Fra kunstferdig selvsikkerhet til mesterlig tilpasning

Lær de forskjellige typene kommunikasjonsstiler for å forbedre din profesjonelle og personlige interaksjon med andre betydelig.

Kommunikasjonsferdigheter er en uunnværlig egenskap som du må vokse. Det er spesielt viktig hvis du ønsker å plassere deg selv i en lederposisjon, som en teamleder, leder, etc.

For å tilpasse deg kunstferdig kommunikasjon, må du først kjenne alle typer kommunikasjonsstiler og deres egenskaper. Fortsett å lese for å lære alt du bør vite for å bli en mesterkommunikatør på kontoret eller utenfor kontoret.

Hva er en kommunikasjonsstil?

En kommunikasjonsstil refererer til den unike måten folk uttrykker seg på, formidler informasjon og samhandler med andre. Den består av ulike metoder, mønstre, preferanser og kroppsspråk som folk bruker når de kommuniserer. Kommunikasjonsstilen du velger styrer hvordan du sender og mottar meldinger.

Kommunikasjonsstiler kan variere betydelig fra person til person. Du skiller deg fra din kollega eller venn på grunn av en rekke faktorer som oppvekst, kulturell bakgrunn, personlighetstrekk og livserfaringer. Følgelig utvikler du en kommunikasjonsstandard og bringer den til arbeidsplassen eller på andre offentlige steder.

Hvorfor er det viktig å lære kommunikasjonsstiler?

Den primære grunnen til å lære om flere kommunikasjonsstiler og hvordan du kan praktisere dem, er å forbedre kommunikasjonsferdighetene dine. Hvis du forbereder deg på yrket, må du lære deg forskjellige måter å formidle samme oppfatning på.

Tenk deg at du er sammen med vennene dine og vil at de skal gå med på et av forslagene dine for den kommende campingturen. Her kan du snakke høyt siden situasjonen er uformell, og vennene dine vet at du ikke mener noe vondt.

Kom nå til et formelt oppsett som et forretningsmøte. Du vil at andre interessenter i salgs- og markedsføringsteamet skal vurdere forslaget ditt om å markedsføre et produkt. Her bør du ikke bli den høyeste stemmen. For å lære hvordan du oppfører deg i et slikt scenario, finn ut mer i avsnittet om kommunikasjonsstilvariasjoner nedenfor.

Typer kommunikasjonsstiler

Det har vært mye forskning på dette området for å forstå, kategorisere og organisere hvordan folk kommuniserer. Kanskje den mest populære modellen for kommunikasjonsstiler som terapeuter og forretningsveiledere følger, er den som er forklart av den amerikanske angstforskeren Edmund Bourne i sin bok The Anxiety and Phobia Workbook. Den ble utgitt i 1990 og har siden den gang vist seg å være gullstandarden for måling av kommunikasjonsmodeller på arbeidsplassen eller andre fagplasser.

Finn disse fem forskjellige måtene å kommunisere i detalj nedenfor:

Påståelig

Den selvsikkerte kommunikasjonsstilen insisterer på at du blir direkte uten å være frekk i samtaler. Selvtillit spiller en nøkkelrolle i en slik kommunikasjonsmåte. Du skal uttrykke dine tanker og krav tydelig mens du lytter til andre. Det handler om å balansere kompromissene og avtalene.

  Slik bruker du Excels funksjon for delt skjerm

Hvis du praktiserer assertiv kommunikasjon, skal du ikke la følelsene dine påvirke hvordan du kommuniserer. Du vil forbli optimistisk, positiv, rolig og fokusert på å finne løsninger i stedet for tvister. Dessuten lytter du til alles perspektiver, men prioriterer også din egen mening og ønsker.

Kjennetegn

  • Oppnå mål uten å skade andre
  • Respekter andres rettigheter
  • Åpen for tilbakemeldinger og komplimenter
  • Moderat øyekontakt
  • Du bør være i en avslappet, høy og symmetrisk balansert holdning

Eksempel

Du sendte inn en oppgave for lenge siden, men godkjenneren reagerer ikke på den, og du sier følgende:

«Vil du sjekke innsendingen min? Jeg prøver å holde tidsplanen.»

Underdanig eller passiv

Den underdanige kommunikasjonsstilen er måten å imøtekomme andres dømmekraft eller si over din og sette tankene dine på siste rad. Når du kommuniserer passivt, har du en tendens til å la mer selvsikkere eller aggressive personer ta ansvar.

Fordi du kanskje misliker konflikter, prøv å unngå debatt, og dermed såre andres følelser for deg. Aggressive og passiv-aggressive kommunikatorer vil utfylle samtalestilen din. Imidlertid vil folk overse dine meninger og krav hvis du ikke uttrykker disse vokalt. Du kan også bære på følelser av harme på grunn av nøling med å uttrykke dine egne tanker, liker, misliker og ønsker.

Kjennetegn

  • Du føler deg skamfull eller unnskyldende når du spør hva som skal til
  • Du vil ikke ha noen konfrontasjon
  • Rabatt dine egne ideer, forslag, ønsker og preferanser
  • Myk tale
  • Holdningen din er enten vridd eller vrir seg
  • Du unngår øyekontakt
  • Prøv ofte å få deg selv til å se mindre ut enn andre ved å klemme deg selv

Eksempel

Teamlederen din diskuterer et produktdesign med deg, og de deler ideen sin. I dette scenariet sier du dette:

«Ideen din er flott! Alt er i orden med meg.»

Aggressiv

Når samtalen din har følgende toner eller ord som betyr de samme tingene, er kommunikasjonsstilen din aggressiv:

  • Krangel med motparten
  • Prøver å skremme
  • Oppfører seg fiendtlig

Når du kommuniserer i denne modusen, verdsetter du din mening og ideer fremfor alle i rommet. Dessuten er intensjonen din å vinne enhver situasjon. I de fleste tilfeller respekterer du kanskje ikke alle andres rettigheter i saken du diskuterer.

Aggressive kommunikatører ser bort fra andres meninger. De vil umiddelbart kutte alle som prøver å hevde en uavhengig mening om saken. Dermed føler andre seg ubetydelige, mobbet og ignorert når det er en aggressiv høyttaler i rommet.

Kjennetegn

  • Samtaletonen er høy, truende og fiendtlig
  • Har alltid lyst til å vinne
  • Poser høyere eller større enn andre i rommet
  • Rynkete panner og øyenbryn bringes ofte sammen
  • Uforutsigbar oppførsel, mest mobbing
  • Navnekalling

Eksempel

En aggressiv kommunikator utvikler en programkode sammen med deg. Du prøvde å improvisere over dem, og de sier følgende:

«Se hva du gjorde. Du brøt programmet! Jeg hadde rett hele tiden.»

Passiv-aggressiv

Den passiv-aggressive kommunikasjonsstilen kombinerer aspekter av passivitet og aggressivitet i samtale. Folk som bruker denne stilen kan virke stille og kule på overflaten, men under er de virkelig frustrerte. De uttrykker slik frustrasjon ved å spre rykter, bli sarkastiske, sladre og prøve å vise overlegenhet.

  5 beste CPU-stresstestprogramvare for programmerere og spillere

I stedet for åpent å uttrykke sin motvilje, jobber passiv-aggressive kommunikatorer på en skjult måte. De kan prøve å sabotere arbeidet ditt i stealth-modus eller spre høresier blant teamet om at ideen din mislyktes. Hvis teamet oppdager slike aktiviteter, vil ingen like å jobbe i teamet med mindre slike aktører er ute av spillet.

Kjennetegn

  • Aggressiviteten er taus
  • Klager ofte til andre om ens arbeid eller idé
  • Oppfør deg høflig foran deg
  • Gir uproduktiv kritikk i ditt fravær
  • Tonen er søt og rolig
  • Ansiktsuttrykket er naivt

Eksempel

Teamlederen din godtok ideen om produktdesign. I ditt fravær kan den passiv-aggressive kommunikatoren si noe sånt som dette til teamlederen:

Jerrys idé er ikke unik. Jeg så at han kopierte det fra konkurrenten vår. Ikke beskyld meg for at jeg ikke tipset deg før jeg implementerte dette designet.

Manipulerende

Du skal skjule intensjonene dine i samtalen hvis du følger den manipulerende kommunikasjonsstilen. Du vet tydelig hva du trenger, og du er også i stand til å finne veien. Men du vil prøve å lure andre til å svikte dem, spesielt hvis målet deres er det samme som ditt. Videre vil du også foretrekke å påvirke andre til å handle på en spesifikk måte som hjelper målet ditt. Til slutt skal du be om gunst eller ting indirekte.

Kjennetegn

  • Intensjoner er ikke klare, uttrykker sjelden de sanne intensjonene
  • Tonen kan være misunnelig så vel som nedlatende
  • Uttrykker ofte den beseirede følelsen eller hjelpeløsheten

Eksempel

Din kollega deltok på en treningsøkt, men du glemte det. Når du spurte hvorfor de ikke minnet deg på det, sa de dette:

Jeg trodde du ikke var interessert i emnet. Treneren gjorde heller ikke det bra med å forklare emnet.

Viktigheten av å forstå kommunikasjonsstiler for arbeidsplassen

Å forstå ulike måter folk kommuniserer på på jobben kan være til stor nytte for deg. Det gjør det mulig for deg og teamet ditt å samarbeide effektivt ved å bruke kommunikasjonsmetoder som alle kan forstå. Når man har kunnskap om og tilpasser seg ulike kommunikasjonsstiler, kan man forebygge misforståelser, bygge sterkere relasjoner og oppnå mer sammen.

I det lange løp vil det å mestre kommunikasjonsstilen din ha høy verdi for å fremme karrieren din. Det forbedrer din synlighet, pålitelighet og positive innflytelse. Å ha en klar og effektiv kommunikasjonsstil gir deg mulighet til å uttrykke dine tanker og prestasjoner trygt, slik at du kan skille deg ut og få anerkjennelse fra dine kolleger, ledere og beslutningstakere.

Hvordan påvirker kommunikasjonsstiler arbeidskulturen

Ulike kommunikasjonsmetoder påvirker arbeidsplassen på ulike måter, og disse er som følger:

Kommunikasjonsgap

En passiv kommunikasjonsstil vil skape forvirring og resultere i tapte arbeidstimer. Dine underordnede vil ikke rapportere problemer tydelig og foretrekker å undertrykke dem før du undersøker. Alternativt, som et teammedlem, kan det hende du ikke får den riktige støtten fra teamlederen din før dere begge blir selvsikkere.

Ubehagelig å snakke

Hvis noen på arbeidsplassen er for aggressive i kommunikasjonen, vil andre føle seg ukomfortable rundt den personen. Imidlertid kan teamledere, og ledere utøve en viss aggressivitet når de adresserer produksjons-, drifts- eller salgs- og markedsføringsteamet som trenger motivasjon.

  8 designtips for e-handelsnettsteder

Konfliktløsning

Når man formidler konfliktløsning mellom ansatte eller teammedlemmer, er det viktig å demonstrere problemløsningsevner, empati og selvsikkerhet. Unngå å bruke aggressive, passive eller passiv-aggressive kommunikasjonsmoduser under konflikter. Prøv i stedet å være selvsikker og taktfull, og finn en balanse som gir effektiv løsning samtidig som du opprettholder respektfull kommunikasjon.

Transparent kommunikasjon

Når en bedriftsorganisasjon følger en selvsikker kommunikasjonsstil, vil du føle at du vet det du trenger å vite. Det hjelper deg til å føle deg positiv til virksomheten og levere det beste.

Skape et inkluderende arbeidsmiljø

Hvis du fremmer inkludering og respekt på arbeidsplassen, vil kommunikasjonsstilen din tale for seg selv. Når du aktivt lytter, viser empati og verdsetter ulike synspunkter, legger det til rette for en inkluderende arbeidsplasskultur. Ved å behandle andre med respekt, uavhengig av posisjon eller bakgrunn, bidrar du til et sterkt teamarbeid.

Strategier for å forbedre kommunikasjonsstilene dine

Å forbedre kommunikasjonsstilen din betyr å bli selvsikker på arbeidsplassen eller andre offentlige steder. Du må også sørge for at du ikke diskonterer interessene dine i samtalen. Nedenfor finner du noen utprøvde strategier du kan øve på for å bli en effektiv kommunikator:

#1. Bli selvbevisst

Utvikle en forståelse av dine egne behov, følelser og kommunikasjonsmønstre. Gjenkjenne eventuelle tendenser til passivitet eller aggresjon og strebe etter å dyrke selvsikkerhet.

#2. Kom raskt til poenget

Øv deg på å uttrykke dine tanker, meninger og behov på en direkte og respektfull måte. Bruk et klart og konsist språk, med fokus på det spesifikke budskapet du ønsker å formidle.

#3. Lytt til andre når de snakker

Gi din fulle oppmerksomhet til foredragsholderen, vis empati og forståelse. Lytt aktivt uten å avbryte, og vis genuin interesse for deres perspektiv.

#4. Begynn setninger med «jeg» mye

Ramme inn utsagnene dine ved å bruke «jeg» for å ta eierskap til dine følelser og meninger. Si for eksempel «jeg føler» eller «jeg tenker» i stedet for å komme med anklagende eller generaliserende utsagn.

#5. Definer grenser

Definer og kommuniser dine grenser og forventninger tydelig. Vær selvsikker ved å si «nei» når det er nødvendig mens du respekterer andres behov.

#6. Vær oppmerksom på ikke-verbal kommunikasjon

Følg nøye med på kroppsspråk, tone og ansiktsuttrykk når du kommuniserer. Disse må være høflige for enhver pris. Oppretthold også god øyekontakt, bruk en selvsikker tone og vis fleksibelt kroppsspråk.

#7. Vær en problemløser eller promoter det samme

En mester og kunstferdig formidler vil aldri gå dypt inn i skylden. I stedet vil du se etter felles grunnlag i debatten og ta imot forslag for å løse problemet.

Det er ingen måte du kan angre når noen forårsaker skade på virksomheten. Det beste du kan gjøre er å velge en passende strategi for å minimere skade og gjenopprette forretningsresultater.

Innpakning

Nå som du kjenner de fem grunnleggende kommunikasjonsstilene, er det avgjørende å utvikle selvbevissthet. Du må også oppdage dine atferdsmønstre og individuelle krav før du kommuniserer med noen.

Deretter kan du prøve den selvsikkerte kommunikasjonsteknikken for å trygt uttrykke dine tanker og krav fra den andre parten.

Enten målet ditt er å vokse i karrieren, holde seg frisk, ta vare på familien eller administrere økonomi, er effektiv kommunikasjon nøkkelen til alt dette.

Vellykket kommunikasjon betyr ikke å snakke høyest, ha det siste ordet eller unngå konflikter. Siste ord er at du oppnår en dialog med den andre parten og avslutter avtalen – det være seg i et forretningsmøte eller hjemmefest!

Sjekk også ut disse medarbeiderkommunikasjonsplattformene for din bedrift eller team.