres.

  Hvordan installere Anaconda på Ubuntu

På dette tidspunktet er du kanskje nysgjerrig på hvor begrepet meta kom fra. Noen ganger hevder folk at «meta» er et akronym, som står for «mest effektive taktikk tilgjengelig.» Det er ingen bevis for det, selv om det er et smart eksempel på et «bakronym», der folk tilbakevirkende gjør et ord til et akronym. I stedet stammet begrepet sannsynligvis fra det eksisterende ordet «meta», som betyr noe som refererer til seg selv. Dette er fordi metaen i hovedsak er et spill basert på et spill, der strategier og taktikker blir utviklet før en runde i det hele tatt starter.

DC Studio/Shutterstock

Du kan ikke definere metas som en strengt god eller dårlig ting i spill. Det avhenger helt av hvordan metaen utvikler seg, og hvordan utviklerne håndterer den etter at den oppstår.

Det er en av de fascinerende tingene med metas. Kjernespillet kan forbli og vedvare gjennom både gode og dårlige metaendringer. La oss se på hvordan en meta kan hjelpe eller skade et spill.

Hvordan Metas kan hjelpe spill

Metas kan noen ganger sees på som «månedens smaker.» Dette gjelder spesielt for et spill som mottar konsekvente oppdateringer som justerer hvordan spillet spilles. På denne måten kan metas bidra til å forhindre at spillet blir «foreldet» og introdusere nye spillemetoder.

For eksempel startet samlekortspillet Magic the Gathering sitt liv som et fysisk kortspill, men det har nå en digital klient kalt «Magic the Gathering Arena» som er et av de beste gratis PC-spillene der ute.

Som en side, er det kanskje ikke noe bedre eksempel å bruke enn Magic the Gathering på grunn av hvordan skaperen, spilldesigneren Richard Garfield, tok det sjelden brukte begrepet «metagame» og injiserte det i mainstream på 1990-tallet gjennom sin samtaler om spilldesign og «meta»-strategier funnet i Magic the Gathering-spillsystemet.

Magic the Gathering har standardformatet, der nye grupper med kort introduseres hver sjette måned, og kort blir ulovlige å spille i Standard etter to år etter utgivelsen med mindre de blir skrevet ut på nytt. Dette gjør at Standard kan ha en «roterende meta» der det er en strøm av nye kort som kommer inn og eldre kort faller ut av Standard. Eventuelle spesielt overveldede eller irriterende kort er forbudt.

  Reparer PS4-feil CE-34788-0

Sluttresultatet er en meta som skifter hver sjette måned, noe som forhindrer at Magic the Gathering blir kjedelig og lar spillere finne nye kombinasjoner og spillestiler med de nye kortene. Og mens Magic the Gathering har hatt sin del av undertrykkende metaer, har de enten blitt forbudt eller drevet ut av Standard. Det er et flott eksempel på hvordan et spill kan kaste bort en dårlig meta, introdusere en god en og holde spillerne glade og engasjerte.

Hvordan metas kan skade spill

Metas er ikke alltid positive. Hvis en meta er for «kraftig», vil den fordreie spillet rundt den. I alvorlige tilfeller vil spillere være i en aktiv ulempe hvis de ikke gjør det, eller ikke kan følge det metaen tilsier.

For å holde seg på temaet handelskortspill, er Hearthstone et av de beste mobile flerspillerspillene på tvers av plattformer der ute. Hearthstone hadde en periode hvor metaen dreide seg om et kort kalt «Dr. Boom,» som hadde flott statistikk og en kraftig effekt. Og gitt hvordan Hearthstone er designet, kan alle dekk kjøre Dr. Boom.

Kortet var så bra at folk ville legge det til som et «must-have» uansett hvilken arketype kortstokken deres var. Og folk ville innrømmet hvis motstanderen deres klarte å spille Dr. Boom og de ikke hadde trukket den ennå. Dekkbyggere måtte spørre seg selv om dekket deres kunne takle Dr. Boom; hvis det ikke kunne, var det et dårlig dekk.

Til slutt fikk Dr. Boom en nerve og metaen stabiliserte seg på nytt, men kortet ble for alltid ansett som en meta-warper av Hearthstone-spillere.

Fordi metaer strengt tatt ikke er gode eller dårlige, er det viktig å vite om du bør følge dem eller ikke.

La oss se på hvorfor du kanskje vil følge med, hvorfor du kanskje vil ignorere metaen, og hvordan du gjør det selektivt.

Å følge spillet Meta kan forbedre nytelsen din

Hvis en meta er sunn og du liker å spille i den, er det ikke noe galt i å følge den. Tross alt utviklet metaen seg fordi folk fant den beste måten å oppnå noe i spillet.

Faktisk kan du like å følge metaen og finne ditt eget unike spinn på det som passer til spillestilen din. Eller du kan til og med finne en enda bedre måte å spille på. Begge deler kan føles veldig personlig tilfredsstillende.

  10 skole-/klasseplanleggere for å hjelpe deg med å administrere tiden din

Du kan spørre deg selv, hvordan kan du «følge» noe som er et slags abstrakt spill-på-spill lagt over de eksisterende spillereglene og strukturen du kan se?

Hvis du vil grave inn i metaene til spillene du liker (eller vil lære mer om), er et flott sted å starte spillfora. Sjekk om spillet ditt har en dedikert subreddit på reddit.com eller andre steder, som i fora på utviklerens nettsted, Steam eller så videre. Spillblogger er heller ikke dårlige, men du vil bli hardt presset for å finne en publikasjon som er like forpliktet til metaanalysen av et enkelt spill som spillets subreddit.

Det er der du vil finne folk som aktivt diskuterer, diskuterer og ofte klager over metaen til et gitt spill. Du vil ha mye lesestoff!

Men noen ganger dreper det moroa å følge metaen

På baksiden, noen mennesker liker ikke å følge metaen. De foretrekker i stedet å spille som de ønsker, uavhengig av om det er den beste taktikken i spillet.

Som sådan, hvis du synes et spill er metakjedelig og har en forferdelig tid når du spiller det, er det ikke verdt å investere i spillet.

Hvis du vil ha en praktisk tilnærming til å teste om du bør følge metaen for et spill, er det bare å dykke rett inn først. Hvis du har det gøy, fortsett å spille. Hvis du føler at du kan ha det mye moro, men du bare ikke får noen nøkkelspillsløyfe eller mekanikere, kan du lese litt på spillfora eller spillblogger for å få en følelse av det.

Du lærer kanskje akkurat nok til å få den grunnleggende metaen uten å føle deg overveldet, eller du kan elske den og grave deg inn for å lære alt du kan om den nåværende metaen i spillet. En gradert tilnærming lar deg bli fanget av metaen bare så mye du vil.

Konkurransedyktige eller samarbeidende, mange spill har imidlertid metaer, og det kan være vanskelig å unngå dem helt. Hvorvidt du følger dem eller ikke, avhenger av hva du ønsker fra spillet, og hvor sunn metaen er.

Så du bør aldri føle deg dårlig når du går tilbake fra et spill når du innser at spillets meta har lurt deg til en grind eller spillestil du ikke liker!