AI-statistikk/trender som vil blåse deg [2023]

Kunstig intelligens (AI) transformerer verden – revolusjonerer nesten alle aspekter av våre liv og forretningsdrift.

Kort sagt, AI gjør livet enklere – fra automatisering av overflødige oppgaver til å gi relevante anbefalinger og skreddersydde forslag, mer tid og sparing.

Med organisasjoner og bedrifter som utnytter det enorme potensialet til AI for å strømlinjeforme prosesser, utnytte utmerkede resultater med forbedret produktivitet, tidsstyring, produksjonskvalitet, inntekter og lave totalinvesteringer – AI er satt til å ta fatt på en økende vekstbane for adopsjon i de kommende årene .

I dag handler AI ikke bare om Alexa eller automatiserte chatbots, men sprer seg over et bredt spekter av sektorer, inkludert helsevesen, livsstil, cybersikkerhet, ingeniørfag, utdanning, finans, spill, landbruk – you name it.

Helt fra automatiserte medisinske prosedyrer og selvkjørende kjøretøy til å bygge sosiale medier-algoritmer og trusselforebygging – AI etterlater ingen domene uberørt, tar opp til overskriftene og kommer med nye trender annenhver uke.

Så fortsett å lese hvis du er nysgjerrig på denne teknologien i utvikling og ønsker å lære mer om de siste AI-trendene og statistikkene!

AI forbrukerinteraksjon

Enten du ber Siri om å spille favorittsangen din på iPhone eller chatter med en virtuell chatbot for å løse et vanlig problem du har møtt med et nettsted – vi har alle samhandlet med AI på en eller annen måte.

Det har vært en økende trend med AI-forbrukerinteraksjon, som endrer hvordan vi lever, handler, jobber og engasjerer oss på nettet. Helt fra å engasjere seg med virtuelle assistenter til å bruke AI-generert innhold, inkorporerer brukere i økende grad AI i hverdagen.

Her er noen statistikker som støtter denne påstanden:

 • 28 % av amerikanerne tror de samhandler med AI omtrent en gang om dagen eller flere ganger i uken.

 • 68 % av forbrukerne er mer sannsynlig å bruke AI hvis det hjelper dem i deres daglige liv, som å spare tid eller penger.

AI markedsandel

Støttet av digital disrupsjon, økende investeringer i AI-teknologier og konkurransefortrinnene bedrifter får med AI-adopsjon, forventes den globale AI-markedsandelen å vokse med en overveldende hastighet i de kommende årene.

La oss ta en titt på statistikken:

Kundens tillit til AI

Til tross for den økende populariteten og AI-adopsjonen, hva synes kundene egentlig om AI? Stoler de helt på eller stoler de på det? Stoler de fortsatt på AI-evner til tross for at de kjenner til risikoene og hører om de negative oppfatningene? La oss finne det ut.

 • Med en score på 75 %India rangerer først blant mange land med det høyeste nivået av tillit til AI.
 • Kina får en annen rangering når det kommer til AI-kundetillit med en poengsum på 67 %, etterfulgt av Sør-Afrika, med en poengsum på 57 %. Tilsvarende oppnår Brasil en fjerdeplass med en poengsum på 56 %, etterfulgt av Singapore med en poengsum på 45 % og USA med en poengsum på 40 %, på henholdsvis femte og sjette plass.
  10 beste sporere for ansattes oppmøte for små til mellomstore bedrifter

 • Om 82 % av menneskene har tidligere hørt om AI, men 49 % er ikke sikre på når og hvordan den brukes. Imidlertid ønsker 82 % av folk å lære mer om AI.
 • Samtidig som 68 % av menneskene hevder å bruke AI-applikasjoner, 41% av dem har ingen anelse om at AI er nøkkelkomponenten i disse applikasjonene.
 • Om 85 % av menneskene tror AI gir en rekke fordeler, men bare halvparten av menneskene tror at fordelene til AI oppveier risikoen.
 • 73 % av menneskene, 3 av 4er bekymret for AI-risiko, med cybersikkerhet rangert blant de største globale risikoene.
 • Over 53 % av kundene sa at det er mulig for AI å demonstrere skjevhet på en eller annen måte når de tar beslutninger.
 • Bare 12 % av menneskene gikk med på det faktum at AI kan skille mellom godt og ondt. Og bare 56 % av mennesker tror ikke på virkeligheten eller ideen om å utvikle maskiner som oppfører seg moralsk.
 • 68 % av forbrukerne stole på bedrifter som bruker AI-teknologier til tross for de negative oppfatningene knyttet til AI off-sent.

AI Business Adoption og Workforce Automation

Ledende organisasjoner og virksomheter, inkludert Microsoft og IBM, investerer i økende grad i AI-adopsjon i sine operasjoner for å løse komplekse problemer, øke den generelle effektiviteten og produktiviteten og forbedre kundeopplevelsen.

AI hjelper bedrifter med å forutsi forbrukertrender, automatisere rutineoppgaver og operasjoner og tilpasse markedsføringskampanjer basert på de innsamlede trenddataene – slik at de kan trives og forbedre salg og inntekter.

Her er statistikken som hjelper til med å demonstrere omfanget av global forretnings-AI-adopsjon og arbeidsstyrkeautomatisering:

 • IBMs Global AI Adoption Index 2022 antyder at over hele verden, 77 % av virksomhetene samhandler med AI på en eller annen måte – enten ved å bruke eller utforske den. Av disse 77 %, 35 % av virksomhetene bruker AI-teknologier, mens de andre 42% fortsatt utforsker AI og dens evner.
 • Disse rollene står for omtrent 26 000 arbeidere. Og Krishna spår at AI-teknologier og automatisering mest sannsynlig vil erstatte 30 % av disse rollene i løpet av de neste fem årene.
 • Innen 2025 er AI-automatisering satt til å forstyrre og fortrenge 85 millioner globale jobber i mellomstore og store virksomheter på tvers av 26 økonomier og 15 bransjer.
 • Med den utviklende økonomien og arbeidsmarkedene og robotrevolusjonen, 97 millioner nye jobbroller vil dukke opp i teknologiindustrien for den fjerde industrielle revolusjonen, som AI og innholdsskapende felt.
 • I følge World Economic Forums Jobs Report 2023, 50 % av de undersøkte bedriftene planlegger å investere i de interne opplæringsavdelingene og opplæringsavdelingene knyttet til AI-adopsjon – i et forsøk på å oppkvalificere arbeidsstyrken deres.
  14 Kubernetes-veiledninger for nybegynnere til mestre

AI-investeringer og -finansiering

AI er en av de raskest voksende teknologiene, og tiltrekker seg massiv finansiering og investeringer fra ledende selskaper og virksomheter over hele verden.

Denne investeringstrenden av virksomheter i AI tilskrives de potensielle AI-fordelene, inkludert kostnadsreduksjon, skalerbarhet, forbedret kundeopplevelse, datadrevet beslutningstaking, konkurransefortrinn og mer.

La oss se på statistikken som avslører den økende trenden med bedrifter som finansierer og investerer i AI-teknologier for å akselerere forretningsdriften:

 • I 2022, ca 3 198 AI-oppstarter mottatt finansiering på 52,1 milliarder dollar fordelt på hele 3 396 VC-avtaler.
 • De totale inntektene fra Artificial Intelligence (AI) programvaremarkedet forventes å nå 126 milliarder dollar i 2025 fra det eksisterende beløpet på 70,94 milliarder dollar i 2023.
 • På tvers av visse sektorer i USA som er relatert til data, bortsett fra landbruk, fiske, jakt og skogbruk, er det observert en økning i AI-relaterte stillingsannonser i gjennomsnitt fra 1,7 % i 2021 til 1,9 % i 2022. Dette viser den økende etterspørselen etter AI-fagfolk og dyktige personer på tvers av kritiske amerikanske industrisektorer.
 • California har den største andelen av AI stillingsannonser av alle stillingsannonser i USA i 2022. I 2022, 17,9 % av alle stillingsannonser i USA var California-basert, etterfulgt av 8,4 % i Texas og 5,5 % i New York.

ChatGPT skapte en stor buzz da den ble lansert tidligere i år og brukes fortsatt av markedsførere, bedrifter, innholdsskapere, utviklere, IT-fagfolk og mer for varierte brukstilfeller.

ChatGPT lar deg delta i menneskelignende samtaler og svare på alle spørsmålene dine raskt basert på de gitte spørsmålene, og ChatGPT er en av de mest brukte chatbotene som har stor innvirkning på bedriftens produktivitet, arbeidskvalitet og sysselsetting.

Her er de kritiske AI-verktøyene og ChatGPT-ledede AI-evolusjonsstatistikkene du må kjenne til:

 • En Forbes-undersøkelse avslører brukernes økende tilbøyelighet til å bruke kunstig intelligens-baserte verktøy, som ChatGPT, over søkemotorer, som Google. 76 % av respondentene i undersøkelsen stemte på sannsynligvis å bruke ChatGPT eller lignende AI-verktøy i stedet for tradisjonelle søkemotorer som Google – revolusjonerende hvordan folk samhandler med data og samler informasjon på nettet.

Til tross for denne potensielle endringen av brukere som i økende grad bruker AI-verktøy, er mange også bekymret for nøyaktigheten og påliteligheten, noe som gjør feilinformasjon til en av de største bekymringene blant brukere når det gjelder å implementere AI i innhold på forretningsnettsteder.

Derfor må bedrifter fokusere på påliteligheten og nøyaktigheten til AI-generert innhold, og legge til unike innfallsvinkler til innholdet.

Dessuten trodde forbrukere også på AI som forbedrer forbrukeropplevelsen ved å integrere AI-verktøy og bruke ChatGPT til å generere innhold til blogger, e-poster og mer. Her er statistikken bak denne påstanden:

 • 54 % av de spurte tror på AI som forbedrer langformig skrevet nettstedinnhold. 53 % av respondentene anså direktemeldinger, som chatbots, som et potensielt forbedringsområde. Samtidig vurderte de andre 48 % e-poster, og 46 % vurderte tekstmeldinger som kunne forbedre CX ved å integrere AI-verktøy.

Generativ AI

Generativ AI har nylig fått en del popularitet. Det er en AI-teknologi som er mye mer robust og kreativ enn en tradisjonell AI-modell. Generativ AI går utover bare å utføre oppgaver basert på de gitte spørsmålene ved å generere nye data og innhold, inkludert bilder, tekst, videoer, lydfiler osv. – som ligner menneskeskapt innhold.

  Endre Google Nå-bevegelsen for å starte apper eller utføre andre handlinger

En Gartner-rapport antyder at innen 2025, 80 % av kundestøttetjenestene og støtteorganisasjoner vil bruke generative AI-evner i en eller annen form for å forbedre kundeopplevelsen og agentproduktiviteten.

Denne statistikken i seg selv er nok til å vise den potensielle effekten av generativ AI på kundestøtte i fremtiden. Men la oss se på litt mer statistikk og generative AI-trender:

 • I følge GoDaddys undersøkelse fra slutten av april, 38 % av de spurte avslørte å prøve de generative AI-verktøyene, 27 % for moro skyld og 11 % av respondentene for deres forretningsstøtte.
 • 63 % av Gen Z-brukere (18 til 24 år) brukte generativ AI tidligere, enten til personlig bruk eller forretningsformål. Og 83 % av respondentene over 55 år (Baby Boomers) hadde minst sannsynlighet for å ha prøvd generativ AI.
 • Bare av alle de forskjellige aldersgruppene 33 % av de spurte er trygge på å forklare generativ AI til en venn.
 • 64 % av de spurte ved å bruke generative verktøy for kunstig intelligens eksperimenterer man med innholdsgenerering – rett fra å lage blogger til å forbedre markedsføringskampanjer. Samtidig bruker 29 % av respondentene kunstig intelligens for å forbedre kundeservicen for å hjelpe med å utarbeide kundesvar.
 • Over 50 % av markedsførings- og reklamefagfolk i Europa og Sør- og Nord-Amerika bruker generativ kunstig intelligens til å utarbeide innhold. Tilsvarende bruker 48,5 % det til idédugnad, 33,2 % til forskning og omtrent 13,4 % til personlig tilpasning av annonser.

Innpakning

Når man ser på denne statistikken om kunstig intelligens og dens trender, er det trygt å si at AI er på vei oppover, og det er ingen stopper for det.

AI er ikke lenger begrenset til teknologiindustrien, men har blitt en integrert del av daglige virksomheter, spredt over flere sektorer. AI-verktøy og programvare hjelper bedrifter med å automatisere overflødige operasjoner, forbedre svindeldeteksjon, tilpasse kundeopplevelsen ved å utnytte kundetrenddata og atferdsmønstre, og mer – hjelper bedrifter med å ta bedre beslutninger, øke effektiviteten og økonomien, og få et konkurransefortrinn.

Det er ingen tvil om at kunstig intelligens vil påvirke flere virksomheter og organisasjoner i fremtiden, og statistikken antyder bare den økende bruken og investeringene i kunstig intelligens-løsninger.

Mens noen statistikker også gjør oss bekymret for at AI skal erstatte jobber i de kommende årene, viser noen få av dem også at AI skaper nye jobber globalt.

For profesjonelle antyder disse AI-statistikkene og trendene viktigheten av å holde seg oppdatert og tilpasse seg de nye AI-teknologiene for å oppgradere og trives i den økende konkurransen. Samtidig, for bedrifter og organisasjoner, fremhever AI-statistikk behovet for å omfavne AI-verktøy og -løsninger i den daglige forretningsdriften for å ligge i forkant av konkurrentene.

Så, enten du er en bedriftseier, en IT-profesjonell, en nettutvikler eller en innholdsmarkedsfører, hold deg informert om de utviklende AI-trendene og -teknologiene for å trives i dette digitale og revolusjonerende forretningsmiljøet.

Deretter kan du sjekke ut vår detaljerte artikkel om kunstig generell intelligens.