Hvordan DNS-lekkasjer kan ødelegge anonymitet når du bruker en VPN, og hvordan stoppe dem

Når du prøver å være anonym på nettet, er en VPN den enkleste løsningen. Med et klikk eller to vil din IP-adresse, tjenesteleverandør og plassering bli maskert fra alle sider du går til og alle som prøver å spionere på forbindelsen din.

Men en DNS-lekkasje kan totalt undergrave formålet med en VPN, og sette personvernet ditt i fare. Slik unngår du at det skjer.

Hva er en DNS-lekkasje?

Domenenavnsystemet (DNS) er et system for kobling av URL-er og IP-adresser. Når du bruker nettleseren din til å gå til et nettsted, sender den en forespørsel til en DNS-server med URL-en du skrev inn, og den peker på riktig IP-adresse.

Vanligvis tilordnes DNS-servere av internettleverandøren din (ISP), noe som betyr at de kan overvåke og registrere dine online aktiviteter hver gang du sender en forespørsel til serveren. Når du bruker et virtuelt privat nettverk (VPN), skal DNS-forespørselen sendes til en anonym DNS-server gjennom VPN-en din, og ikke direkte fra nettleseren din; dette forhindrer at Internett-leverandøren din overvåker forbindelsen din.

Dessverre, noen ganger vil nettleseren din bare ignorere at du har et VPN-oppsett og vil sende DNS-forespørselen rett til Internett-leverandøren din. Det kalles en DNS-lekkasje. Dette kan føre til at du tror at du har vært anonym og at du er trygg mot overvåking på nett, men du vil ikke bli beskyttet.

  Hold deg sikker med disse 7 beste Chromebook VPN-ene

En DNS-lekkasje er bare et personvernproblem hvis du er bekymret for at Internett-leverandøren din skal overvåke nettlesingen din. Det har ingenting med NSA-overvåking eller andre former for digital snoking å gjøre.

Selvfølgelig er dette langt fra ideelt. Så la oss ta en titt på diagnostisering og stoppe det.

Hvordan diagnostisere en DNS-lekkasje

Hvis datamaskinen din bruker standardinnstillingene og ikke dirigerer DNS-forespørsler gjennom VPN-ens DNS-server, kommer det ikke til å være åpenbart; du må bruke en lekkasjetest. Heldigvis er det en enkel å huske: www.dnsleaktest.com.

Bare gå til nettstedet og klikk på Standard test-knappen. Hvis du virkelig er bekymret for overvåking, kan du klikke på Utvidet test – den er litt mer omfattende, men tar litt lengre tid.

Hvis du ser ditt eget land og ISP oppført på resultatsiden, vet du at ISPen din kan overvåke tilkoblingen din. Det er ikke bra.

Hvordan stoppe en DNS-lekkasje

Det er noen få skritt du kan ta for å stoppe DNS-lekkasjen og forhindre fremtidige hendelser.

1. Endre DNS-servere

Hvis standard DNS-serveren din er en som ble tildelt av Internett-leverandøren din, er en av de enkleste måtene å forhindre at de ser hva du gjør på nettet, å endre DNS-serveren. Selv om du ikke er bekymret for DNS-lekkasjer, kan det være en god idé å endre standard DNS-serveren din, da det kan resultere i raskere internetthastigheter.

  Varsel om VPN, antivirus og datainnbrudd

Følgende DNS-servere er godt vedlikeholdt og vil gi deg høy ytelse og sikkerhet:

  • Åpne DNS (foretrukket: 208.67.222.222, alternativ: 208.67.222.220)
  • Comodo Secure DNS (foretrukket: 8.26.56.26, alternativ: 8.20.247.20)
  • Google Public DNS (foretrukket: 8.8.8.8, alternativ: 8.8.4.4)

Sjekk ut vår guide for å endre DNS-innstillingene dine på Windows 11 hvis du vil bytte server.

2. Bruk en VPN med DNS-lekkasjebeskyttelse

Noen VPN-er kommer med en funksjon som vil overvåke DNS-forespørslene dine for å sikre at de går gjennom VPN-en i stedet for direkte til Internett-leverandøren din (dvs. at du bruker VPN-ens DNS-servere i stedet for ISP-ene).

For å se om VPN-en din har denne beskyttelsen, åpne innstillingene; du bør se et alternativ som vil se etter og forhindre DNS-lekkasjer.

Følgende VPN-leverandører tilbyr DNS-lekkasjebeskyttelse og/eller lekkasjetester:

Hvis du bruker en av disse VPN-ene, sørg for at innstillingene dine er riktige. Hvis du ikke er det, og du er bekymret for ISP-overvåking, bør du kanskje vurdere å bytte.

3. Bruke VPN-overvåkingsprogramvare

Noen VPN-overvåkingsprogramvare inkluderer også støtte for å fikse DNS-lekkasjer. Pro-versjonen av VPNCheck vil gjøre dette for deg, det samme vil OpenVPN Watchdog (hvis du bruker OpenVPN).

Fordi alternativene for å fikse en lekkasje på denne måten bare er med premium-programvare, vil dette sannsynligvis ikke være den beste strategien for mange mennesker, med mindre du allerede bruker VPN-overvåkingsprogramvare for å sikre at VPN-tilkoblingen din er helt sikker.

  Topp 9 beste gratis ubegrenset VPN for Android

4. Deaktiver Teredo Tunneling

Teredo er en Windows-basert teknologi som i hovedsak tillater kommunikasjon på tvers av to IP-protokoller: IPv4 og IPv6. Begge finnes på internett, og i noen tilfeller må du bruke noe som Teredo for å la dem kommunisere. Imidlertid kan Teredo noen ganger forårsake DNS-lekkasjer, så det kan være lurt å deaktivere den.

For å deaktivere Teredo, åpne kommandolinjen og skriv inn følgende kommando:

 netsh interface teredo set state disabled 

Hvis du trenger å reaktivere Teredo på et tidspunkt, kan du bruke denne kommandoen:

 netsh interface teredo set state type=default 

Når Teredo nå er deaktivert, vil sjansen for DNS-lekkasjer på enheten din være betydelig lavere.

5. Bruk en personvernfokusert nettleser

Mens mange av oss bruker Chrome, Firefox eller Safari når de surfer på nettet, er det visse nettlesere som er laget for å holde deg anonym, for eksempel Tor. Tor bruker løkruting for å maskere din IP-adresse og nettaktivitet. Dette inkluderer maskering av DNS-forespørslene dine, noe som reduserer sjansen for DNS-lekkasjer.

Merk at personvernnettlesere som Tor ikke er helt immune mot DNS-lekkasjer. Snarere gjør de dem mindre sannsynlige. For å drastisk redusere sjansen for DNS-lekkasjer, bør du vurdere å bruke en personvernnettleser og en VPN samtidig.

Plugg de lekkasjer

Hvis du bruker en VPN, kan en DNS-lekkasje avsløre mer informasjon enn du er klar over. Så, ta trinnene ovenfor for å forsikre deg om at du ikke lekker informasjon, og hvis du gjør det, koble til lekkasjen for å holde sensitiv informasjon og aktivitet privat.