Hva er en merkevarestrategi og hvordan bygge en som skiller seg ut?

Hvert vellykket merke har én ting til felles: en sterk merkevarestrategi. Enten målet ditt er å bli det neste store navnet og forstyrre markedet eller å vokse og finne suksess, kan den rette merkevarestrategien sette deg opp for suksess.

En merkevarestrategi, eller en merkevareutviklingsstrategi, er merkevarens langsiktige og helhetlige guide for å oppnå markedspenetrasjon og hjelpe til med identifisering og merkevaregjenkjenning. Støttet med markedsundersøkelser, kan en god merkevarestrategi hjelpe deg med å finne din favoritt i en konkurranseutsatt bransje. Som en tidligere merkevaremarkedsføringsekspert for unicorn-startups og slikt, ser jeg ofte merkevaremarkedsførere forveksle en merkevarestrategi med dens kreative elementer.

Det jeg mener er at en merkevarestrategi ikke er din logo, fargepalett eller merkevareguide. Disse kreative elementene er en del av merkevarestrategien din og kan hjelpe deg med å implementere den på tvers av all kommunikasjon.

Merkevarestrategien din er imidlertid den omfattende planen som hjelper deg å finne hvordan merkevareposisjoneringen din vil være, hvordan du oppnår merkevarebevissthet og hva som er merkevareegenskapen din.

Fortsatt forvirret🤔? Les videre for å finne de essensielle komponentene som danner grunnlaget for en merkevarestrategi, og finn fremgangsmåten for å lage en robust merkevarestrategi som lar deg ta med deg A-spillet ditt!

Viktige komponenter i en merkevarestrategi

Merkevarestrategien din er en omfattende plan for å forbedre avkastningen på investering (ROI), holde merkevaren din engasjerende og forfriskende for kundene, samtidig som du øker kvalifiserte potensielle kunder og konverteringer. Faktisk vil en merkevarestrategi fortsette for å reflektere merkevaren din senere. Her er de viktigste komponentene i en merkevarestrategi:

Brand Visjon

En merkevarestrategi må innlemme veikartet for merkevarens forretningsmål på lang sikt. Det er derfor merkevarestrategien din ikke kan klare seg uten en merkevisjon. Faktisk kan en realistisk merkevisjon bidra til å påvirke forretningsbeslutninger og oppnå markedsføringsmål.

En klar merkevisjon gir en enhetlig retning for å implementere merkevarestrategien. Faktisk er en merkevisjon en kjernekomponent i merkevarestrategien som holder interessentene motiverte, fremmer konsistens i hensikt og utførelse, og bidrar til å skille merkevaren fra konkurrentene.

Følelse

Vi tar kjøpsbeslutninger basert på følelser. De fleste av våre behov og betalingsvillighet styres av hva vi ønsker, snarere enn vi trenger. Derfor, hvis du ønsker å posisjonere deg selv som en vellykket merkevare, er det viktig å sikre at følelser er et kjerneelement i merkevarestrategien din.

Det vil gi deg en unik merkevarestemme for å få kontakt med kunder og gjøre en dypere innvirkning enn bare et kommersielt forhold. Merker som danner forbindelser med kunder og gjør følelser minneverdige, kan påvirke beslutningstaking positivt. Å legge til følelser i merkevarestrategien din lar også kundene stole på deg og finne en følelse av lojalitet til det du står for.

Konsistens

Hvis du er en ny merkevare, og du ønsker å posisjonere deg selv som en minneverdig merkevare, er konsistens nøkkelen til merkevarestrategien din. Merkegjenkjenning avhenger av konsistens. Du kan ikke ha et for seriøst innlegg i sosiale medier den ene dagen, og et skandaløst neste dag. Kundene dine vil bli forvirret og vil ikke finne en måte å forholde seg til merkevaren din på.

  7 beste ferdiglagde fakturamaler som kan brukes umiddelbart [Word, Notion]

Sørg derfor for at all merkevarekommunikasjon er sammenhengende. De fleste nye merker gjør feilen ved å prøve å målrette mot alle. Men når du har funnet målgruppen din og opprettet kjøperpersonas, anbefaler jeg at du holder deg til målgruppen din, gjør A/B-testing (i mål) for å se hva de er mottakelige for.

Ha en viss grad av fleksibilitet i merkevarestrategien din, men ikke sving mellom ytterpunktene for merkevaresuksess.

Hvordan bygge en merkevarestrategi

Å bygge en merkevarestrategi kan være overveldende hvis du ikke tar oversikt over disse 10 enkle trinnene:

#1. Oppdag merkevarens formål

Det første trinnet mot å bygge merkevarestrategien din er å finne ut merkevareformålet ditt. Hva står merkevaren din for? Hvis du ikke vet hvor du skal begynne, start med å finne ut: Hva er din generelle forretningsstrategi? Begynn deretter å ha din forretningsstrategi fra merkevarestrategien din.

Din forretningsstrategi vil ha to deler:

  • Funksjonell: Hvordan tjener du penger? Eller hente inn overskudd?
  • Forsettlig: Hvilket gap ønsker du å fylle i markedet? Eller hvilke problemer løser du?

Men hvordan kan den overordnede forretningsstrategien bestemme din forretningsstrategi? Du kan ta bedriftens kjerneoppdrag og se hvordan du kan hjelpe målgruppen din. Anta at et flyselskaps merkevareformål kan være å gjøre reiser til alle destinasjoner enklere og mer komfortabel.

Nå kan du posisjonere merkevaren din på to måter: hvis flyselskapet ditt er fokusert på å være rimelig, vil formålet med merkevaren være å tilby økonomiske turer eller rabatter. Mens flyselskapet ditt er fokusert på å tilby luksus, kan merkeformålet ditt ha alt å gjøre med glam og en eksklusiv opplevelse.

#2. Definer din målgruppe

Du vil ikke tjene penger med mindre du selger produktene eller tjenestene dine. Og du vil ikke selge med mindre du forstår målgruppen din og bruker kundesegmentering.

  • Hva er deres smertepunkter?
  • Hva er deres langsiktige mål?
  • I tillegg, hva er deres behov du kan betjene?

Du må også definere målgruppen din for å forstå hvor mye produktet eller tjenesten din bør prises til. Du kan også lage en digital markedsføringsstrategi som bidrar til å nå ut til flere av målgruppen din når du vet hvilken plattform de bruker. Bør du dra nytte av push-varsler, WhatsApp-meldinger eller metaannonser til målgrupper? Du kan svare på lignende spørsmål og definere dem i merkevarestrategien din fremover.

#3. Gjør markedsundersøkelser

Når du prøver å få merkevarestrategien din riktig, må du kjenne til bransjelandskapet. Hvem er dine konkurrenter? Hvem er målgruppene til konkurrentene dine? Hva er gjennomsnittsprisen på konkurrerende produkter? Hvilke markeder selger de i?

Å svare på disse spørsmålene vil hjelpe deg med å finne en plass på markedet. Hvis du gjør markeds- og konkurrentundersøkelser godt, vil du også kunne oppdage et markedsgap. Faktisk kan det å gjøre konkurrentundersøkelser også bidra til å forstå kundenes forventninger.

Du kan dra nytte av kampanjene deres for å se hva som har fungert med målgruppen din, og styre unna de som ikke har gjort det.

#4. Bestem din USP

Som merkevare er merkevarestrategien din ufullstendig før du har kommet med et unikt salgsforslag (USP). Du kan gjøre en SWOT-analyse (styrker, svakheter, muligheter og trusler) for å identifisere merkevarens styrke og svakhet, og eksterne muligheter og trusler.

  Hvordan lage terrakotta i Minecraft

Kombinert med markedsundersøkelser kan en SWOT-analyse hjelpe med å finne den unike merkeverdien produktet ditt har. Din USP kan være et unikt produkt, et billig salgsargument, et holdbart produkt/tjeneste, en tidsgaranti, et resultat eller noe annet.

  • Løs et stort problem kunden din står overfor
  • Eller tilby et lignende produkt eller en tjeneste til et konkurransefortrinn (lavere pris, flere funksjoner)

Husk at i det øyeblikket du kunngjør din USP, vil konkurrentene dine prøve å kopiere den samme eller devaluere din USP. Invester derfor tid og krefter for å bevare din USP og holde verdiforslaget intakt.

#5. Design din merkevareidentitet

Å designe merkevareidentiteten din tidlig kan være et stort pluss for merkevarer og bedrifter som ønsker å sette opp en merkevarestrategi. Faktisk må hvert merke utvikle en grunnleggende merkeidentitet, som har tre essensielle komponenter:

  • En merkevarelogo
  • En merkevareestetikk (fargepalett)
  • En merketypografi

Din merkevareidentitet bør være skalerbar for fremtidige satsinger og enkel å bruke i nåværende situasjoner. Dessuten vil det å ha en merkevareidentitet sikre at alle kommunikasjonsmeldingene dine er knyttet til et sammenhengende tema.

Når du velger farger, ta hensyn til psykologi. Som en profesjonell merkevaremarkedsføring kan jeg bekrefte at fargepsykologi i markedsføring virkelig kan gi deg en ekstra fordel og hjelpe merkevaren din til å skille seg ut. Matvaremerker som KFC og McDonald’s bruker farger som rødt for å få kundene til å føle seg energiske og mer tilbøyelige til å drive handling.

#6. Utvikle en merkevarestemme

Alle har på et tidspunkt i livet hørt om sitatet: Noen ganger er det ikke hva du sier, men hvordan du sier det. Det er her viktigheten av en merkevarestemme kommer inn. Faktisk kan merkestemmen din fungere som den offisielle guiden til hvordan du kan si hva du skal si.

Din merkevarestemme sikrer at du ikke er som alle andre selskaper som prøver å lage støy på internett. Den lar deg skille deg ut, ha identiteten din i kommunikasjon og sikre at det samme gjenspeiles i all meldingskommunikasjon.

Du kan ta en titt på innholdet ditt med best resultater for å se hva publikum liker eller forventer av merkevaren din. Liker de en mer formell merkestemme? Eller en morsom en? Du kan også ha en blanding av begge.

Sørg for at merkevarens stemme ikke er uvennlig eller pretensiøs. Ikke ta den for seriøse tilnærmingen heller. Finn en balanse, og du bør være god. Faktisk, som en profesjonell merkevaremarkedsføring, vil jeg anbefale å ha en «må og ikke gjøre»-liste for merkevarens stemme.

Du kan legge til unntak, regler og generelle retningslinjer for hvordan du bruker merkevarens stemme i forskjellige innstillinger for å forbedre avkastning, kundebevaring og engasjement.

#7. Lag en merkevarestilguide

Når du har funnet ut hvordan din visuelle identitet og merkestemme vil være, kan du lage en stilguide som inkluderer typografi, fargepalett og en merkelogo.

Behovet for en merkevarestilguide er viktig for skalerbarhet, og å sikre at disse elementene brukes på tvers av alle berøringspunkter som nettsteder, sosiale medier og markedsføringskampanjer.

  En nybegynnerveiledning til LinkedIn-markedsføring og automatisering [7 Tools]

Merkevareveiledningen din bør også inneholde viktige instruksjoner om merketone, merkestemme og skrifttypene du bruker. Ha et sett med farger som kan fungere godt for merkevaren din. Dessuten kan du også velge bildestiler og ha noen få maler for å gå på sosiale medier og være en del av markedsføringskampanjer når og når det er nødvendig.

Du kan også fastsette regler for copywriting, inkludert tone og skrivestiler. Faktisk kan du også bestemme hvordan du skal jobbe med illustrasjoner, ikoner, bilder, og ha et reservoar du kan bruke for kampanjer og sosiale mediestrategier. Her er sjekklisten du må eie:

  • Redaksjonelle retningslinjer
  • Maler for betalte annonser
  • Bildealternativer for sosiale medier
  • Layoutalternativer for sosiale medier
  • Veiledning om bruk av merkeidentitet (tone, typografi og fargepalett)

Og når du har alt dette materialet klart, trenger du godt innhold og verktøy for sosiale medier slik at du kan få det beste ut av ressursene dine.

#8. Bestem merkevarekontaktpunkter

Når du lager en merkevarestrategi, er det viktig å bestemme hvilke kontaktpunkter merkevaren din skal ha. Nå lurer du kanskje på hvorfor merkevarekontaktpunkter eller -kanaler er viktige for merkevarestrategien din?

Vel, i en tidsalder hvor digital markedsføring er alt, er det bare fornuftig å inkorporere de to, slik at merkevarestrategien din kan baseres på kanalene du vil bruke for å kommunisere med publikummet ditt.

Men hvordan bestemme merkevarekontaktpunkter og kanaler?

  • Velg kanaler basert på hvor målgruppen din fungerer
  • Gjør noen A/B-testing og finn ut hvor publikumet ditt engasjerer merkevaren din mest

Har du høy åpningsrate for nyhetsbrev? Eller har du høy CTR for push-varsler? I så fall kan du sjekke de forskjellige måtene å presse på for bedre målgruppemålretting.

Du kan også se hvor publikumet ditt presterer best, enten det er Instagram, Facebook, LinkedIn eller TikTok. Du kan bruke flere kanaler samtidig for å målrette mot ulike kjøpere i separate reiser.

Hvorfor jeg føler at bedrifter bør investere i merkevarebygging

De fleste merker gjør feilen ved å gjøre sin merkevarestrategi om sin merkevare. Årene mine i merkevaremarkedsføring har lært meg at en merkevarestrategi ikke bare skal dreie seg om merkevarenes verdier og oppdrag. Men ta også en publikumsfokusert tilnærming for å lykkes. Og det er grunnen til at merkevarebygging må være konsistent, resonere med publikummet ditt så vel som autentisk for merkevaren din.

Du kan bruke markedssegmentering og målgruppemålretting for å lage en merkevarestrategi som dreier seg om kunder og deres behov. Markedssegmentering lar deg vite hvilke målgrupper du skal målrette mot, hvem som er dine potensielle kunder, og hvilke smertepunkter som kan løses for din ideelle målgruppe. Når du begynner å fokusere alle dine forretningshandlinger (salgstaktikker og markedsføringskampanjer) på denne målgruppen, begynner du å målrette mot flere konverteringer, potensielle kunder og salg.

Din merkevarestrategi bør ikke vare evig. En god merkevarestrategi fungerer for fasen virksomheten din er i. Når du har oppnådd målene dine, bør du lage en ny merkevarestrategi for neste fase av virksomheten, som å sponse populære nettsteder for eksempel.

I utgangspunktet inkluderer et nytt merkes mål merkevarebevissthet. Derfor bør merkevarestrategien din prioritere det. Men når du først har oppnådd merkevarebevissthet, er neste mål å øke konverteringer og potensielle kunder. Når dette også er oppnådd, bør merkevarestrategien din fokusere på å bygge lojale kunder, fokusere på kundebevaring og utvikle merkevareegenskap. Fortsett derfor å reposisjonere merkevarestrategien din og sørg for at den er på linje med forretningsmålene til enhver tid.

Neste opp, lær om måtene å lage et merkevaresett og sette merkevaren din i søkelyset!