10 ting du aldri bør dele på sosiale medier

Viktige takeaways

  • Ikke del reiseplanene eller bildene dine mens du er på tur for å unngå å reklamere for at du er borte fra hjemmet og potensielt invitere til tyveri.
  • Deaktiver posisjonsdata og slett bildemetadata før du legger ut for å beskytte din fysiske adresse og sensitiv informasjon.
  • Unngå å dele personlig identifiserende informasjon, for eksempel din fullstendige fødselsdato eller bilder av viktige dokumenter, for å forhindre identitetstyveri og uautorisert tilgang til kontoene dine.

Mens mange bekymrer seg for hva sosiale medieselskaper gjør med dataene dine, er realiteten at de fleste av oss gir bort mer informasjon enn vi er klar over. La oss vurdere noen viktige typer informasjon du aldri bør dele på sosiale medier for å beskytte personvernet og sikkerheten din.

1. Reiseplaner

Tenk deg om to ganger før du skryter av din fantastiske kommende ferie eller legger ut bilder mens du er på tur. Du vet aldri hvem som kan se denne informasjonen og bruke den til ondsinnede formål. For eksempel, hvis noen vet hvor du bor og har ondsinnede hensikter, er det en åpen invitasjon til å rane hjemmet ditt å vite at du vil være tusenvis av kilometer unna i to uker.

Som et tryggere alternativ bør du ikke dele noen detaljer eller bilder om turen din før du kommer tilbake. Selv om dette er mindre spennende, beskytter det deg fordi du ikke annonserer for verden at du er borte fra hjemmet i en lengre periode.

Dette gjelder også å legge ut bilder av hjemmet ditt. Ethvert bilde av hvor du bor gir folk flere puslespillbrikker for å finne ut hvor du bor, hvor de blinde vinklene er rundt dører, vinduer med ødelagte låser osv.

2. Stedsdata

Sosiale apper bruker geolokalisering (fra din IP-adresse eller telefonens GPS-funksjon) for å la deg merke innleggene dine med hvor du er. Før du legger ut, sjekk for å se om nettstedet legger til posisjonsdataene dine automatisk og deaktiver det før du poster. Som oftest er det ingen grunn til å dele posisjonen din med alle som kan se innlegget.

Avhengig av hvor du deler bilder, kan folk også få tilgang til bildemetadata som viser flere detaljer om hva som tok bildet og hvor det ble tatt. Å slette fotometadata før opplasting er dermed en klok idé.

  9 PS5-kontrollere for å maksimere spillpotensialet ditt

Denne advarselen omfatter også din fysiske adresse eller telefonnumre. Du bør aldri dele adressen din eller telefonnummeret ditt i en offentlig kanal, siden det ikke er noe å si hvem som kan få tak i informasjonen.

3. Personlig identifiserende informasjon

Nettsteder som Facebook er fulle av verdifull data for folk som bruker sosial teknikk for å stjele identiteten din på sosiale medier. Du bør alltid unngå å dele informasjon som kan brukes til å bekrefte identiteten din, for eksempel din fulle fødselsdato. Del aldri bilder av førerkortet, passet eller kredittkortet ditt, som inneholder personlig informasjon som du ikke ønsker å offentliggjøre.

Det er også viktig å holde øye med de «morsomme quizene» som går rundt på sosiale medier av og til. Disse ber deg svare på spørsmål som hvor du gikk på skolen, hva het det første kjæledyret ditt osv.

Denne typen spørsmål brukes ofte som sikkerhetsspørsmål for å beskytte nettkontoene dine. Heldigvis blir disse svake sikkerhetsspørsmålene faset ut på mange nettsteder, men de er fortsatt en potensiell angrepsoverflate i mange tilfeller. Å gjøre disse svarene offentlige kan tillate noen å bryte seg inn på kontoen din; hold denne informasjonen privat.

4. Personlige klager og ytringer

Sosiale medier er ikke stedet for å lufte klagene dine. Hvis du vil klage på sjefen din, kollegaer eller slektninger, er sosiale medier et forferdelig sted å gjøre det. Noen vil sannsynligvis se det og gi beskjed til personen, noe som resulterer i en rotete situasjon.

Det er vanlig at selskaper og myndigheter gjennomgår historikken din på sosiale medier når du søker på jobb, klarering eller lignende. Gjør deg selv en tjeneste og ikke lag innlegg som får deg til å se ut som en forferdelig person.

Som et sunnere alternativ, hvorfor ikke starte en privat journal der du kan tulle alt du vil? Uansett hvordan du velger å gjøre det, er det en smart idé å holde sinnet ditt borte fra det offentlige torget i sosiale medier.

Merk at mange selskaper tilbyr kundeservice på sosiale medier, så dette gjelder ikke for å få hjelp med en legitim klage. Du bør likevel være høflig i disse situasjonene.

5. Selvinkriminerende bevis

Selv om det er ille nok å komme i trøbbel over en dårlig formulert vits eller brennende kommentar du kommer med på sosiale medier, er det noe helt annet å bryte loven og legge bevisene på sosiale medier slik at alle kan se det.

Det er usannsynlig at du vil se noen virkelig avskyelige forbrytelser innrømmet på Facebook eller Twitter. Du kan imidlertid godt komme over hendelser der folk gjør lett på å kjøre beruset eller ta selfies på motorveien.

  Hvordan lage og administrere en innholdsfortegnelse i Microsoft Word

Noen deler til og med bilder av narkotikaoppbevaring, ulovlige skytevåpen eller kontanter som de har stjålet. Dette gjelder også eksplisitte bilder av deg selv – det er en forferdelig idé å legge ut dem på en hvilken som helst sosial plattform.

Gjør alle (inkludert deg selv) en tjeneste ved å aldri legge ut noe sånt på sosiale medier. De få likes du kan få er ikke verdt skaden på omdømmet ditt eller til og med å gå i fengsel for å ha begått en forbrytelse.

6. Dyre nykjøp

Mange elsker å dele bilder av sine nye «leker» på sosiale medier. Enten du nettopp har fått en ny telefon, laptop, bil, TV, smykke eller noe annet, bør du ikke offentliggjøre kjøpet på sosiale medier.

Den viktigste grunnen er praktisk: Å fortelle verden at du har et skinnende nytt leketøy kan føre til at noen ønsker å stjele det eller dra nytte av deg på en eller annen måte. Et ekstremt tilfelle vil være å kunngjøre at du vant i lotto. Hvis folk tror du har det godt på grunn av det du har råd til, kan de se etter å bruke det til sin fordel.

En annen effekt verdt å vurdere er at disse innleggene fremhever en stor negativ effekt av sosiale nettverk: bare å se høydepunktene i alle andres liv gjør det lett å føle at ditt ikke er like fantastisk.

7. Personlig rådgivning

Vi har alle sett folk be om hjemlengselmidler eller juridisk rådgivning på sosiale medier. Uansett hvor sikker på deg selv du måtte være, er det i alles interesse (inkludert din egen) at du ikke gir medisinske eller juridiske råd til folk via sosiale medier. Dette gjelder selv om du er lege eller advokat.

Hovedpoenget er at du rett og slett ikke vet (og kan ikke) vite alle fakta. Hvis noen er syke eller i trøbbel, bør de søke profesjonell hjelp. Dette gjelder også råd om trening, vekttap, kosthold, økonomi, relasjoner og andre sensitive temaer. Du kommer ikke til å få hele bildet fra et sosialt innlegg.

Det er best å være stille på alt dette, for hvis du gir råd som ender opp med å skade noen, kan de potensielt forfølge rettslige skritt mot deg.

8. Scammy Giveaways og konkurranser

Sosiale nettverk er førsteklasses måter for bedrifter å kjøre giveaways og konkurranser på, hovedsakelig fordi det er så enkelt å klikke «del» og ikke tenke to ganger på det. Selv om det er mange legitime gaver på Facebook og lignende, bør du tenke nøye gjennom før du deler dem hele tiden.

  Hvordan sette opp et utgiftsskjema i Microsoft Word

Hvis du stadig deler giveaways, konkurranser og invitasjoner til Facebook-spill, irriterer du sannsynligvis vennene dine. Enda viktigere, noen av disse såkalte sosiale mediekonkurransene er faktisk svindel i forkledning. Du kan ubevisst spre skadelig programvare eller lure folk til å gi bort sensitive data.

For å være på den sikre siden bør du være på vakt mot alle innlegg som sterkt oppfordrer til deling og ber om personlige detaljer.

9. Privilegert innsideinformasjon

Det er en enkel feil å legge ut privat informasjon ved et uhell på en offentlig kanal. Du bør imidlertid være forsiktig med å avsløre innsideinformasjon på sosiale medier. Hvis du er klar over beskyttede detaljer på jobben din, ikke del disse hvor som helst, spesielt på nettet.

Å snakke om noen som kommer til å bli permittert neste uke, selskapets strategi for det nye året og annen innsideinformasjon kan få deg i store problemer. Dette gjelder også for familien din; ikke legg ut sensitive avtaler om familien din som andre mennesker ikke trenger å være kjent med. Hvis det ikke er dine egne nyheter, ikke del det.

10. Alt du ikke vil gjøre offentlig

Dette er litt av en catch-all for alt som ikke er dekket ovenfor. Hvis det er én regel du bør leve etter på sosiale medier, er det denne: legg aldri ut noe du ikke vil at hele verden skal se.

På internett, når noe først er publisert, er det stort sett umulig å fjerne det helt. Selv om du setter innleggene dine til «kun venner», er det ingen måte å vite sikkert hvem som har sett innleggene og bildene dine, lagret dem eller delt dem med noen andre. Noen kan alltid sende et skjermbilde til en annen person som ikke «offisielt» kan se innlegget, for eksempel.

Så hvis du legger ut noe i dag og angrer på det to år senere, kan du kanskje slette det fra kontoen din, men det kan aldri slettes helt fra internett. En god tommelfingerregel er å aldri legge ut eller dele noe du ikke vil ha på forsiden av en avis.

Hva du ikke bør dele på nettet

Mens sosiale medier kan være en morsom måte å dele med venner du ikke ser personlig, har deling på nettet mange ulemper sammenlignet med å snakke personlig. Det er lett å overdele, ikke se publikummet som kan se innleggene dine eller gjøre andre feil.

Deling av informasjon på nettet reduserer frivillig personvernet ditt og kan åpne deg for angrep på sikkerheten din også. Det er lurt å være bevisst med det du deler.