Fremtiden til telefoner: Hva er sammenleggbart glass?

Samsungs Galaxy Z Flip er den første sammenleggbare telefonen med glassskjerm. Tidligere enheter som Samsungs beryktede Galaxy Fold hadde plastskjermer. Bøybar glassteknologi er avgjørende for å lage bedre sammenleggbare telefoner og nettbrett.

Oppdater: Samsungs «foldbare glass» på Galaxy Z Flip er kanskje ikke alt det ser ut til. Men teknologien er fortsatt interessant, og Corning jobber hardt med solid sammenleggbart glass. (Samsung brukte ikke Cornings teknologi, som fortsatt er under utvikling og diskutert nedenfor.)

Sammenleggbart glass kan ikke foldes; Det bare bøyer seg

«Fleggbart glass» er litt feilaktig. Skjermer med sammenleggbart glass brettes ikke helt – det er ingen skarp krøll som om du brettet et stykke papir. I stedet bøyer glasset seg.

Når en enhet som Samsung Galaxy Z Flip lukkes, er det et gap mellom de to halvdelene av glasset. Det er også forhøyede kanter rundt skjermen, som forhindrer at begge sider av glasset direkte berører hverandre når det er foldet sammen.

Sammenleggbart glass er med andre ord en type ultratynt glass som kan bøye seg hundretusenvis av ganger uten å gå i stykker. Den kan ikke brettes slik at begge sider berører hverandre.

  Slik kansellerer du Apple TV+-abonnementet

Bøybart glass er ikke helt nytt

Flere typer selskaper jobber med denne teknologien. Samsung ser ut til å få det ultratynne sammenleggbare glasset fra den koreanske produsenten Doowoo Insysmen det har ikke snakket mye om teknologien.

Corning, som gjør det sterke, skadebestandige Gorilla Glass som brukes på iPhones og mange andre smarttelefoner, jobber hardt med bøyelig glass også for elektroniske enheter. Corning lager allerede en bøyelig type glass kalt «Willow Glass

Bøybart glass er ikke helt nytt. Som Cornings senior VP for teknologi for optisk kommunikasjon, fortalte Claudio Mazzali Rask selskap at Corning har bøyd glass i nesten 50 år. Corning skapte fleksible glassfibre for fiberoptiske kabler, som han sa kan bøye seg i en 90-graders vinkel og fortsette å fungere perfekt.

Selv om bøyelig glass ikke er nytt, er en av utfordringene å gjøre det ultratynt. Cornings teknologi fortalte Polly Chu CNET at «for å gå til en stram bøyeradius, må du gå til et glass som er mye, mye tynnere enn det du har i dag.» Jo tynnere den blir, jo mer kan du bøye den.

  Hvordan lage et kombinasjonsdiagram i Excel

Får bøybart glass til å fungere på telefoner

Å lage ultratynt bøyelig glass er en stor nok utfordring, men hvordan tar du det tynnere og tynnere glasset og gjør det like tøft og skadebestandig som Gorilla Glass på nåværende smarttelefoner?

Det er lett å glemme hvor imponerende Gorilla Glass og lignende teknologier er: Glasset på en moderne smarttelefons skjerm kan tåle juling uten å knuse eller til og med ripe. Gorilla Glass er hardere enn vanlige metaller. Det tar vi for gitt.

John Bayne, som leder Cornings Gorilla Glass-virksomhet, forklarte utfordringen til Kablet:

«I en glassløsning utfordrer du virkelig fysikkens lover, ved at for å få en veldig tett bøyeradius vil du bli tynnere og tynnere, men du må også være i stand til å overleve en fallhendelse og motstå skade.»

Bayne sa at Corning jobber med å beholde bøybarheten til glasset samtidig som det forbedrer skademotstanden. Han fortalte Wired at å sette Cornings eksisterende Willow Glass gjennom ionebytteprosessen som skaper sterkt Gorilla Glass ville gjøre Willow Glass mindre bøyelig.

Corning forventer fortsatt at bøyelig glass for elektronikk vil bli mainstream i løpet av de neste årene. Så hvordan løser Corning og andre selskaper produksjonsutfordringene? Det er den typen ting disse selskapene ikke vil avsløre offentlig. De har tross alt mange konkurrenter, og løpet er i gang.

  Slik fikser du krasj-apper på en iPhone eller iPad

Hvorfor sammenleggbart glass er så viktig

I sin Galaxy Z Flip avslører video, sier Samsung at det «gjorde et sprang» fra polymerskjermer (plast) til ultratynt sammenleggbart glass. Det er ikke bare et imponerende teknologisk sprang. Glass er et bedre materiale for en smarttelefonskjerm.

For å omgå utfordringene med bøyelig glass, sammenleggbare som Samsung Galaxy Fold, Motorola Razr og Lenovo ThinkPad X1 Fold har plastskjermer som føles som en plastskjermbeskytter. Den vil sannsynligvis ikke føles like fin som en glassskjerm, men det er det minste du bekymrer deg for. Disse myke plastskjermene er mye lettere å ripe og skrape enn glass. Motorola sier faktisk at «støt og klumper er normalt” på sin sammenleggbare Razr-smarttelefon med plastskjerm.

Med en glassskjerm vil du ikke ha «støt og klumper» på skjermen. De vil ikke ripe og bli skadet like lett som plast, heller. Det er derfor dagens smarttelefoner – fra iPhones til Android-telefoner – har berøringsskjermer i glass. Glass er et mye mer holdbart materiale som vil holde seg bedre under virkelig bruk. Neglen din vil ikke skade en glassskjerm, men den kan lett etterlate en fordypning på en plastskjerm.

Er sammenleggbare enheter fremtiden? Våre kolleger hos Review Geek tror absolutt det. Uansett, bøyelig glass er fremtiden for sammenleggbare enheter.