Windows

4 måter å starte filutforsker på nytt i Windows 10 og 11

Når du har problemer med Windows-brukergrensesnittet – for eksempel at oppgavelinjen ikke svarer eller filnavigering virker treg – kan en omstart av Filutforsker-prosessen ofte løse problemet. Vi viser deg hvordan du gjør det.

Hva er filutforsker i Windows?

File Explorer er den innebygde filbehandleren for Windows-enheter. Du bruker den til å navigere gjennom ulike kataloger og søke etter filer i operativsystemet. Den begynner å kjøre i bakgrunnen så snart datamaskinen starter opp.

Hvis du er en som har byttet fra en Mac, kan du tenke på File Explorer som Microsofts ekvivalent til Finder i macOS. Du kan åpne et nytt Filutforsker-vindu ved å klikke på mappeikonet på oppgavelinjen.

Foruten filbehandling lar prosessen bak dette verktøyet deg også samhandle med Start-menyen, skrivebordet og oppgavelinjen. Når du starter File Explorer på nytt, trykker du på omstart-knappen for det meste av Windows» grafiske brukergrensesnitt – uten å måtte slå av eller starte PC-en på nytt.

1. Start Filutforsker på nytt med Task Manager

Task Manager er en innebygd systemmonitor som lar deg starte eller avslutte en prosess på datamaskinen. Disse prosessene kan være aktive programmer, tjenester og andre oppgaver som kjører i bakgrunnen mens du bruker PC-en. Mange bruker Task Manager til å overvåke RAM-, GPU- og CPU-bruk på Windows.

  Den beste videonedlasteren for PC (Windows 10) i 2021

Siden File Explorer er en prosess som alltid kjører i bakgrunnen, er det et naturlig alternativ å bruke Task Manager for å starte den på nytt. Her er hva du må gjøre:

 • Høyreklikk hvor som helst som er tomt på oppgavelinjen og velg Oppgavebehandling fra hurtigmenyen for å komme i gang. Alternativt kan du trykke Ctrl + Shift + Esc på tastaturet.
 • Hvis du ikke ser følgende vindu og får den enkle visningen i stedet på Windows 10, klikker du på Flere detaljer.
 • Deretter blar du gjennom listen over aktive prosesser og finner Windows Utforsker. Å klikke på Navn-overskriften for å sortere i ABC-rekkefølge kan hjelpe her.
 • Velg Windows Utforsker og klikk på Start på nytt (eller Start oppgave på nytt på Windows 11).
 • Skrivebordet ditt blir svart, og oppgavelinjen forsvinner i et brøkdel av et sekund, og bekrefter at Windows Utforsker-prosessen har startet på nytt på systemet ditt. Etter omstart vil grensesnittet sannsynligvis føles mer responsivt; eventuelle bremser bør fikses.

  2. Avslutt Utforsker og start den på nytt manuelt (kun Windows 10)

  Liker du å ha mer kontroll når du starter File Explorer på nytt? Kanskje du ikke vil starte den på nytt umiddelbart fordi du tester noe på datamaskinen din og trenger det for å bruke så få ressurser som mulig.

  I så fall lar Windows 10 deg avslutte Filutforsker, så kan du starte den på nytt manuelt ved å bruke Task Manager. Følg disse instruksjonene:

 • Trykk Ctrl + Shift på tastaturet og høyreklikk hvor som helst på oppgavelinjen.
 • Velg Avslutt Utforsker fra hurtigmenyen. Skjermen din blir svart, og oppgavelinjen vil forsvinne på ubestemt tid, men ikke få panikk.
 • Nå, trykk Ctrl + Shift + Esc på tastaturet for å åpne Oppgavebehandling.
 • Gå til Fil > Kjør ny oppgave fra oppgavebehandlingens menylinje.
 • Du blir bedt om å skrive inn navnet på prosessen du vil kjøre. Skriv inn explorer.exe og klikk OK.
 •   Hvordan sette opp systemmiljøvariabler i Windows?

  Oppgavelinjen og skrivebordet ditt vises igjen på skjermen, og bekrefter at File Explorer igjen kjører aktivt i bakgrunnen på systemet ditt.

  3. Start Windows Utforsker på nytt manuelt ved å bruke ledeteksten

  Kommandoprompten er et verktøy som de fleste Windows-brukere er kjent med. Denne innebygde kommandolinjetolkeren lar deg utføre ulike oppgaver på en Windows-datamaskin ved å bruke spesifikke kommandoer.

  Vi bruker to separate kommandoer for å drepe Explorer.exe-prosessen og starte den opp igjen med denne metoden. Denne manuelle metoden for å starte File Explorer på nytt kan være nyttig for Windows 11-brukere, siden ovennevnte ikke fungerer på det nyere operativsystemet.

 • Skriv ledeteksten i startmenyens søkelinje og åpne den. For å stoppe File Explorer fra å kjøre, skriv inn følgende kommando og trykk Enter:
  taskkill /f /im explorer.exe 
 • Når du er klar til å kjøre den på nytt, bruk denne kommandoen og trykk Enter:
  start explorer.exe 

 • Etter å ha skrevet inn den første kommandoen, blir skjermen svart. Du vil få tilgang til skrivebordet igjen når du skriver inn den andre kommandoen.

  4. Bruk en batchfil til å starte filutforsker på nytt i Windows

  En batchfil er ganske enkelt en ren tekstfil som inneholder en rekke kommandoer du kan utføre med kommandolinjetolkere som kommandoprompt eller PowerShell. Disse filene bruker .bat-formatet; du kan få tilgang til dem ved å bruke Filutforsker.

    Slik sikkerhetskopierer du en iPhone til en Windows-PC eller Mac

  Alle kommandoene som er lagret i en Windows-batchfil, kjøres automatisk i sekvensiell rekkefølge når du åpner den. Vi bruker de samme to kommandoene som vi brukte i kommandopromptmetoden, bortsett fra at du lagrer den som en batchfil på skrivebordet for enkel tilgang:

 • Bruk startmenyens søkefelt for å finne og åpne Notisblokk. Kopier/lim inn eller skriv inn følgende linjer:
  taskkill /f /im explorer.exe
  start explorer.exe
  exit
 • Klikk Fil > Lagre som fra Notepads menylinje.
 • Sett Lagre som-typen til Alle filer og legg til .bat på slutten av filnavnet. Velg en plassering du raskt kan få tilgang til, for eksempel skrivebordsmappen, og klikk på Lagre. Dette vil lagre Notepad-dokumentet som en batch-fil.
 • Alt du trenger å gjøre nå er å dobbeltklikke på filen for å kjøre kommandoene automatisk. Når File Explorer starter på nytt, blir skjermen svart et øyeblikk. Hvis du lagrer batchfilen på skrivebordet eller fester filen til Windows-oppgavelinjen, hvor den er lett tilgjengelig, blir dette den raskeste måten å starte Explorer.exe på nytt på Windows-PCen.

  Nå som du ikke har lært én, men fire forskjellige måter å starte File Explorer på, er det på tide å finne ut hva som fungerer best for deg. Vi har en klar vinner hvis du leter etter den raskeste metoden. Men hvis du ikke vil sette opp en batch-fil for jobben, er det vanligvis best å bruke Oppgavebehandling.

  x