10 vanskelige intervjuspørsmål og hvordan du kan svare på dem

Er du klar for et vanskelig jobbintervju for en utfordrende rolle? Selv om du kanskje føler deg trygg på dine ferdigheter og kvalifikasjoner, kan det å trygt svare på tøffe intervjuspørsmål være en reell test på din evne til å tenke på føttene og vise frem ditt beste jeg for en potensiell arbeidsgiver.

Fortsett å lese for å avdekke noen vanskelige intervjuspørsmål som ofte stopper kandidater, pluss tips om hvordan du kan svare på dem med balanse og selvtillit, slik at du kan etterlate et varig inntrykk.

1. Hva er din største svakhet?

Dette er et av de vanligste intervjuspørsmålene du vil møte, og muligens et av de mest fryktede også. Ikke fall i bøtta med å svare med klisjésvar som «Jeg er en perfeksjonist» eller «Jeg jobber for hardt.» Intervjuere er nå forbi denne kjepphest og vil ha svar som viser genuin selvbevissthet og en veksttankegang.

For å svare best på dette spørsmålet, er alt du trenger å gjøre å være ærlig om en genuin svakhet du besitter. For å oppnå det, følg opp hvordan du har jobbet for å forbedre det.

Du kan for eksempel si: «Jeg pleide å slite med offentlige taler, men jeg ble med i en Toastmasters-klubb for å bygge opp min selvtillit. Nå er jeg komfortabel på en scene av alle størrelser og kan presentere for et stort publikum.»

Du kan gå den ekstra milen ved å gi spesifikke eksempler på hvordan du har lært av dine svakheter og gjort dem om til styrker, uten å være for cheesy. Sørg for å ha den rette balansen mellom stolthet og ydmykhet med den tilnærmingen.

2. Hvorfor forlot du din forrige jobb?

Når du snakker om din tidligere jobb, hold en positiv tone og unngå å kritisere din tidligere arbeidsgiver (selv om de ikke var de beste). Vend i stedet intervjuerens fokus til mulighetene som den nye stillingen gir deg og hvordan den passer bedre med dine karrieremål.

  Hvordan skanne flere sider til én PDF-side?

Et eksempelsvar er: «Jeg forlot min forrige jobb fordi jeg følte meg begrenset i rollen min og ikke så mange vekstutsikter. Denne muligheten begeistrer meg imidlertid ettersom jeg tror jeg vil være i stand til å ta på meg flere betydelige utfordringer og bidra til bedriften din med et sterkt engasjement for medarbeiderutvikling.»

Snakk også om hvordan ferdighetene og erfaringene du fikk i din tidligere rolle har forberedt deg for denne nye stillingen. Dette viser din entusiasme for å lære og vokse i karrieren din.

3. Hvordan håndterer du konflikter eller vanskelige kolleger?

Konfliktløsning og mellommenneskelige ferdigheter er avgjørende på enhver arbeidsplass. En fin måte å nærme seg dette svaret på er ved å fremheve dine kommunikasjons- og samarbeidsevner. Du kan dele et spesifikt eksempel på en utfordrende situasjon og hvordan du håndterte den profesjonelt.

Du kan for eksempel beskrive en gang du var uenig med en kollega om retningen til et prosjekt. Forklar hvordan du aktivt lyttet til deres perspektiv, anerkjente deres bekymringer og sammen fant en vinn-vinn-situasjon eller et gjensidig kompromiss som var til fordel for begge parter.

Fokuset på «vinn-vinn»-løsninger er et bonuspoeng når det gjelder konfliktløsningsrelaterte spørsmål. I en verden hvor arbeidsplassens dynamikk er i konstant endring, må du kunne demonstrere din evne til å tilpasse deg og håndtere ulike situasjoner konstruktivt.

4. Fortell oss hvordan du håndterte en vanskelig situasjon

Arbeidsgivere stiller ofte atferdsspørsmål for å måle hvordan du håndterer utfordrende scenarier. Å svare på disse spørsmålene med STAR-metoden (Situasjon, Task, Action, Result) kan bidra til å strukturere svaret ditt på en imponerende måte.

For å bruke STAR-metoden, gjør følgende:

  • Beskriv en relevant og utfordrende situasjon du møtte.
  • Diskuter oppgaven du trengte å utføre.
  • Utdype handlingene du tok for å løse problemet.
  • Del de positive resultatene som kom fra handlingene dine.

Diskuter for eksempel en tid da du ble tildelt et kritisk prosjekt med en stram tidsfrist. Forklar hvordan du organiserte tiden din, søkte hjelp ved behov og fullførte prosjektet før tidsplanen. Sjekk gjerne ut disse STAR-metodemalene også.

5. Hva interesserer deg mest ved selskapet vårt?

Intervjuere leter etter hjerte og sjel i svaret ditt på dette spørsmålet. De vil vite at du har gjort research, akkurat som alle andre kandidater, men at du også personlig forholder deg til selskapets oppdrag. Sørg for å forberede deg til intervjuet ved å undersøke selskapets verdier, kultur og produkter/tjenester grundig.

  Hva skal jeg gjøre hvis Mac-en min fortsetter å starte på nytt? 10 tips for å fikse problemet

Mens du er i intervjuet, vær ekte, og ikke gå over toppen når du viser din begeistring for å bidra til selskapets misjon og visjon. En fin måte å gjøre dette på er ved å relatere dine ferdigheter og erfaringer til selskapets mål, og forklare hvordan du ser på deg selv som en viktig aktør i å nå disse målene.

Du kan få ekstra brownie-poeng ved å navngi spesifikke aspekter ved selskapet som faller i smak hos deg. Du kan for eksempel snakke om deres forpliktelse til bærekraft, innovative produkter eller noe annet som får dem til å skille seg ut i øynene dine.

6. Hvorfor skal vi ansette deg fremfor alle våre andre kandidater?

Arbeidsmarkedet er et konkurransedyktig sted, og du må skille deg ut fra andre kandidater under intervjufasen. Fokuser på spesifikke prestasjoner fra CV-en din som er direkte i tråd med jobbkravene og demonstrer hvordan dine unike ferdigheter og erfaringer skiller deg ut.

Hvis du har noen bransjespesifikke eller relevante priser, prestasjoner eller prosjekter, er det nå på tide å snakke om dem. Sikkerhetskopier utmerkelsene dine med konkrete eksempler på hvordan du har gjort en forskjell i dine tidligere roller og hvordan disse erfaringene kan omsettes til verdi for den nye organisasjonen.

7. Hvordan definerer du suksess?

Dette er et veldig subjektivt spørsmål, så det er ikke noe eksakt riktig eller galt svar her. Men hvordan du forholder deg til suksess som individ går hånd i hånd med hvordan intervjueren vil forholde seg til din egnethet for jobben.

Når du snakker om hva suksess betyr for deg, tilby et helhetlig syn som går utover profesjonelle prestasjoner. Dette kan inkludere å snakke om viktigheten av personlig velvære, hvorfor du prioriterer å koble fra for bedre balanse mellom arbeid og privatliv, og opprettholde positive relasjoner med kolleger.

Snakk dessuten om hvordan du måler suksess ikke bare ved personlige prestasjoner, men også etter hvordan innsatsen din påvirker teamet og organisasjonen positivt. Hvis du går opp for en leder- eller lederrolle, kan du fremheve din evne til å lede og motivere andre på en måte som bidrar til et positivt arbeidsmiljø.

  Apache 2.4.6 Installasjon på Unix

8. Hvor lenge planlegger du å bli hos oss?

Dette spørsmålet kan virke skremmende, spesielt hvis du ikke er sikker på svaret. Men alt en arbeidsgiver ser etter er et svar som gjenspeiler din forpliktelse til vekst og utvikling i selskapet.

For eksempel kan du si: «Jeg planlegger å bli så lenge jeg fortsetter å føle meg utfordret og har muligheter for vekst.» Ved å formulere svaret ditt på denne måten, viser du at din periode i selskapet er avhengig av gjensidig utvikling og at du er åpen for langsiktige forpliktelser.

Unngå imidlertid å komme med løfter du ikke kan holde eller oppleves som stive i fremtidige planer.

9. Hvordan vil du beskrive din personlighet?

Dette spørsmålet måler din emosjonelle intelligens og også din følelse av selvtillit og selvtillit. En fin måte å både utvikle din emosjonelle intelligens og vise den frem med dette svaret er å være selvsikker. Mål for en balansert presentasjon av deg selv som fremhever både dine styrker og områder for forbedring. Du kan også trekke på de spesifikke personlighetstrekkene som stemmer overens med kravene til jobben og bedriftskulturen.

For eksempel, hvis selskapet verdsetter teamarbeid og samarbeid, legg vekt på din evne til å samarbeide godt med andre og bidra positivt til gruppeprosjekter. Snakk om hvordan du verdsetter åpen kommunikasjon og tilpasningsevne, da disse egenskapene ofte er svært ettertraktede i dynamiske arbeidsmiljøer.

10. Hvilke andre jobber vurderer du?

Selv om ærlighet er avgjørende, trenger du ikke å være 100 % gjennomsiktig i svaret ditt. Du kan takle dette spørsmålet ved å nevne konkurrenter eller stillinger i et lignende felt du vurderer. Dette viser intervjueren at du er aktivt ettertraktet på arbeidsmarkedet, noe som gjør deg til en mer attraktiv kandidat som de ikke vil risikere å gi opp til konkurransen.

Unngå imidlertid å avsløre sensitiv informasjon eller være negativ til andre selskaper under denne diskusjonen. Fokuser i stedet på de unike aspektene ved hver mulighet og hvordan de stemmer overens med dine karrieremål.

Ved å vise at du er på utkikk etter en kamp med mange arbeidsgivere (inkludert deres konkurrenter), presenterer du deg selv som en gjennomtenkt og avgjørende kandidat som verdsetter å finne den rette passformen for begge parter.

Ace dine intervjuspørsmål

Intervjuer er nervepirrende, men de trenger ikke å være det. Med riktig mengde forberedelser, øvelse og framsyn kan du trygt takle enhver kurveball som blir kastet i din vei.

Uansett hva, vær tro mot deg selv, dine verdier, og forbli autentisk. Dette vil etterlate et varig inntrykk på intervjueren og øke sjansene dine for å få den drømmejobben du sårt ønsker deg. Lykke til!