4 metoder for å identifisere og blokkere appsporing på Android

I løpet av dagen holder apper oversikt over hva vi gjør med enhetene våre og sender denne informasjonen til fjerntliggende servere. Vi vet at dette skjer, men det er ingen enkel måte å stoppe det på. Heldigvis, med de riktige appene, kan du avslutte mye av denne sporingen.

1. Sjekk appens Play Store-beskrivelse

Gjennom årene har Google gjort en bedre jobb med å fortelle deg om en app deler data med tredjeparter og hva slags informasjon den samler inn. Du kan se om apputviklere tar skritt for å beskytte informasjonen din, for eksempel å kryptere informasjon under overføring eller la deg slette kontoen din.

Du kan finne denne informasjonen ved å gå til en apps Play Butikk-side og rulle ned til «Datasikkerhet»-delen. Googles data kan hjelpe deg med å måle om en app sporer, men den forteller deg ikke hvordan du stopper den. Så hvis du aktivt vil stoppe en app fra å spore deg, må du stole på tredjepartsverktøy, som vi vil diskutere nedenfor.

  Slik blokkerer du popup-annonser på Android

2. Aurora Store

Aurora er en alternativ måte å få tilgang til og laste ned Play Store-apper på. Med Aurora kan du laste ned apper anonymt uten å opprette en Google-konto. Det er allerede et pluss for personvern siden ingen får en logg over alle appene du har installert. Men du kan begrense sporingen ytterligere ved å bruke den ekstra informasjonen den avslører om apper.

Når du ser på en app-side i Aurora, er det en «Personvern»-del som viser kjente sporere i appen. Hvis du blar videre, vil du også se en «Tillatelse»-del som viser de nøyaktige tillatelsene som appen ber om.

Du kan ikke blokkere sporing med Aurora, men det kan hjelpe deg med å måle hvilke apper du bør unngå. Og du lærer hvilke sporere som trenger blokkering på andre måter og hvilke tillatelser som skal tilbakekalles.

Nedlasting: Aurora butikk (Gratis)

3. NetGuard

Nå som du er klar til å ta handling i egne hender, er det på tide å laste ned NetGuard. Dette er en brannmurapp som ikke krever at du rooter enheten din. Med NetGuard kan du overvåke all trafikk som strømmer inn og ut av enheten din og skru av kranen.

  10+ beste wifi-flerspillerspill for Android 2023 – [Top List]

Som standard lar NetGuard deg blokkere trafikk på appnivå. Dette kan være flott for apper du kan bruke offline, men kan være utsatt for å lekke informasjon om deg, som skisserte bilderedigeringsapper som gir nyttige funksjoner, men som sporer deg i all hemmelighet. Men hvis du virkelig vil stoppe andre fra å få innsikt i hvordan du bruker telefonen, lar NetGuard deg også blokkere tjenester på systemnivå. Dette inkluderer Google Play-tjenester.

Blokkering av Google Play-tjenester lar deg fjerne Google enheten din, på en måte, uten å måtte gå gjennom bryet med å installere en tilpasset ROM. Bare vit at å gjøre det kan ødelegge noe uventet funksjonalitet, som muligheten til å motta push-varsler fra visse apper.

NetGuard kan også bli mer detaljert, slik at du kan blokkere spesifikke tilkoblinger. Dette er nyttig hvis du ønsker å bruke en app, men bare vil stoppe bakgrunnssporingen.

  Slik kjører du Android 12L på din PC

Nedlasting: NetGuard (Gratis kjøp i app tilgjengelig)

4. DuckDuckGo privat nettleser

NetGuard kan bli kompleks og skremmende. Hvis du vil blokkere tredjepartssporing uten å gå så praktisk, sjekk ut DuckDuckGos App Tracking Protection. Du kan slå på denne funksjonen og stole på at den vil beskytte deg mot en stor mengde tredjepartssporing.

Å bruke DuckDuckGo som nettleser blokkerer også noe av sporingen du møter når du surfer på nettet. Det er ikke jernbelagt sikkerhet, men dette er det enkleste trinnet du kan ta for å redusere sporing uten å sende all trafikken din gjennom en VPN.

Nedlasting: DuckDuckGo privat nettleser (Gratis)

Stopp appsporing i sporene

Når du leser om den store mengden nettsporing vi er underlagt, kan det være lett å føle seg overveldet og stengt. Men det betyr ikke nødvendigvis at vi ikke kan gjøre noe med det.

Selv om det å gå rundt med et SIM-kort alltid gir noen muligheten til å holde øye med oss, betyr det ikke at vi trenger å åpne slusene og gi hundrevis av selskaper den muligheten. Du har makten til å stoppe dem mens du fortsatt bruker telefonen til å gjøre det du elsker.