Sikker API-håndtering: 9 tips for å beskytte dine data

Bruken av applikasjonsprogrammeringsgrensesnitt (API-er) har opplevd en markant økning. I dag er virksomheter avhengige av et mangfold av API-er for å utføre sine daglige operasjoner effektivt. Denne oppgangen i API-bruk har gjort dem til attraktive mål for hackere, som stadig utvikler nye metoder for å utnytte sikkerhetssvakheter i disse grensesnittene.

Hvorfor er API-sikkerhet så viktig, og hvilke tiltak kan man iverksette for å håndtere sikkerhetsrisikoer knyttet til API-er? La oss utforske dette nærmere.

Hvorfor er det avgjørende å fokusere på API-sikkerhet?

API-er spiller en sentral rolle i moderne mobil-, SaaS- og nettapplikasjoner. Virksomheter anvender API-er i kunde-, partner- og interne applikasjoner. Siden API-er gir innsyn i applikasjonslogikk og avslører sensitive opplysninger, inkludert personlig identifiserbar informasjon (PII), er de et primært mål for hackere. Kompromitterte API-er resulterer ofte i datainnbrudd som fører til økonomisk tap og skade på omdømmet for virksomhetene det gjelder.

Ifølge en undersøkelse fra Palo Alto Networks og ESG-forskning, opplevde hele 92 prosent av de spurte selskapene en sikkerhetshendelse relatert til API-er i 2022. Av disse, rapporterte 57 prosent å ha opplevd flere slike hendelser. Dette understreker betydningen av å styrke API-sikkerheten for å forebygge angrep.

Her er noen fremgangsmåter for å minimere vanlige sikkerhetsrisikoer knyttet til API-er og beskytte sensitive data.

1. Implementer robust autentisering og autorisasjon

Autentisering bekrefter at en tilgangsforespørsel til en API-ressurs kommer fra en legitim bruker, mens autorisasjon bekrefter at denne brukeren har tillatelse til å aksessere den spesifikke API-ressursen.

Implementering av solid autentisering og autorisasjon er det første forsvarsverket mot uautorisert tilgang til dine API-ressurser.

Her er noen sentrale autentiseringsmetoder for API-er:

API-nøkkel

Med denne metoden har klienten en unik API-nøkkel som er kjent for både klienten og API-serveren. Når klienten sender en forespørsel om tilgang, inkluderes nøkkelen for å validere at forespørselen er legitim.

En ulempe med API-nøkler er at hackere kan få tilgang til API-ressurser dersom de får tak i nøkkelen. Derfor er det viktig å kryptere både API-forespørsler og -svar for å hindre at nøkler blir stjålet.

Brukernavn og passord

Brukernavn og passord kan brukes for å autentisere API-forespørsler. Det er imidlertid viktig å huske at hackere benytter seg av ulike teknikker for å bryte passord. I tillegg kan API-klienter dele brukernavn og passord med upålitelige aktører, noe som reduserer sikkerheten.

Gjensidig TLS (mTLS)

I denne metoden har både API-endepunktene og klientene TLS-sertifikater. De autentiserer hverandre ved hjelp av disse sertifikatene. Utfordringen med å vedlikeholde og håndheve TLS-sertifikater har begrenset utbredelsen av denne metoden for API-autentisering.

JWT-autentisering (JSON Web Token)

Med denne metoden brukes JSON Web Tokens for å autentisere og autorisere API-klienter. Når en klient sender en påloggingsforespørsel med brukernavn, passord eller annen informasjon, genererer API-et et kryptert JSON Web Token og sender det til klienten.

Deretter vil klienten bruke dette tokenet i påfølgende API-forespørsler for å autentisere og autorisere seg selv.

OAuth2.0 med OpenID Connect

OAuth tilbyr autorisasjonstjenester som lar brukere autentisere seg uten å dele passord. OAuth2.0, som er basert på et token-konsept, brukes ofte i kombinasjon med OpenID Connect. Denne metoden er mye brukt for å sikre API-er.

2. Håndhev rollebasert tilgangskontroll

Rollebasert tilgangskontroll (RBAC), som følger prinsippet om minste privilegium, bestemmer tilgangsnivået til en ressurs basert på brukerens rolle. Dette sikrer at kun autoriserte brukere får tilgang til data basert på sine respektive roller, og hindrer uautorisert tilgang til alle API-ressurser.

3. Krypter alle forespørsler og svar

API-trafikk inneholder ofte sensitiv informasjon, som legitimasjon og data. Derfor er det avgjørende å kryptere all nettverkstrafikk, spesielt innkommende API-forespørsler og -svar, med SSL/TSL-kryptering. Datakryptering hindrer hackere i å avdekke brukerinformasjon eller annen sensitiv data.

4. Benytt en API-gateway

Uten en API-gateway må man implementere kode direkte i applikasjonen for å håndtere API-anrop, noe som krever mer utviklingsarbeid og øker sikkerhetsrisikoen. API-gatewayer gjør det mulig å administrere API-anrop fra eksterne systemer gjennom en sentral gateway, utenfor selve applikasjonsgrensesnittet.

Gatewayer forenkler også API-administrasjon, forbedrer sikkerheten og bidrar til økt skalerbarhet og tilgjengelighet.

Populære API-gatewayer inkluderer Amazon API Gateway, Azure API Gateway, Oracle API Gateway og Kong Gateway.

5. Håndhev begrensninger på frekvens av anrop

API-hastighetsbegrensning lar deg sette en grense for antall API-forespørsler en klient kan sende. Dette er en effektiv måte å forhindre DDoS-angrep (Distributed Denial of Service) på.

Du kan begrense API-forespørsler per sekund, minutt, time, dag eller måned. Det finnes ulike måter å implementere hastighetsbegrensning:

Med «Hard Stop» vil klienter motta en feilmelding (429) når grensen er nådd. «Soft Stop» gir kundene en kort frist til å gjøre flere anrop etter at grensen er passert. Med «Throttled Stop» kan kunder fortsette å sende forespørsler etter grensen, men med redusert hastighet.

Hastighetsbegrensning er en viktig faktor for å minimere sikkerhetsrisiko og redusere kostnader knyttet til serverkapasitet.

6. Begrens dataeksponering

Sørg for at API-svar kun returnerer relevant og nødvendig data. For eksempel, hvis et API-anrop er for et postnummer, bør bare postnummeret returneres, ikke full adresse. Begrenset datavisning i API-svar gir også kortere responstid.

7. Valider parametere

API-forespørsler krever innputt i form av parametere. Det er viktig å validere hver parameter for å sikre at de er til stede og at innholdet er gyldig. Dette er med på å beskytte API-ets integritet og hindrer behandling av skadelige eller feilaktige inndata. Det er viktig å aldri hoppe over valideringskontroller av parametere.

8. Overvåk API-aktivitet

Utarbeid en plan for å overvåke og logge API-aktivitet. Dette gjør det lettere å oppdage mistenkelig aktivitet fra trusselaktører før de rekker å skade API-serveren eller API-klientene. Begynn med å logge alle API-anrop og -svar.

Det finnes ulike verktøy, som for eksempel Sematext, Dotcom-Monitor eller Checkly, som gir deg mulighet til å overvåke API-et ditt i sanntid.

9. Kontroller API-sikkerheten regelmessig

API-sikkerhetstesting bør ikke være en engangshendelse i utviklingsprosessen, men en løpende prosess. Ved å sjekke sikkerheten til dine live-APIer regelmessig, vil sikkerhetsteamet kunne identifisere feilkonfigurasjoner og sårbarheter som utviklerne kan ha oversett under implementeringsfasen.

Sikkerhetsteamet bør også utvikle en hendelsesresponsplan for å håndtere eventuelle sikkerhetshendelser som måtte oppstå.

Håndter API-sikkerhetsrisikoer for å beskytte verdifull data

Ettersom flere virksomheter implementerer API-er i sine digitale transformasjonsprosesser, leter trusselaktører kontinuerlig etter sårbarheter de kan utnytte. Når hackere får tilgang til API-er, kan de stjele sensitive data. Derfor er det avgjørende å styrke API-sikkerheten for å minimere risiko.