Trenger du fortsatt å roote Android-telefonen din?

Viktige takeaways

  • Android har forbedret seg betydelig, noe som gjør rooting mindre nødvendig. Lager-ROM-er er bedre, og produsenter tilbyr flere OS-oppdateringer.
  • Rooting kan fortsatt være fordelaktig for å installere tilpassede ROM-er og få de nyeste Android-versjonene, spesielt for budsjett eller mindre kjente enheter.
  • Rooting vil blokkere de fleste finansapper fra å fungere og gjøre deg åpen for potensielle sikkerhetsproblemer.

For ikke så lenge siden var det første mange Android-entusiaster ville gjøre med en ny telefon å rote den. Det var viktig å fikse problemer, legge til nye funksjoner og forbedre batterilevetiden. Men Android er nå mye bedre enn det pleide å være. Så trenger du fortsatt å roote enheten din?

Grunner til å roote en Android-enhet

Det er ikke til å komme utenom det faktum at mange av de beste grunnene til å roote nå er fikset. Men fra ytelsesforbedringer til sikkerhetsoppdateringer, er det fortsatt noen gode grunner til at rooting og modding av Android er verdt.

Installer tilpassede ROM-er og OS-oppdateringer

Muligheten til å installere en tilpasset ROM er fortsatt det største trekkplasteret for modding og hacking av Android. Teknisk sett trenger du ikke root for å gjøre dette – du trenger bare en ulåst bootloader og tilpasset gjenoppretting – men de to har en tendens til å gå hånd i hånd. Å være forankret gjør at du kan bruke en automatisk blinkende app som ROM-installasjonsprogramog tilpassede ROM-er kommer vanligvis forhåndsrootet selv.

Tidligere var det avgjørende for entusiaster å bruke en tilpasset ROM for å fylle hullene i Android-operativsystemet og erstatte de stygge, oppblåste grensesnittene som produsenter ville bruke på enhetene sine. I disse dager er Android veldig polert, og de fleste lager-ROM-er er langt mindre støtende enn de var.

Når det er sagt, representerer en tilpasset ROM fortsatt den beste og ofte eneste måten mange brukere vil kunne bruke den nyeste versjonen av Android. Bildet har forbedret seg mye den siste tiden, med Samsung som nå lover opptil fire OS-oppdateringer for sine hovedenheter, og Pixel-telefoner får så mange som syv.

  Hvordan overføre data fra Android til iPhone [+ 3 Apps]

Men hvis du har en budsjetttelefon eller et nettbrett, eller en fra en mindre kjent produsent, kan en tilpasset ROM fortsatt være din beste sjanse til å få den nyeste versjonen av Android. Og enda viktigere, hvis du velger riktig ROM, vil du fortsette å få sikkerhetsoppdateringer lenge etter at offisiell støtte for enheten din er avsluttet.

Fjern Bloatware

Uansett hvor mye det plager brukere, fortsetter produsenter og operatører å installere ekstra apper på telefonene sine. Du kan ofte ikke avinstallere denne såkalte bloatwaren, selv om Android har en deaktiveringsfunksjon som fjerner appene fra appstarteren og hindrer dem i å kjøre.

Ikke alle apper har imidlertid et deaktiveringsalternativ, eller kanskje du bare foretrekker å fjerne dem helt. Du kan bruke ADB-verktøyet til å fjerne bloatware, men en forankret telefon kjører Titanium backup ville gjort jobben enklere.

Og så er det det ultimate trinnet i anti-oppblåsthet: å droppe Google selv. Å fjerne Google-apper og koble deg fra Google Play Services er et stort skritt, men hvis du vil ta kontroll over hvem som får se dataene dine, er det verdt å vurdere.

Ta kontroll over telefonen din

Å ta kontroll er en av de største fordelene med å rote. Det gir deg muligheten til å nekte tillatelser til visse apper, og forhindre at andre kjører i bakgrunnen der de tapper batteriet og spiser gjennom datakvoten din.

Dette er et annet område der Android har gjort store fremskritt i løpet av de siste versjonene. Den tilbyr nå mer detaljerte tillatelseskontroller, og er bedre til å kontrollere hvilke apper som kan kjøre i bakgrunnen, noe som betyr at populære rotapper som Greenify ikke lenger er nødvendig.

Men hvis du vil ha full kontroll, er rooting fortsatt veien å gå. Rooting åpner telefonen din for en hel rekke ekstra apper. Noen er små, nerdete verktøy, men andre utfører viktige funksjoner som fortsatt mangler i Android-operativsystemet.

Som et eksempel kan du bruke brannmurappen AFWall+ for å kontrollere hvilke apper som kan få tilgang til internett, og hvordan. Du kan begrense enkelte apper til kun å koble til via Wi-Fi og ikke mobildata, og du kan forhindre at appene som ikke trenger en internettforbindelse til og med kan gjøre det. Den er perfekt for å administrere både personvernet og sikkerheten.

  SwiP er en gratis profilbytteautomatiseringsapp for Android

Du kan få en brannmurapp, som NetGuard, som fungerer uten root. Dette krever imidlertid en permanent lokal VPN-tilkobling, noe som ikke er praktisk for alle. Rotalternativet er langt kraftigere.

Fordi du kan

Til slutt må vi erkjenne at mange av oss rooter telefonene våre bare fordi vi kan. Kanskje vi liker den ekstra kontrollen vi får fra den, ønsker å teste grensene for maskinvaren ved å installere en tilpasset kjerne, eller bare liker å prøve noe annet. Hvis dette er deg, og å låse opp bootloaderen er det første du gjør når du pakker ut en ny telefon, vil ikke neste seksjon ha noen betydning i det hele tatt.

Hvorfor du ikke bør rote en Android-enhet

Liker det eller ikke, det er risiko forbundet med å rote. Prosessen åpner for tilgang til deler av systemet som normalt er blokkert av sikkerhetsmessige årsaker. Som et resultat kan en dårlig kodet app murre telefonen din. En ondsinnet kodet app kan gjøre enda verre. Du må vite hva du gjør, og være sikker på å stole på alle apper du gir root-tilgang.

Det blir vanskeligere å gjøre

Kanskje som et resultat av risikoen, prøver mange produsenter og operatører å låse enhetene sine.

Det er en trend for amerikanske transportører å sende enhetene sine med bootloadere som ikke kan låses opp. Noen telefonprodusenter legger hindringer i veien for å motvirke det – du må kanskje søke om en kode, bli med i et program eller bruke en spesifikk app for å gjøre det. Alt avhenger av hvilken enhet du har. Pixels og OnePlus-telefoner er blant de mest rotvennlige.

Du vil ha appproblemer

På samme måte kan du miste appkompatibilitet. Android har en funksjon kalt SafetyNet som avgjør om en enhet har blitt rootet eller om oppstartslasteren er låst opp. Utviklere kan bruke SafetyNet og bestemme om appene deres skal forhindres i å fungere på enheter de anser som usikre.

Mange bank- og andre finansielle apper fungerer ikke på rootede telefoner, sammen med lommebok-apper og Google Pay. Det er en god grunn: rooting er iboende usikker, så alle apper som krever et visst beskyttelsesnivå kan være forbudt. Dette kan til og med gjelde apper som trenger å beskytte innholdet de leverer, som Netflix.

  7 Viktige Android Auto-innstillinger du bør justere ASAP

Ettersom rooting og modding blir vanskeligere, og du må finne flere løsninger, blir prosessen mer kompleks. Du kan komme til et punkt hvor ulempene med å rote begynner å oppveie fordelene. Og du risikerer til og med en større sjanse for å murre telefonen din.

Garantiproblemer

Hvordan påvirker rooting garantien din? Det enkle svaret er at ikke-relaterte problemer ikke bør påvirke garantien i det hele tatt. Så hvis USB-porten din løsner, bør ikke kravet ditt avvises bare fordi du kjører en tilpasset ROM.

Men garantien dekker ikke programvareproblemer. Murstein telefonen din når du prøver å installere eller bruke en bestemt mod, og du må fikse det selv. Og husk at mods også kan forårsake maskinvareproblemer. Hvis telefonen starter på nytt hver gang du starter kameraet, kan det være den egendefinerte kjernen som har skylden.

Uansett er det alltid en god idé å gå tilbake til lager før du gjør et garantikrav. Imidlertid registrerer blant andre Samsung-telefoner det faktum at du har rootet eller installert en tilpasset ROM, og det er ingen måte å skjule det på.

Er Android bra nok uten rooting?

Vi har sett på noen av fordelene og ulempene, og det er gode grunner på begge sider. Men kanskje den beste grunnen til å ikke roote er at Android nå er bra nok uten. Android pleide å være veldig røff rundt kantene, og roting føltes som en nødvendighet.

Men i løpet av det siste tiåret har operativsystemet blitt foredlet på alle måter. Brukergrensesnittet har nå et stilig, moderne utseende; du har mer kontroll over apptillatelser, noe som gjør systemet mer privat; batterilevetiden forbedres med hver oppdatering ettersom bakgrunnsapper hersker; og til og med oppdateringsprosessen er praktisk talt løst.

Rooting pleide å være en god måte å forlenge telefonens levetid. Nå, hvis du velger den rette, kan du forvente å gå minst fem år før du neste gang må oppgradere.

Du trenger ikke lenger å roote

Så trenger du å rote Android-telefonen din? Vi vil hevde at selv om det en gang var nødvendig, er det nå stort sett bare noe for hobbyister og entusiaster å gjøre. Det er fortsatt veldig gøy å tukle med enheten din og flytte grensene for hva den kan gjøre. Men for de fleste brukere er Android nå bra nok rett ut av esken.