Hva er SDK og forskjellen mellom SDK og API?

API-er representerer kommunikasjonen mellom ulike programvarekomponenter, mens SDK-er representerer et helt verktøysett som inneholder API-er for en spesifikk oppgave.

Et utviklerøkosystem fungerer på to grunnleggende verktøy, en SDK og en API. I dag er det avgjørende å forstå de grunnleggende forskjellene ettersom utviklerfellesskapet bruker begge i stor utstrekning i den moderne programvareutviklingsprosessen.

Utviklingslandskapet er drevet av disse to ingrediensene. SDK-er og API-er er nøkkeldriverne for implementering av tredjeparts API-er og nettkommunikasjon.

I hovedsak fungerer både SDK og API godt for å forbedre applikasjonens generelle funksjonalitet og ytelse. Men for å forbedre opplevelsen for både interne team og sluttbrukere, er det uunngåelig å lære hvordan disse verktøyene fungerer, hvordan de er forskjellige og hvordan de hjelper i programvareutviklingsprosessen.

La oss se nærmere på hvert av disse verktøyene.

Hva er en SDK?

SDK er et akronym for «Software Development Kit», også referert til som «devkit». SDK er definert av et sett med programvarebyggingsverktøy som er spesifikke for plattformer. Disse verktøyene inkluderer debuggere, kompilatorer, kodebiblioteker (dvs. rammeverk), eller rutiner og subrutiner rettet mot et operativsystem.

Byggesteinene til en typisk SDK inkluderer følgende:

  • Debugger: En debugger gjør det mulig for utviklere å identifisere og rette feil i programkoden.
  • Kompilator: En kompilator er et program som behandler programmeringsspråksetninger og oversetter dem til maskinforståelig språk eller «kode» som brukes av prosessoren.
  • Kodeeksempler viser programmeringsoppgaver eller scenarier som gir et klarere bilde av en applikasjon eller nettside.
  • Rutiner og subrutiner: En rutine eller subrutine er en metode, funksjon, prosedyre, underprogram eller kode som kan kalles og kjøres hvor som helst i hele programkoden. Alternativet lagre fil utføres for eksempel via en rutine.
  • Kodebibliotek: Et kodebibliotek lar utviklere bruke eksisterende ressurser (f.eks. kodesekvenser) i stedet for å finne dem opp på nytt.
  • Test- og analyseverktøy: Disse verktøyene vurderer applikasjonens ytelse i et test- og produksjonsmiljø.
  • Dokumentasjon: Utviklere viser til dokumenterte instruksjoner (etter behov) under utviklingsprosessen.

Vanligvis har en SDK minst én API i katten sin, siden applikasjoner ikke kan samhandle, videresende, fungere eller samarbeide uten API.

Hvordan fungerer en SDK?

SDK-er gir en pakke med verktøy som er nødvendige for utviklere for å bygge programvareapplikasjoner med letthet.

For eksempel gir Facebook SDK for Googles Android og Apples iOS. Disse SDK-ene fungerer som åpen kildekode-biblioteker som hjelper med å integrere Facebook i Android- eller iOS-appen din. Dessuten tilbyr Microsoft .NET framework SDK for store applikasjoner. Den inneholder eksempler, verktøy og biblioteker som er nødvendige for å utvikle applikasjoner for Windows.

Nå som du er kjent med SDK-er, la oss forstå hvordan SDK-er fungerer.

  • Til å begynne med kjøper, laster du ned og installerer det nødvendige «settet» for plattformen din. Dette kan dekke nedlasting av filer som inkluderer bestanddeler, instruksjonssett og eksempler.
  • Deretter kan du få tilgang til alle nødvendige verktøy, integrert utviklingsmiljø (IDE) for å utvikle en ny applikasjon. Deretter kan utviklerne begynne å kode applikasjonene sine. En kompilatorens rolle blir tydelig på dette stadiet.
  • Til slutt kan du bruke instruksjoner, dokumentasjon, kodeeksempler og analyseverktøy for å teste den nye applikasjonen.

Når du har fullført disse trinnene, kan du starte SDK-reisen din.

  19 beste e-postsignaturgeneratorer for bedriften din

Typer SDK-er

Utvikling av nett- og mobilapper kjører på premissene til SDK-er. La oss se på noen av de vanlige SDK-typene.

  • Plattform-SDK-er: Disse SDK-ene er nøkkelkomponentene som er nødvendige for apputvikling for enhver plattform. For eksempel brukes Windows 10 SDK til å utvikle Windows 10 Store-apper.
  • Utvidelses-SDK-er: Dette er valgfrie SDK-er som brukes til å utvide og tilpasse utviklingsmiljøet. De er imidlertid ikke et must for å utvikle apper for en bestemt plattform.
  • Programmeringsspråkspesifikke SDK-er: Slike SDK-er brukes til å utvikle programmer på spesifikke språk. For eksempel brukes Java Developer Kit (JDK) til å utvikle applikasjoner som bruker programmeringsspråket Java.
  • Analytics-SDK-er: Disse SDK-ene samler inn data som brukeratferd, handlinger osv. For eksempel Googles Analytics SDK.
  • SDK-er for inntektsgenerering: Slike SDK-er brukes av utviklere til å distribuere annonser som kommer ut av eksisterende apper. De er satt på plass med det eneste formålet å generere inntekter.

SDK-fordeler

SDK-er gir flere fordeler for utviklerfellesskapet. Primært trenger de ikke slite hardt for å utvikle applikasjoner med effektiv bruk av programvareutviklingssett.

  • Få tilgang til forhåndslagde deler: SDK gir enkel tilgang til ferdiglagde deler, og reduserer dermed tiden brukt på programvareutvikling. Android map SDK lar deg for eksempel konfigurere og distribuere ulike posisjonstjenester i appen din. SDK-en gir enkel tilgang til bestanddeler og setter dem sammen i appen (f.eks. plasseringskoordinater som lengdegrad, breddegrad, tjenester innenfor et bestemt sted).
  • Sømløse integrasjoner: SDK-er tilbyr jevnere integrasjoner med forskjellig programvare og applikasjoner. De gir også direkte tilgang til nødvendig informasjon via riktig dokumentasjon.
  • Gi snarveier til utviklere: SDK-er lar utviklere gjenbruke kodesekvenser ettersom det forkorter utviklingssyklusen. Dette gir utviklerne god tid til å fokusere på kritiske oppgaver.
  • Innebygd støtte: SDK-er er aktivert med innebygd kodeekspertise (støtte), inkludert fullstendig dokumentasjon. Dermed trenger ikke utviklere å se etter eksperter på domenet for å få løst spørsmålene deres.
  • Rimelighet: Faktorene nevnt ovenfor bidrar til å motvirke overdrevne utgifter som påløper i programvareutvikling og etter-distribusjonsfaser.

La oss nå hoppe til den mellomliggende API-komponenten.

Hva er en API?

API er et akronym for «Application Programming Interface». Den utarbeider et sett med regler som bruker plattformene, enhetene eller applikasjonene til å koble til og kommunisere med hverandre. API kan enten være en del av en SDK eller eksistere uavhengig. I begge scenariene etablerer det systemisk synkronisitet mellom forskjellige applikasjoner.

Utviklerne maksimerer fordelen med ikke-gratis (proprietær) eller skybasert programvare for å bygge effektive APIer. De kan da utnytte tjenester som brukere kan få tilgang til via de innebygde API-ene.

API er analogt med en avtale mellom to parter. Den tilbyr umiddelbar informasjonsutveksling sammen med retningslinjer for hvordan informasjonen skal kommuniseres.

Noen APIer er kjent for å gi «grensesnitt», derfor blir «API» og «grensesnitt» løst sett på som de samme enhetene.

Nøkkelkomponenter

API har to nøkkelkomponenter:

  • Tekniske spesifikasjoner: Spesifikasjoner for en API refererer til informasjonen knyttet til protokollene for API-integrasjon (dvs. med andre plattformer, applikasjoner). De må være godt dokumentert for å sikre effektiv bruk av API.
  • Grensesnittet: Grensesnitt gir en vei for tilgang til APIer. Det kan nås med et nøkkelord hvis det er et web-API eller via et eget grensesnitt.

La oss nå dykke inn i hvordan en typisk API fungerer.

Hvordan fungerer et API?

APIer tillater jevn dialog mellom ulike sett med applikasjoner.

Tenk på et eksempel der du allerede har en app for dagligvaresalg der brukerne dine kan søke etter og kjøpe dagligvarer på nettet. Appen din tilbyr allerede denne tjenesten. La oss nå si at brukerne også ønsker å se etter dagligvaresentre på et bestemt sted i en by. I et slikt tilfelle kan du integrere appen din med etablerte dagligvareleverandører som opererer i byen. Ved å distribuere geolokaliserings-API, vil du tillate brukere å se etter dagligvaresentre uten å bekymre deg for en separat applikasjon for geografisk plassering.

  En omfattende guide til CryptoPunks NFT-er

Fra et teknisk synspunkt følger et API-kall trinnene nedenfor:

  • En applikasjonsbruker starter oppgaven fra appen din ved å opprette en forespørsel.
  • API-en videresender forespørselen ved å ringe til webserveren. API-en er klar over hvor forespørselen skal sendes, da forespørselen vanligvis er målrettet for å nå API-endepunktet. Server-URLen definerer endepunktet.
  • Til slutt utføres oppgaven ettersom databasen eller tredjepartsapplikasjonen gir den forespurte tjenesten.

Typer API

REST (Representational State Transfer): REST APIer er en av de mest populære API-typene der APIen må overholde et sett med prinsipper som:

  • Klient-server-arkitektur: Endringer gjort på serveren skal ikke påvirke klienten
  • Kommunikasjon mellom klient og server via HTTP, CRUD (Create, Read, Update, Delete) og JSON.
  • Statsløshet: Det er ingen lagring av klientens tilstand på serveren mellom to forespørsler.

REST brukes vanligvis til å overføre data. For eksempel brukes Facebook API for å få en Facebook-brukers navn, plassering og profilbilde inn i en annen app.

RPC (Remote Procedure Call): Dette brukes til å kjøre kode på et annet system. I motsetning til REST, hvor klienten kun ber om data, kaller RPC metoder. Forespørslene kan sendes i XML- eller JSON-formater og kalles XML-RPC og JSON-RPC. Avsenderen av forespørselen forventer et svar fra det andre systemet etter at metoden er utført.

For eksempel autentiserer en betalingsgateway-API et kredittkortnummer (utfører koden på slutten) og sender et vellykket eller mislykket svar til den anropende appen.

SOAP (Simple Object Access Protocol) APIer: De er nettbaserte APIer som brukes i tilfeller som krever forbedret datapersonvern og sikkerhet. De kan kommunisere over nettbaserte protokoller som HTTP, SMTP, TCP/IP, etc.

SOAP er et sett med protokoller, mens REST er en arkitektonisk modell. Dette gjør det mulig å lage RESTful APIer ved hjelp av SOAP-baserte protokoller.

API-fordeler

APIer er fordelaktige for både grupper, vanlige brukere og utviklingseksperter. Utviklere kan koble seg til virksomhetens interessenter for å oppdatere byråsystemer og utvide byråets forretningspotensial.

Selv om fordelene kan bringe inn utviklerperspektivet, forsterker APIer både utvikleropplevelsen og sluttbrukeropplevelsen. La oss se gjennom noen av fordelene som tilbys av APIer.

  • Integrasjon: API-er kobler sammen ulike programvareapplikasjoner ettersom de forbedrer den generelle applikasjonen eller produktytelsen.
  • Enkel utviklingssyklus: APIer hjelper utviklere med å forkorte programvareutviklingssyklusen. API-automatisering har nøkkelen da datamaskiner brukes til å administrere arbeid i stedet for en manuell arbeidsgruppe. APIer lar bedrifter oppdatere arbeidsflytene sine samtidig.
  • Effektivitet: Med API-tilgang kan innhold når det er generert enkelt deles og omfordeles på tvers av ulike kanaler.
  • Personalisering: APIer muliggjør tilpasninger. Enhver bruker eller bedrift kan dra nytte av dette ved å tilpasse innholdet eller tjenestene etter deres behov.

Forskjellen mellom en SDK og API

La oss forstå forskjellen mellom de to bestanddelene med eksempler.

Facebook tilbyr en pakke med løsninger som tilbyr verktøy for profesjonelle utviklere så vel som aktive brukere. Den har både en API og en SDK. Begge disse verktøyene har rett til å utføre forskjellige funksjoner og er spesifikke for bruk. Vi begynner med API-ene.

  Alt du trenger å vite i 2022

Facebook APIer

I samarbeid med tredjepartsutviklere kobler Facebook APIer til Facebook og får tilgang til nødvendige data om en bruker. Dette brukes til å tilpasse applikasjonsfunksjoner.

En filmbestillingsapp bruker for eksempel Facebook API for å la deg logge på appen med Facebook-IDen din. Ditt navn og profildetaljer deles med filmbestillingsappen for å sikre autentisiteten til brukeren og for å la deg unngå å huske et separat påloggingsnavn og passord. Den lar også filmbestillingsappen vise deg relevante annonser mens du blar gjennom Facebook-feeden din.

En av USP-ene til API-en inkluderer hvordan den kobles sammen med en Graph API-utforsker. Graph API-tjenesten bygger relasjonsdata mellom brukere, kontoer, oppdateringer, grupper og mer.

GET graph.facebook.com/me?fields=posts.limit(5){message}

Her ser vi et eksempel på API-utstedelse for bedre forståelse. Ovennevnte oppfordring vil hente inn opptil fem innlegg du har publisert og teksten for hvert enkelt innlegg.

La oss ta et annet eksempel.

GET graph.facebook.com/me?fields=posts.limit(5){message,privacy{value}}

API-spørringen ovenfor returnerer teksten og personverninnstillingene for hvert innlegg du har publisert.

Begge API-ene kjører under Graph API, og hjelper derved med å generere analyse (dvs. relasjonsdata).

Selv om eksemplet ovenfor er en enkel brukssituasjon, bør du vurdere et annet scenario der en restauranteier ønsker å liste opp brukere som deltok på en fest på restauranten deres. Eieren kan bruke et Facebook API-kall og generere en liste over brukere til stede under funksjonen ved å få tilgang til bildene som ble klikket på på festen og de merkede Facebook-brukerne.

I tillegg kan restaurantmyndighetene også ha en liste over brukernes sosiale kontoer og bruke dem til fremtidige kampanjer. Uten APIer kan det være tungvint å utvikle slike funksjoner. Deretter vil vi se på Facebook SDK-er.

Facebook SDK-er

SDK-er levert av Facebook er spesielt utformet for «applikasjonsoppretting». For eksempel er det mange spill du kan spille i Facebook-appen. Disse er designet for å kjøre i Facebook, og du trenger en SDK for å lage disse appene.

La oss se på Facebook SDK for iOS. Det tillater utviklingen av Facebook-applikasjoner for iOS spesielt.

Vurder følgende kodebit som avslører Facebook SDK for iOS:

/**
 * For more details, please take a look at:
 * developers.facebook.com/docs/reference/ios/current/class/FBSDKAppEvents
 */
- (void)applicationDidBecomeActive:(UIApplication *)application {    
    [FBSDKAppEvents activateApp];    
}

Eksemplet ovenfor brukes til å logge hendelser relatert til applikasjonsaktiveringer.

Strukturen på samtalen varierer i begge tilfeller. Et API utfører en handling som er forhåndsdefinert via eksisterende kilder og funksjoner. Tvert imot, SDK definerer først funksjonen og kaller deretter kilden og funksjonen.

Velge mellom en SDK og API

APIer skisserer i hovedsak hvordan ulike plattformer kan fungere synkront sammen. De bistår med applikasjonsintegrasjon via protokoller og spesifikasjoner. Dermed er de en av de kritiske komponentene i en SDK. API-er kan imidlertid ikke brukes til å lage apper fra bunnen av.

SDK-er gjør det lettere å bygge en ny applikasjon eller programvare som er spesifikk for ett programmeringsspråk eller plattform. En SDK har vanligvis minst ett API for å kommunisere eksternt.

Hvis du bygger en app som skal kjøres på en bestemt plattform, for eksempel iOS, bruk SDK for den plattformen. For å kommunisere med andre nettapplikasjoner som Facebook, bruk API-en til den appen.

Konklusjon 👨‍🏫

Oppsummert er forskjellen mellom en SDK og API fremhevet i følgende postulater:

  • SDK-er inneholder ofte API-er, men ingen API inkluderer SDK-er.
  • Som et fundament for et hus som lar huset stå høyt, muliggjør SDK-er å lage applikasjoner.
  • API-er bestemmer funksjonen og kommunikasjonen av applikasjoner innenfor SDK-ene, i likhet med telefonlinjene som tillater kontakt med omverdenen.