Youtube

Spotify vs. YouTube Music: Hvilken er bedre?

YouTube Music er et av mange Spotify-alternativer du kan prøve, og det har både et mangfoldig bibliotek og intelligente musikkoppdagingsfunksjoner. Men er YouTube Music bedre enn Spotify? Finn ut i denne komplette sammenligningen.

1. Spotify vs. YouTube Music: Musikkbiblioteker

Spotify og YouTube Music er forskjellige når det gjelder musikkbibliotekene deres, men det er også mye overlapping.

Spotify

Fra november 2023 har Spotify mer enn 100 millioner sanger i sin katalog. Enten du leter etter Post Malones siste album eller rockemusikk fra 1960-tallet, har Spotify deg dekket. Mange nye artister starter også med å dele sporene sine på Spotify, noe som hjelper enormt.

YouTube Music

YouTube Music er vertskap for, som Spotify, mer enn 100 millioner sanger. En stor fordel med YouTube Music er at du kan finne mashups, konsertklipp og remikser som ikke er tilgjengelig på Spotify. Gitt YouTubes nære samarbeid med etiketter, vil du sannsynligvis ikke møte for mange problemer når du søker etter favorittsangene dine.

Til tross for at Spotify har en så stor musikksamling, skal vi gi YouTube Music overtaket i denne kategorien. Den enkle grunnen er på grunn av integreringen som YouTube Music har med YouTube. Likevel er forskjellene marginale.

Hvis du vil lære mer om hva YouTube Music er, sjekk ut denne komplette nybegynnerveiledningen til YouTube Music.

Vinner: YouTube Music

2. Apper og appdesign

Spotify- og YouTube Music-appene dekker datamaskiner, nettbrett og smarttelefoner. Likevel er appene utformet annerledes og vil derfor appellere til forskjellige brukere. Her er en sammenligning mellom YouTube Music og Spotify for appene og appdesignen.

Spotify

Spotify-appen har et mørkt tema med pent organiserte deler. Du vil se både personlige og lagrede spillelister i ditt bibliotek-seksjon – og med noen nyttige Spotify-spillelistetips og triks får du mest mulig ut av lytteopplevelsen.

På Spotify kan du også se hva du nylig har hørt på øverst på Hjem-fanen. Her vil appen også anbefale nye podcast-episoder og musikk som du kan interessere deg for.

Søk-fanen ligger mellom Hjem og biblioteket ditt. Det er her du raskt kan se etter innhold du vil spille.

  9 beste YouTube VPN for å fjerne blokkering av geo-restriksjoner

På Spotify-skrivebordsappen kan du se artistsiden for sanger du spiller for øyeblikket. Du finner også deres biografi og kommende turnédatoer.

YouTube Music

YouTube Music har en godt designet app som har fire faner:

  • Hjem
  • Prøver
  • Utforske
  • Bibliotek

Du finner også en søkefelt.

I Hjem-fanen finner du en liste over anbefalte musikkvideoer samt mikser som ble laget for deg. Dette fungerer på samme måte som Spotify Daily Mix-funksjonen. Videre kan du oppdage anbefalte album og mer.

Samples-delen inneholder utdrag av sanger som kan interessere deg. Spotify inkluderte en funksjon som ligner på denne i 2023, men YouTube Musics versjon er fortsatt uten tvil bedre.

Utforsk-fanen er der du kan søke etter ny musikk basert på det som nettopp er utgitt, pluss hitlister og forskjellige sjangere. I mellomtiden er biblioteket der du finner alle dine lagrede spor, album, artister og spillelister.

Spotify er den ubestridelige vinneren her. Designet er mer praktisk og grensesnittet er mye mer intuitivt. YouTube Music har gjort en rekke forbedringer, men den trenger fortsatt litt arbeid før den kan konkurrere.

Vinner: Spotify

3. Music Discovery

Er Spotify bedre enn YouTube Music for musikkoppdagelse? Mange vil si ja, men forskjellene er ikke så tydelige som du kanskje tror. Her er en oversikt over hva Spotify og YouTube Music begge tilbyr i denne forbindelse.

Spotify

I årevis har Spotifys største styrke vært funksjonene for musikkoppdagelse. Med verktøy som Weekly Discovery-spillelisten og muligheten til å legge til anbefalt musikk i de opprettede spillelistene dine, kan du enkelt bruke hele dagen på å oppdage flotte nye sanger og artister.

I tillegg er Spotify vert for spesifikke sjangere for stemninger og aktiviteter. Det lar deg enkelt søke etter emner som «Fokus», og Spotify vil umiddelbart trekke opp spillelister med hvit støy. En automatisert radiostasjon kan også startes fra alle spor eller artister du liker.

Det er ikke alt. Spotifys algoritmer samler spesielle daglige og ukentlige spillelister for deg. Bortsett fra det hevder selskapet at det er over 4 milliarder spillelister laget av både Spotifys egne kuratorer og andre brukere. I tillegg kan du sjekke ut Spotify-nettsteder for å finne ny musikk og spillelister.

Du kan til og med bruke Spotifys AI DJ til å blande musikkstrømmen din med nye sporforslag.

YouTube Music

Selv om YouTube Music har verktøy for oppdagelse, kan disse ofte føles begrenset sammenlignet med Spotify. Utforsk-siden lar deg søke i forskjellige stemninger og sjangere, men den er ikke på samme nivå som det Spotify kan tilby.

  Hvordan tjene penger med streaming (YouTube/Twitch/Facebook)

Et område som YouTube Music utmerker seg sammenlignet med Spotify er muligheten til å se nye musikkvideoer i appen. I likhet med den svenske strømmetjenesten kan du også se hitlister for forskjellige land – sammen med en rekke populære sanger. YouTube Music er også nyttig hvis du vil ha en tjeneste som tar avgjørelser for deg.

Til tross for fordelene til YouTube Music, er Spotify den klare vinneren her. Med Spotify har du mer kontroll over hva du vil høre på.

Vinner: Spotify

4. Søkefunksjonalitet

Både YouTube Music og Spotify har en søkefunksjon. I tillegg til å lete etter bestemte sang- og albumnavn, kan du også bruke funksjonen til å finne musikk basert på tekstene.

YouTube Musics søkeresultater fungerer på samme måte som Google og YouTube-søk. Du skriver inn det du vil søke etter og kan deretter velge fra listen med forslag. Etter å ha valgt det, vil du se en liste over de beste resultatene.

Spotify, derimot, genererer søkeresultater mens du søker. Så du kan raskt finne det du leter etter. Og hvis du har søkt etter en sang basert på teksten, vil du se Lyrics match skrevet i tekst.

YouTube Music har sterk søkefunksjonalitet, og dette er ikke overraskende når du tenker på båndene til Google. Men fra et musikklyttingssynspunkt er Spotify igjen mer intuitivt.

Vinner: Spotify

6. Podcaster

Et område der Spotify lett slår YouTube Music er evnen til å strømme podcaster. Spotify har en rik plattform for podcaster, med mange emner å utforske.

Dessuten kan du bla gjennom de mest populære kanalene og følge en for å motta varsler hver gang en ny episode legges til. YouTube Music har ikke podcaststøtte ennå.

Vinner: Spotify

7. Lyd

YouTube Musics strømmekvalitet er forskjellig fra Spotify. Spotifys nettspiller lar deg streame med AAC 256 kb/s hvis du er en Premium-abonnent. Men hvis du ikke er det, halveres det tallet til 128 kb/s. Maksimum i Spotify-appen er 320 kb/s for Premium-brukere og 160 kb/s for Spotify Free-brukere.

Du kan alltid justere en rekke innstillinger for å få Spotify til å høres bedre ut, for eksempel å endre equalizere og mer.

YouTube Music kan spille av innhold med en bithastighet på opptil 256 kbps AAC. Minste bithastighet du kan bruke for YouTube Music er 48 kb/s, som er høyere enn Spotifys (24 kb/s). Mens YouTube Music har en bedre bitrate enn Spotify Free, samsvarer den ikke med den betalte versjonen. Dessuten har Spotify bedre fleksibilitet når du velger enten høykvalitetslyd eller databevaring.

  12 pedagogiske YouTube-kanaler for barn som er verdt å abonnere

Av de grunner må vi gi Spotify seieren her også. Forskjellene er imidlertid relativt små og de fleste brukere vil ikke legge merke til dem.

Vinner: Spotify

8. Tilleggsfunksjoner

Selv om YouTube Music ikke gjør mye ekstra utover musikktilbudene, kan du se annonsefri på YouTube siden det er inkludert i et YouTube Premium-medlemskap. Hvis du bruker mye YouTube-innhold, vil du sannsynligvis finne at det er ganske nyttig. Dessuten kan du sømløst bytte mellom lyd- og videoversjonene for sangene du lytter til.

Spotify har introdusert en rekke nyttige funksjoner. Du kan lese teksten til sangen din (hvis tilgjengelig), sammen med å aktivere crossfade mellom spor. Dessuten kan du følge vennene dine og se hva de hører på.

En annen stor fordel med å bruke Spotify er Spotify Wrapped-funksjonen, som gir full oversikt over musikklyttevanene dine gjennom året.

Vinner: Spotify

9. Prissetting

Spotify har en gratisversjon, men denne har annonser som kan bli ganske irriterende etter en stund. Prisen for et Premium-abonnement avhenger av hvor du bor – men for USA-baserte lyttere betaler du $10,99/md for Premium Individual og $14,99 for Premium Duo. Studenter kan få tjenesten for bare $5,99/md, mens en familieplan er $16,99 per måned.

Når du hører på musikk på YouTube uten et Premium-abonnement, kan du ikke lytte i bakgrunnen. YouTube Music koster $10,99 per måned, mens YouTube Music og YouTube Premium til sammen vil koste $13,99 per måned.

Mens den månedlige medlemskapsprisen for begge er lik, tilbyr Spotify mer valuta for pengene fra synspunktet om å lytte til musikk.

Vinner: Spotify

Spotify vs. YouTube Music: Hvilken bør du velge?

Er Spotify bedre enn YouTube Music? Vel, hvis du ser på våre vurderte kategorier, kommer Spotify på topp i de fleste av dem. YouTube Music er et flott tillegg hvis du allerede har YouTube Premium, men vi føler at appens funksjoner er ganske begrensede i forhold til Spotify.

Siden du kan få en gratis prøveversjon med begge plattformene, er det verdt å prøve begge. Du må også vurdere dine behov; tilfeldige lyttere foretrekker kanskje YouTube Music, mens seriøse nok bør velge Spotify.

x