14 Adobe Lightroom-vilkår som nybegynnere bør kjenne til

Når du har tatt bilder en stund, vil du sannsynligvis begynne å redigere dem og finpusse stilen din. Adobe Lightroom er et av de kraftigste verktøyene for å gjøre det, og millioner av fotografer over hele verden bruker det.

Når du først bruker appen, vil du legge merke til mange verktøy som du kanskje ikke vet så mye om i utgangspunktet. Å vite hva de gjør er imidlertid avgjørende for å redusere læringskurven så mye som mulig.

Denne artikkelen vil identifisere begrepene du bør gjøre deg kjent med når du bruker Lightroom for første gang.

1. Klarhet

Clarity er et av de første verktøyene nye fotoredigerere bruker – og det er ikke uvanlig å se nybegynnerredigeringer overbruke funksjonen. Verktøyet påvirker først og fremst mellomtonene, slik at bildet ser klarere ut. Du vil finne det spesielt nyttig hvis du fotograferer bygninger (her er hvordan du unngår vanlige feil når du fotograferer arkitektur).

Hvis du flytter Clarity-glidebryteren til høyre, vil du legge til mer av den i de delene av bildet. På baksiden, skyv den lenger til venstre, vil flate ut teksturene til mellomtonene.

2. Tekstur

Tekstur er et annet viktig Lightroom-verktøy, og du vil bruke det til å forbedre bestemte områder av bildet ditt. Å legge til teksturer på bildene dine er en god idé hvis du fotograferer materialer som tepper og gensere. På samme måte vil du kanskje bruke den for å få tre og pels til å se klarere ut.

Du må imidlertid være forsiktig når du bruker tekstur-glidebryteren – for mye vil få bildet til å se urealistisk ut. Prøv å øke eller redusere i trinn på 5-10 til du finner ønsket resultat.

3. Eksponering

Du kan justere eksponeringen i kameraet ditt, og å få bildet riktig i teknisk forstand før du laster det opp til Lightroom er ideelt. Utfallet du får fra kameraet ditt er imidlertid ikke alltid optimalt når du laster det opp og begynner å redigere.

  12 boksporingsapper for å holde deg oppdatert på lesemålene dine

Hvis du flytter glidebryteren Lightroom Exposure til høyre, vil du legge til mer lys til bildet ditt. Og når du skyver til venstre, vil du gjøre det motsatte. Overeksponering er imidlertid ikke alltid dårlig; det er faktisk noen kreative måter å bruke overeksponering på.

4. Dehaze

Dehaze er et utrolig nyttig verktøy for å gjøre bildene dine klarere. Hvis du flytter glidebryteren til høyre, fjernes uønsket tåke, røyk og dis. Som et resultat vil du få frem de andre delene av bildet ditt.

Du kan også flytte Dehaze-glidebryteren til venstre for å legge til dis til bildet ditt. Å gjøre det er spesielt nyttig når du fanger tåkete landskap og tåkete morgener for å skape humørfylte resultater. Og hvis du prøver å vise frem en varm sommerdag, vil du kanskje også flytte den til venstre.

5. Fargehjul

Når du har blitt vant til å gjøre grunnleggende fargejusteringer, kan det være lurt å doble ned på å finpusse fotograferingsstilen din. Fargegradering er en av de kraftigste metodene for å gjøre dette, og det er fire separate fargehjul du kan bruke i Lightroom.

Lightrooms tre hovedfargehjul dekker mellomtoner, skygger og høylys. Når du flytter sirkelen i midten, vil du legge til mer av den spesielle fargen på bildet ditt. For eksempel kan det være lurt å legge til oransje eller gul for gylne time-bilder; bare flytt sirkelen til de fargene.

Du har også et universelt fargehjul, som påvirker hele bildet. I tillegg til å justere fargetone og metning, kan du også legge til eller fjerne luminans.

6. Linsekorreksjon

Når du laster opp bildet ditt til Lightroom, vil du kanskje legge merke til et par subtile problemer. For eksempel kan bildet se litt forvrengt ut. Heldigvis er det enkelt å fikse dette; Lightroom har et alternativ med ett klikk for å korrigere problemer forårsaket av objektivet ditt.

  Ta skjermbilder av bare en del av iPhone/iPad-skjermen [Jailbreak]

Når du har aktivert Lens Corrections i Lightroom, kan du velge mellom ulike alternativer for kameraprodusenten. Hvis objektivet ditt ikke vises, kan du alltid velge en annen korreksjonsprofil som gjør en lignende jobb.

7. Støyreduksjon

Med mindre du spesifikt går for et kornete utseende, er det ganske irriterende å ha et bilde med overdreven korn. Du kan bruke støyreduksjonsverktøyet i Lightroom for å fikse kornproblemer. Du vil også finne alternative alternativer for å redusere støy i fargene dine.

Bildet ditt vil se jevnere ut når du reduserer støyen, og du kan kontrollere dette mer i dybden når du bruker glidebryteren Smoothness.

8. Profil

En av de første korrigeringene du vil gjøre i en RAW-fil i Lightroom er å endre kameraprofilen. Avhengig av kameraprodusenten din, vil du se et bredt utvalg av farge- og svart-hvitt-profiler.

I tillegg til dine kamera-matchende profiler, finner du et utvalg av Adobe-lagde. Dessuten kan du velge ulike temaer – for eksempel vintage og moderne.

9. Healing Brush

Noen ganger vil du legge merke til et par irriterende tilleggselementer på bildene dine – for eksempel flekker. Med Lightroom kan du redigere disse ved å bruke Healing Brush-verktøyet.

Du kan velge hvor stor healing-børsten din er og gjøre den mer eller mindre gjennomsiktig. Når du klikker på en bestemt del av bildet ditt, vil Lightroom forsøke å finne et matchende område.

10. Maskering

Du vil sannsynligvis vite om skarphet hvis du har brukt grunnleggende bilderedigeringsverktøy før. Og selv om det kan være et veldig nyttig verktøy, må du også huske at det vil påvirke hele bildet ditt når du bruker det. Heldigvis kan du kontrollere hvor mye av bildet du skjerper.

Skyveknappen for maskering lar deg bestemme hvilke områder du ønsker å skjerpe. Hvis du flytter glidebryteren lenger til høyre, vil mindre av bildet bli skarpere. Den er spesielt nyttig for å feste hjørner og kanter på bygninger, biler og andre gjenstander.

  API-arkitektur forklart på 5 minutter eller mindre

11. Geometri

Geometri er viktig hvis du vil endre spesifikke elementer i bildet ditt. Du kan rette ut bildet basert på rette linjer i bildet, legge til eller fjerne forvrengning, rotere bildet og forskyve deler av det.

12. Tonekurve

Tone Curve-funksjonen lar deg endre belysningen i bestemte deler av bildet ditt, og du kan lage flere effekter – for eksempel å legge til en matt effekt på bildet ditt. Du kan redigere lys, mørke, skygger og høylys.

Mange fotografer bruker også Point Curve-verktøyet, som lar deg redigere flere aspekter av bildet ditt. Du finner også alternativer for å redigere spesifikke fargetoner – for eksempel blå og gul.

13. Forhåndsinnstillinger

Forhåndsinnstillinger er en utmerket måte å gjøre flere justeringer av bildene dine på på én gang, og de kan øke hastigheten på arbeidsflyten når de brukes riktig. Du kan til og med lage og selge Lightroom-forhåndsinnstillingene dine når du har finjustert din egen unike stil.

Når du har redigert et bilde, kan du lagre glidebryterinnstillingene ved å legge til og navngi dine egne forhåndsinnstillinger. Adobe tilbyr flere forhåndsinnstilte valg du også kan bruke. Og hvis du liker en bestemt skaperstil, kan du kanskje også laste ned og bruke forhåndsinnstillingene deres.

14. HSL

HSL står for Hue, Saturation og Luminance. For hver farge i Lightroom vil du kunne justere hver av disse seksjonene – og disse er kjent som HSL-glidebryterne.

Når du klikker på hver farge, kan du gjøre de nødvendige endringene i disse delene av bildet ditt. Funksjonen er kjent som HSL / Color i Lightroom Classic, og i Lightroom CC blir den referert til som Color Mixer. For førstnevnte er hovedforskjellen utformingen av glidebryterne.

Hvis Lightrooms fargeredigeringsalternativer ikke gjør det for deg, kan du også endre fargen på bildene dine ved hjelp av Photoshop.

Lightroom virker komplekst, men det er enkelt å lære å bruke det

Adobe Lightroom er en utmerket fotoredigeringsplattform, uansett hvor avansert du er. Jo mer du bruker den, jo raskere lærer du alle nøkkelfunksjonene. De grunnleggende er mer enn nok til å komme i gang.

Du kan bruke mange av verktøyene som er nevnt med JPEG-filer, men RAW er bedre for å gjøre dybderedigeringer og legge til kameraprofiler. Mange av funksjonene nevnt her er tilgjengelige i både Lightroom for desktop og mobil.