9 programmeringsspråk som er på vei mot utryddelse

Viktige takeaways

  • R mister fotfestet i programmeringsverdenen for dataanalyse og vil neppe klatre høyere i rangeringen.
  • Visual Basic er ikke lenger foretrukket av Microsoft og erstattes av Visual Basic .NET for utvikling av Windows-apper.
  • Haskell, selv om det en gang var et populært funksjonelt programmeringsspråk, har avtagende interesse på grunn av langsom responstid og konkurranse fra Go og Python.

Teknologien utvikler seg hele tiden, og programmeringsspråkene vi bruker er intet unntak. Med den økende populariteten til kunstig intelligens og hvordan den styrer bruken av disse språkene, er det et enda større fokus på hvilke som vil være med oss ​​i fremtiden, og hvilke som ikke vil.

Allsidige programmeringsspråk, inkludert Python, Java og JavaScript, styrer plassen, mens andre er mer nisje og ser ut til å falle i unåde.

Siden endring er den eneste konstanten, bør du gå bort fra disse ni språkene, som sannsynligvis ikke vil være store aktører med det første.

1. R

Programmeringsspråket R kom stormende inn med en hensikt om å erobre programmeringsverdenen til dataanalyse. Med et blomstrende spenn på mange år, har det nylig begynt å miste fotfestet til programmeringsspråket Python.

Som programmeringsspråk tilbyr R en rekke verdifulle funksjoner til programmerere, men det er for øyeblikket lavt i hakkerekkefølgen. Den rangerer på 18. plass i TIOBE-indeksenog det er usannsynlig å klatre høyere.

Til tross for dette er språket fortsatt i bruk og du kan installere R på din Mac eller Windows-datamaskin hvis du vil prøve det ut.

  Hvilken containerorkestering er best for deg?

2. Visual Basic

Visual Basic er et gammelt språk, som kom på Windows-maskiner i 1991. Men det ser ut til at Microsofts programmeringsspråk neppe vil gjenoppleve sine glansdager.

Siden Microsoft ikke lenger favoriserer Visual Basic, er døden ganske uunngåelig. Visual Basic .NET, et annet objektorientert programmeringsspråk, har i stor grad tatt sin plass, og du bør sette deg inn i det hvis du er interessert i å utvikle Windows-apper.

Du tror kanskje at Visual Basic .NET vil få de samme konsekvensene som forgjengeren, men Microsoft ser ikke ut til å trekke støtten med det første. Tross alt er Visual Basic .NET det primære elementet bak Windows-økosystemet.

3. Haskell

Haskell har sine beste år bak seg, noe som er synd; mange programmerere skulle ønske de visste hvordan de skulle kode i dette strålende, funksjonelle programmeringsspråket. Språket ble en go-to, ettersom mange begynte å kode store økonomiske programmer ved å bruke dets opprinnelige monader og algebraiske datatyper.

Ved å låne elementer fra Miranda, Clean, HOPE og noen få andre språk, hadde Haskell mye å tilby. Den langsomme responstiden gjorde det imidlertid til et upopulært valg blant utviklere. Denne ineffektiviteten førte sannsynligvis til avtagende interesse som har resultert i mangel på nylige oppdateringer; den siste aktuelle var for ni år siden.

Haskell har også lidd sammenlignet med mer relevante, fleksible språk som Go og Python, som fortsatte å utfordre språket fra 2000-tallet med sin styrke og nytte. Tross alt har Go-programmering gjenvunnet sin posisjon i TIOBE-indeksen av en grunn.

4. Visual Basic-applikasjoner

Visual Basic for Applications, ofte kjent som VBA, er et utmerket automatiseringsspråk som MS Office-pakken med produkter bruker. Fra automatisering av Excel-oppgaver til å lage MS Word- og PowerPoint-dokumenter, det er mye VBA og dens makroer kan hjelpe deg med å oppnå.

  6 Webtilgjengelighetsløsninger for å overholde ADA- og WCAG-overholdelse

Hvis du tror ryktene, kan Microsoft erstatte VBA med JavaScript, gitt dens popularitet og fleksibilitet.

Så når kan Microsoft fase ut programmeringsspråket sitt?

Tatt i betraktning at mange organisasjoner er avhengige av VBA-modellen for å automatisere sine repeterende oppgaver, er det kanskje ikke på en stund. Problemer med JavaScript API og Microsoft-integrasjon kan bety at språket vil henge en stund ennå, men det er i stor grad en enkelt-triks-ponni.

5. Fortran

Fortran (Formula Translation), et 62 år gammelt programmeringsspråk, er overraskende fortsatt i gang. Bruken kan ha gått ned i løpet av årene, men den fortsetter å overleve noen av sine jevnaldrende språk.

Fortran er imidlertid uklar, for å si det mildt. Du vil sannsynligvis stole sterkt på dette IBM-utviklede språket hvis du er interessert i numeriske beregninger eller vitenskapelige modeller. Du kan bruke den til oppgaver som numeriske værmeldinger, beregningsfysikk og beregningsvæskedynamikk.

Til tross for den begrensede bruken, har den en bunnsolid base, og det kan ta en stund før Fortran-utviklere vasker hendene sine fullstendig med dette språket.

6. COBOL

Common Business-Oriented Language, eller COBOL, dominerte programmering på 1960-tallet, sammen med tre andre språk: ALGOL, LISP og FORTRAN. Utviklet som et språk for å skape en skille mellom business og vitenskapelig databehandling, har det dødd en naturlig død.

Det ga minimal integrasjon med andre språk og hadde liten innflytelse på utviklere. Den lave profilen har gjort denne språknisjen, til tross for tilhørende føderale og statlige krav. Det er trygt å si at bare en håndfull utviklere mestrer COBOL.

  Hvordan få WWE Network gratis konto

7. Perl

Til tross for at det var et generellt programmeringsspråk, var Perl spesielt populært for webutvikling, nettverksprogrammering, tekstmanipulering og GUI-utvikling.

Den består av to språkvarianter: Perl 5 og Perl 6 (Raku). I det hele tatt tilbyr Perl mye allsidighet og har et utmerket funksjonssett. Alt dette kommer imidlertid på bekostning av høyere CPU-bruk og minnekrav.

Konkurransen eroderer sakte Perls bruksandel av markedet, ettersom utviklere tyr til mer tilgjengelige, effektive webutviklingsalternativer.

8. ActionScript

ActionScript, en nær slektning av det alltid kjente JavaScript, er Adobes versjon av ECMAScript. Siden det er hjemmehørende i Adobes verktøy, vil du egentlig ikke finne det andre steder enn Adobe Flash.

ActionScript var et objektorientert språk som ofte ble brukt for å gjøre Flash-apper interaktive. Med nedgangen til Flash og alle tilhørende versjoner, har det også vært en nedgang i ActionScripts bruk gjennom årene.

Men når Apple bestemte seg for å fjerne støtte for Flash på iOS-enhetene sine, var skriften på veggen for ActionScript også.

9. Pascal

Pascal ble opprettet i 1970 av Niklaus Wirth, og fanger essensen av ALGOL-60. Siden det var et prosessspråk, fungerte Pascal som et utmerket læringsverktøy for spirende programmerere.

Sakte og jevnt steg Pascal i gradene, men det tilbød aldri noe nytt til programmeringsverdenen. Mens språket ikke klarte å utvikle seg, var dets etterfølgere ganske nyskapende.

Pascal førte til Turbo Pascal, Object Pascal og Delphi, et visuelt, objektorientert språk som overskygget forgjengeren.

Programmeringsspråk som ventes å dø før eller siden

Utviklere bruker en rekke programmeringsspråk i disse dager, siden ingen språk kan tjene alle formål. Med konstant utvikling kommer og går språk ettersom kravene blir mer komplekse, og kravene endres.

Språkene som er oppført her led konsekvensene av konkurranse, og klarte vanligvis ikke å tilby moderne, relevante funksjoner. Med tidens inntog, sakte og jevnt, tok bedre språk over, og presset de andre ned i gravene deres.