Hva er Wave Browser? Er det et virus?

Med mindre du er et unntak av én på en million, har du en nettleser installert på datamaskinen og smarttelefonen. Du bruker den til å surfe på nettet, jobbe, kommunisere med andre og mer.

Men det er betydelige forskjeller mellom nettlesere. Noen setter hastighet og bekvemmelighet først, noen er fokusert på personvern, mens andre kun kan brukes til spesialiserte oppgaver. Og noen er potensielt skadelige, som Wave-nettleseren.

Er Wave Browser trygt?

På den offisielle nettsiden annonseres Wave-nettleseren som et unikt alternativ til vanlig programvare som garanterer «anonymitet av dataene dine», og tilbyr en personlig opplevelse til brukerne. «Ikke bare gir vi ikke dataene dine til tredjeparter, vi lagrer dem ikke engang selv,» heter det på nettstedet.

Wave er tilgjengelig på Windows, MacOS, Android og iOS. Den finnes i Google Play og App store, noe som betyr at den har bestått disse markedsplassenes krav til funksjonalitet og sikkerhet. Ingenting av dette betyr at Wave-nettleseren er trygg. Samtidig er det verken et datavirus eller skadelig programvare. Hvordan er det mulig?

Wave-nettleseren er klassifisert som et potensielt uønsket program (PUP). Som begrepet antyder, er PUPer ikke iboende ondsinnede i strengeste forstand. Imidlertid kan de vise visse atferd som direkte eller indirekte forårsaker skade: vise uønskede annonser, senke brukerens enhet, samle inn overdreven mengde data og slikt.

  Hvordan få en PRINCE2-sertifisering på en effektiv måte

Hvis du tilfeldigvis har Wave-nettleseren på enheten din, er det mer enn sannsynlig at du ikke har installert den med vilje – den fulgte sannsynligvis med annen programvare. Det er vanligvis slik disse uønskede programmene vises på en enhet. Antivirusprogramvaren din klarte sannsynligvis ikke å oppdage Wave, så du lastet ned og installerte den. Under installasjonsprosessen kan det ha lurt deg til å krysse av noen bokser som du ikke burde ha, noe som gjorde at den kunne importere data og bli din standard nettleser.

På den annen side merker du kanskje ikke engang noe mistenkelig med en gang. Tross alt er Wave faktisk en nettleser. Faktisk er den basert på Chromium, nettleserprosjektet med åpen kildekode som fungerer som grunnlaget for Chrome, Microsoft Edge, Brave og flere andre lignende produkter. Men gi det noen minutter, og du vil innse at du blir bombardert med irriterende annonser, inkludert popup-vinduer. Du vil også legge merke til at du ikke blir vist relevante søkeresultater, men bare annonser eller lenker som fører til nettsteder som ikke er relatert til søkeordet du skrev inn.

Nettopp fordi Wave ikke vil vise de mest relevante søkeresultatene, men heller lede deg til nettsteder som betaler for annonsering, er det sannsynlig at du kommer over lyssky nettsider, inkludert de som inneholder skadelig programvare. Med andre ord, selv om Wave i seg selv ikke er skadelig programvare, kan den omdirigere deg til phishing-sider eller steder som inneholder ondsinnede programmer, noe som setter sikkerheten og personvernet i fare.

  Det bedre valget i 2022?

Så, er Wave-nettleseren trygg? Svaret er klart nei. Selv om det kanskje ikke er et virus eller skadelig programvare, er det definitivt et program du ikke vil ha på enheten din. Wave vil i beste fall vise irriterende annonser og vise irrelevante søkeresultater, og i verste fall kompromittere sikkerheten din betydelig.

Slik fjerner du Wave Browser fra enheten din

Hvis du feilaktig har installert Wave på iPhone- eller Android-telefonen din, kan du fjerne den akkurat som alle andre apper. På Android, trykk og hold Wave-appen, trykk deretter på Avinstaller og OK. Hvis du bruker en iPhone, trykk og hold inne Wave-nettleserikonet til en popup-meny vises, velg deretter Fjern app og bekreft.

Hvis du har en Mac-datamaskin, bør du kunne fjerne Wave-nettleseren på noen få minutter. Klikk på Finder-ikonet og naviger til Programmer (øvre venstre hjørne i menyen). Høyreklikk på Wave-nettleseren, og velg Flytt til bin. Tøm søppelkassen og kjør en skadelig skanning.

På Windows er prosessen litt mer komplisert. Som tilfellet er med de fleste PUP-er, kan ikke Wave-nettleseren avinstalleres som et vanlig program. Hvis du prøver å fjerne den på vanlig måte, for eksempel gjennom Kontrollpanel, vil den sannsynligvis dukke opp igjen. Det betyr at du må manuelt slette alle filer relatert til Wave.

Slik fjerner du Wave Browser på Windows: 5 trinn

 • Klikk på Windows-ikonet på oppgavelinjen, og skriv inn «apps». Velg Legg til eller fjern programmer, eller Apper og funksjoner (eller lignende, avhengig av Windows-versjonen). Finn Wave-nettleseren i listen over installert programvare, og klikk på Avinstaller.
 • Høyreklikk på oppgavelinjen, og velg Oppgavebehandling fra menyen. Se etter alt relatert til Wave via fanen Prosesser. Når du finner en prosess relatert til nettleseren, høyreklikker du på den og velger Åpne filplassering, og sletter deretter alle filene i mappen. Hvis du ikke ser dette alternativet, klikker du på Avslutt oppgave i stedet.
 • Etter at du har avsluttet alle Wave-relaterte prosesser, naviger til Oppstart-fanen i Oppgavebehandling. Finn og deaktiver alle elementer relatert til Wave-nettleseren.
 • I det fjerde trinnet må du fjerne Wave fra Windows-registeret. Søk etter «Registerredigering» i søkefeltet, og start deretter verktøyet. Slett filer relatert til Wave-nettleseren.
 • Når du har gjort alt ovenfor, anbefaler vi at du kjører en skadelig programvareskanning for å sikre at Wave-nettleseren er fullstendig utryddet. Last ned en gratis antiviruspakke, hvis du ikke allerede har en.
 •   Trådløs mus fungerer ikke på datamaskinen min (FAST)

  Dette skjer ikke alltid, men det er mulig Wave har infiltrert din vanlige nettleser, endret innstillinger og installert mistenkelige utvidelser eller tillegg. Hvis du tror dette er tilfelle, er det beste alternativet å starte nettleseren på nytt til standardinnstillingene. Uansett bør du vurdere å bytte til en sikker og privat nettleser.

  Beskytt enheten mot uønskede programmer

  PUPer som Wave-nettleseren er ganske vanlige. Disse programmene er kanskje ikke like farlige som andre trusler, men de er alltid en plage, og kan noen ganger indirekte kompromittere sikkerheten din.

  Å ta grunnleggende forholdsregler bør være nok til å forhindre det. Lær deg selv om trusler på nettet, last kun ned programvare fra verifiserte kilder, vær forsiktig når du installerer et nytt program, hold systemet oppdatert og bruk anerkjent antivirusprogramvare.