Hvordan velge riktig lisensieringsmodell for programvaren din [2023]

Vil du tjene penger på programvaren din og gjøre den om til en lønnsom virksomhet? Du må velge riktig programvarelisensmodell for applikasjonen din i dag!

Programvarelisensiering er en kritisk faktor i programvareutviklingsindustrien. Det er ingen mangel på lisensieringsalternativer – disse spenner fra tillatende åpen kildekode-lisenser til strenge kommersielle lisenser og alt i mellom. Følgelig kan det hende du synes det er overveldende å velge riktig lisensieringsmodell.

Slapp av, jeg er her for å veilede deg gjennom puslespillet med programvarelisensiering og hjelpe deg med å ta den riktige avgjørelsen. I denne artikkelen vil jeg forklare ulike typer lisenser for appene dine, hvordan disse tingene fungerer og hvordan du velger de beste! Så fortsett å lese til slutten.

Hva er en programvarelisens?

En datamaskin-, mobil- eller nettapplisens er en juridisk kontrakt mellom utvikleren (lisensgiveren) og brukeren (lisensinnehaveren). Den spesifiserer vilkårene og betingelsene en bruker må følge for å bruke programvaren uten å pådra seg noen juridiske straffer eller søksmål.

Dette dokumentet sikrer utviklerens eller SaaS-virksomhetens immaterielle rettigheter over appen. Rettighetene inkluderer, men er ikke begrenset til, følgende:

 • Bruk
 • Kopibeskyttelse
 • Modifikasjon
 • Fordeling
 • Selger eller videreselger

I motsetning til jordebrev eller andre økonomiske kontrakter, trenger ikke brukerne å signere en programvarelisensavtale. I de fleste tilfeller, ved å installere og bruke programvare, godtar du vilkårene og betingelsene som er satt av utviklerne.

Så som bruker må du lese hele T&C-dokumentet. Og som programvareutvikler må du inkludere denne klausulen for å beskytte interessene dine.

I store virksomheter og virksomheter på bedriftsnivå der programvareutvikleren avslører mye informasjon til kunden sin, kan de inngå en skriftlig, attestert og signert kontrakt som beskytter begge parter.

En dataapplikasjonslisens dikterer hvor enkelt utvikleren kan distribuere programvaren til publikum. Hvis du for eksempel velger åpen kildekode-lisens, laster du bare opp programvaren på nettstedet ditt, og alle kan laste ned og bruke det gratis.

Hvis du velger en streng kommersiell lisens, må publikum først kjøpe en lisens. Dermed begrenser du distributiviteten til appen. Du øker imidlertid inntektene dine.

Typer programvarelisenser

Nedenfor finner du de mest populære programvarelisensalternativene for alle programmer:

#1. Permissive lisens

En tillatende programvarelisens er en variant av programvarelisensmodellen med åpen kildekode. Det lar sluttbrukere fritt bruke, utvikle på kildekoden og distribuere appen med få begrensninger. Slike lisenser stiller minimale krav til brukerne for bruk og distribusjon av programvaren. Ofte kan brukere integrere programvarekildekoden i et annet proprietært program.

  8 Solana NFT-markedsplasser for raske og lave gassgebyrtransaksjoner

Noen få eksempler på tillate lisenser inkluderer BSD-lisensen, MIT-lisensen og Apache-lisensen. Disse lisensene ber normalt brukerne om å inkludere en kopi av lisensen og dens opphavsrettserklæring når de distribuerer programvaren. Men lisensene pålegger ingen restriksjoner på hvordan man bruker, modifiserer eller distribuerer programvaren eller dens derivater.

#2. Copyleft-lisens

Bildekilde: Wikipedia

Copyleft er også en åpen kildekode-lisens. Det krever imidlertid at du frigir programvaren og kildekoden under den samme lisensen som du anskaffet åpen kildekode. Dermed kan hvem som helst endre og omdistribuere en app med modifikasjoner som lar andre bygge videre på den originale appen. Følgelig blir alle derivater fra den opprinnelige programvaren også åpen kildekode.

En populær copyleft-lisens er GNU General Public License (GPL). Mange åpen kildekode-prosjekter, inkludert Linux-operativsystemet, bruker GPL-lisensieringsmodellen. Andre eksempler på copyleft-lisenser inkluderer Mozilla Public License (MPL) og Lesser General Public License (LGPL).

#3. Kommersiell lisens

Hvis programvare kommer med en kommersiell lisens, kan brukeren bare bruke programvaregrensesnittet ved å betale et gebyr for lisenseksemplaret. Det er ingen tilgang til kildekoden til applikasjonen. Dermed er det mindre sjanse for fellesskapsbasert utvikling av programvaren.

Kommersielle lisenser beskytter utviklernes interesser i appens eiendeler. Utviklerne lager lisensnøkkelen eller koden slik at brukere ikke kan installere og aktivere verktøyet på mer enn én datamaskin hvis nøkkelen er for én bruker.

#4. Dobbel lisens

En dobbel programvarelisens lar deg distribuere forskjellige versjoner av den samme appen i forskjellige lisenser, som åpen kildekode og kommersiell. Et eksempel på denne lisensen er MySQL-databasebehandlingssystemet.

MySQL er tilgjengelig under åpen kildekode-lisensen GPL. Det gir mulighet for gratis bruk og distribusjon. Du kan også få en kommersiell lisens hvis du ønsker å bruke programvaren i et proprietært produkt. Dessuten, hvis du ikke er enig med GPL-vilkårene, kan du få en kommersiell lisens.

#5. Public Domain-lisens

En offentlig domenelisens betyr ingen opphavsrettsregler for programvarekildekoden. Det er også kjent som CC0-innhold. Du utvikler og slipper programvaren i det offentlige domene sammen med kildekoden. Du pålegger heller ingen regler for kopiering, modifisering og redistribuering av programvaren.

Den tar til orde for gratis internettprosjekter. Men det er en risiko for skadelig programvareinfeksjon på sluttbrukernes datamaskiner fordi ingen reviderer kildekoden eller dens derivater. Hackere kan knytte ondsinnede koder til slik programvare.

#6. Ulisensiert lisens

Det er en offentlig domenelisens der forfatteren eller utvikleren fraskriver seg sin tidligere opphavsrett på applikasjonen. Nå kan hvem som helst kopiere, bygge på, publisere, kompilere, bruke, distribuere og videreselge programvaren på sine egne premisser.

Dermed kan en annen utvikler bygge på arbeidet ditt, lisensiere deres avledede program som en kommersiell app og tjene penger. Mens du kanskje ikke får noen fordel ut av det.

Hvordan fungerer programvarelisensiering?

Den funksjonelle bruken av programvarelisensiering varierer med målparten. Nedenfor finner du arbeidsprosessen for to ulike parter, nemlig sluttbrukeren og utvikleren:

  9 beste timelisteprogramvare for ansatte GPS-tidssporing

Sluttbrukerperspektiv

En ny person- eller forretningsbruker av programvare aksepterer hovedsakelig sluttbrukerlisensavtalen (EULA). Den forklarer hvordan sluttbrukeren kan bruke, kopiere, distribuere eller endre programvarekoden hvis de har tilgang til den.

Hvis programvaren er under en SaaS-modell, kan det være ytterligere avtaler mellom utvikleren og brukeren bortsett fra EULA. Disse er som følger:

 • En månedlig avgift
 • Avtalens varighet
 • Retningslinjer for kansellering eller refusjon
 • Avtalekostnader

For de fleste freeware og åpen kildekode-lisenser kan det hende at sluttbrukerne ikke følger EULA-reglene nøye. For strenge kommersielle lisenser må du imidlertid oppfordre kundene dine til å lese EULAen nøye.

Ellers kan de mislykkes i å overholde Digital Millennium Copyright Act (DMCA), immaterielle rettigheter (IPR) og andre handlinger som beskytter utviklernes interesser på applikasjonene deres.

Programvareutviklerperspektiv

#1. Fordeling

Som utvikler bestemmer du programvarelisensen. Deretter, i henhold til lisensieringsreglene, kan du utnevne forhandlere til å distribuere applikasjonen for kommersielle apper eller gjøre dette på egen hånd. For apper med åpen kildekode kan du ganske enkelt gi en nedlastingslenke på nettstedet ditt.

#2. Lisensavtale

Du må inkludere ulike klausuler som et forbud mot omvendt utvikling, regler for kodeendringer, kopieringsregler og mer for å beskytte interessen din for appen. Du bør også vurdere å innføre en begrensning på brukere eller antall installasjoner slik at du kan selge flere eksemplarer til én bedrift.

#3. Gjenoppretting av kostnadene for lisensen

Når programvaren er en datamaskin eller mobilapplikasjon som kan installeres én gang og brukes i en levetid, krever du vanligvis et forhåndsgebyr. Men hvis det er en nettapp eller SaaS-app, kan du belaste brukerne månedlig. Der kan du også legge til flere inntektsgenereringspunkter som ekstra brukere, tillegg, raskere tilgang, 24-timers servicenivåavtale (SLA) og mer.

For open source- eller freeware-apper er det stort sett ingen betalinger. Det kan være donasjoner for å støtte utviklerens satsing.

#4. Håndhevelse

Programvareutvikleren eller forhandleren kan håndheve vilkårene for programvarelisensavtalen på forskjellige måter. Disse er å overvåke appbruk, gjennomføre plutselige revisjoner eller forfølge rettslige skritt mot de som bryter vilkårene.

#5. Oppdateringer og ettersalgsstøtte

Som leverandør eller utvikler bør du tydelig nevne om det vil være noen ettersalgsstøtte. De fleste programvareutviklere tilbyr følgende:

 • Regelmessige programvareoppdateringer for en levetid eller en begrenset periode
 • Sikkerhetsoppdateringer
 • Ad-hock patcher for eventuelle sikkerhetshull
 • Teknisk støtte for bruk av applikasjoner

Hvordan velge en lisensmodell

Her er noen viktige faktorer du bør vurdere når du velger en programvarelisensmetode:

#1. Forretningsmål

Din valgte lisensieringstype må samsvare med forretningsmålene og inntektsmodellene. Hvis du ønsker å maksimere inntektene eller øke markedsandelen, velg en kommersiell lisensieringspolicy.

Åpen kildekode-lisensen er imidlertid bra når du ønsker å fremme åpent samarbeid. Igjen, du kan øke samarbeidet mens du beholder tett kontroll over programvaren din som GNU All-permissive License.

  Hvordan trene en AI Chatbot med tilpasset kunnskapsbase ved hjelp av ChatGPT API

#2. Målgruppe

Målgruppen din vil i stor grad diktere programvarelisensmodellen. For eksempel, hvis besøkende og brukere er enkeltpersoner som kjøper begrensede apper i løpet av livet, må du velge freeware-lisensen.

For å tjene inntekter fra publikummet ditt, kan du legge til kjøp i appen, tillegg, etc., som brukerne enkelt vil kjøpe når de føler at applikasjonen er uunnværlig for deres profesjonelle eller personlige liv.

Alternativt, hvis du hovedsakelig har med bedrifter å gjøre, kan du gå for en gratis prøvelisens, og da bør betalt lisens starte.

#3. Funksjoner og funksjonalitet

Funksjonene og funksjonene til applikasjonen din vil også påvirke programvarelisensmetoden. For eksempel er en kommersiell lisensieringsmodell mer passende hvis applikasjonen inkluderer proprietære funksjoner eller avanserte tjenester siden lisenssalg er din inntektsmodus.

På den annen side, hvis programvaren din bruker offentlig tilgjengelig kode for visse funksjoner, kan det hende du ikke kan få en kommersiell lisens. Du må frigi programvaren under en åpen kildekode GNU-lisens, men begrense endringen og redistribusjonen ved å angi reglene i EULA.

Det er alltid juridiske hensyn som har stor innvirkning på applikasjonslisensieringsmodellen. Dette er immaterielle rettigheter for forretningsverdien til appen og programvarekoden eller opphavsretten til innholdet.

Du må rådføre deg med juridiske eksperter som tar seg av slike ting for å sikre at lisensieringsmodellen din er juridisk hensiktsmessig og inkludere alle nødvendige klausuler for å beskytte dine forretningsinteresser.

#5. Markedskonkurranse

Du må også følge den nåværende markedstrenden for programvarelisensiering for nisjeapplikasjoner. For eksempel kommer de fleste videoredigerings- eller grafikkredigeringsnettapper, mobilapper og skrivebordsapper med en freeware-lisens. Brukere kan installere og bruke programvaren gratis, men har ikke tilgang til avanserte eller populære funksjoner før de får et premium-abonnement.

Nå, hvis du velger en streng kommersiell lisens, kan det hende du ikke får den suksessen du leter etter. Derfor må du også vurdere hva konkurrentene dine gjør angående programvarelisens.

#6. Brukssaker

For forskjellige brukstilfeller må du velge forskjellige programvarelisensmetoder. Her er noen ideer du kan sjekke ut:

 • For å øke publikumsrekkevidden til programvaren din, lag en versjon som gir de grunnleggende tjenestene. Deretter slipper du denne programvaren under GNU General Public License eller GPL. Flere vil laste ned appen; hvis det er verdig, vil merkevaren din få gratis markedsføring.
 • Hvis du ønsker å samarbeide med frilans programvareutviklere, kan du gi ut en grunnleggende versjon av programvaren din under åpen kildekode-lisens. Dette vil tillate talentfulle frilansutviklere over hele verden å importere programvarekildekoden din fra GitHub og bygge nye funksjoner eller tjenester på den eksisterende koden.
 • Men hvis du utvikler forretningssentriske apper som organisasjoner alltid bruker for å drive sin virksomhet, kan du gå for en streng kommersiell lisens. Du kan også begrense antall ganger en lisens kan brukes for å aktivere appen.

Innpakning

Som programvareutvikler eller SaaS-bedriftseier vet du nå om flere typer programvarelisenser og hvordan lisensieringssystemet fungerer. Du har også oppdaget hvordan du velger den beste lisensieringsmodellen basert på applikasjonen, dens tiltenkte målgruppe, brukstilfelle og forretningsinntektsmodellen. Så velg en som passer dine behov. Utvid programvarepublikummet ditt aktivt, noe som til slutt øker fortjenestemarginene dine.

Du kan også like den beste åpen kildekode-programvaren for Windows.